Erdőhorváti perec
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 85 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 509 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 309 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 72 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 108 micro
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 93.8 g
Zsír
-
Összesen 76.5 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 849 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5089.6 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 266 mg
-
Kálcium 391 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 169 mg
-
Foszfor 1147 mg
-
Nátrium 3091 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 490.7 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 249.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 720 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 484 micro
-
Kolin: 652 mg
-
Retinol - A vitamin: 712 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 95 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1082 micro
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 468.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 284 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 22.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 100 micro
Elkészítés
- A tejet meglangyosítjuk, és egy csipetnyi cukorral megfuttatjuk benne az élesztőt.
- Amíg az élesztő készülődik, a többi hozzávalót egy tálba szórjuk.
- A felfuttatott élesztőt hozzáöntjük, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
- 1 órán át kelesztjük.
- Lisztezett deszkára borítjuk, és maroknyinál kicsit kisebb darabokat szakítunk belőle.
- A gombócokat vékony (kb 1 cm-es) rudakká sodorjuk, és a két végüket összenyomjuk (de rendesen ám, mert a második kelesztés és aztán a főzés alatt hajlamos kinyílni, ha nincs jól rögzítve!).
- Letakarva újabb 20 percet kelesztjük.
- Közben egy nagy lábasban vizet forralunk, és ha a perecek pihenőideje letelt, szépen kifőzzük őket (egy perec maximum 3 percet igényel). A víznek nem szabad lobognia, akkor jó, ha éppen csak gyöngyözik.
- A pereceket szűrőkanállal kivesszük, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, egy felvert tojással jól megkenjük, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket.
- Ha készen vannak, spárgára fűzzük őket, és úgy kínáljuk. (Nem muszáj, de ezeket a pereceket így árulták. Nem nagy plusz, és nagyon mutatós! Ebből a mennyiségből kb. 80 db 6 cm átmérőjű perec lesz.)
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 196
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 20053
- Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 30.
Ajánló
Tokaji furmint, ha igazán-igazán hagyományosak akarunk lenni, de bármilyen bor mellé kiváló korcsolya.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Múlt héten a szentendrei Skanzenben voltam gyakorlaton. Utolsó délutánunkon végigvittek minket a legújabb tájegységen, az észak-magyarországi falun. Az egyik tájház, pontosan az erdőhorváti, perecsütő háznak van berendezve. A látogató szépen nyomon követheti, hogyan készültek a perecsütő asszonyok egy-egy nagyobb vásárra, hogyan sütöttek szekérnyi kerek, spárgára fűzött perecet, hogyan éltek ebből az iparágból. Sőt, még kóstolni is lehet! Teljes izgalomba jöttem, mikor leesett, hogy ez a híres perec tök ugyanolyan, mint egy perugiai vinotékában kísérőként kapott roppanós karika vagy orosz barátnőméknél állandóan megtalálható szláv sós ropogós. Egy dolog nem tartozik a kiállításhoz: a recept. Mikor utána érdeklődtem, csak az erdőhorváti öntött perec receptjét kaptam meg (hamarosan készül), de az alapanyagra, a lényegre azt mondták: titkos. Na most ez a bikának a vörösposztó esete... Úgyhogy hazaérve gyorsan elkezdtem kutatni, és nagyon is illetékes forrást, no meg receptet találtam Fűszeres Eszternél. Meg kicsit fel is elevenítettem, miket tanultam/ hallottam anno erről a különleges pékáruról. Merthogy ennek a perecnek az előállításával már a XVII. században külön céhek foglalkoztak, központja a Zemplén megyében található Erdőhorváti volt. Egészen a XX. század közepéig adott megélhetést egyes szegényparaszti családoknak, hogy a perecet nagy mennyiségben, kemencében megsütve, spárgára fűzve árulták országszerte. Közkedvelt volt kocsmákban és vásárokon egyaránt, mivel sokáig eltartható (jóval tovább, mint pl. a pogácsa), semleges íze miatt pedig kiváló borkorcsolya száraz és édes borok mellé egyaránt. A hatvanas évektől kezdve egyre szűkült a felvevő piac, ma már csak főleg szűkebb pátriájában, Tokaj-hegyalján kóstolhatjuk. Most, hogy jön az ősz és a szüretek, érdemes belőle többet csinálni, mert légmentesen lezárt dobozban sokáig eláll, frissen lefagyasztva még tovább. Alapvetően nem túl sós, kifejezetten semleges, de hát ettől illik édeshez, szárazhoz, fehérhez, vöröshöz egyaránt. Ha karakteresebb ízt szeretnénk, tegyünk bele egy kanállal több sót.