r
Nosalty Logó

Erdőhorváti perec

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Erdőhorváti perec
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 308 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 3084 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 284 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    85 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    509 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    115 mg
  • Nátrium
    309 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    72 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    108 micro
Összesen 308 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    93.8 g

Zsír

  • Összesen
    76.5 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    849 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5089.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    266 mg
  • Kálcium
    391 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    169 mg
  • Foszfor
    1147 mg
  • Nátrium
    3091 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    490.7 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    249.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    720 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    484 micro
  • Kolin:
    652 mg
  • Retinol - A vitamin:
    712 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    95 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1082 micro
Összesen 3084 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    468.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    284 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 284 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, és egy csipetnyi cukorral megfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. Amíg az élesztő készülődik, a többi hozzávalót egy tálba szórjuk.
  3. A felfuttatott élesztőt hozzáöntjük, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
  4. 1 órán át kelesztjük.
  5. Lisztezett deszkára borítjuk, és maroknyinál kicsit kisebb darabokat szakítunk belőle.
  6. A gombócokat vékony (kb 1 cm-es) rudakká sodorjuk, és a két végüket összenyomjuk (de rendesen ám, mert a második kelesztés és aztán a főzés alatt hajlamos kinyílni, ha nincs jól rögzítve!).
  7. Letakarva újabb 20 percet kelesztjük.
  8. Közben egy nagy lábasban vizet forralunk, és ha a perecek pihenőideje letelt, szépen kifőzzük őket (egy perec maximum 3 percet igényel). A víznek nem szabad lobognia, akkor jó, ha éppen csak gyöngyözik.
  9. A pereceket szűrőkanállal kivesszük, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, egy felvert tojással jól megkenjük, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket.
  10. Ha készen vannak, spárgára fűzzük őket, és úgy kínáljuk. (Nem muszáj, de ezeket a pereceket így árulták. Nem nagy plusz, és nagyon mutatós! Ebből a mennyiségből kb. 80 db 6 cm átmérőjű perec lesz.)
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 196
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 20053
  • Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 30.

Ajánló

Tokaji furmint, ha igazán-igazán hagyományosak akarunk lenni, de bármilyen bor mellé kiváló korcsolya.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Múlt héten a szentendrei Skanzenben voltam gyakorlaton. Utolsó délutánunkon végigvittek minket a legújabb tájegységen, az észak-magyarországi falun. Az egyik tájház, pontosan az erdőhorváti, perecsütő háznak van berendezve. A látogató szépen nyomon követheti, hogyan készültek a perecsütő asszonyok egy-egy nagyobb vásárra, hogyan sütöttek szekérnyi kerek, spárgára fűzött perecet, hogyan éltek ebből az iparágból. Sőt, még kóstolni is lehet! Teljes izgalomba jöttem, mikor leesett, hogy ez a híres perec tök ugyanolyan, mint egy perugiai vinotékában kísérőként kapott roppanós karika vagy orosz barátnőméknél állandóan megtalálható szláv sós ropogós. Egy dolog nem tartozik a kiállításhoz: a recept. Mikor utána érdeklődtem, csak az erdőhorváti öntött perec receptjét kaptam meg (hamarosan készül), de az alapanyagra, a lényegre azt mondták: titkos. Na most ez a bikának a vörösposztó esete... Úgyhogy hazaérve gyorsan elkezdtem kutatni, és nagyon is illetékes forrást, no meg receptet találtam Fűszeres Eszternél. Meg kicsit fel is elevenítettem, miket tanultam/ hallottam anno erről a különleges pékáruról. Merthogy ennek a  perecnek az előállításával már a XVII. században külön céhek foglalkoztak, központja a Zemplén megyében található Erdőhorváti volt. Egészen a XX. század közepéig adott megélhetést egyes szegényparaszti családoknak, hogy a perecet nagy mennyiségben, kemencében megsütve, spárgára fűzve árulták országszerte. Közkedvelt volt kocsmákban és vásárokon egyaránt, mivel sokáig eltartható (jóval tovább, mint pl. a pogácsa), semleges íze miatt pedig kiváló borkorcsolya száraz és édes borok mellé egyaránt. A hatvanas évektől kezdve egyre szűkült a felvevő piac, ma már csak főleg szűkebb pátriájában, Tokaj-hegyalján kóstolhatjuk. Most, hogy jön az ősz és a szüretek, érdemes belőle többet csinálni, mert légmentesen lezárt dobozban sokáig eláll, frissen lefagyasztva még tovább. Alapvetően nem túl sós, kifejezetten semleges, de hát ettől illik édeshez, szárazhoz, fehérhez, vöröshöz egyaránt. Ha karakteresebb ízt szeretnénk, tegyünk bele egy kanállal több sót.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...