Erdei gombás bableves sajtgaluskával
- 13% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 8% Zsír
A leveshez
-
3 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
23 kcal
-
83g fejtett bab278 kcal
-
13g sárgarépa5 kcal
-
15g fehérrépa10 kcal
-
17g szárított gomba49 kcal
-
333g marha alaplé0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
17g sherry55 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
33g tejföl66 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A nokedlihez
-
7g finomliszt24 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
33 kcal
-
0g rózsabors0 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
0g só0 kcal
- 13% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 8% Zsír
A leveshez
-
28g salottahagyma18 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
15g mangalica zsír135 kcal
-
500g fejtett bab1665 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
100g szárított gomba296 kcal
-
2000g marha alaplé0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
100g sherry327 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A nokedlihez
-
40g finomliszt146 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
0g rózsabors0 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
0g só0 kcal
- 13% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 8% Zsír
A leveshez
-
0.8g salottahagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.5g mangalica zsír4 kcal
-
15g fejtett bab50 kcal
-
2.4g sárgarépa1 kcal
-
2.7g fehérrépa2 kcal
-
9 kcal
-
60.1g marha alaplé0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
3g sherry10 kcal
-
1.4g petrezselyem0 kcal
-
6g tejföl12 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A nokedlihez
-
1.2g finomliszt4 kcal
-
1.7g tojás2 kcal
-
1.5g parmezán sajt6 kcal
-
0g rózsabors0 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
0g só0 kcal
- 13% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28 g
Zsír
-
Összesen 15.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1217.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 366 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 201 mg
-
Foszfor 439 mg
-
Nátrium 165 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.2 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 84.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 231 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 36 micro
-
K vitamin: 133 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 383 micro
-
Kolin: 127 mg
-
Retinol - A vitamin: 98 micro
-
α-karotin 413 micro
-
β-karotin 1381 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 492 micro
- 13% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 167.8 g
Zsír
-
Összesen 93.1 g
-
Telített zsírsav 46 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 404 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7303.2 g
-
Cink 31 mg
-
Szelén 166 mg
-
Kálcium 2194 mg
-
Vas 60 mg
-
Magnézium 1205 mg
-
Foszfor 2636 mg
-
Nátrium 991 mg
-
Réz 11 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 481.2 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 97 mg
VÍZ
-
Összesen 505.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1386 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 87 mg
-
D vitamin: 218 micro
-
K vitamin: 798 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2300 micro
-
Kolin: 759 mg
-
Retinol - A vitamin: 591 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 8287 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 2949 micro
- 13% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 2.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 219.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 15.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 74 micro
-
β-karotin 249 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 89 micro
Hozzávalók
A leveshez
-
1 db salottahagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
50 dkg fejtett bab
-
2 kis db sárgarépa
-
1 db fehérrépa
-
2 l marha alaplé
-
1 db babérlevél
-
1 ek szegfűbors
-
4 db zsálya
-
1 csokor petrezselyem
-
2 dl tejföl
-
1 evőkanál finomliszt
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A nokedlihez
-
2 púpozott ek finomliszt
-
1 db tojás
-
1 ek rózsabors
-
2 db zsálya
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A leveshez
- A babot előző este beáztatjuk.
- A főzés előtt a szárított gombát meleg vízben legalább 40 percig ázni hagyjuk - az áztatólére is szükségünk lesz!
- A shalotta hagymát apróra vágjuk, a felolvasztott zsíron halvány barnára pirítjuk, majd a végén adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, a babérlevelet és a szegfűborsot.
- Belekeverjük az apróra vágott répát, és néhány percig sütjük. Hozzáadjuk a babot, felöntjük az alaplével és fedő alatt a babot puhára főzzük.
- A gombát szűrjük le a vizéből, az utolsó 15 percnél adjuk a leveshez. A gomba áztatólevét óvatosan öntsük a leveshez úgy, hogy az esetleges homok, ami a gombából kiázott, öntés közben szépen leüljön a tál aljára.
- Ekkor adjuk hozzá a sherry-t is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- A tejfölt a liszttel elkeverjük. Merőkanállal addig adagolunk a levesből a tejfölbe, amíg az fel nem melegszik, így öntjük csak a leveshez. Még egy-két percig közepes lángon forraljuk, majd takarékra tesszük.
- A galuska hozzávalóit elkeverjük és a levesbe szaggatjuk. Amint feljönnek a leves tetejére, megfőttek. Ekkor keverjük bele a frissen aprított petrezselymet és zsályát.
- Tányérokba szedve egy-egy kávéskanál tejföllel és mustárral, kevés citromlével korhelyesen tálaljuk.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 273
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 10799
- Feltöltés dátuma: 2011. november 18.
Ajánló
Ph besorolás: közepesen savasít. Lencsével is elkészíthető!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A recept a Kifőztük magazin novemberi számába készült. Gomba és bab házassága az alap, húsosan is elkészíthető, ha valakinek nagyon hiányzik, ebben az esetben valami jó kis füstöltet javasolnék. Egyébként megáll benne a kanál, olyan igazi sűrű, gazdag étel. Érdemes többféle gombából készíteni, ezekhez én is szárítottan jutottam hozzá. A történethez hozzátartozik, hogy amikor készült épp lázasan, taknyosan nyomtam az ágyat, de muszáj volt megcsinálni, nem volt mese, lapzárta volt. Néhány kanálnyi belőle azonban egészen megvígasztalt, piros orral, könnyes szemekkel, boldogan eszegettem, minden cseppje átmelegített, még a lábujjaim is bizseregtek tőle. Enyhén csípősre készítve ez csak fokozódik.