Véres pite disznótorra
- 12% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 17% Zsír
A véres- és májashurkához
-
100g sertéstüdő85 kcal
-
100g sertésszív118 kcal
-
150g sertésvese150 kcal
-
200g sertésmáj268 kcal
-
100g sertéshús166 kcal
-
0g sertésvér0 kcal
-
200g disznózsír1804 kcal
-
0g só0 kcal
-
500g rizs1790 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
14 kcal
-
4g fekete bors10 kcal
-
2g szegfűbors0 kcal
-
4g majoranna11 kcal
A pitéhez
-
70g sertésvér53 kcal
-
70g tej39 kcal
-
100g véres hurka379 kcal
-
3g disznózsír27 kcal
- 12% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 17% Zsír
A véres- és májashurkához
-
1000g sertéstüdő850 kcal
-
1000g sertésszív1180 kcal
-
1500g sertésvese1500 kcal
-
2000g sertésmáj2680 kcal
-
1000g sertéshús1660 kcal
-
0g sertésvér0 kcal
-
2000g disznózsír18040 kcal
-
0g só0 kcal
-
5000g rizs17900 kcal
-
500g vöröshagyma182 kcal
-
50g fűszerpaprika141 kcal
-
40g fekete bors100 kcal
-
20g szegfűbors0 kcal
-
40g majoranna108 kcal
A pitéhez
-
700g sertésvér532 kcal
-
700g tej392 kcal
-
1000g véres hurka3790 kcal
-
30g disznózsír271 kcal
- 12% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 17% Zsír
A véres- és májashurkához
-
6g sertéstüdő5 kcal
-
6g sertésszív7 kcal
-
9g sertésvese9 kcal
-
12.1g sertésmáj16 kcal
-
6g sertéshús10 kcal
-
0g sertésvér0 kcal
-
12.1g disznózsír109 kcal
-
0g só0 kcal
-
30.2g rizs108 kcal
-
3g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fűszerpaprika1 kcal
-
0.2g fekete bors1 kcal
-
0.1g szegfűbors0 kcal
-
0.2g majoranna1 kcal
A pitéhez
-
4.2g sertésvér3 kcal
-
4.2g tej2 kcal
-
6g véres hurka23 kcal
-
0.2g disznózsír2 kcal
- 12% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 184.1 g
Zsír
-
Összesen 270.2 g
-
Telített zsírsav 103 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 119 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 1908 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4727.8 g
-
Cink 30 mg
-
Szelén 537 mg
-
Kálcium 271 mg
-
Vas 110 mg
-
Magnézium 276 mg
-
Foszfor 2007 mg
-
Nátrium 1486 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 418 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 699.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13243 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 73 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 94 mg
-
D vitamin: 280 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 11 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 81 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1677 micro
-
Kolin: 239 mg
-
Retinol - A vitamin: 13103 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 1513 micro
-
β-crypt 313 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1043 micro
- 12% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1840.9 g
Zsír
-
Összesen 2701.9 g
-
Telített zsírsav 1034 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1192 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 331 g
-
Koleszterin 19084 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 47278 g
-
Cink 297 mg
-
Szelén 5374 mg
-
Kálcium 2705 mg
-
Vas 1104 mg
-
Magnézium 2756 mg
-
Foszfor 20075 mg
-
Nátrium 14855 mg
-
Réz 41 mg
-
Mangán 70 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4180.4 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 191 mg
VÍZ
-
Összesen 6997.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 132429 micro
-
B6 vitamin: 44 mg
-
B12 Vitamin: 728 micro
-
E vitamin: 37 mg
-
C vitamin: 936 mg
-
D vitamin: 2801 micro
-
K vitamin: 356 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 51 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 108 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 811 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16767 micro
-
Kolin: 2385 mg
-
Retinol - A vitamin: 131025 micro
-
α-karotin 302 micro
-
β-karotin 15132 micro
-
β-crypt 3131 micro
-
Likopin 8 micro
-
Lut-zea 10430 micro
- 12% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.1 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 115 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 285.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 90 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 42.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 799 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 101 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 790 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 91 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Hozzávalók
A véres- és májashurkához
-
2 kg sertésmáj
-
1 kg sertéshús
-
5 dkg fűszerpaprika
-
4 dkg fekete bors
A pitéhez
Elkészítés
A véres- és májashurkához
- Először elkészítjük a véreshurkatölteléket, (májashurkát).A tüdőt, a szívet és a vesét valamint a májat a szalonnával együttbő vízben megfőzzük. Hideg vízben rakjuk oda a belsőségeket és a húst is, és főzzük kb1és félóráig felforralástól számítva. Amikor a májat feldobja a víz a tetejére akkor van kész.Majd kivesszük, az abáló levet megtartjuk.
- A belsőségeket valaminta húst és a zsírszalonnát ledaráljuk egy nagy tálba vagy teknőbe.
- Az abálólébe belerakjuk a rizst úgy, hogy minden kg rizsre 2 liter és 1 dl abálólevet számolunk. Megsózzukkb. 3-4 ek sóval, és visszarakjuk a tűzre. Amikor felforrt, elzárjuk alatta a tüzet, és letakarjuk. Így hagyjuk, míg a rizs felszívja a vizet, és pergőssé válik.
- Ezalatt egy kis zsíron megdinszteljük a fél kg kockára vágott vöröshagymát.
- Amikor mindennel készen vagyunk, fogjuk az összes hozzávalót - rizst, hagymát, belsőségeket, húst, fűszereket és a zsírt is,(a vér kivételével), és beletesszük a teknőbe, jól átdolgozzuk, átgyúrjuk. Ízlés szerint fűszerrel még javítunk rajta, ha szükséges. Mi a véreshurkarészbe nem szoktunk majorannát rakni, delehet, ha valaki úgy szereti.A forró zsírból annyit öntögetünk hozzá, hogy "lágyas" (ahogy a nagyi mondta) állagot kapjunk.
- Ekkor kétfelé vesszük a töltelékünket,. Az egyik fele a májashurka, amit betölthetünk a bélbe. A másik feléhez hozzákeverjük a sertésvért. Ez lesz a véreshurka, amit az eldolgozás után szintén bélbe tölthetünk. Azonban a pitéhez vegyünk el belőle kb. 1 kg-ot, és ezt ne töltsük be hurkának.
- A pite elkészítéséhez egy tepsit zsírozzunk ki, és a sütőt melegítsük elő.
- A tölteléket keverjük össze a kb. 0,5-0,7 kg mennyiségű vérrel (ezt nagymamám úgy mondta mindig, hogy "olyan két összmarék vér"), és tegyük bele a tepsibe.
- Majd itt a tepsiben kezdjük el beleadagolni a tejet, és kézzel-kanállal lassacskán oszlassunk el benne fél liter tejet. Majd a többi tejet öntsük lassan a tetejére, úgy, hogy kb. 3-4 mm vastagon belepje. Tegyük a sütőbe, míg a teteje szépen ropogósra megpirul, és az egész jól átsül. Ez kb 60 percet (esetleg kicsit többet) vesz igénybe.
- Ha kisült, kissé várjunk 10-15 percet, és kb. 12-15cm X 12-15 cm-es kockákra vágva tálaljuk, savanyúsággal, dinsztelt káposztával, kenyérrel vagy hagymás burgonyával, kinek hogy esik jól.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 35X25
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 18
- Össznézettség: 10796
- Feltöltés dátuma: 2010. november 09.
Ajánló
Disznótor alkalmával ajánljuk elkészíteni! De azért ne keseredjünk el, mi már sütöttük úgy ís, hogy vettünk hentesnél hozzávalókat, és egész egyszerűen otthon panelkörülmények között megcsináltuk. Ha valakitől kapunk véreshurkát, azt is feldolgozhatjuk. Némelyik hentesnél lehet kapni sertésvért. Savanyúsággal, dinsztelt káposztával, jófajta házikenyérrel isteni! Az előkészületi időnél a pite előkészületi idejét adtam meg, mintha már kész véreshurkatöltelékkel rendelkeznénk. Ha nem, akkor azt számoljuk hozzá. pH besorolás: erősen savasít
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Gyerekkorom emlékeit felevenítendően készítettük el anyukámmal ezt a disznótoros ételt. Faluhelyen, ahol lakott, ezt rendszerint feladták az asztalra a friss véreshurkatöltelékből. Elnézést kérek előre is, voltak nehézségeim a pontos mennyiségek megadását illetőleg, mert a papírokon, ahol le volt jegyzetelve a recept, erősen hozzávetőleges mennyiségek szerepeltek, s annó a nagyim (Pepike, akit már említettem egyszer) is csak olyan mértékekkel magyarázott el, mint összemarék - összmarék, annyi vér, hogy lágyas legyen, a pite legyen lágyabb mint a véreshurka, a só ízlés szerint, a tej annyi, hogy ellepje...Ja! Valamint úgy ellenőrizzük le, hogy kész a pite, hogy a villa fokát végighúzzuk a tetején, s ha zörög, akkor kész...no mindegy, azért megpróbáltuk feldolgozni a ránk maradt receptet úgy, hogy a mennyiségek nagyjából megfeleljenek nekünk. Előfordulhat a fűszerezésnél eltérés, valamint a forró zsír adagolásánál. Ezek határozzák meg az ízt és az állagot. Ezt tényleg csak tapasztalattal lehet megtanulni. Vannak helyek ahol a vért is abálják, nálunk nem volt szokás. Tegye mindenki belátása szerint! A hurka töltését nem írom le, mert jelen esetben az nem volt cél, ezért is elnézést kérek. Ez szintén olyan recept, mint Edit receptje, hogy lesznek olyanok, akik nem bírják a vért, nem tetszik nekik, azoknak kéretik továbblapozni. Sokan vagyunk azonban olyanok, akik szeretjük a házias, jellegzetes vidéki ízeket, hagyományokat. Ezt a receptet azoknak ajánljuk sok szeretettel!