Sertésmáj

Sertésmáj

Leírás

Sertésmáj – receptek, leírás, tippek

A sertésmáj a sertés (Sus scrofa domesticus) belsőségeinek egyike, a magyar konyhában fontos alapanyag, ára igen kedvező. Gazdag íze és tápanyagtartalma miatt sokféle ételben használják, beleértve a pörköltet, májas hurkát, májkrémet és különböző sült vagy pirított fogásokat. Magas fehérjetartalommal rendelkezik, továbbá gazdag A-vitaminban, vasban és B-vitaminokban (főleg B12).

A sertésmájat sokféleképpen felhasználhatjuk, rántva, resztelve, sütve, párolva, de készíthetünk belőle pástétomokat, krémet is. A sertésmáj továbbá rendkívül fontos bizonyos húsipari készítmények (pl. hurka) készítésekor is. Előkészítéskor húzzuk le róla a hártyát, és vágjuk ki belőle az ereket, majd felhasználásig tartsuk hűtőben.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a sertésmáj?

A sertésmáj a sertés belsősége, amit hazánkban előszeretettel használunk fel a konyhában. Az egészen olcsó húsrészek közé tartozik. Sütése nem egyszerű, mert gyorsan megkeményedhet, ezért magas hőfokon, rövid ideig kell sütni, és csak a végén sózni, hogy omlós maradjon. Felhasználása előtt érdemes tejbe áztatni, úgy, ahogy a legtöbb májat, mert ez enyhíti erős ízét!

Hogyan vásároljuk?

A friss sertésmáj bordós-lilás vagy mélyvörös árnyalatú. Húsboltból, piacról vagy hentesüzletből érdemes beszerezni, ahol a frisseségre bizton számíthatunk. Szuper- és hipermarketekben is megtaláljuk a hűtőpultokban. Ha bármilyen gyanús foltot észlelünk az adott darabon, azt semmiképp ne vegyük meg.

Mire jó a sertésmáj?

A sertésmáj kiváló fehérjeforrás, ezért az izmok fenntartásához és növekedéséhez jelentősen hozzájárul. A sertésmáj egyik kiemelkedő tápanyaga az A-vitamin, amely hozzájárul a látás egészségéhez, az immunrendszer egészségéhez, valamint a bőr, a haj és a köröm egészségének megőrzéséhez. Az A-vitamin fontos szerepet játszik a sejtek növekedésében és osztódásában is. A sertésmáj gazdag vasban is, amely elengedhetetlen a vörösvérsejtek termeléséhez, és a vér oxigénszállítási képességében is fontos szerepet vállal. A B12-vitamin mellett más B-vitaminokat is tartalmaz (pl. B6, folsav), amelyek támogatják az idegrendszer egészségét, segítik az anyagcserét és a vérképzést. A B12-vitamin például elengedhetetlen a vérszegénység megelőzéséhez és az idegsejtek egészségének fenntartásához. A sertésmáj cinkben, rézben és szelénben sem szerénykedik.

Mi készülhet a sertésmájból?

Készíthetünk sertésmájas-zöldséges frittatát, rántott sertésmájat, vörösboros resztelt sertésmájat, baconbe csavart paradicsomos sertésmájat és többek között zsályás sertésmájat zelleres krumplipürével. Egyszerűen készül a paradicsomos csicseriborsóleves májgaluskával, ami a család kedvence lesz.

Még több sertésmájas receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Sertésmájat az év bármely időszakában lehet vásárolni hentesnél, piacokon, nagyobb boltokban.

hogyan tároljam

A sertésmájat 2-3 napig tárolhatjuk hűtőben, de fagyasztóban hosszabb ideig eláll.

100g Sertésmáj

fehérjetartalom

21.39 g

zsírtartalom

301002.56 g

szénhidráttartalom

2.47 g

víztartalom

71.06 g

gramm sertésmáj?

Top ásványi anyagok

Foszfor

288 mg

Nátrium

87 mg

Vas

23.3 mg

Magnézium

18 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.69 g

C vitamin

25.3 mg

Niacin - B3 vitamin

15.301 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

6.65 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

21.39 g

Zsír

telített zsírsav

1.17 g

egyszeresen telített zsírsav

0.52 g

többszörösen telített zsírsav

0.87 g

koleszterin

301 g

ásványi anyagok

Kalcium

9 mg

Vas

23.3 mg

Magnézium

18 mg

Foszfor

288 mg

Nátrium

87 mg

Cink

5.76 mg

Réz

0.677 mg

Mangán

0.344 mg

Szelén

52.7 µg

szénhidrát

víz

71.06 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.283 mg

Riboflavin - B2 vitamin

3.005 mg

Niacin - B3 vitamin

15.301 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

6.65 mg

Folát

212 µg

Retinol

6502 µg

B12 vitamin

26 µg

A vitamin

6502 µg

C vitamin

25.3 mg

B6 vitamin

0.69 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...