adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 14% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 9% Zsír
A májhoz
-
250g sertéslapocka590 kcal
-
150g sertésmáj201 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
18 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3 kcal
-
0g majoranna0 kcal
A hagymához
-
150g vöröshagyma55 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g ecet1 kcal
-
5g cukor19 kcal
Összesen
895
kcal
- 14% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 9% Zsír
A májhoz
-
1000g sertéslapocka2360 kcal
-
600g sertésmáj804 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
71 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11 kcal
-
0g majoranna0 kcal
A hagymához
-
600g vöröshagyma218 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
15g ecet3 kcal
-
20g cukor77 kcal
Összesen
3577
kcal
- 14% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 9% Zsír
A májhoz
-
42.8g sertéslapocka101 kcal
-
25.7g sertésmáj34 kcal
-
3.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
A hagymához
-
25.7g vöröshagyma9 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.6g ecet0 kcal
-
0.9g cukor3 kcal
Összesen
151
kcal
- 14% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 76.9 g
Zsír
-
Összesen 52.7 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 629 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1614.7 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 144 mg
-
Kálcium 90 mg
-
Vas 38 mg
-
Magnézium 90 mg
-
Foszfor 936 mg
-
Nátrium 300 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.9 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 410.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9783 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 41 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 175 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 33 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 361 micro
-
Kolin: 162 mg
-
Retinol - A vitamin: 9758 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 263 micro
-
β-crypt 62 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 196 micro
Összesen
895
kcal
- 14% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 307.6 g
Zsír
-
Összesen 210.9 g
-
Telített zsírsav 71 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 87 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 28 g
-
Koleszterin 2516 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6458.6 g
-
Cink 63 mg
-
Szelén 575 mg
-
Kálcium 359 mg
-
Vas 152 mg
-
Magnézium 358 mg
-
Foszfor 3743 mg
-
Nátrium 1200 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95.6 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 1640.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39131 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 163 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 205 mg
-
D vitamin: 700 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 10 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 21 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 131 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1443 micro
-
Kolin: 646 mg
-
Retinol - A vitamin: 39032 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 1053 micro
-
β-crypt 247 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 783 micro
Összesen
3577
kcal
- 14% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 276.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 160 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1674 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 62 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 1670 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
151
kcal
Hozzávalók
A májhoz
-
1 kg sertéslapocka
-
60 dkg sertésmáj
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 ek napraforgó olaj
-
só ízlés szerint
-
1 ek fűszerpaprika
-
majoranna ízlés szerint
A hagymához
-
60 dkg vöröshagyma
-
5 db babérlevél
-
köménymag ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
3 ek ecet
-
2 ek cukor
Elkészítés
A májhoz
- Először elkészítjük a pörköltet. 1 fej apróra vágott vöröshagymát olajon megdinsztelünk. Félrehúzzuk a tűzhelyről, és megszórjuk kb. 1 fakanálnyi pirospaprikával.
- Rátesszük a kockákra vágott lapockát, visszatesszük a tűzre. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával. Jól összekeverjük, és felöntjük vízzel. (Kicsit több lé kell, hogy maradjon a végén.) Készre főzzük.
- A hús után a hagymát készítjük el. A vöröshagymákat megtisztítjuk a héjától, megmossuk, és kb. 3-4 mm-es egész karikákra szeleteljük. (Mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk!)
- Egy lábasba beletesszük a hagymákat, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beledobjuk az egész babérlevelet, 1 kk egész köménymagot, és kicsit megsózzuk. Kb. 10-15 perc alatt puhára főzzük.
- Elzárjuk a gázt és teszünk bele kb. 3 ek ecetet és kb. 2 ek cukrot, mennyiségtől függően, és jól összekeverjük. Állni hagyjuk.
- A sertésmáj készítéséhez hideg folyóvízben jól átmossuk a májat, és vékony ( kb. 2-3 cm x 0,5 cm ) csíkokra vágjuk fel, majd félretesszük.
- Ezután összeállítjuk az eddigieket. Ha puhára főtt a pörkölt (több lé maradjon rajta), akkor a csíkokra vágott májat elosztjuk a hús tetején, és rázogatva fehéredésig főzzük. Ne főzzük túl, puha maradjon! Fontos, hogy keverni és sózni nem szabad már!
- Az ecetes hagymát leszűrjük, a babérlevelet kidobjuk belőle, és rászedjük a puhára főtt máj tetejére. Belenyomkodjuk a lébe (keverni most sem szabad), és egyet rottyantunk még rajta. Főzni már nem kell.
- Lefedjük, kicsit állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, és a lábas aljáig merítve a kanalat, tálaljuk. Köret nem kell mellé. Kenyérrel, vagy anélkül fogyasztjuk! Jó étvágyat!
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 49
- Tegnapi nézettség: 13
- 7 napos nézettség: 63
- Össznézettség: 25355
- Feltöltés dátuma: 2011. január 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Risi
32 recept
Régebben disznóvágáskor készítettük, de mostanában már nem vágunk, így akkor, mikor megkívánjuk. :-) Nagyon szeretjük. Nem kevés fáradozással jár, de megéri! Nagyon finom.