r
Nosalty Logó

Savanyú máj

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Risi
Savanyú máj
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 14% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A májhoz

A hagymához

Összesen 895 kcal
  • 14% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A májhoz

A hagymához

Összesen 3577 kcal
  • 14% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A májhoz

A hagymához

Összesen 151 kcal
  • 14% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    76.9 g

Zsír

  • Összesen
    52.7 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    629 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1614.7 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    144 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    936 mg
  • Nátrium
    300 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.9 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    410.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9783 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    41 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    175 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    33 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    361 micro
  • Kolin:
    162 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9758 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    263 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    196 micro
Összesen 895 kcal
  • 14% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    307.6 g

Zsír

  • Összesen
    210.9 g
  • Telített zsírsav
    71 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    2516 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6458.6 g
  • Cink
    63 mg
  • Szelén
    575 mg
  • Kálcium
    359 mg
  • Vas
    152 mg
  • Magnézium
    358 mg
  • Foszfor
    3743 mg
  • Nátrium
    1200 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    95.6 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    1640.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39131 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    163 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    205 mg
  • D vitamin:
    700 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    10 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    21 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    131 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1443 micro
  • Kolin:
    646 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39032 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    1053 micro
  • β-crypt
    247 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    783 micro
Összesen 3577 kcal
  • 14% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    276.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1674 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1670 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 151 kcal

Hozzávalók

A májhoz

A hagymához

Elkészítés

A májhoz

  1. Először elkészítjük a pörköltet. 1 fej apróra vágott vöröshagymát olajon megdinsztelünk. Félrehúzzuk a tűzhelyről, és megszórjuk kb. 1 fakanálnyi pirospaprikával.
  2. Rátesszük a kockákra vágott lapockát, visszatesszük a tűzre. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával. Jól összekeverjük, és felöntjük vízzel. (Kicsit több lé kell, hogy maradjon a végén.) Készre főzzük.
  3. A hús után a hagymát készítjük el. A vöröshagymákat megtisztítjuk a héjától, megmossuk, és kb. 3-4 mm-es egész karikákra szeleteljük. (Mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk!)
  4. Egy lábasba beletesszük a hagymákat, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beledobjuk az egész babérlevelet, 1 kk egész köménymagot, és kicsit megsózzuk. Kb. 10-15 perc alatt puhára főzzük.
  5. Elzárjuk a gázt és teszünk bele kb. 3 ek ecetet és kb. 2 ek cukrot, mennyiségtől függően, és jól összekeverjük. Állni hagyjuk.
  6. A sertésmáj készítéséhez hideg folyóvízben jól átmossuk a májat, és vékony ( kb. 2-3 cm x 0,5 cm ) csíkokra vágjuk fel, majd félretesszük.
  7. Ezután összeállítjuk az eddigieket. Ha puhára főtt a pörkölt (több lé maradjon rajta), akkor a csíkokra vágott májat elosztjuk a hús tetején, és rázogatva fehéredésig főzzük. Ne főzzük túl, puha maradjon! Fontos, hogy keverni és sózni nem szabad már!
  8. Az ecetes hagymát leszűrjük, a babérlevelet kidobjuk belőle, és rászedjük a puhára főtt máj tetejére. Belenyomkodjuk a lébe (keverni most sem szabad), és egyet rottyantunk még rajta. Főzni már nem kell.
  9. Lefedjük, kicsit állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, és a lábas aljáig merítve a kanalat, tálaljuk. Köret nem kell mellé. Kenyérrel, vagy anélkül fogyasztjuk! Jó étvágyat!
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 49
  • Tegnapi nézettség: 13
  • 7 napos nézettség: 63
  • Össznézettség: 25355
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Régebben disznóvágáskor készítettük, de mostanában már nem vágunk, így akkor, mikor megkívánjuk. :-) Nagyon szeretjük. Nem kevés fáradozással jár, de megéri! Nagyon finom.

Hozzávalók

A májhoz

A hagymához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...