Kőrösi csepleszes májas
- 15% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
250g sertéslapocka590 kcal
-
125g sertésmáj168 kcal
-
35g sertésháló316 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
10g fokhagyma13 kcal
-
42g kenyér114 kcal
-
46g tojás58 kcal
-
24 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g majoranna1 kcal
-
75 kcal
-
0g só0 kcal
- 15% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
3000g sertéslapocka7080 kcal
-
1500g sertésmáj2010 kcal
-
420g sertésháló3788 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
120g fokhagyma161 kcal
-
500g kenyér1370 kcal
-
550g tojás692 kcal
-
100g fűszerpaprika282 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
3g majoranna8 kcal
-
100g mangalica zsír902 kcal
-
0g só0 kcal
- 15% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
45.7g sertéslapocka108 kcal
-
22.9g sertésmáj31 kcal
-
6.4g sertésháló58 kcal
-
4.1g vöröshagyma1 kcal
-
1.8g fokhagyma2 kcal
-
7.6g kenyér21 kcal
-
8.4g tojás11 kcal
-
1.5g fűszerpaprika4 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
1.5g mangalica zsír14 kcal
-
0g só0 kcal
- 15% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 81.2 g
Zsír
-
Összesen 99.8 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 745 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2017 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 156 mg
-
Kálcium 168 mg
-
Vas 36 mg
-
Magnézium 109 mg
-
Foszfor 995 mg
-
Nátrium 534 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 318.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8403 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 35 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 252 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 32 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 341 micro
-
Kolin: 307 mg
-
Retinol - A vitamin: 8197 micro
-
α-karotin 50 micro
-
β-karotin 2193 micro
-
β-crypt 519 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1807 micro
- 15% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 974.5 g
Zsír
-
Összesen 1197 g
-
Telített zsírsav 430 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 505 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 154 g
-
Koleszterin 8939 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 24204.2 g
-
Cink 186 mg
-
Szelén 1872 mg
-
Kálcium 2022 mg
-
Vas 433 mg
-
Magnézium 1313 mg
-
Foszfor 11943 mg
-
Nátrium 6406 mg
-
Réz 15 mg
-
Mangán 15 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 392.7 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 63 mg
VÍZ
-
Összesen 3825 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 100839 micro
-
B6 vitamin: 26 mg
-
B12 Vitamin: 417 micro
-
E vitamin: 44 mg
-
C vitamin: 456 mg
-
D vitamin: 3027 micro
-
K vitamin: 128 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 30 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 58 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 384 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4090 micro
-
Kolin: 3685 mg
-
Retinol - A vitamin: 98364 micro
-
α-karotin 595 micro
-
β-karotin 26319 micro
-
β-crypt 6232 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21682 micro
- 15% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.8 g
Zsír
-
Összesen 18.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 136 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 368.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 182 mg
-
Nátrium 98 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 58.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1536 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 62 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 1499 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 401 micro
-
β-crypt 95 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 330 micro
Hozzávalók
-
3 kg sertéslapocka
-
1.5 kg sertésmáj
-
3 db sertésháló
-
3 közepes fej vöröshagyma
-
10 db tojás
-
10 dkg mangalica zsír
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A csepleszeket (sertés hashártya) langyos vízben többször átmossuk, majd egy tálka hideg vízben félretesszük.
- A hagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymákat apróra felkockázzuk, és mangalica zsírban megpirítjuk. Nem baj, hogy zsírosabb a szokásosnál, a keverékbe jól jön a többlet zsír. A fokhagyma gerezdeket vízben puhára főzzük. A megfőtt fokhagymákat kivesszük a főzővízből, és a pirított vöröshagymával együtt hűlni hagyjuk.
- A szikkadt kenyérszeleteket ujjnyi széles csíkokra vágjuk.
- A lapockát és a májat szintén ujjnyi szélesen felcsíkozzuk.
- Az összes előkészített alapanyagot húsdarálón ledaráljuk. A daráló kisebb lyukú vágólapját használjuk. Célszerű az alapanyagokat váltakozva darálni, mert a máj és a hagymák levet eresztenek, és ezt a szikkadt kenyérrel és a hússal ki lehet nyomni.
- A darálékba beleütjük a tojásokat, és kézzel a masszát összegyúrjuk. Közben óvatosan adagoljuk bele a fűszereket, hogy ne csomósodjanak össze. (A só mennyiségét nem adtam meg, mert ízlés szerint kell adagolni.) Lehet bele őrölt csípős paprikát is tenni. (Nekem ezzel jobban ízlik, de az unokák miatt mostanában nem használom.)
- A csepleszeket kivesszük a hideg vízből, és tésztaszűrőben lecsepegtetjük.
- A masszát kb. félkilós kis cipócskákra szedjük. Az ügyességünktől függően 8-10 kis cipócskánk lesz. A csepleszekből megfelelő méretű téglalapokat vágunk, és beburkoljuk a cipócskákat.
- Sütőpapírral letakart tepsibe tesszük a kész cipócskákat, és közepes lángon kisütjük. Amennyiben egyszerre nem akarunk ennyit sütni, a boltokban kapható alufóliából készített kis edényekben lefagyaszthatjuk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 61
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 58
- Össznézettség: 22098
- Feltöltés dátuma: 2012. március 06.
Ajánló
Mindenkinek aki szereti a finom, hagyományos ízeket.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hagyományos nagykőrösi recept. Nincs tudomásom róla, hogy bárhol felhasználják a csepleszt a májpástétomhoz. Nálunk disznóvágáskor így készítették a májpástétomot csepleszbe, ami a sertés hashártyája. Az elkészült pástétomot nemcsak összefogta, hogy a sütésnél ne essen szét, hanem a hártyában lévő zsírerek kellő zsiradékkal is látták el sütéskor. Eredetileg befűszerezett, ledarált kész kolbászhúst használtak fel hozzá, de a közölt recept alapján bármikor elkészíthető. A máj mennyisége azért ennyi, mert egy kétmázsás mangalica májából általában ennyi maradt, mire a májpástétom készítéséhez fogtak. Fontos, hogy kétszer annyi legyen a hús, mint a máj. Készítettem már a lapocka helyett sertésnyelvből is. Ez esetben a nyelveket meg kell abálni, tisztítani, és a mennyiségtől függően kell hozzá zsírszalonna. A közölt mennyiséghez legalább negyed kilogramm.