r
Nosalty Logó

Kőrösi csepleszes májas

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Zoli
Kőrösi csepleszes májas
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 15% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 1367 kcal
  • 15% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 16391 kcal
  • 15% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 250 kcal
  • 15% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    81.2 g

Zsír

  • Összesen
    99.8 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    745 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2017 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    156 mg
  • Kálcium
    168 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    995 mg
  • Nátrium
    534 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    318.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8403 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    35 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    252 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    341 micro
  • Kolin:
    307 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8197 micro
  • α-karotin
    50 micro
  • β-karotin
    2193 micro
  • β-crypt
    519 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1807 micro
Összesen 1367 kcal
  • 15% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    974.5 g

Zsír

  • Összesen
    1197 g
  • Telített zsírsav
    430 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    505 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    154 g
  • Koleszterin
    8939 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    24204.2 g
  • Cink
    186 mg
  • Szelén
    1872 mg
  • Kálcium
    2022 mg
  • Vas
    433 mg
  • Magnézium
    1313 mg
  • Foszfor
    11943 mg
  • Nátrium
    6406 mg
  • Réz
    15 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    392.7 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    63 mg

VÍZ

  • Összesen
    3825 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100839 micro
  • B6 vitamin:
    26 mg
  • B12 Vitamin:
    417 micro
  • E vitamin:
    44 mg
  • C vitamin:
    456 mg
  • D vitamin:
    3027 micro
  • K vitamin:
    128 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    30 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    58 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    384 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4090 micro
  • Kolin:
    3685 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98364 micro
  • α-karotin
    595 micro
  • β-karotin
    26319 micro
  • β-crypt
    6232 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21682 micro
Összesen 16391 kcal
  • 15% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.8 g

Zsír

  • Összesen
    18.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    136 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    368.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    182 mg
  • Nátrium
    98 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1536 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1499 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    401 micro
  • β-crypt
    95 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    330 micro
Összesen 250 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csepleszeket (sertés hashártya) langyos vízben többször átmossuk, majd egy tálka hideg vízben félretesszük.
  2. A hagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymákat apróra felkockázzuk, és mangalica zsírban megpirítjuk. Nem baj, hogy zsírosabb a szokásosnál, a keverékbe jól jön a többlet zsír. A fokhagyma gerezdeket vízben puhára főzzük. A megfőtt fokhagymákat kivesszük a főzővízből, és a pirított vöröshagymával együtt hűlni hagyjuk.
  3. A szikkadt kenyérszeleteket ujjnyi széles csíkokra vágjuk.
  4. A lapockát és a májat szintén ujjnyi szélesen felcsíkozzuk.
  5. Az összes előkészített alapanyagot húsdarálón ledaráljuk. A daráló kisebb lyukú vágólapját használjuk. Célszerű az alapanyagokat váltakozva darálni, mert a máj és a hagymák levet eresztenek, és ezt a szikkadt kenyérrel és a hússal ki lehet nyomni.
  6. A darálékba beleütjük a tojásokat, és kézzel a masszát összegyúrjuk. Közben óvatosan adagoljuk bele a fűszereket, hogy ne csomósodjanak össze. (A só mennyiségét nem adtam meg, mert ízlés szerint kell adagolni.) Lehet bele őrölt csípős paprikát is tenni. (Nekem ezzel jobban ízlik, de az unokák miatt mostanában nem használom.)
  7. A csepleszeket kivesszük a hideg vízből, és tésztaszűrőben lecsepegtetjük.
  8. A masszát kb. félkilós kis cipócskákra szedjük. Az ügyességünktől függően 8-10 kis cipócskánk lesz. A csepleszekből megfelelő méretű téglalapokat vágunk, és beburkoljuk a cipócskákat.
  9. Sütőpapírral letakart tepsibe tesszük a kész cipócskákat, és közepes lángon kisütjük. Amennyiben egyszerre nem akarunk ennyit sütni, a boltokban kapható alufóliából készített kis edényekben lefagyaszthatjuk.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 61
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 58
  • Össznézettség: 22098
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 06.

Ajánló

Mindenkinek aki szereti a finom, hagyományos ízeket.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hagyományos nagykőrösi recept. Nincs tudomásom róla, hogy bárhol felhasználják a csepleszt a májpástétomhoz. Nálunk disznóvágáskor így készítették a májpástétomot csepleszbe, ami a sertés hashártyája. Az elkészült pástétomot nemcsak összefogta, hogy a sütésnél ne essen szét, hanem a hártyában lévő zsírerek kellő zsiradékkal is látták el sütéskor. Eredetileg befűszerezett, ledarált kész kolbászhúst használtak fel hozzá, de a közölt recept alapján bármikor elkészíthető. A máj mennyisége azért ennyi, mert egy kétmázsás mangalica májából általában ennyi maradt, mire a májpástétom készítéséhez fogtak. Fontos, hogy kétszer annyi legyen a hús, mint a máj. Készítettem már a lapocka helyett sertésnyelvből is. Ez esetben a nyelveket meg kell abálni, tisztítani, és a mennyiségtől függően kell hozzá zsírszalonna. A közölt mennyiséghez legalább negyed kilogramm.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...