Resztelt máj sűrű szafttal
- 9% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 10% Zsír
Előkészítés
-
125g sertésmáj168 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
-
3g paprikakrém0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
35 kcal
-
3g só0 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
50g tej28 kcal
Sütés
-
8g sertészsír68 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
0 kcal
-
25g kenyérszalonna174 kcal
-
100g víz0 kcal
- 9% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 10% Zsír
Előkészítés
-
250g sertésmáj335 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
5g paprikakrém0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
71 kcal
-
6g só0 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
100g tej56 kcal
Sütés
-
15g sertészsír135 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
0 kcal
-
50g kenyérszalonna349 kcal
-
200g víz0 kcal
- 9% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 10% Zsír
Előkészítés
-
30.3g sertésmáj41 kcal
-
1.1g fokhagyma1 kcal
-
0.6g paprikakrém0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
9 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
0.4g citromlé0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
12.1g tej7 kcal
Sütés
-
1.8g sertészsír16 kcal
-
21.8g vöröshagyma8 kcal
-
0 kcal
-
6.1g kenyérszalonna42 kcal
-
24.2g víz0 kcal
- 9% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.4 g
Zsír
-
Összesen 36.2 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 383 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1935.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 67 mg
-
Kálcium 98 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 390 mg
-
Nátrium 1309 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 270 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8128 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 33 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 281 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 8128 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4 micro
- 9% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 60.8 g
Zsír
-
Összesen 72.3 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 767 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3870.5 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 134 mg
-
Kálcium 196 mg
-
Vas 59 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 780 mg
-
Nátrium 2618 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.4 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 539.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16255 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 65 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 79 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 8 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 562 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 16255 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
- 9% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 8.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 93 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 468.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 317 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 65.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1968 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 68 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 1968 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Hozzávalók
Előkészítés
-
250 g sertésmáj
-
1 ek paprikakrém
-
1 teáskanál majoranna
-
1 ek napraforgó olaj
-
1 teáskanál citromlé
-
1 csipet fekete bors
Sütés
-
1 ek sertészsír
-
2 teáskanál fűszerpaprika
-
50 g kenyérszalonna
-
2 dl víz
Elkészítés
Előkészítés
- Felvágjuk a májat, hozzákeverjük a darabolt fokhagymát, a pirosaranyat, majorannát, az olajat, erősen megsózzuk, és a citromlevet is belekeverjük. Ráöntjük a tejet, vagy megszórjuk a kukorica italporral.
- Lefedjük, legalább egy órát hűtőben pihentetjük. A citromlé azért kell hozzá, ha egész éjszakát hűtőben tartjuk, a savas pH-t nem szereti a Coli bacilus, nem kell aggódni a hasmenéses fertőzéstől.
Sütés
- Megpirítjuk a zsíron a felkockázott szalonnát, halványsárgára dinszteljük rajta a felvágott hagymát. Levesszük a gázról, rászórjuk a pirospaprikát, keverjük, amíg színt enged, és rögtön felöntjük 2 deci vízzel. Fedőt teszünk a lábasra, és lassan pároljuk 15 percet, majdnem puhára. Ha kevés a lé rajta, vízzel pótoljuk.
- Most tesszük hozzá a májat a páccal együtt. Felforraljuk, és kb. 10-12 percet lassan főzzük, fedő alatt. Ha húshőmérővel mérjük a belső hőmérsékletet, akkor 72 C fok fölé menjünk, de maradjunk 80 C fok alatt. Ha csak szemmel ellenőrizzük, akkor kettévágunk egy darabot, és addig pároljuk, amíg eltűnik a vágási felületről a piros árnyalat.
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 161
- Tegnapi nézettség: 46
- 7 napos nézettség: 306
- Össznézettség: 142823
- Feltöltés dátuma: 2017. március 06.
Ajánló
Az eredmény: a máj puha és sós, a szaft masszívan kanalazható. Imádom. Jó sima ecetes káposztasalátával, csalamádéval, nyáron kovászos uborkával. Egyaránt illik hozzá egy könnyű vörösbor, pl. alföldi kékfrankos, de fogyasztottuk már gyöngyösi olaszrizlinggel is, mindkét variáció bevált.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Úgy szeretem a resztelt májat, ha a., sűrű a szaftja, b., elég sós. Ezért változtattam a szokásos elkészítési módon. Katona Ferenc a Dalmát máj receptjénél írta, hogy tejes áztatás esetén a sózott máj nem keményedik meg. És tényleg, nagyon köszönöm a tippet! Ha valaki nem bírja a tejet, akkor a tejet kiválthatja kukorica italporral. Így is működik, a tejmentes/laktózmentes diétázók is élvezhetik a kellemes, telt ízt. Liszttel nem szükséges sűríteni, én amúgy is gluténmentesen étkezem, ez simán sűrű lesz a hagymától. Köret nem lényeges hozzá, friss kenyérrel tunkoljuk a szaftot. Ezt nem 5 csillagos étteremben kell fogyasztani. Savanyú mellé lehet káposztasaláta vagy koviubi, hozzá mehet valami rendes fehérbor Somlóról vagy Gyöngyös környékéről.