r
Nosalty Logó

Resztelt máj sűrű szafttal

4,0

1 ÉRTÉKELÉS6 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Mikibácsi
Resztelt máj sűrű szafttal
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Előkészítés

Sütés

512
Kalória
30.4g
Fehérje
14.2g
Szénhidrátok
36.2g
Zsír
270g
Víz
383.4g
Koleszterin
1.5g
Rost
5.6g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Előkészítés

Sütés

Összesen 512 kcal
  • 9% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Előkészítés

Sütés

Összesen 1025 kcal
  • 9% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Előkészítés

Sütés

Összesen 124 kcal
  • 9% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.4 g

Zsír

  • Összesen
    36.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    383 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1935.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    98 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    390 mg
  • Nátrium
    1309 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    270 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8128 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    33 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    281 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8128 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 512 kcal
  • 9% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.8 g

Zsír

  • Összesen
    72.3 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    767 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3870.5 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    134 mg
  • Kálcium
    196 mg
  • Vas
    59 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    780 mg
  • Nátrium
    2618 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    539.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16255 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    65 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    79 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    8 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    562 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16255 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 1025 kcal
  • 9% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    93 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    468.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    317 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    65.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1968 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1968 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 124 kcal

Elkészítés

Előkészítés

  1. Felvágjuk a májat, hozzákeverjük a darabolt fokhagymát, a pirosaranyat, majorannát, az olajat, erősen megsózzuk, és a citromlevet is belekeverjük. Ráöntjük a tejet, vagy megszórjuk a kukorica italporral.
  2. Lefedjük, legalább egy órát hűtőben pihentetjük. A citromlé azért kell hozzá, ha egész éjszakát hűtőben tartjuk, a savas pH-t nem szereti a Coli bacilus, nem kell aggódni a hasmenéses fertőzéstől.

Sütés

  1. Megpirítjuk a zsíron a felkockázott szalonnát, halványsárgára dinszteljük rajta a felvágott hagymát. Levesszük a gázról, rászórjuk a pirospaprikát, keverjük, amíg színt enged, és rögtön felöntjük 2 deci vízzel. Fedőt teszünk a lábasra, és lassan pároljuk 15 percet, majdnem puhára. Ha kevés a lé rajta, vízzel pótoljuk.
  2. Most tesszük hozzá a májat a páccal együtt. Felforraljuk, és kb. 10-12 percet lassan főzzük, fedő alatt. Ha húshőmérővel mérjük a belső hőmérsékletet, akkor 72 C fok fölé menjünk, de maradjunk 80 C fok alatt. Ha csak szemmel ellenőrizzük, akkor kettévágunk egy darabot, és addig pároljuk, amíg eltűnik a vágási felületről a piros árnyalat.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 30 perc

Úgy szeretem a resztelt májat, ha a., sűrű a szaftja, b., elég sós. Ezért változtattam a szokásos elkészítési módon. Katona Ferenc a Dalmát máj receptjénél írta, hogy tejes áztatás esetén a sózott máj nem keményedik meg. És tényleg, nagyon köszönöm a tippet! Ha valaki nem bírja a tejet, akkor a tejet kiválthatja kukorica italporral. Így is működik, a tejmentes/laktózmentes diétázók is élvezhetik a kellemes, telt ízt. Liszttel nem szükséges sűríteni, én amúgy is gluténmentesen étkezem, ez simán sűrű lesz a hagymától. Köret nem lényeges hozzá, friss kenyérrel tunkoljuk a szaftot. Ezt nem 5 csillagos étteremben kell fogyasztani. Savanyú mellé lehet káposztasaláta vagy koviubi, hozzá mehet valami rendes fehérbor Somlóról vagy Gyöngyös környékéről.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Húsvéti sonkás burger

Ez a húsvéti sonkás burger tökéletes választás egy családi/ünnepi ebédhez vagy baráti összejövetelhez. A főtt sonka és a tojássaláta kombinációja örök kedvenc, a friss ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!