r
Nosalty Logó

Májas hurka, ahogy Eperjeskén készítik

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Big Boss
Májas hurka, ahogy Eperjeskén készítik
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 3229 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 38750 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 228 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Kolin:

Fehérje

  • Összesen
    170.7 g

Zsír

  • Összesen
    145.8 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    2110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10232.3 g
  • Cink
    36 mg
  • Szelén
    319 mg
  • Kálcium
    161 mg
  • Vas
    153 mg
  • Magnézium
    221 mg
  • Foszfor
    2080 mg
  • Nátrium
    7252 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    291.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    695.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27098 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    115 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    141 mg
  • D vitamin:
    102 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    14 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    89 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1694 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27096 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 3229 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Kolin:

Fehérje

  • Összesen
    2048.7 g

Zsír

  • Összesen
    1749.3 g
  • Telített zsírsav
    616 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    745 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    227 g
  • Koleszterin
    25318 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    122788.2 g
  • Cink
    431 mg
  • Szelén
    3824 mg
  • Kálcium
    1927 mg
  • Vas
    1839 mg
  • Magnézium
    2658 mg
  • Foszfor
    24962 mg
  • Nátrium
    87025 mg
  • Réz
    48 mg
  • Mangán
    74 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3497.9 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    164 mg

VÍZ

  • Összesen
    8346.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    325177 micro
  • B6 vitamin:
    53 mg
  • B12 Vitamin:
    1386 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1688 mg
  • D vitamin:
    1220 micro
  • K vitamin:
    170 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    44 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    166 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1062 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20323 micro
  • Kolin:
    260 mg
  • Retinol - A vitamin:
    325150 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    325 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    20 micro
  • Lut-zea
    516 micro
Összesen 38750 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Kolin:

Fehérje

  • Összesen
    12.1 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    149 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    722.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    512 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1913 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1913 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 228 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A belsőségeket üstben megfőzzük.
  2. A fodorhájat nem sokkal azelőtt, hogy a belsőségek puhára főnének, a főzővízbe tesszük kb. 20 percre.
  3. A belsőséget kivesszük, és ledaráljuk.
  4. Közben a rizst megmossuk, és feltesszük főni kétszer annyi vízben.
  5. A rizsnek úgy kell megfőnie, hogy még egy picit roppanós maradjon, hiszen a kész hurka is újra főzve lesz.
  6. Megpucoljuk a hagymát, cikkekre vágjuk.
  7. A megfőtt fodorhájat vagy fintort a hagymával együtt húsdarálón ledaráljuk,és egy nagy lábosba tesszük.
  8. Állandó kevergetés mellett jól átsütjük.
  9. Ez adja majd a hurka zsírosságát.
  10. Soha ne adjunk külön zsírt a hurka töltelékhez, mindig a fintort süssük ki.
  11. Ettől lesz igazi finom a hurka.
  12. Ha ledaráltuk a belsőséget, elkészült a rizs (amit hideg vízzel leöblítettünk és leszűrtünk, hogy ne ragadjon), megsült a fintor és a hagyma, összekeverhetjük a hozzávalókat.
  13. Ezt a műveletet mi fa teknőben végeztük, még melegen összekevertük az előkészített alapanyagokat, és fűszereztük.
  14. Fűszerezés közben többször meg kell kóstolni.
  15. Nem baj, ha most még kissé erősnek érezzük a sót és a borsot, mert az utolsó főzéskor ez enyhül.
  16. Ha sikerül megfelelően összedolgozni, hurkatöltő segítségével betöltjük a bélbe úgy, hogy ha megnyomjuk lazán legyen benne a töltelék. (kb. 20 m bélre van szükségünk)
  17. Közben az üstben már fő a tiszta víz, a kb. 1 m-es szálak végeit először kicsit bemártjuk a forrásban lévő vízbe, így az összehúzódik, és nem jön ki a töltelék.
  18. Majd óvatosan bele engedjük a forró vízbe.
  19. Kb. 15 percig főzzük, közben tűvel megszurkáljuk, ahol levegős.
  20. Kiszedjük, és még melegen csiga formára tekerjük, hogy így hűljön ki, s aztán könnyen eltehessük.
  • Elkészítettem: 12 alkalommal
  • Receptkönyvben: 59
  • Tegnapi nézettség: 87
  • 7 napos nézettség: 487
  • Össznézettség: 91089
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 11.

Ajánló

A sült hurka nagyon finom burgonyapürével és párolt káposztával. Természetesen egy vagy több eperjeski rettenetessel.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Májas hurka, ahogy Eperjeskén készítik
Big Boss 56 recept

Végy egy 170 kg-os malackát! Igen, ez a mennyiség egy ekkora disznóból készült. Azt a belsőséget használtuk fel, ami adott volt, nem tettünk hozzá mást. Egy csodás hétvégét töltöttünk Szabolcsban egy nagyon szép kis faluban, Eperjeskén, a barátainkál. Itt készítik a legfinomabb hurkát, kolbászt és disznósajtot, a füstölt dolgokról nem is beszélve. A belet is házilag készítik elő, nem boltit használnak, mert a hurka és a kolbász abban a legfinomabb. Erzsike néni szorgalmasan és alaposan megtisztította nem csak a belet, de a gömböcöt is, amibe a disznósajtot töltöttük. (Recept hamarosan.)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...