Májas hurka, ahogy Eperjeskén készítik
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Big Boss
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 13% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
417g sertésmáj558 kcal
-
208g sertésfej551 kcal
-
208g sertéstüdő177 kcal
-
83g sertésháj677 kcal
-
333g rizs1193 kcal
-
17g só0 kcal
-
8g bors21 kcal
-
142g vöröshagyma52 kcal
Összesen
3229
kcal
- 13% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
5000g sertésmáj6700 kcal
-
2500g sertésfej6615 kcal
-
2500g sertéstüdő2125 kcal
-
1000g sertésháj8120 kcal
-
4000g rizs14320 kcal
-
200g só0 kcal
-
100g bors251 kcal
-
1700g vöröshagyma619 kcal
Összesen
38750
kcal
- 13% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
29.4g sertésmáj39 kcal
-
14.7g sertésfej39 kcal
-
14.7g sertéstüdő13 kcal
-
5.9g sertésháj48 kcal
-
23.5g rizs84 kcal
-
1.2g só0 kcal
-
0.6g bors1 kcal
-
10g vöröshagyma4 kcal
Összesen
228
kcal
- 13% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Kolin:
Fehérje
-
Összesen 170.7 g
Zsír
-
Összesen 145.8 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 62 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 2110 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10232.3 g
-
Cink 36 mg
-
Szelén 319 mg
-
Kálcium 161 mg
-
Vas 153 mg
-
Magnézium 221 mg
-
Foszfor 2080 mg
-
Nátrium 7252 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 291.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 695.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27098 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 115 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 141 mg
-
D vitamin: 102 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 14 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 89 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1694 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 27096 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 43 micro
Összesen
3229
kcal
- 13% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Kolin:
Fehérje
-
Összesen 2048.7 g
Zsír
-
Összesen 1749.3 g
-
Telített zsírsav 616 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 745 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 227 g
-
Koleszterin 25318 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 122788.2 g
-
Cink 431 mg
-
Szelén 3824 mg
-
Kálcium 1927 mg
-
Vas 1839 mg
-
Magnézium 2658 mg
-
Foszfor 24962 mg
-
Nátrium 87025 mg
-
Réz 48 mg
-
Mangán 74 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3497.9 g
-
Cukor 66 mg
-
Élelmi rost 164 mg
VÍZ
-
Összesen 8346.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 325177 micro
-
B6 vitamin: 53 mg
-
B12 Vitamin: 1386 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1688 mg
-
D vitamin: 1220 micro
-
K vitamin: 170 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 44 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 166 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1062 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20323 micro
-
Kolin: 260 mg
-
Retinol - A vitamin: 325150 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 325 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 20 micro
-
Lut-zea 516 micro
Összesen
38750
kcal
- 13% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Kolin:
Fehérje
-
Összesen 12.1 g
Zsír
-
Összesen 10.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 149 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 722.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 147 mg
-
Nátrium 512 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 49.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1913 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 120 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 1913 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Összesen
228
kcal
Hozzávalók
-
5 kg sertésmáj
-
2.5 kg sertésfej
-
2.5 kg sertéstüdő
-
20 dkg só
-
100 g bors
-
10 nagy fej vöröshagyma
Elkészítés
- A belsőségeket üstben megfőzzük.
- A fodorhájat nem sokkal azelőtt, hogy a belsőségek puhára főnének, a főzővízbe tesszük kb. 20 percre.
- A belsőséget kivesszük, és ledaráljuk.
- Közben a rizst megmossuk, és feltesszük főni kétszer annyi vízben.
- A rizsnek úgy kell megfőnie, hogy még egy picit roppanós maradjon, hiszen a kész hurka is újra főzve lesz.
- Megpucoljuk a hagymát, cikkekre vágjuk.
- A megfőtt fodorhájat vagy fintort a hagymával együtt húsdarálón ledaráljuk,és egy nagy lábosba tesszük.
- Állandó kevergetés mellett jól átsütjük.
- Ez adja majd a hurka zsírosságát.
- Soha ne adjunk külön zsírt a hurka töltelékhez, mindig a fintort süssük ki.
- Ettől lesz igazi finom a hurka.
- Ha ledaráltuk a belsőséget, elkészült a rizs (amit hideg vízzel leöblítettünk és leszűrtünk, hogy ne ragadjon), megsült a fintor és a hagyma, összekeverhetjük a hozzávalókat.
- Ezt a műveletet mi fa teknőben végeztük, még melegen összekevertük az előkészített alapanyagokat, és fűszereztük.
- Fűszerezés közben többször meg kell kóstolni.
- Nem baj, ha most még kissé erősnek érezzük a sót és a borsot, mert az utolsó főzéskor ez enyhül.
- Ha sikerül megfelelően összedolgozni, hurkatöltő segítségével betöltjük a bélbe úgy, hogy ha megnyomjuk lazán legyen benne a töltelék. (kb. 20 m bélre van szükségünk)
- Közben az üstben már fő a tiszta víz, a kb. 1 m-es szálak végeit először kicsit bemártjuk a forrásban lévő vízbe, így az összehúzódik, és nem jön ki a töltelék.
- Majd óvatosan bele engedjük a forró vízbe.
- Kb. 15 percig főzzük, közben tűvel megszurkáljuk, ahol levegős.
- Kiszedjük, és még melegen csiga formára tekerjük, hogy így hűljön ki, s aztán könnyen eltehessük.
- Elkészítettem: 12 alkalommal
- Receptkönyvben: 59
- Tegnapi nézettség: 35
- 7 napos nézettség: 304
- Össznézettség: 88696
- Feltöltés dátuma: 2010. november 11.
Ajánló
A sült hurka nagyon finom burgonyapürével és párolt káposztával. Természetesen egy vagy több eperjeski rettenetessel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Big Boss
56 recept
Végy egy 170 kg-os malackát! Igen, ez a mennyiség egy ekkora disznóból készült. Azt a belsőséget használtuk fel, ami adott volt, nem tettünk hozzá mást. Egy csodás hétvégét töltöttünk Szabolcsban egy nagyon szép kis faluban, Eperjeskén, a barátainkál. Itt készítik a legfinomabb hurkát, kolbászt és disznósajtot, a füstölt dolgokról nem is beszélve. A belet is házilag készítik elő, nem boltit használnak, mert a hurka és a kolbász abban a legfinomabb. Erzsike néni szorgalmasan és alaposan megtisztította nem csak a belet, de a gömböcöt is, amibe a disznósajtot töltöttük. (Recept hamarosan.)