Sertésháj

A háj laza zsírszövet, amely az állat (jelen esetben sertés) beleit és gyomrát védi. Régen zsír helyett használták, nemcsak főzéshez és sütéshez, de kocsikenéshez, és mécsesek készítéséhez is. Vágáskor egybenhagyták, és sózással-füstöléssel tartósították. A vastagabb, egybefüggő sertéshájat gyakran kiolvasztották zsírnak, vagy töpörtyűt készítettek belőle. Ma már főként csak hájas süteményt készítenek belőle. Ehez régen az úgynevezett fodros hájat használták, amit nem volt alkalmas töpörtyűnek. A háj melegben olvad, és kenhetővé válik, így régen gyakori kísérője volt a pirított kenyérnek.
Leginkább téli időszakban beszerezhető, disznótorok környékén. Mélyhűtőben azonban pár hónapig eláll.
Azonnali felhszanálás esetén pár napig hűtőben - különben lefagyaszva
fehérjetartalom
2.92 g
zsírtartalom
57084.51 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
7.69 g
Foszfor
38 mg
Nátrium
11 mg
Kalcium
2 mg
Magnézium
2 mg
B6 vitamin
0.04 g
Kolin
15.4 mg
Niacin - B3 vitamin
0.985 mg
D vitamin
122 µg
fehérje
2.92 g
Zsír
telített zsírsav
32.21 g
egyszeresen telített zsírsav
41.95 g
többszörösen telített zsírsav
10.35 g
koleszterin
57 g
ásványi anyagok
Kalcium
2 mg
Vas
0.18 mg
Magnézium
2 mg
Foszfor
38 mg
Nátrium
11 mg
Cink
0.37 mg
Réz
0.018 mg
Mangán
0.002 mg
Szelén
8 µg
szénhidrát
víz
7.69 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.084 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.051 mg
Niacin - B3 vitamin
0.985 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.115 mg
Folát
1 µg
Kolin
15.4 mg
Retinol
5 µg
D vitamin
122 µg
B12 vitamin
0.18 µg
A vitamin
5 µg
C vitamin
0.1 mg
B6 vitamin
0.04 g
Lássuk, hogyan élnek és étkeznek a francia nők, akik valahogy sosem híznak meg. Vajon mi a magyarázat?
NosaltyKülönleges, tavaszias fogásokat készítünk húsvét előtt, természetesen húsmentesen, hiszen nagypéntek van.
NosaltyHúsvétkor minden a sonka körül forog, akár napokig is képesek vagyunk enni egy-egy nagyobb darab füstölt húst. Ahhoz azonban, hogy ez biztonságosan menjen végbe, vessünk egy pillantást a húsvéti sonka tárolási módszereire.
Lakos BenedekMindenki ujjongással fogadta, hogy visszatér a retro Traubisoda, azonban pár nap alatt eltűnt a boltok polcairól. Most kiderült, mi áll a dolog hátterében.
Tündérinek tűnik, hasonlít a kamillára és a százszorszépre, pici virágaival vonzza a méheket, darazsakat, de ha csoportosan nő, rendkívül invazív és kártékony lehet kertünkben.
Átlagos hétköznapi reggeleken csak pár tojást kell megfőznünk, azonban amikor eljön a húsvét, gyakran ipari mennyiségek kerülnek az asztalra. Nézzük, mi változik ilyen estben a tojásfőzésnél.
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!
A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!