Sertésháj
![Sertésháj](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/ingredients/tj/b3/C7kfo3hDKyaWh1sawcbnXVu6Z6otRIxhBg592fXg.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=77d962647e1b53f8bf18c6e222a9560a)
A háj laza zsírszövet, amely az állat (jelen esetben sertés) beleit és gyomrát védi. Régen zsír helyett használták, nemcsak főzéshez és sütéshez, de kocsikenéshez, és mécsesek készítéséhez is. Vágáskor egybenhagyták, és sózással-füstöléssel tartósították. A vastagabb, egybefüggő sertéshájat gyakran kiolvasztották zsírnak, vagy töpörtyűt készítettek belőle. Ma már főként csak hájas süteményt készítenek belőle. Ehez régen az úgynevezett fodros hájat használták, amit nem volt alkalmas töpörtyűnek. A háj melegben olvad, és kenhetővé válik, így régen gyakori kísérője volt a pirított kenyérnek.
Leginkább téli időszakban beszerezhető, disznótorok környékén. Mélyhűtőben azonban pár hónapig eláll.
Azonnali felhszanálás esetén pár napig hűtőben - különben lefagyaszva
fehérjetartalom
2.92 g
zsírtartalom
57084.51 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
7.69 g
Foszfor
38 mg
Nátrium
11 mg
Kalcium
2 mg
Magnézium
2 mg
B6 vitamin
0.04 g
Kolin
15.4 mg
Niacin - B3 vitamin
0.985 mg
D vitamin
122 µg
fehérje
2.92 g
Zsír
telített zsírsav
32.21 g
egyszeresen telített zsírsav
41.95 g
többszörösen telített zsírsav
10.35 g
koleszterin
57 g
ásványi anyagok
Kalcium
2 mg
Vas
0.18 mg
Magnézium
2 mg
Foszfor
38 mg
Nátrium
11 mg
Cink
0.37 mg
Réz
0.018 mg
Mangán
0.002 mg
Szelén
8 µg
szénhidrát
víz
7.69 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.084 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.051 mg
Niacin - B3 vitamin
0.985 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.115 mg
Folát
1 µg
Kolin
15.4 mg
Retinol
5 µg
D vitamin
122 µg
B12 vitamin
0.18 µg
A vitamin
5 µg
C vitamin
0.1 mg
B6 vitamin
0.04 g
A muffinra soha nem lehet ráunni, hiszen egy igazi univerzális sütemény, amit mindig újragondolhatunk. Mi most elhoztuk 3 kedvenc, gyümölcsösre hangolt muffinunkat!
NosaltyNe gondold, hogy házilag nem készíthetsz isteni mexikóit: kukorica-krémleves, gyors mexikói chilis bab és churros vár - utóbbi rendhagyó formában!
NosaltyIdén 15 éves a Konyhakiállítás. A 2025. február 28-án nyíló kiállítás témája a holnap konyhája, mely természetes, okos és inspiráló!
NosaltyNem ritka jelenség, hogy hússütéskor azt tapasztaljuk, a serpenyő alján nem kevés víz gyülemlik fel. De honnan jön ez a folyadék és miért?
Remélhetőleg mindenki éhes, kezdjünk is hát bele: egyszerű brokkolileves, szaftos rakott cukkini és brie brulée kerül ma az asztalra.
A kenyérfogyasztás, mondhatjuk, hogy legtöbbünk életében mindennapos. Na de jól van ez így?
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!