Disznótoros hájas süti
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
42g sertésháj338 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
1g só0 kcal
-
8g szódavíz0 kcal
-
5g tojás6 kcal
A töltelékhez
-
21g mák109 kcal
-
21g dió136 kcal
-
21g sütésálló lekvár58 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
4g tej2 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A tetejére, és a szóráshoz
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
900g finomliszt3276 kcal
-
500g sertésháj4060 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
10g ecet2 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
14g só0 kcal
-
100g szódavíz0 kcal
-
55g tojás69 kcal
A töltelékhez
-
250g mák1313 kcal
-
250g dió1635 kcal
-
250g sütésálló lekvár695 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
50g tej28 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
A tetejére, és a szóráshoz
-
55g tojás69 kcal
-
21g porcukor81 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
32.7g finomliszt119 kcal
-
18.2g sertésháj148 kcal
-
2.2g tojássárgája7 kcal
-
0.4g ecet0 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
3.6g szódavíz0 kcal
-
2g tojás3 kcal
A töltelékhez
-
9.1g mák48 kcal
-
9.1g dió59 kcal
-
9.1g sütésálló lekvár25 kcal
-
7.3g cukor28 kcal
-
1.8g tej1 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
A tetejére, és a szóráshoz
-
2g tojás3 kcal
-
0.8g porcukor3 kcal
-
0.4g vaníliás cukor1 kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.9 g
Zsír
-
Összesen 62.1 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1404.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 353 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 125 mg
-
Foszfor 390 mg
-
Nátrium 487 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 101.7 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 38.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 68 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 111 micro
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 214.8 g
Zsír
-
Összesen 745.5 g
-
Telített zsírsav 198 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 258 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 249 g
-
Koleszterin 1296 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 16850.9 g
-
Cink 38 mg
-
Szelén 461 mg
-
Kálcium 4241 mg
-
Vas 48 mg
-
Magnézium 1497 mg
-
Foszfor 4676 mg
-
Nátrium 5847 mg
-
Réz 10 mg
-
Mangán 32 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1220.3 g
-
Cukor 391 mg
-
Élelmi rost 93 mg
VÍZ
-
Összesen 466.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 411 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 820 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 850 micro
-
Kolin: 1093 mg
-
Retinol - A vitamin: 402 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 83 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1329 micro
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 27.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 612.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 154 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 170 mg
-
Nátrium 213 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.4 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 17 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
90 dkg finomliszt
-
50 dkg sertésháj
-
3 db tojássárgája
-
2 ek ecet
-
2 ek cukor
-
2 tk só
-
1 dl szódavíz
A töltelékhez
-
0.5 dl tej
A tetejére, és a szóráshoz
-
1 db tojás
-
3 ek porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A tésztához
- A hájat megtisztítjuk a hártyától és ledaráljuk vagy késsel elkaparjuk (én kapartam).
- Ha találunk még benne kis hártyaszálakat, azt kiszedjük belőle.
- 30 dkg lisztel jól összegyúrjuk és hűvös helyre tesszük.
- A megmaradt 60 dkg lisztbe keverjük a cukrot és a sót, kis fészket csinálunk a közepébe és beletesszük a tojássárgáját (a fehérjét zárható kis edényben fagyasztóba rakjuk és később felhasználható), az ecetet és kb. 1 dl szódavizet.
- Rétestészta keménységűre gyúrjuk. Először kicsit ragad, de aztán már szépen elválik az edény falától a tészta. 10 perc alatt jól ki dolgozzuk és hűvös helyen pihentetjük 20 percig.
- A hájat 3 részre osztjuk. A tésztát enyhén lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra elnyújtjuk és rákenjük kézzel az egyik adag hájat a tésztára -mindenhol egyforma vastagon.
- A tészta felső részét a közepe felé visszahajtjuk, majd az alsó felét ráhajtjuk és jobbról, majd balról is középre hajtjuk a tésztát.
- Letakarjuk és 20 percig pihentetjük. Ezt a kenést, hajtogatást, pihentetést kétszer megismételjük.
- Közben a töltelékeket el lehet készíteni: a darált mákot összekeverjük cukorral és reszelt citromhéjjal, meg egy pici tejjel. A darált diót is cukorral, reszelt citromhéjjal és pici tejjel elegyítjük.
- Amikor letelt a pihentetési idő, újból kinyújtjuk a tésztát, 4mm vékonyra és forró késsel (fontos, hogy forró legyen!) 10 x 8 cm-es téglalapokra felvágjuk.
- Az egyik oldalába tesszük a tölteléket és ráhajtjuk a tésztát. A két oldalán le is nyomkodhatjuk, de az elejét ne!
- Előszőr a mákos és diós tölteléket használtam el, és ami üressen maradt tészta, az lekvárt kapott.
- Egy tepsibe sorakoztatjuk egymás mellé, nem kell nagyon messzire rakni egymástól, de azért ne érjenek össze.
- A tészták tetejét kenjük meg a felvert tojással, vigyázva, hogy a vágott rész ne kenődjön meg, mert akkor nem nyílik szét.
- Előmelegített sütőben 190 °C -on szép pirosra sütjük kb. 30 perc alatt (sütőtől függ.) Amikor már picit hűlt, vaníliás porcukorral megszórjuk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 416
- Tegnapi nézettség: 17
- 7 napos nézettség: 139
- Össznézettség: 160085
- Feltöltés dátuma: 2010. november 04.
Ajánló
A siker érdekében be kell tartani a hajtogatást / fentről le, alulról fel, jobbról balra, balról jobbra /, a forró késsel vágást , és a tojással való kenés szabályait :) A képen a / legfelső süti jobb oldalon / lehet látni, hogy picit megkentem a szélét tojással és nem nyiílt szét. Ne sajnáljuk belőle a tölteléket! A tojás fehérjét mélyhűtőben lefagyasztom, és a mascarponés-diós cannoli receptemnél felhasználom. Jó étvágyat hozzá!
Receptjellemzők
Még sosem készítettem hájas tésztát. Most ez a pillanat is eljött. Első próbálkozásra sikerem lett. Amikor betettem a sütőbe, azt hittem, hogy nem lesz jó, de tíz perc után, számomra is hihetetlen modón elkezdett nőni a tészta és gyönyörű levelesre szétnyílt mindegyik. Valószínű, hogy máskor is el fogom készíteni. Amennyire féltem tőle, annyira egyszerű, de időigényes süti. Anyukám pont jött, amikor kész lett és nem akarta elhinni, hogy ilyen gyönyörű sütit csináltam. Csak ámult-bámult a látványtól. Az íze pedig még jobb, mint a kinézete.