Hájas kifli házi szilvalekvárral
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Dacota
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
44g sertésháj355 kcal
-
81g finomliszt296 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
8g tejföl15 kcal
-
25g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
1g almaecet0 kcal
A töltelékhez
-
25g szilvalekvár39 kcal
-
4g porcukor14 kcal
Összesen
741
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
350g sertésháj2842 kcal
-
650g finomliszt2366 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
60g tejföl119 kcal
-
200g víz0 kcal
-
4g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
10g almaecet2 kcal
A töltelékhez
-
200g szilvalekvár310 kcal
-
28g porcukor108 kcal
Összesen
5924
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
21.6g sertésháj175 kcal
-
40.1g finomliszt146 kcal
-
6.8g tojás9 kcal
-
3.7g tejföl7 kcal
-
12.3g víz0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
0.6g almaecet0 kcal
A töltelékhez
-
12.3g szilvalekvár19 kcal
-
1.7g porcukor7 kcal
Összesen
365
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.4 g
Zsír
-
Összesen 42.2 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 74 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 442.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 221 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 76.4 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 53.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 63 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 76 micro
Összesen
741
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 91 g
Zsír
-
Összesen 337.6 g
-
Telített zsírsav 123 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 154 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 41 g
-
Koleszterin 595 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3540.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 281 mg
-
Kálcium 227 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 170 mg
-
Foszfor 1073 mg
-
Nátrium 1767 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 611.6 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 431.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 247 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 506 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 222 micro
-
Kolin: 417 mg
-
Retinol - A vitamin: 245 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 606 micro
Összesen
5924
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 20.8 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 218.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 109 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 26.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
Összesen
365
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A hideg hájat lekaparjuk. Ez azt jelenti, hogy egy nagyobb kés pengéjével gyorsan kapargatjuk, majd pár percenként egy tálba tesszük a pengén felgyűlt eredményt. Akkor van kész, ha a csak a hártya maradt a munkalapon. Ha véresebb, nem túl tiszta darabot találnánk, hagyjuk ki.
- Ha a hájat elkapartuk, még le is darálhatjuk. Erre nincs minden esetben szükség, csak ha a nagyobb darabokat kapunk a hájból. Ha nem akarjuk utána a darálót mosogatni (ami nagyon undorító munka), akkor csak vágjuk apróra, majd a késsel nyomkodjuk szét, úgy is tökéletes lesz.
- A hájra tegyünk 8 dkg lisztet, jól gyúrjuk össze, hogy teljesen homogén legyen, majd tegyük a hűtőbe fél órára.
- Az összes többi maradék hozzávalót öntsük egy tálba, és jól dolgozzuk ki. Vízzel bánjunk óvatosan, és ha szükséges, tegyünk még hozzá.
- Ha kidolgoztuk, ezt is tegyük a hűtőbe 15 percre.
- Ha letelt, a tésztagombócot lapogassuk kocka alakúra (így egyszerűbb lesz nyújtani). Lisztezett deszkán, ügyelve arra, hogy hogy egyenlő négyzet alakú maradjon, nyújtsuk egy ujjnyi szélesre.
- Fogjuk a hájat, és kenjük bele. Akkor a legegyszerűbb, ha kb. diónyi nagyságú darabokat szakítunk belőle, kilapogatjuk, majd egymás mellé helyezzük a tésztán. Ha kész, az üres lukakat betömögetjük, egy nagy kés pengéjével egyenesre lapítjuk a hájat úgy, hogy az egész tésztalapot lefedje.
- Most jön az idegborzoló hajtogatás. Képzeletben matekóra jön, nevezzük el az előttünk lévő hájas tésztalap oldalait A, B, C és D-nek. A van pont előttünk, óramutató járásával ellentétes irányban, bal oldalon B, szemben a C, jobb oldalon D.
- B oldalt hajtsuk be a tésztalap harmadáig, óvatosan. Most hajtsuk rá a D oldalt. Ha pontosan fedik egymást, kissé lapogassuk le. A oldalt hajtsuk a téglalap közepéig, majd hajtsuk rá a C oldalt. Picit lapogassuk le.
- Tányérra tesszük, jól lefóliázzuk, és hűtőbe tesszük kb. 30-40 percre. Kivesszük, és megint lisztezett munkalapra tesszük.
- Úgy, hogy az utoljára hajtott rész szája felénk nézzen, a szép csiga alakú részek pedig oldalt legyenek, ügyelve arra, hogy továbbra is egyenlő oldalú négyszögünk maradjon, megint egy ujjnyira nyújtjuk. Ismét az A oldal kerül elénk, ugyanúgy hajtogatjuk meg, mint az előbb.
- Ezt még kétszer (összesen tehát négyszer) megismételjük. Ha többször akarjuk, csak jobb lesz, levelesebb.
- Az utolsó alkalommal nyújtsuk a tésztát kb 48x40 cetire, és fél centi vastagra. A 40 centis oldalából vágjunk 5 egyenes csíkot. Mindegyik csíkot harmadoljuk el (16 centi magas, 8 centi széles tésztacsíkokra hajtunk).
- Minden téglalapot vágjunk el átlósan, hogy 2 háromszöget kapjunk.
A töltelékhez
- A háromszögeket még kicsit megnyújthatjuk, kézzel vagy sodrófával. Szélesebb részére teszünk 1-1 ek sűrű szilvalekvárt (folyós lekvár NEM jó) majd óvatosan feltekerjük.
- 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd 5-8 perc elteltével levesszük a hőt 180 fokra. Figyeljük, hogy mikor szép a színe. Aranybarnára sütjük, majd porcukorral megszórjuk. Megpróbálhatjuk megvárni, hogy kihűljön, ha nem tudjuk, lehet, megfájdul a hasunk - de még így is megéri.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 140
- Tegnapi nézettség: 35
- 7 napos nézettség: 131
- Össznézettség: 43860
- Feltöltés dátuma: 2014. november 27.
Ajánló
A következő darab hájas süti.
Receptjellemzők
Dacota
536 recept
Számomra a világ legfinomabb süteménye a hájas tésztából készült. Hogy mivel van töltve, vagy milyen formára van tekerve, az már részletkérdés. Mivel nem egy gyors süti, én sem készítem minden nap - évente egyszer azonban, ha beáll a hideg idő, nekiállok. Meg kell vele küzdeni kicsit, nem lehet hamar lezavarni - igazi régimódi különlegesség, amit nem lehet leutánozni - ha túl hamar akarjuk lezavarni, ha elmismásoljuk a háj tisztítását, soha nem lesz jó. Nagyiparilag előállítani szinte lehetetlen, így ha hájasba futunk, az jó eséllyel ótentikus házi darabhoz van szerencsénk, amiben bőven benne van a készítő munkája. Talán ezért szeretem ennyire. Aki még nem készített hájast, annak segítségképp videó a blogon.