r
Nosalty Logó

Hájas kifli házi szilvalekvárral

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Hájas kifli házi szilvalekvárral
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 741 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 5924 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 365 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    42.2 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    74 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    442.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    221 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    63 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 741 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    91 g

Zsír

  • Összesen
    337.6 g
  • Telített zsírsav
    123 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    154 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    41 g
  • Koleszterin
    595 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3540.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    281 mg
  • Kálcium
    227 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    1073 mg
  • Nátrium
    1767 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    611.6 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    431.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    247 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    506 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    222 micro
  • Kolin:
    417 mg
  • Retinol - A vitamin:
    245 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    606 micro
Összesen 5924 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    20.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    218.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    109 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 365 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A hideg hájat lekaparjuk. Ez azt jelenti, hogy egy nagyobb kés pengéjével gyorsan kapargatjuk, majd pár percenként egy tálba tesszük a pengén felgyűlt eredményt. Akkor van kész, ha a csak a hártya maradt a munkalapon. Ha véresebb, nem túl tiszta darabot találnánk, hagyjuk ki.
  2. Ha a hájat elkapartuk, még le is darálhatjuk. Erre nincs minden esetben szükség, csak ha a nagyobb darabokat kapunk a hájból. Ha nem akarjuk utána a darálót mosogatni (ami nagyon undorító munka), akkor csak vágjuk apróra, majd a késsel nyomkodjuk szét, úgy is tökéletes lesz.
  3. A hájra tegyünk 8 dkg lisztet, jól gyúrjuk össze, hogy teljesen homogén legyen, majd tegyük a hűtőbe fél órára.
  4. Az összes többi maradék hozzávalót öntsük egy tálba, és jól dolgozzuk ki. Vízzel bánjunk óvatosan, és ha szükséges, tegyünk még hozzá.
  5. Ha kidolgoztuk, ezt is tegyük a hűtőbe 15 percre.
  6. Ha letelt, a tésztagombócot lapogassuk kocka alakúra (így egyszerűbb lesz nyújtani). Lisztezett deszkán, ügyelve arra, hogy hogy egyenlő négyzet alakú maradjon, nyújtsuk egy ujjnyi szélesre.
  7. Fogjuk a hájat, és kenjük bele. Akkor a legegyszerűbb, ha kb. diónyi nagyságú darabokat szakítunk belőle, kilapogatjuk, majd egymás mellé helyezzük a tésztán. Ha kész, az üres lukakat betömögetjük, egy nagy kés pengéjével egyenesre lapítjuk a hájat úgy, hogy az egész tésztalapot lefedje.
  8. Most jön az idegborzoló hajtogatás. Képzeletben matekóra jön, nevezzük el az előttünk lévő hájas tésztalap oldalait A, B, C és D-nek. A van pont előttünk, óramutató járásával ellentétes irányban, bal oldalon B, szemben a C, jobb oldalon D.
  9. B oldalt hajtsuk be a tésztalap harmadáig, óvatosan. Most hajtsuk rá a D oldalt. Ha pontosan fedik egymást, kissé lapogassuk le. A oldalt hajtsuk a téglalap közepéig, majd hajtsuk rá a C oldalt. Picit lapogassuk le.
  10. Tányérra tesszük, jól lefóliázzuk, és hűtőbe tesszük kb. 30-40 percre. Kivesszük, és megint lisztezett munkalapra tesszük.
  11. Úgy, hogy az utoljára hajtott rész szája felénk nézzen, a szép csiga alakú részek pedig oldalt legyenek, ügyelve arra, hogy továbbra is egyenlő oldalú négyszögünk maradjon, megint egy ujjnyira nyújtjuk. Ismét az A oldal kerül elénk, ugyanúgy hajtogatjuk meg, mint az előbb.
  12. Ezt még kétszer (összesen tehát négyszer) megismételjük. Ha többször akarjuk, csak jobb lesz, levelesebb.
  13. Az utolsó alkalommal nyújtsuk a tésztát kb 48x40 cetire, és fél centi vastagra. A 40 centis oldalából vágjunk 5 egyenes csíkot. Mindegyik csíkot harmadoljuk el (16 centi magas, 8 centi széles tésztacsíkokra hajtunk).
  14. Minden téglalapot vágjunk el átlósan, hogy 2 háromszöget kapjunk.

A töltelékhez

  1. A háromszögeket még kicsit megnyújthatjuk, kézzel vagy sodrófával. Szélesebb részére teszünk 1-1 ek sűrű szilvalekvárt (folyós lekvár NEM jó) majd óvatosan feltekerjük.
  2. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd 5-8 perc elteltével levesszük a hőt 180 fokra. Figyeljük, hogy mikor szép a színe. Aranybarnára sütjük, majd porcukorral megszórjuk. Megpróbálhatjuk megvárni, hogy kihűljön, ha nem tudjuk, lehet, megfájdul a hasunk - de még így is megéri.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 140
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 46
  • Össznézettség: 43475
  • Feltöltés dátuma: 2014. november 27.

Ajánló

A következő darab hájas süti.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Számomra a világ legfinomabb süteménye a hájas tésztából készült. Hogy mivel van töltve, vagy milyen formára van tekerve, az már részletkérdés. Mivel nem egy gyors süti, én sem készítem minden nap - évente egyszer azonban, ha beáll a hideg idő, nekiállok. Meg kell vele küzdeni kicsit, nem lehet hamar lezavarni - igazi régimódi különlegesség, amit nem lehet leutánozni - ha túl hamar akarjuk lezavarni, ha elmismásoljuk a háj tisztítását, soha nem lesz jó. Nagyiparilag előállítani szinte lehetetlen, így ha hájasba futunk, az jó eséllyel ótentikus házi darabhoz van szerencsénk, amiben bőven benne van a készítő munkája. Talán ezért szeretem ennyire. Aki még nem készített hájast, annak segítségképp videó a blogon.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...