Hájas tészta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 22% Zsír
A hájas süteményhez
-
50g finomliszt182 kcal
-
33g sertésháj271 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
1g cukor3 kcal
-
3g tejföl7 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
17g víz0 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
25g lekvár/ dzsem70 kcal
-
8g porcukor32 kcal
Összesen
587
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 22% Zsír
A hájas süteményhez
-
600g finomliszt2184 kcal
-
400g sertésháj3248 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
6g só0 kcal
-
5g ecet1 kcal
-
200g víz0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
300g lekvár/ dzsem834 kcal
-
100g porcukor387 kcal
Összesen
7034
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 22% Zsír
A hájas süteményhez
-
33.8g finomliszt123 kcal
-
22.5g sertésháj183 kcal
-
3.4g tojássárgája11 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
2.3g tejföl4 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.3g ecet0 kcal
-
11.3g víz0 kcal
-
3.1g tojás4 kcal
-
16.9g lekvár/ dzsem47 kcal
-
5.6g porcukor22 kcal
Összesen
396
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 32.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 384.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 216 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.9 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 41.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 55 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 84 micro
Összesen
587
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 91.3 g
Zsír
-
Összesen 389.1 g
-
Telített zsírsav 141 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 179 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 48 g
-
Koleszterin 1083 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4610.2 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 292 mg
-
Kálcium 312 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 167 mg
-
Foszfor 1217 mg
-
Nátrium 2597 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 778.8 g
-
Cukor 259 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 495.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 376 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 658 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 306 micro
-
Kolin: 797 mg
-
Retinol - A vitamin: 368 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 63 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1009 micro
Összesen
7034
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 21.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 259.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 146 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.8 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 27.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 57 micro
Összesen
396
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A hájas süteményhez
-
600 g finomliszt
-
3 db tojássárgája
-
1 ek cukor
-
2 ek tejföl
-
1 teáskanál só
-
1 ek ecet
-
200 ml víz
-
1 db tojás
-
100 g porcukor
Elkészítés
A hájas süteményhez
- A hájat eldolgozzuk az ecettel és 100 gramm liszttel, amíg egységes masszát nem kapunk. Ezt félretesszük és összeállítjuk a tésztát.
- A lisztet elkeverjük a sóval és cukorral, majd a közepében egy mélyedést formázunk. Ide öntjük a tojássárgájákat, tejfölt és vizet. Egységes, ruganyos masszát gyúrunk, amit lisztezett deszkán 10 perc alatt alaposan kidagasztunk, míg szép feszes és sima lesz a felülete.
- A tésztánkat lisztezett deszkán 1-2 milliméter vastagra nyújtjuk, majd kis darabonként elosztjuk rajta a hájat. Egy késsel, spatulával vagy más eszközzel elkenjük, hogy a háj egyenletes réteget képezzen és teljesen befedje a tésztát.
- A tészta alsó harmadát felhajtjuk, majd ráhajtjuk a felső harmadot. Először jobbról, majd balról is behajtjuk, így egy kis tésztacsomagot kapunk. Frissentartó fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 30 percre úgy, hogy megjegyezzük, melyik irányba nézett, mikor végeztünk vele (rajzoljunk egy nyilat a fóliára).
- A pihentetett tésztát lisztezett deszkára helyezzük és elfordítjuk 90 fokkal balra. Vékonyra nyújtjuk, majd a hajtogatást, pihentetést és forgatást még háromszor megismételjük (tehát összesen négyszer végezzük el).
- Ha megvagyunk a hajtogatásokkal, a tésztát 3-5 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd egyenlő oldalú négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére teszünk egy kiskanál lekvárt, majd a négyzeteket félbe hajtjuk.
- Egy sütőpapíros tepsire rendezzük a süteményeket és lekenjük a felvert tojással. 200 fokra előmelegített sütőbe toljük és 20-25 percig sütjük, míg szép leveles és aranybarna nem lesz mindegyik.
- Kivesszük a sütőből, hagyjuk kissé pihenni, majd meghintjük porcukorral és tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 2
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 36
- Össznézettség: 0
- Feltöltés dátuma: 2024. november 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
376 recept
Nevezhetnénk a „legbűnösebb levelesnek” is, olyan mennyiségű sertéshájjal készül ez a lemezes, ropogós, foszlós sütemény. De el kell ettől tekinteni, hiszen tényleg felejthetetlen élményt nyújt a lekvárral töltött, porcukorral hintett hájas tészta. Következzen a klasszikus alaprecept: ennél jobb tényleg nem lesz!