r
Nosalty Logó

Hájas tészta

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lakos Benedek
Hájas tészta
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A hájas süteményhez

587
Kalória
7.6g
Fehérje
64.9g
Szénhidrátok
32.4g
Zsír
41.3g
Víz
90.2g
Koleszterin
1.6g
Rost
21.6g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A hájas süteményhez

Összesen 587 kcal
  • 5% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A hájas süteményhez

Összesen 7034 kcal
  • 5% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A hájas süteményhez

Összesen 396 kcal
  • 5% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    32.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    384.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    216 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.9 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    41.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 587 kcal
  • 5% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    91.3 g

Zsír

  • Összesen
    389.1 g
  • Telített zsírsav
    141 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    179 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    48 g
  • Koleszterin
    1083 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4610.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    292 mg
  • Kálcium
    312 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    167 mg
  • Foszfor
    1217 mg
  • Nátrium
    2597 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    778.8 g
  • Cukor
    259 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    495.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    376 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    658 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    306 micro
  • Kolin:
    797 mg
  • Retinol - A vitamin:
    368 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1009 micro
Összesen 7034 kcal
  • 5% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    21.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    259.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    146 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    27.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 396 kcal

Elkészítés

A hájas süteményhez

  1. A hájat eldolgozzuk az ecettel és 100 gramm liszttel, amíg egységes masszát nem kapunk. Ezt félretesszük és összeállítjuk a tésztát.
  2. A lisztet elkeverjük a sóval és cukorral, majd a közepében egy mélyedést formázunk. Ide öntjük a tojássárgájákat, tejfölt és vizet. Egységes, ruganyos masszát gyúrunk, amit lisztezett deszkán 10 perc alatt alaposan kidagasztunk, míg szép feszes és sima lesz a felülete.
  3. A tésztánkat lisztezett deszkán 1-2 milliméter vastagra nyújtjuk, majd kis darabonként elosztjuk rajta a hájat. Egy késsel, spatulával vagy más eszközzel elkenjük, hogy a háj egyenletes réteget képezzen és teljesen befedje a tésztát.
  4. A tészta alsó harmadát felhajtjuk, majd ráhajtjuk a felső harmadot. Először jobbról, majd balról is behajtjuk, így egy kis tésztacsomagot kapunk. Frissentartó fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 30 percre úgy, hogy megjegyezzük, melyik irányba nézett, mikor végeztünk vele (rajzoljunk egy nyilat a fóliára).
  5. A pihentetett tésztát lisztezett deszkára helyezzük és elfordítjuk 90 fokkal balra. Vékonyra nyújtjuk, majd a hajtogatást, pihentetést és forgatást még háromszor megismételjük (tehát összesen négyszer végezzük el).
  6. Ha megvagyunk a hajtogatásokkal, a tésztát 3-5 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd egyenlő oldalú négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére teszünk egy kiskanál lekvárt, majd a négyzeteket félbe hajtjuk.
  7. Egy sütőpapíros tepsire rendezzük a süteményeket és lekenjük a felvert tojással. 200 fokra előmelegített sütőbe toljük és 20-25 percig sütjük, míg szép leveles és aranybarna nem lesz mindegyik.
  8. Kivesszük a sütőből, hagyjuk kissé pihenni, majd meghintjük porcukorral és tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 perc
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Nevezhetnénk a „legbűnösebb levelesnek” is, olyan mennyiségű sertéshájjal készül ez a lemezes, ropogós, foszlós sütemény. De el kell ettől tekinteni, hiszen tényleg felejthetetlen élményt nyújt a lekvárral töltött, porcukorral hintett hájas tészta. Következzen a klasszikus alaprecept: ennél jobb tényleg nem lesz!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Túrórudi-szelet

Kedvenc magyar édességünk minden ízét magába kebelezte ez a krémes, édes süteményszelet. Szerencsére nem tartja meg őket magának, hanem a beléje harapókat kápráztatja a friss túró, ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Innen tudhatod, hogy elfagytak-e a gyümölcsfáid

Az április szeszélyes időjárását még a meteorológusok sem mindig tudják előre megjósolni, így nem csoda, ha váratlanul ér egy fagyos éjszaka, ami a növényeidet, többek közt a gyümölcsfáidat is megrongálhatja. Most eláruljuk, honnan tudod megállapítani, hogy fagykár érte őket, és ha igen, akkor mi a teendő!

Top Receptek

Húsvéti őzgerinc minden jóval

Várjuk húsvétkor vendégeinket ezzel a klasszikus őzgerinccel: az ünnepi ízek csak úgy tobzódnak benne, ráadásul jó előre elkészíthető, így kiváló előétel lehet az olyan ...

Hatlapos Eszterházy-torta

A burgenlandi kirándulásunk után szereztem meg a receptet, nem is akárhonnan, az Eszterházy szakácskönyvből. Ennek ellenére nem állítom, hogy ez az eredeti, hiszen máig tisztázatlan, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!