András napi hájas pogácsa
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 28% Zsír
-
100g finomliszt364 kcal
-
42g sertésháj338 kcal
-
7g tejföl13 kcal
-
8g disznózsír75 kcal
-
3g élesztő4 kcal
-
17g tej9 kcal
-
8g fehérbor7 kcal
-
1g cukor3 kcal
-
2g só0 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
9g tojás12 kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 28% Zsír
-
600g finomliszt2184 kcal
-
250g sertésháj2030 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
50g disznózsír451 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
100g tej56 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
11g só0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
55g tojás69 kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 28% Zsír
-
50g finomliszt182 kcal
-
20.8g sertésháj169 kcal
-
3.3g tejföl7 kcal
-
4.2g disznózsír38 kcal
-
1.7g élesztő2 kcal
-
8.3g tej5 kcal
-
4.2g fehérbor3 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
1.7g tojássárgája5 kcal
-
4.6g tojás6 kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14 g
Zsír
-
Összesen 49.6 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 102 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1037.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 171 mg
-
Nátrium 742 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 79.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 37.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 73 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 62 micro
-
Kolin: 75 mg
-
Retinol - A vitamin: 35 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 95 micro
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 84.2 g
Zsír
-
Összesen 297.6 g
-
Telített zsírsav 110 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 134 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 611 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6226 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 253 mg
-
Kálcium 313 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 161 mg
-
Foszfor 1023 mg
-
Nátrium 4452 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 474.7 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 224.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 216 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 439 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 370 micro
-
Kolin: 448 mg
-
Retinol - A vitamin: 213 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 572 micro
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 24.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 518.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 371 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 18.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Hozzávalók
-
25 dkg sertésháj
-
2 ek tejföl
-
5 dkg disznózsír
-
2 dkg élesztő
-
0.5 dl fehérbor
-
1 teáskanál cukor
-
1 ek só
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
- A langyos tejhez adjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és megkelesztjük.
- A liszthez adjuk a zsírt, a sót, a tojássárgáját, a tejfölt, a bort, a megkelt élesztetőt és összedolgozzuk.
- A rétestésztához hasonló tésztát kell kapnunk, amelyhez ha szükséges adhatunk még fehérbort vagy kevés vizet.
- A tésztát 15-20 percig pihentetjük, addig a hájat megkaparjuk vagy ledaráljuk.
- Ezt követően a tésztát vékonyan kinyújtjuk téglalap alakúra, rákenjük egyenletesen a hájat, felcsavarjuk, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, három, majd két részbe hajtjuk és hideg helyen 30 percig pihentetjük.
- Majd ismét kicsit nyújtófával nyújtjuk, három, majd két részbe hajtjuk és hidegen 30 percig pihentetjük, majd újabb nyújtás, hajtogatás és pihentetés következik.
- Ezt követően ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, tetejét éles késsel bevagdossuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, tetejüket felvert tojással megkenjük, vigyázva, nehogy az oldalára lefolyjon, mert az akadályozza a tészta felemelkedését.
- 200 fokra előmelegített sütőben30-35 perc alatt pirosra sütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 255
- Tegnapi nézettség: 26
- 7 napos nézettség: 161
- Össznézettség: 86716
- Feltöltés dátuma: 2010. december 13.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
November utolsó napjához, az András naphoz is számos egyházi, népi szokás, hagyomány fűződik. Szent András apostol égi születésnapjának tartják. Andráshoz eső legközelebbi vasárnap advent első vasárnapja. Advent az egyházi év kezdete, a karácsonyra való készülődés időszaka, amikor a keresztény világ várja Jézus születését. Egyes népi hiedelmek szerint az András nap a legjelentősebb házasságjósló nap. A leányok titokban böjtöltek, és férfiruhaneműt dugtak a párnájuk alá, de jósoltak ereszrázásból is, hogy megtudják gazdag vagy szegény lesz-e a férj. A hallgatózásból való jóslással a férj eljövetelének az idejét, irányát tudhatták meg, de próbálkoztak ólomöntéssel vagy gombócfőzéssel is, amelyből a jövendőbeli férj neve vált ismertté. András nap az első hagyományos disznóölő nap, ettől kezdve a farsang végéig tartanak a disznótorok. A disznótoros vacsorák étrendjében sok helyen szerepel a hájas pogácsa, amelyet friss hájból készítenek, és gyakran tesznek a disznótorra meghívott távozó vendégek kóstolójába is. (A pogácsa készítésésről további képek itt láthatók.)