Sertésvese
Leírás
Szürkés-rózsaszín színű, bab alakú páros szerv. A sertésvese egyike a legkarakteresebb ízű belsőségeknek. Számos fajta étel készíthető belőle, például savanyú levesek, pörkölt, pirított vese, de rendkívül népszerű étel például a vesevelő is. Sertésvesével gazdagítható a disznósajt is. Mint a belsőségek általában, a sertésvese is rendkívül romlékony, kizárólag friss vesét szabad vásárolni és minél előbb fel is kell használni. A vese előkészítése kissé körülményes feladat. A vesét lapjára kettévágva tudjuk eltávolítani a belső hártyát, illetve az eres részeket, ügyelve rá, hogy mindezektől alaposan megtisztítsuk. A sertésvesének jellegzetes, erős illata van, ez némiképpen csökkenthető, ha citromos, illetve ecetes vízben áztatjuk, vagy leforrázzuk.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Hűtőben.
100g Sertésvese
fehérjetartalom
16.46 g
zsírtartalom
319002.37 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
80.06 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
204 mg
Nátrium
121 mg
Magnézium
17 mg
Kalcium
9 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.44 g
C vitamin
13.3 mg
Niacin - B3 vitamin
8.207 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
3.13 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
16.46 g
Zsír
telített zsírsav
1.04 g
egyszeresen telített zsírsav
1.07 g
többszörösen telített zsírsav
0.26 g
koleszterin
319 g
ásványi anyagok
Kalcium
9 mg
Vas
4.89 mg
Magnézium
17 mg
Foszfor
204 mg
Nátrium
121 mg
Cink
2.75 mg
Réz
0.622 mg
Mangán
0.123 mg
Szelén
190 µg
szénhidrát
víz
80.06 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.34 mg
Riboflavin - B2 vitamin
1.697 mg
Niacin - B3 vitamin
8.207 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
3.13 mg
Folát
42 µg
Retinol
59 µg
B12 vitamin
8.49 µg
A vitamin
59 µg
C vitamin
13.3 mg
B6 vitamin
0.44 g