r
Nosalty Logó

Töltike rebarbara szósszal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Zoli
Töltike rebarbara szósszal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A töltikéhez

A rebarbara szószhoz

Összesen 642 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A töltikéhez

A rebarbara szószhoz

Összesen 3865 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A töltikéhez

A rebarbara szószhoz

Összesen 81 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.6 g

Zsír

  • Összesen
    26.2 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    205 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2194.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    282 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    483 mg
  • Nátrium
    1269 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.3 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    311.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    573 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    43 micro
  • K vitamin:
    74 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    131 micro
  • Kolin:
    175 mg
  • Retinol - A vitamin:
    129 micro
  • α-karotin
    199 micro
  • β-karotin
    5226 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    850 micro
Összesen 642 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    267.5 g

Zsír

  • Összesen
    157 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    1232 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13164.5 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    299 mg
  • Kálcium
    1693 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    600 mg
  • Foszfor
    2895 mg
  • Nátrium
    7616 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    307.6 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

VÍZ

  • Összesen
    1870.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3435 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    90 mg
  • D vitamin:
    255 micro
  • K vitamin:
    445 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    84 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    788 micro
  • Kolin:
    1048 mg
  • Retinol - A vitamin:
    773 micro
  • α-karotin
    1195 micro
  • β-karotin
    31353 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5103 micro
Összesen 3865 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    268.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    155 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    640 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    104 micro
Összesen 81 kcal

Hozzávalók

A töltikéhez

A rebarbara szószhoz

Elkészítés

A töltikéhez

  1. A rebarbaraszárakat megtisztítjuk (hasonlóan, mint a spárgát) és feldaraboljuk 1- 2 centis darabokra.
  2. A hagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymagerezdeket kevés vízben megfőzzük.
  3. Kevés olívaolajon a vöröshagymát és a rizst megpirítjuk, majd vízzel felöntve megfőzzük. Hűlni hagyjuk.
  4. A szőlőleveleket lobogó, forró vízben blansírozzuk, majd jeges vízbe rakva lehűtjük. A kocsányukat és a fonákjukon lévő vastag eret kivágjuk.
  5. Mire ezzel végeztünk, a rizsünk kihűlt. Összekeverjük a darált húsokkal és a főtt, szétnyomkodott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk és beleütjük a tojásokat, majd összegyúrjuk. A masszát készre ízesítjük.
  6. A szőlőleveleket a káposztalevelekhez hasonlóan a masszával megtöltjük. Ezt a műveletet óvatosan végezzük, mert a szőlőlevél könnyen elszakad. Az esetleg megsérült leveleket nem kell eldobni, mert a töltike főzésénél felhasználjuk.
  7. Hőálló tál alját lefedjük a megmaradt, vagy sérült levelekkel. Szorosan rárakjuk a megtöltött szőlőleveleket. Felöntjük húslevessel, vagy ételízesítős lével úgy, hogy félig fedje a töltikéket. A hőálló tálat a tetejével lefedjük, és előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 1 óra hosszat főzzük.
  8. Az előkészített rebarbarát fazékban annyi vízzel, hogy ellepje, puhára főzzük. Ízesítéshez kevés sót, a vaníliás és kristálycukrot, szegfűszeget használunk. A rebarbara savanyúbb, mint a piszke, ezért az ízesítésnél erre figyelni kell. Ahogy megfőtt, a tejszínt kevés vízzel higítjuk, belekeverjük a lisztet és behabarjuk a megfőtt rebarbarát. A habarás előtt le lehet turmixolni is. (Nálunk az unokák úgy szeretik.)
  9. A kész töltikét tálba rakjuk, nyakonöntjük a szósszal,és tálaljuk. Hidegen is nagyon finom!
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 28
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4064
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 26.

Ajánló

Mindenkinek, aki szereti a finomat.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A tőtike gyerekkoromban nálunk, a piszkeérés idején nagyon népszerű volt. Valószínűleg a török időktől lett ismert. Bár Nagykőrös khász város volt, tehát csak a szultánnak adózótt, mégis kapcsolatban volt a törökökkel. (Lásd Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös.) A rebarbara  tavasztól a fagy beálltáig hajt, ezért a piszkénél jóval többször lehet belőle ételt készíteni. Nagyon igénytelen növény. Félárnyékban és kellő öntözés mellett csodálatosan szaporán hozza a leveleit. A most közölt receptet a feleségem alakította át rebarbarárasra, mert az unokáink imádják ezt a növényt. Nyáron nagyon finom a belőle készített, lehűtött leves. A szőlőleveleket az első permetezés előtt szoktuk leszedni. Egyszerre négy-öt adagnak megfelelőt. Blansírozás után a leveleket megszárítjuk, és fagyálló műanyag dobozokba rakva lefagyasztjuk. Teljesen kiolvasztva a frisshez hasonlóan lehet felhasználni.

Hozzávalók

A töltikéhez

A rebarbara szószhoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...