Töltike rebarbara szósszal
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
A töltikéhez
-
83g darált sertéshús152 kcal
-
83g darált pulykahús96 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
33g szőlőlevél29 kcal
-
33g rizs119 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g bors1 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
333g szárnyas alaplé23 kcal
A rebarbara szószhoz
-
167g rebarbara26 kcal
-
33g habtejszín97 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
6 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
A töltikéhez
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
500g darált pulykahús575 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
200g szőlőlevél177 kcal
-
200g rizs716 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
2g bors5 kcal
-
0g só0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
2000g szárnyas alaplé140 kcal
A rebarbara szószhoz
-
1000g rebarbara158 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
A töltikéhez
-
10.2g darált sertéshús19 kcal
-
10.2g darált pulykahús12 kcal
-
2.2g tojás3 kcal
-
4.1g szőlőlevél4 kcal
-
4.1g rizs15 kcal
-
1.8g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g olívaolaj3 kcal
-
40.8g szárnyas alaplé3 kcal
A rebarbara szószhoz
-
20.4g rebarbara3 kcal
-
4.1g habtejszín12 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
0.2g vaníliás cukor1 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 44.6 g
Zsír
-
Összesen 26.2 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 205 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2194.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 282 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 100 mg
-
Foszfor 483 mg
-
Nátrium 1269 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.3 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 311.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 573 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 43 micro
-
K vitamin: 74 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 131 micro
-
Kolin: 175 mg
-
Retinol - A vitamin: 129 micro
-
α-karotin 199 micro
-
β-karotin 5226 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 850 micro
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 267.5 g
Zsír
-
Összesen 157 g
-
Telített zsírsav 65 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 1232 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13164.5 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 299 mg
-
Kálcium 1693 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 600 mg
-
Foszfor 2895 mg
-
Nátrium 7616 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 307.6 g
-
Cukor 60 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 1870.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3435 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 90 mg
-
D vitamin: 255 micro
-
K vitamin: 445 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 84 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 788 micro
-
Kolin: 1048 mg
-
Retinol - A vitamin: 773 micro
-
α-karotin 1195 micro
-
β-karotin 31353 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5103 micro
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 268.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 155 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 38.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 640 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 104 micro
Hozzávalók
A töltikéhez
-
50 dkg darált sertéshús
-
2 db tojás
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
2 ek olívaolaj
A rebarbara szószhoz
-
1 kg rebarbara
-
2 dl habtejszín
-
3 evőkanál finomliszt
-
2 ek cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
szegfűszeg ízlés szerint
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A töltikéhez
- A rebarbaraszárakat megtisztítjuk (hasonlóan, mint a spárgát) és feldaraboljuk 1- 2 centis darabokra.
- A hagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymagerezdeket kevés vízben megfőzzük.
- Kevés olívaolajon a vöröshagymát és a rizst megpirítjuk, majd vízzel felöntve megfőzzük. Hűlni hagyjuk.
- A szőlőleveleket lobogó, forró vízben blansírozzuk, majd jeges vízbe rakva lehűtjük. A kocsányukat és a fonákjukon lévő vastag eret kivágjuk.
- Mire ezzel végeztünk, a rizsünk kihűlt. Összekeverjük a darált húsokkal és a főtt, szétnyomkodott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk és beleütjük a tojásokat, majd összegyúrjuk. A masszát készre ízesítjük.
- A szőlőleveleket a káposztalevelekhez hasonlóan a masszával megtöltjük. Ezt a műveletet óvatosan végezzük, mert a szőlőlevél könnyen elszakad. Az esetleg megsérült leveleket nem kell eldobni, mert a töltike főzésénél felhasználjuk.
- Hőálló tál alját lefedjük a megmaradt, vagy sérült levelekkel. Szorosan rárakjuk a megtöltött szőlőleveleket. Felöntjük húslevessel, vagy ételízesítős lével úgy, hogy félig fedje a töltikéket. A hőálló tálat a tetejével lefedjük, és előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 1 óra hosszat főzzük.
- Az előkészített rebarbarát fazékban annyi vízzel, hogy ellepje, puhára főzzük. Ízesítéshez kevés sót, a vaníliás és kristálycukrot, szegfűszeget használunk. A rebarbara savanyúbb, mint a piszke, ezért az ízesítésnél erre figyelni kell. Ahogy megfőtt, a tejszínt kevés vízzel higítjuk, belekeverjük a lisztet és behabarjuk a megfőtt rebarbarát. A habarás előtt le lehet turmixolni is. (Nálunk az unokák úgy szeretik.)
- A kész töltikét tálba rakjuk, nyakonöntjük a szósszal,és tálaljuk. Hidegen is nagyon finom!
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4064
- Feltöltés dátuma: 2012. február 26.
Ajánló
Mindenkinek, aki szereti a finomat.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
A tőtike gyerekkoromban nálunk, a piszkeérés idején nagyon népszerű volt. Valószínűleg a török időktől lett ismert. Bár Nagykőrös khász város volt, tehát csak a szultánnak adózótt, mégis kapcsolatban volt a törökökkel. (Lásd Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös.) A rebarbara tavasztól a fagy beálltáig hajt, ezért a piszkénél jóval többször lehet belőle ételt készíteni. Nagyon igénytelen növény. Félárnyékban és kellő öntözés mellett csodálatosan szaporán hozza a leveleit. A most közölt receptet a feleségem alakította át rebarbarárasra, mert az unokáink imádják ezt a növényt. Nyáron nagyon finom a belőle készített, lehűtött leves. A szőlőleveleket az első permetezés előtt szoktuk leszedni. Egyszerre négy-öt adagnak megfelelőt. Blansírozás után a leveleket megszárítjuk, és fagyálló műanyag dobozokba rakva lefagyasztjuk. Teljesen kiolvasztva a frisshez hasonlóan lehet felhasználni.