Rebarbara

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) terjedelmes bokorrá fejlődő évelő növény. Méretes levelei és pirosas-rózsaszínes levélnyelei miatt akár dísznövény is válhat belőle.
A rebarbara a spárgával együtt a tavasz első ehető hírnökei között foglal helyet, áprilistól júniusig tart a szezonja. Kifejezetten alacsony a kalória- és a szénhidráttartalma, így fogyókúrázóknak is ideális választás.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A rebarbara zöldségnek tekinthető, de gyümölcsként használjuk. Nem a termését, nem is a levelét (utóbbi mérgező), hanem a szárát fogyasztjuk. Terhes nőknek fogyasztása nem ajánlott.
A rebarbara jelentős vitamintartalommal bír, így igen egészséges: fontos B-vitamin-forrás, magas az A-, C- , E- és K-vitamin-tartalma, számos ásványi anyag van benne (kálcium, kálium, cink és vas is). Bővelkedik antioxidánsokban, továbbá jelentős élelmirostforrás is. Magas a víztartalma, így remek szomjoltó is. Nyersen rágcsálva segíthet, ha szorulással küzdünk.
Akkor jó, ha a szára lédús, ezt leginkább a körmünkkel tudjuk ellenőrizni. Kora tavasztól május végéig illetve szeptember elejétől az első fagyok beálltáig fogyasszuk, mert később megemelkedik benne az oxálsavtartalom, és hashajtó hatásúvá, sőt, nagy mennyiségben mérgezővé válhat.
A levelei mérgezőek! Csak a rebarbara nyelét fogyaszuk!
A zsenge rebarbara rózsaszínes nyelét meghámozva akár nyersen is megkóstolhatjuk, de alapvetően szintén meghámozva, felaprítva használjuk, és főként pikáns kompótot, krémlevest, süteményt készíthetünk belőle. Savanykás, fanyar íze miatt édes gyümölcsökkel párosítva a legfinomabb (pl. eperrel, körtével vagy almával). Alacsony pektintartalma miatt sűrűbb dzsem is válhat belőle, lekvárt viszont csak hosszasan, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhetünk belőle.
Készülhet belőle rebarbarás mandulatorta epermázzal, különleges rebarbaralekvár, cuki rebarbarás pikniksüti, sajttortakocka eperrel, túrós pite nyakonöntve rebarbaraszósszal, mascarponés pohárkrém, cobbler, puha clafoutis
Tavasszal, áprilistól kora nyárig keressük a piacokon, helyi termelőknél, zöldségeseknél, nagyobb élelmiszerboltokban.
Hűtőben tartva néhány napig friss marad.
fehérjetartalom
0.9 g
zsírtartalom
0.191 g
szénhidráttartalom
4.54 g
víztartalom
93.61 g
Kalcium
86 mg
Foszfor
14 mg
Magnézium
12 mg
Nátrium
4 mg
B6 vitamin
0.024 g
C vitamin
8 mg
Kolin
6.1 mg
Niacin - B3 vitamin
0.3 mg
fehérje
0.9 g
Zsír
telített zsírsav
0.053 g
egyszeresen telített zsírsav
0.039 g
többszörösen telített zsírsav
0.099 g
ásványi anyagok
Kalcium
86 mg
Vas
0.22 mg
Magnézium
12 mg
Foszfor
14 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.1 mg
Réz
0.021 mg
Mangán
0.196 mg
Szelén
1.1 µg
szénhidrát
rost
1.8 g
cukor
1.1 g
víz
93.61 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.02 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.03 mg
Niacin - B3 vitamin
0.3 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.085 mg
Folát
7 µg
Kolin
6.1 mg
Béta-karotin
61 µg
Lutein+zeaxantin
170 µg
E vitamin
0.27 mg
K vitamin
29.3 µg
A vitamin
5 µg
C vitamin
8 mg
B6 vitamin
0.024 g
86 éves korában elhunyt Horváth Rozi, a márka névadója. Horváth Rozi szívét-lelkét beleadta az általa készített fűszerkeverékekbe és sok családi asztalt különlegessé tévő receptjeibe.
NosaltyHa szeretitek a kávét, vagy éppen új kávéfőzőt vennétek, de szűkös rá a keret, ennek az akciónak kétség kívül örültök majd!
NosaltyA Coca-Cola és a Pepsi évtizedek óta uralják az üdítőital-piacot, és bár eddig mindig a Pepsi végzett a 2. helyen, most észrevétlenül utolérte egy harmadik márka, sőt, el is vette tőle a helyét.
NosaltyHa szeretitek a kávét, vagy éppen új kávéfőzőt vennétek, de szűkös rá a keret, ennek az akciónak kétség kívül örültök majd!
A Coca-Cola és a Pepsi évtizedek óta uralják az üdítőital-piacot, és bár eddig mindig a Pepsi végzett a 2. helyen, most észrevétlenül utolérte egy harmadik márka, sőt, el is vette tőle a helyét.
Már a neve is jó érzéseket kelt az emberben, hát még, ha kiderül, mi mindenre alkalmas ez a növény, amelynek gyümölcse remekül szolgálja az egészségünket. Az év során színét változtatja a lombozat, ezért a kert dekoratív elemeként is szolgál.
A LEGJOBB kenyér! Részünkről megelőzi a boltit és a kovászosat is. Pedig sokat teszteltünk és tapasztaltunk már :) Kicsit több idő, mint a "hirtelen felfújt" élesztős kenyerek, de ...
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Lajos Mari Házi sütemények című szakácskönyvből készítettem el, most első alkalommal. Nagyon finom lett. Egy kicsit változtattam a hozzávalóknál. Ajánlom mindenkinek!
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!