Rebarbara
![Rebarbara](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/ingredients/AM/kd/FRz5NFsNq617VFhfnr48dWD3ytyGIxixLWlrTdL7.jpg?p=lqip-16%3A9&s=a456db4b49b3dbcd36e92154774a3975)
A rebarbara (Rheum rhabarbarum) terjedelmes bokorrá fejlődő évelő növény. Méretes levelei és pirosas-rózsaszínes levélnyelei miatt akár dísznövény is válhat belőle.
A rebarbara a spárgával együtt a tavasz első ehető hírnökei között foglal helyet, áprilistól júniusig tart a szezonja. Kifejezetten alacsony a kalória- és a szénhidráttartalma, így fogyókúrázóknak is ideális választás.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A rebarbara zöldségnek tekinthető, de gyümölcsként használjuk. Nem a termését, nem is a levelét (utóbbi mérgező), hanem a szárát fogyasztjuk. Terhes nőknek fogyasztása nem ajánlott.
A rebarbara jelentős vitamintartalommal bír, így igen egészséges: fontos B-vitamin-forrás, magas az A-, C- , E- és K-vitamin-tartalma, számos ásványi anyag van benne (kálcium, kálium, cink és vas is). Bővelkedik antioxidánsokban, továbbá jelentős élelmirostforrás is. Magas a víztartalma, így remek szomjoltó is. Nyersen rágcsálva segíthet, ha szorulással küzdünk.
Akkor jó, ha a szára lédús, ezt leginkább a körmünkkel tudjuk ellenőrizni. Kora tavasztól május végéig illetve szeptember elejétől az első fagyok beálltáig fogyasszuk, mert később megemelkedik benne az oxálsavtartalom, és hashajtó hatásúvá, sőt, nagy mennyiségben mérgezővé válhat.
A levelei mérgezőek! Csak a rebarbara nyelét fogyaszuk!
A zsenge rebarbara rózsaszínes nyelét meghámozva akár nyersen is megkóstolhatjuk, de alapvetően szintén meghámozva, felaprítva használjuk, és főként pikáns kompótot, krémlevest, süteményt készíthetünk belőle. Savanykás, fanyar íze miatt édes gyümölcsökkel párosítva a legfinomabb (pl. eperrel, körtével vagy almával). Alacsony pektintartalma miatt sűrűbb dzsem is válhat belőle, lekvárt viszont csak hosszasan, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhetünk belőle.
Készülhet belőle rebarbarás mandulatorta epermázzal, különleges rebarbaralekvár, cuki rebarbarás pikniksüti, sajttortakocka eperrel, túrós pite nyakonöntve rebarbaraszósszal, mascarponés pohárkrém, cobbler, puha clafoutis
Tavasszal, áprilistól kora nyárig keressük a piacokon, helyi termelőknél, zöldségeseknél, nagyobb élelmiszerboltokban.
Hűtőben tartva néhány napig friss marad.
fehérjetartalom
0.9 g
zsírtartalom
0.191 g
szénhidráttartalom
4.54 g
víztartalom
93.61 g
Kalcium
86 mg
Foszfor
14 mg
Magnézium
12 mg
Nátrium
4 mg
B6 vitamin
0.024 g
C vitamin
8 mg
Kolin
6.1 mg
Niacin - B3 vitamin
0.3 mg
fehérje
0.9 g
Zsír
telített zsírsav
0.053 g
egyszeresen telített zsírsav
0.039 g
többszörösen telített zsírsav
0.099 g
ásványi anyagok
Kalcium
86 mg
Vas
0.22 mg
Magnézium
12 mg
Foszfor
14 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.1 mg
Réz
0.021 mg
Mangán
0.196 mg
Szelén
1.1 µg
szénhidrát
rost
1.8 g
cukor
1.1 g
víz
93.61 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.02 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.03 mg
Niacin - B3 vitamin
0.3 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.085 mg
Folát
7 µg
Kolin
6.1 mg
Béta-karotin
61 µg
Lutein+zeaxantin
170 µg
E vitamin
0.27 mg
K vitamin
29.3 µg
A vitamin
5 µg
C vitamin
8 mg
B6 vitamin
0.024 g
Őrületesen vasárnapi, abbahagyhatatlan, igazi, magyaros ízlésre szabott menüsor!
NosaltyA sajtok világa elképesztően változatos – krémes, lyukacsos, érlelt vagy friss, mindegyiknek megvan a maga egyedi ízvilága és állaga. De vajon felismered őket ránézésre is? Most kiderül!
NosaltyIdegőrlőnek tűnhet a friss fűszernövényekkel pepecselni, de ha beveted Napi Tippünket, olyan gyorsan meg tudod majd pucolni a kakukkfüvet, mint még soha!
Szász NóriSokan mumusként tekintenek a banánra egész életükben, mondván, hizlal, tele van cukorral, edzés/fogyókúra mellett tilos, stb. Pedig ha tudatosak vagyunk, minden gyümölcs fogyasztható - a banán pedig millió szempontból a tested barátja, hiszen tele van csomó-csomó egészséges tápanyaggal. Mutatjuk is!
Mint mindent, a céklát is csak csínján kell fogyasztani - a túl sok megárthat. Mutatjuk a cékla nem annyira ismert mellékhatásait!
Kezdőknek is sikerélménye lesz, ha az alábbi hétvégi menüajánlót követve főznek szombatra és vasárnapra. Gyors ételek, csirkemelles fogások, sütés nélküli édességek várnak mindenkit!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!