Rebarbarapite
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
30g finomliszt109 kcal
-
20g margarin143 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
150g finomliszt546 kcal
-
100g margarin717 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
400g rebarbara63 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
76 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
12.4g finomliszt45 kcal
-
8.3g margarin59 kcal
-
4.6g tojás6 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
33.2g rebarbara5 kcal
-
1.7g cukor6 kcal
-
6.6g porcukor26 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
1.7g étkezési keményítő6 kcal
-
13.7g tojás17 kcal
-
16.6g habtejszín48 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 32.6 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 188 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 371.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 108 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 144 mg
-
Nátrium 73 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.1 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 119.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 340 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 130 mg
-
Retinol - A vitamin: 325 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 183 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 302 micro
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 47.2 g
Zsír
-
Összesen 163 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 942 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1859.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 116 mg
-
Kálcium 539 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 111 mg
-
Foszfor 718 mg
-
Nátrium 363 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 265.3 g
-
Cukor 120 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 596.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1702 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 205 micro
-
K vitamin: 187 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 161 micro
-
Kolin: 649 mg
-
Retinol - A vitamin: 1626 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 913 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1512 micro
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 13.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 154.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 49.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 141 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 135 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 76 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 125 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
15 dkg finomliszt
-
10 dkg margarin
-
1 db tojás
-
1 csipet só
A töltelékhez
-
40 dkg rebarbara
-
8 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 dkg étkezési keményítő
-
3 db tojás
-
2 dl habtejszín
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd kézzel belegyúrjuk a tojást és a sót is. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.
- A rebarbaraszárakat meghámozzuk, fás végüket lemetsszük, fél centis karikákra szeleteljük őket.
- Tálba rakva megszórjuk a zöldséget 2 evőkanálnyi kristálycukorral, s félretesszük.
- Mikor a tészta kicsit megdermedt a hűtőben (ne számítsunk semmi keményre, kicsit ragadós marad!) kivesszük, a tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy 2 cm-es pereme legyen. (Én 20 cm-es, kapcsos formát használtam.)
- A tészta tetejét villával megszurkáljuk, s beleöntjük a rebarbarahalmot.
- A porcukrot, a vaníliás cukrot és a keményítőt összekeverjük.
- Egy másik tálban a tojásokat a tejszínnel vegyítjük, majd állandó keverés mellett összemixeljük a száraz és nedves hozzávalókat. Végül reszelt ciromhéjjal ízesítjük.
- Az egyveleget ráöntjük a rebarbarára, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük a pitét. (Hogy ez mennyi ideig tart, jó kérdés: az eredeti recept 30 percet jósolt, nekem háromnegyed óra után tetszett a színe-illata-halmazállapota. A pereme már pirult, s a krém is megszilárdulni látszott. Minden sütőfüggő.)
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 172
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 40737
- Feltöltés dátuma: 2009. október 04.
Ajánló
Az eredeti recept vaníliamártással ajánlja a pitét, a következőképpen: 2 dl tejet simára keverünk 8 dkg cukorral, 1 tojással és 3 tojássárgájával. 1 vaníliarudat félbevágunk, beletesszük, és gőz fölött krémsűrűségűre főzzük. A rudat kidobjuk, a mártást lehűtjük, s a meleg pitével tálaljuk. Nekünk mindenesetre mindenféle mártás nélkül is tökéletes volt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
A rebarbara egyike a nem túl régen megismert kedvenceimnek. Néhány éve szerettem meg, kompót, lekvár és süti formájában, de sosem készítettem belőle semmit, a piacon valahogy nem találtunk, így csak a kertes ismerősöknél hódolhattam szenvedélyemnek... Ma az oxfordi Waitrose-ban sétálgatva leárazott rebarbarára bukkantam - s ugyan nem most van a szezonja, nem tudtam ellenállni. A pite forrása magyar, bár nem a hazai ízeket idézi, a tészta inkább quiché-re emlékeztet. Az 5 éves Jann-nal együtt alkottuk meg, második fogásként Kiki zöldborsólevese után, s a családi körben mindkettő hatalmas sikert aratott! Hidegen és melegen is fincsi.