Timpano
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 15% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 13% Zsír
külső tésztaréteg
-
38g finomliszt137 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
12g tojássárgája38 kcal
-
1g só0 kcal
húsgombóc
-
4g vöröshagyma1 kcal
-
2g petrezselyem1 kcal
-
8g kenyér23 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
33g marhahús47 kcal
-
0 kcal
-
1g olívaolaj6 kcal
-
2g vaj17 kcal
töltelékek és összeállítás
-
33g paradicsomszósz8 kcal
-
25g tészta93 kcal
-
17g parasztkolbász75 kcal
-
25g mozzarella75 kcal
-
25g főtt tojás39 kcal
-
13g szalámi62 kcal
-
33 kcal
Összesen
667
kcal
- 15% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 13% Zsír
külső tésztaréteg
-
450g finomliszt1638 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
140g tojássárgája451 kcal
-
7g só0 kcal
húsgombóc
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
100g kenyér274 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
400g marhahús568 kcal
-
0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
28g vaj201 kcal
töltelékek és összeállítás
-
400g paradicsomszósz96 kcal
-
300g tészta1113 kcal
-
200g parasztkolbász904 kcal
-
300g mozzarella897 kcal
-
300g főtt tojás465 kcal
-
150g szalámi740 kcal
-
100g parmezán sajt392 kcal
Összesen
7972
kcal
- 15% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 13% Zsír
külső tésztaréteg
-
14.7g finomliszt54 kcal
-
3.6g tojás5 kcal
-
4.6g tojássárgája15 kcal
-
0.2g só0 kcal
húsgombóc
-
1.5g vöröshagyma1 kcal
-
0.7g petrezselyem0 kcal
-
3.3g kenyér9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
13.1g marhahús19 kcal
-
0 kcal
-
0.3g olívaolaj2 kcal
-
0.9g vaj7 kcal
töltelékek és összeállítás
-
13.1g paradicsomszósz3 kcal
-
9.8g tészta36 kcal
-
6.5g parasztkolbász30 kcal
-
9.8g mozzarella29 kcal
-
9.8g főtt tojás15 kcal
-
4.9g szalámi24 kcal
-
3.3g parmezán sajt13 kcal
Összesen
262
kcal
- 15% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.9 g
Zsír
-
Összesen 31.8 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 301 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2056.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 65 mg
-
Kálcium 289 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 431 mg
-
Nátrium 1211 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 115.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 188 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 59 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 119 micro
-
Kolin: 241 mg
-
Retinol - A vitamin: 169 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 218 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 4632 micro
-
Lut-zea 384 micro
Összesen
667
kcal
- 15% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 443.2 g
Zsír
-
Összesen 381.8 g
-
Telített zsírsav 167 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 84 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 3607 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 24675.2 g
-
Cink 45 mg
-
Szelén 777 mg
-
Kálcium 3464 mg
-
Vas 46 mg
-
Magnézium 624 mg
-
Foszfor 5175 mg
-
Nátrium 14534 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 661 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 1384.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2254 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 32 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 61 mg
-
D vitamin: 713 micro
-
K vitamin: 404 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 63 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1426 micro
-
Kolin: 2886 mg
-
Retinol - A vitamin: 2029 micro
-
α-karotin 53 micro
-
β-karotin 2612 micro
-
β-crypt 97 micro
-
Likopin 55580 micro
-
Lut-zea 4605 micro
Összesen
7972
kcal
- 15% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.5 g
Zsír
-
Összesen 12.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 118 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 806.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 113 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 169 mg
-
Nátrium 475 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 45.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 94 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 85 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 1816 micro
-
Lut-zea 150 micro
Összesen
262
kcal
Hozzávalók
külső tésztaréteg
-
450 g finomliszt
-
2 db tojás
-
7 db tojássárgája
-
1 tk só
húsgombóc
-
0.5 db vöröshagyma
-
0.5 csokor petrezselyem
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
chili ízlés szerint
-
40 dkg marhahús
-
0.5 teáskanál fűszerpaprika
-
1 ek olívaolaj
-
2 ek vaj
töltelékek és összeállítás
-
4 dl paradicsomszósz
-
30 dkg tészta
-
20 dkg parasztkolbász
-
30 dkg mozzarella
-
5 db főtt tojás
-
10 dkg parmezán sajt
Elkészítés
külső tésztaréteg
- Az alapanyagokat közepesen kemény tésztává gyúrjuk, amit aztán hűtőben pihentetjük legalább fél órát. Közben elkészítjük a húsgolyókat (és a paradicsomszószt, ha házit használunk).
- Egy közepes méretű lábast (az enyém nagyjából 25 cm átmérőjű felül és 15 cm magas) kivajazunk és kilisztezünk. A tésztát kör alakúra és 2 mm vékonyra nyújtjuk – nagyjából háromszor akkorának kell lennie, mint a lábas átmérője.
- A kinyújtott tésztát óvatosan az edénybe tesszük. Eligazgatjuk, hogy körben az edény falához tapadjon, felül pedig egyenletes lógjon ki a maradék, amivel be kell majd fednünk.
húsgombóc
- Egy késes robotgép tartályába tesszük a hagymát, a petrezselymet, egy kanál olívaolajat, sót, borsot, chilit és a füstölt fűszerpaprikát. Kötőanyagként hozzáadunk némi kenyérbelet, majd jöhet bele a hús 2/3-a, és az egészet összeturmixoljuk.
- Az így kapott masszához kézzel hozzákeverjük a maradék darált húst, és diónyi golyókat formázunk a húsmasszából, melyeket vajon körbepirítunk.
töltelékek és összeállítás
- A tésztát kifőzzük, a tojást keményre főzzük és feldaraboljuk, a kolbászt felkarikázzuk. Ha igazán emlékezetes fogást akarunk varázsolni, a tésztának is nekiállunk házilag – ehhez "tészta alaprecept egyszerűen" néven találtok bevált receptet a szakácsprofilomban.
- Elkezdjük rétegezni a sok finomságot: alulra mindenképpen egy adag paradicsomszósz kerüljön, erre jöhet a főtt tészta, a húsgolyó, a kolbász, a szalámi, a tojás és a mozzarella fele. Nyomkodjuk le a tölteléket, amennyire lehetséges, hogy ne maradjanak nagy lyukak.
- Mindezt lefedjük egy újabb adag paradicsomszósszal és ráreszeljük a parmezánt, majd az alapanyagok másik felét is rétegesen rápakoljuk.
- A körben kilógó tésztát középre behajtogatjuk, figyelve rá, hogy alaposan befedje a tölteléket. Ha ezzel megvagyunk, nyomkodjuk le még egyszer a tölteléket, ezúttal a tésztatető segítségével.
- Lefedjük az edény tetejével, és 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 40 percre, majd további 25-30 percet sütjük lefedetlenül.
- Amikor kész van, hagyjuk egy picit hűlni, majd egy tányérra kifordítjuk. Ekkor fogyaszthatjuk azonnal is, de ha azt szeretnénk, hogy szépen egyben maradjon szeleteléskor, akkor hűtsük ki teljesen – az ízén semmit nem ront.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 70 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 94
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 13901
- Feltöltés dátuma: 2019. október 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
A timpano vagy timballo egy brutális méretű, dél-olasz tésztaétel, amit mindenféle földi jóval töltenek meg. Kerül bele húsgombóc, kolbász, tészta, szalámi, tojás, mozzarella, és persze egy jó adag paradicsomszósz is. Elkészítése még akkor is időigényes, ha a tésztát nem mi gyúrjuk bele (de úgy a legjobb), utána viszont szó szerint az egész család jól lakik vele, és még a szomszédokat is lekenyerezhetjük a maradékkal. Tökéletes dísze lehet tehát az ünnepi asztalnak, főleg, ha sok vendégünk van – az Olasz módra című csodás film főszereplői is egy egész vacsoratársaságot lakatnak jól ezzel a remekművel.