Főtt tojás

A kemény tojást nevezzük főtt tojásnak. Rengeteg elkészítési mód ismert, gyakran képezi vita tárgyát, pontosan hogyan is készül a tökéletes főtt tojás. Rengeteg ételbe kerülhet ez az alapanyag, egytálételekbe, salátákba és sós pitékbe is, de gyakran fogyasztjuk magában, reggelire. Húsvétkor különösen sok készül belőle, hiszen remek a sonka mellé.
A főtt tojás, melyet más néven kemény tojásnak is hívunk, önmagában is megállja a helyét, de gyakran tesszük különböző ételekbe is. Elengedhetetlen tartozéka a Stefánia-szeletnek és a rakott krumplinak, de gyakran kerül salátákba is.
Most pedig következzenek a tárolási és elkészítési tippek:
Mielőtt nekiállnánk megfőzni a tojásokat, mindenképpen vegyük őket ki a hűtőből, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek. Ezzel elkerülhetjük, hogy főzés közben megrepedjenek. Nem érdemes friss tojásból főtt tojást készíteni, hiszen azokat nehezebb megpucolni. Ezen kívül érdemes olyan tojást választani, melynek kicsit sötétebb a héja, hiszen ezt könnyebb meghámozni.
Tegyünk fel egy fazékba főzővizet. Amikor gyöngyözni kezd a víz, tegyük bele a tojásokat. Ha tökéletes kemény tojást szeretnénk, akkor a vízbe engedéstől számított 10 percig főzzük, hiszen így a fehérje és a sárgája egyaránt megfő, de nem lesz túlfőtt.
Igencsak nagy macera lehet a főtt tojás megpucolása, de szerencsére van néhány trükk, mellyel könnyebb a folyamat. Az első, hogy miután levettük a tűzhelyről, jeges vízbe tesszük őket, majd miután kihűltek, kezdünk neki a megtisztításuknak.
Szintén működő eljárás, hogy egy műanyag, zárható edénybe tesszük a főtt tojásokat héjastul, felöntjük egy kis hideg vízzel, majd óvatosan rázni kezdjük, és ezt addig csináljuk, amíg le nem válik a héjuk. Fontos azonban, hogy ez csak akkor működik, ha 6 vagy több tojást főztünk.
A főtt tojás szeletelve mehet reggeli szendvics tetejére, kerülhet salátába, egytálételekbe, pitébe, egészben fasírtba, de akár meg is tölthetjük.
Csodás főtt tojásos ételeket itt találsz, nézd!
Tojás egész évben kapható, a legkisebb boltok polcain is megtalálhatjuk, azonban megfőznünk nekünk kell.
Ha túl sok kemény tojást főztünk, akkor érdemes egyből hűtőbe tenni, miután kihűlt, de 2 óránál tovább semmiképp ne maradjon kint a konyhapulton, mivel ételmérgezést okozhat a benne található szalmonellabaktérium. Hűtőben tárolva maximum 1 hétig fogyasztható.
fehérjetartalom
12.58 g
zsírtartalom
373008.758 g
szénhidráttartalom
1.12 g
víztartalom
74.62 g
Foszfor
172 mg
Nátrium
124 mg
Kalcium
50 mg
Magnézium
10 mg
Kolin
293.8 mg
B6 vitamin
0.121 g
Pantoténsav - B5 vitamin
1.398 mg
E vitamin
1.03 mg
fehérje
12.58 g
Zsír
telített zsírsav
3.267 g
egyszeresen telített zsírsav
4.077 g
többszörösen telített zsírsav
1.414 g
koleszterin
373 g
ásványi anyagok
Kalcium
50 mg
Vas
1.19 mg
Magnézium
10 mg
Foszfor
172 mg
Nátrium
124 mg
Cink
1.05 mg
Réz
0.013 mg
Mangán
0.026 mg
Szelén
30.8 µg
szénhidrát
cukor
1.12 g
víz
74.62 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.066 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.513 mg
Niacin - B3 vitamin
0.064 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.398 mg
Folát
44 µg
Kolin
293.8 mg
Retinol
148 µg
Béta-karotin
11 µg
Béta-kriptoxantin
10 µg
Lutein+zeaxantin
353 µg
E vitamin
1.03 mg
D vitamin
87 µg
K vitamin
0.3 µg
B12 vitamin
1.11 µg
A vitamin
149 µg
B6 vitamin
0.121 g
Nosztalgikus-otthonosra vettük a mai menü formáját, készül emiatt klasszikus almaleves, lecsós szelet vegyes körettel és császármorzsa.
NosaltyHa valaha is elgondolkodtál azon, hogy milyen lehet a Vatikán hivatalos fagylaltja, akkor jó hírünk van: megkóstoltuk a Halleluja névre keresztelt különlegességet, és egyértelműen állíthatjuk, hogy megér minden falatot!
NosaltySokan gondolják, hogy ha késő este esznek, az egyenes út a pluszkilókhoz. Nem is csoda, hiszen ezt halljuk mindenhonnan. De vajon tényleg így van? A szakértők szerint a valóság sokkal bonyolultabb.
NosaltyManapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Bár jöhetne a rántott hús-krumpli kombó, most egy kicsit csavarunk a vasárnapunkon.
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!