r
Nosalty Logó

Tárkonyos bableves (Bableves 9.)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Joss Beaumont
Tárkonyos bableves (Bableves 9.)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A bableveshez

A rántáshoz

A krumplis pogácsához

Összesen 1220 kcal
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A bableveshez

A rántáshoz

A krumplis pogácsához

Összesen 14662 kcal
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A bableveshez

A rántáshoz

A krumplis pogácsához

Összesen 254 kcal
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    41.2 g

Zsír

  • Összesen
    70.3 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    139 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1421.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    219 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    136 mg
  • Foszfor
    477 mg
  • Nátrium
    516 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    105.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    167.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    710 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    52 micro
  • K vitamin:
    59 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    227 micro
  • Kolin:
    157 mg
  • Retinol - A vitamin:
    350 micro
  • α-karotin
    1295 micro
  • β-karotin
    3638 micro
  • β-crypt
    64 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    422 micro
Összesen 1220 kcal
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    494.5 g

Zsír

  • Összesen
    843 g
  • Telített zsírsav
    207 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    375 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    212 g
  • Koleszterin
    1663 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    17056.9 g
  • Cink
    57 mg
  • Szelén
    700 mg
  • Kálcium
    2633 mg
  • Vas
    91 mg
  • Magnézium
    1630 mg
  • Foszfor
    5721 mg
  • Nátrium
    6198 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    19 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1265.4 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    137 mg

VÍZ

  • Összesen
    2011.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8519 micro
  • B6 vitamin:
    11 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    94 mg
  • C vitamin:
    130 mg
  • D vitamin:
    621 micro
  • K vitamin:
    714 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    11 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    96 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2726 micro
  • Kolin:
    1879 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4199 micro
  • α-karotin
    15544 micro
  • β-karotin
    43655 micro
  • β-crypt
    764 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    5062 micro
Összesen 14662 kcal
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    294.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    99 mg
  • Nátrium
    107 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    147 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    268 micro
  • β-karotin
    753 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 254 kcal

Hozzávalók

A bableveshez

A rántáshoz

A krumplis pogácsához

Elkészítés

A bableveshez

  1. Az étel bonyolultsága miatt az a legjobb, ha minden hozzávalót előkészítünk. Vagyis: a csülköt kicsontozzuk és 2x2-es kockákra vágjuk.
  2. A bordaporcot (füstölt oldalast) 2 ujjnyi darabokra vágjuk.
  3. A füstölt szalonnát és a vöröshagymát apróra kockázzuk.
  4. A fokhagymát apróra vágjuk.
  5. A sárgarépát karikára szeljük.
  6. A burgonyát nagyobb darabokra vágjuk és enyhén sós vízben feltesszük főni.
  7. A felkockázott szalonnát egy nagy méretű lábosban kiolvasztjuk, hozzáadjuk a kockázott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk.
  8. Ha megfonnyadt hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, 2-3 perc múlva hozzátesszük az őrölt köményt, az őrölt borsot, elkeverjük és lehúzzuk a tűzrtől.
  9. Ekkor tesszük hozzá a pirospaprikát, elkeverjük, visszatesszük a tűzre és felöntjük 1 dl hideg vízzel.
  10. Hozzáadjuk a felkockázott füstölt csülköt, a darabolt bordaporcot (füstölt oldalast), pár percig sűrű kevergetés mellett pirítjuk, majd felengedjük annyi vízzel amennyi ellepi és lefedve, időnként megkeverve 20-30 percig kis lángon főzzük.
  11. Az előzőleg feltett burgonyát ekkor leszűrjük, levét a leveshez öntjük, a burgonyát áttörjük.
  12. A leveshez adjuk az előzőleg beáztatott babot az áztatólével együtt.
  13. Hozzátesszük a majoránnát, a petrezselymet és az apróra vágott tárkonyt és az ecetet. Sózni nem kell, mert a csülök, a porc és a burgonya leve is sós.
  14. Ha szükséges felöntjük vízzel és további 30 percig kis lángon főzzük.
  15. Ezalatt 1 evőkanál liszthez hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, a zacskó élesztőt, 1 dl langyos tejet, és összekeverve langyos helyen 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
  16. A 4 tojásból 2-nek a sárgáját különvesszük (ezzel majd a pogácsákat fogjuk megkenni), a többit hozzátesszük a lehetőleg langyos 1 kilónyi liszthez.
  17. Ehhez hozzáöntjük a maradék 4 dl langyos tejet, a felfuttatott élesztőt, az áttört burgonyát, 1 evőkanál sót és alaposan összegyúrjuk.
  18. Kemény cipót kell kapnunk, he kell még egy kis liszt mehet hozzá. A cipót langyos helyre tesszük 40 percre.
  19. A leveshez adjuk a karikára vágott sárgarépát és alaposan felöntjük vízzel, hogy legalább 2-3 ujjnyira ellepje.
  20. Addig főzzük amíg minden megpuhul benne.
  21. Ekkor sötét, paprikás rántást készítünk és a forró, lobogó leveshez adjuk, majd még egyszer felforralva a levest készre főzzük.
  22. Csak ekkor sózzuk, ha szükségesnek érezzük, de vigyázzunk, mert állás közben még változhat!
  23. A megkelt cipót lisztezett munkalapon (a deszka kicsi lenne hozzá) ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét megkenjük az olvasztott margarinnal és összehajtjuk a következő módon: a tészta felső részét hajtsuk magunk felé, az előttünk lévő részt hajtsuk rá úgy, hogy fedésben legyen, majd hajtsuk rá először a jobb, majd a bal oldalt. Ezután fordítsuk meg, és hagyjuk letakarva 20 percig pihenni.
  24. Még kétszer ismételjük ezt meg. A harmadik hajtogatás után nyújtsuk ki 2 ujjnyi vastagra, pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. A leeső részeket gyúrjuk össze és nyújtsuk és szaggassuk ki újra, amíg a tészta el nem fogy.
  25. Még szebb lesz a pogácsa ha kiszaggatás előtt egy éles késsel rácsalakzatot húzunk a tetejére.
  26. A tepsit kenjük ki vékonyan margarinnal vagy használjunk sütőpapírt. Rakjuk szép sorba, egymástól legalább 2 cm-re a kiszaggatott pogácsákat.
  27. A tetejüket kenjük meg felvert tojássárgával és előmelegített, 150 fokos sütőben süssük aranyszínűre.
  28. Ez a mennyiség kb. 2-3 tálcányi, de higgyük el, hogy el fog fogyni.
  • Receptkönyvben: 50
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 18087
  • Feltöltés dátuma: 2009. november 10.

Ajánló

Az elkészítés leírásánál együtt szerepel a leves és a krumplis pogácsa, mert az az ideális, ha a forró leves a még friss, forró pogácsával van tálalva. Igazi ínyencek tehetnek minden tányér aljára pár karika lilahagymát, ami egyrészt látványos, másrészt valóban különlegessé teszi ezt az ételt. Nagyobb családi összejövetelekre ideális, azonban kezdő szakácsok ne ezzel akarják elkápráztatni a vendégeket, mert kell hozzá némi tapasztalat.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tárkonyos bableves (Bableves 9.)
Joss Beaumont 9 recept

Ahogy az egyszeri székely mondaná: márpedig ilyen étel nincs. De van, igaz egyéni kreálmány, sok éves kísérletezés gyümölcse. Nem egyszerű elkészíteni, bizonyos előkészületeket is igényel, viszont az eredmény garantáltan megéri. Ha sikerül minden, semmi mást nem fogunk hallani az étkezőből mint elégedett hümmögést, kanálcsörgést, később sóhajtozást és fújtatást.

Hozzávalók

A bableveshez

A rántáshoz

A krumplis pogácsához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...