Tárkonyos bableves (Bableves 9.)
- 11% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 18% Zsír
A bableveshez
-
83g sertéscsülök116 kcal
-
17g füstölt szalonna109 kcal
-
42g sertésoldalas81 kcal
-
42g fejtett bab139 kcal
-
42g sárgarépa15 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
1g majoranna1 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
1g tárkonyecet0 kcal
-
2 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
A rántáshoz
-
63 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
1 kcal
A krumplis pogácsához
- 11% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 18% Zsír
A bableveshez
-
1000g sertéscsülök1390 kcal
-
200g füstölt szalonna1310 kcal
-
500g sertésoldalas970 kcal
-
500g fejtett bab1665 kcal
-
500g sárgarépa182 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
6g majoranna16 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
2g tárkony6 kcal
-
10g tárkonyecet2 kcal
-
23 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
A rántáshoz
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
11 kcal
A krumplis pogácsához
- 11% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 18% Zsír
A bableveshez
-
17.3g sertéscsülök24 kcal
-
3.5g füstölt szalonna23 kcal
-
8.6g sertésoldalas17 kcal
-
8.6g fejtett bab29 kcal
-
8.6g sárgarépa3 kcal
-
3.1g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.1g majoranna0 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0.2g tárkonyecet0 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
A rántáshoz
-
1.5g napraforgó olaj13 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
A krumplis pogácsához
-
8.6g burgonya5 kcal
-
17.3g finomliszt63 kcal
-
3.8g tojás5 kcal
-
8.6g tej5 kcal
-
8.6g margarin62 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0.2g instant élesztő1 kcal
- 11% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 41.2 g
Zsír
-
Összesen 70.3 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 139 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1421.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 219 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 136 mg
-
Foszfor 477 mg
-
Nátrium 516 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 105.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 167.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 710 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 52 micro
-
K vitamin: 59 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 227 micro
-
Kolin: 157 mg
-
Retinol - A vitamin: 350 micro
-
α-karotin 1295 micro
-
β-karotin 3638 micro
-
β-crypt 64 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 422 micro
- 11% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 494.5 g
Zsír
-
Összesen 843 g
-
Telített zsírsav 207 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 375 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 212 g
-
Koleszterin 1663 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 17056.9 g
-
Cink 57 mg
-
Szelén 700 mg
-
Kálcium 2633 mg
-
Vas 91 mg
-
Magnézium 1630 mg
-
Foszfor 5721 mg
-
Nátrium 6198 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 19 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1265.4 g
-
Cukor 77 mg
-
Élelmi rost 137 mg
VÍZ
-
Összesen 2011.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8519 micro
-
B6 vitamin: 11 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 94 mg
-
C vitamin: 130 mg
-
D vitamin: 621 micro
-
K vitamin: 714 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 11 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 96 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2726 micro
-
Kolin: 1879 mg
-
Retinol - A vitamin: 4199 micro
-
α-karotin 15544 micro
-
β-karotin 43655 micro
-
β-crypt 764 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 5062 micro
- 11% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 14.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 294.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 99 mg
-
Nátrium 107 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 34.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 147 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 72 micro
-
α-karotin 268 micro
-
β-karotin 753 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87 micro
Hozzávalók
A bableveshez
-
20 dkg füstölt szalonna
-
50 dkg sárgarépa
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
5 gerezd fokhagyma
-
2 ek tárkonyecet
-
2 ek fűszerpaprika
-
1 ek őrölt fűszerkömény
A rántáshoz
-
1 dl napraforgó olaj
-
1 ek fűszerpaprika
A krumplis pogácsához
Elkészítés
A bableveshez
- Az étel bonyolultsága miatt az a legjobb, ha minden hozzávalót előkészítünk. Vagyis: a csülköt kicsontozzuk és 2x2-es kockákra vágjuk.
- A bordaporcot (füstölt oldalast) 2 ujjnyi darabokra vágjuk.
- A füstölt szalonnát és a vöröshagymát apróra kockázzuk.
- A fokhagymát apróra vágjuk.
- A sárgarépát karikára szeljük.
- A burgonyát nagyobb darabokra vágjuk és enyhén sós vízben feltesszük főni.
- A felkockázott szalonnát egy nagy méretű lábosban kiolvasztjuk, hozzáadjuk a kockázott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk.
- Ha megfonnyadt hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, 2-3 perc múlva hozzátesszük az őrölt köményt, az őrölt borsot, elkeverjük és lehúzzuk a tűzrtől.
- Ekkor tesszük hozzá a pirospaprikát, elkeverjük, visszatesszük a tűzre és felöntjük 1 dl hideg vízzel.
- Hozzáadjuk a felkockázott füstölt csülköt, a darabolt bordaporcot (füstölt oldalast), pár percig sűrű kevergetés mellett pirítjuk, majd felengedjük annyi vízzel amennyi ellepi és lefedve, időnként megkeverve 20-30 percig kis lángon főzzük.
- Az előzőleg feltett burgonyát ekkor leszűrjük, levét a leveshez öntjük, a burgonyát áttörjük.
- A leveshez adjuk az előzőleg beáztatott babot az áztatólével együtt.
- Hozzátesszük a majoránnát, a petrezselymet és az apróra vágott tárkonyt és az ecetet. Sózni nem kell, mert a csülök, a porc és a burgonya leve is sós.
- Ha szükséges felöntjük vízzel és további 30 percig kis lángon főzzük.
- Ezalatt 1 evőkanál liszthez hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, a zacskó élesztőt, 1 dl langyos tejet, és összekeverve langyos helyen 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
- A 4 tojásból 2-nek a sárgáját különvesszük (ezzel majd a pogácsákat fogjuk megkenni), a többit hozzátesszük a lehetőleg langyos 1 kilónyi liszthez.
- Ehhez hozzáöntjük a maradék 4 dl langyos tejet, a felfuttatott élesztőt, az áttört burgonyát, 1 evőkanál sót és alaposan összegyúrjuk.
- Kemény cipót kell kapnunk, he kell még egy kis liszt mehet hozzá. A cipót langyos helyre tesszük 40 percre.
- A leveshez adjuk a karikára vágott sárgarépát és alaposan felöntjük vízzel, hogy legalább 2-3 ujjnyira ellepje.
- Addig főzzük amíg minden megpuhul benne.
- Ekkor sötét, paprikás rántást készítünk és a forró, lobogó leveshez adjuk, majd még egyszer felforralva a levest készre főzzük.
- Csak ekkor sózzuk, ha szükségesnek érezzük, de vigyázzunk, mert állás közben még változhat!
- A megkelt cipót lisztezett munkalapon (a deszka kicsi lenne hozzá) ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét megkenjük az olvasztott margarinnal és összehajtjuk a következő módon: a tészta felső részét hajtsuk magunk felé, az előttünk lévő részt hajtsuk rá úgy, hogy fedésben legyen, majd hajtsuk rá először a jobb, majd a bal oldalt. Ezután fordítsuk meg, és hagyjuk letakarva 20 percig pihenni.
- Még kétszer ismételjük ezt meg. A harmadik hajtogatás után nyújtsuk ki 2 ujjnyi vastagra, pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. A leeső részeket gyúrjuk össze és nyújtsuk és szaggassuk ki újra, amíg a tészta el nem fogy.
- Még szebb lesz a pogácsa ha kiszaggatás előtt egy éles késsel rácsalakzatot húzunk a tetejére.
- A tepsit kenjük ki vékonyan margarinnal vagy használjunk sütőpapírt. Rakjuk szép sorba, egymástól legalább 2 cm-re a kiszaggatott pogácsákat.
- A tetejüket kenjük meg felvert tojássárgával és előmelegített, 150 fokos sütőben süssük aranyszínűre.
- Ez a mennyiség kb. 2-3 tálcányi, de higgyük el, hogy el fog fogyni.
- Receptkönyvben: 50
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 18087
- Feltöltés dátuma: 2009. november 10.
Ajánló
Az elkészítés leírásánál együtt szerepel a leves és a krumplis pogácsa, mert az az ideális, ha a forró leves a még friss, forró pogácsával van tálalva. Igazi ínyencek tehetnek minden tányér aljára pár karika lilahagymát, ami egyrészt látványos, másrészt valóban különlegessé teszi ezt az ételt. Nagyobb családi összejövetelekre ideális, azonban kezdő szakácsok ne ezzel akarják elkápráztatni a vendégeket, mert kell hozzá némi tapasztalat.
Receptjellemzők
Ahogy az egyszeri székely mondaná: márpedig ilyen étel nincs. De van, igaz egyéni kreálmány, sok éves kísérletezés gyümölcse. Nem egyszerű elkészíteni, bizonyos előkészületeket is igényel, viszont az eredmény garantáltan megéri. Ha sikerül minden, semmi mást nem fogunk hallani az étkezőből mint elégedett hümmögést, kanálcsörgést, később sóhajtozást és fújtatást.