r
Nosalty Logó

Szarvasbélszín gyümölcsmártással

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
karica
Szarvasbélszín gyümölcsmártással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

A rizshez

Összesen 1545 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

A rizshez

Összesen 6182 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

A rizshez

Összesen 137 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.2 g

Zsír

  • Összesen
    26.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    246 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3825.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    174 mg
  • Foszfor
    899 mg
  • Nátrium
    2529 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    229.4 g
  • Cukor
    89 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    726 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    377 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    16 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    75 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    346 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    1279 micro
  • β-karotin
    3714 micro
  • β-crypt
    226 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    376 micro
Összesen 1545 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    308.9 g

Zsír

  • Összesen
    104.7 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    982 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15301.5 g
  • Cink
    33 mg
  • Szelén
    219 mg
  • Kálcium
    559 mg
  • Vas
    67 mg
  • Magnézium
    696 mg
  • Foszfor
    3596 mg
  • Nátrium
    10118 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    917.5 g
  • Cukor
    355 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

VÍZ

  • Összesen
    2904 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1508 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    64 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    150 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    300 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    106 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1385 micro
  • Kolin:
    247 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    5116 micro
  • β-karotin
    14856 micro
  • β-crypt
    904 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1505 micro
Összesen 6182 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    341.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    226 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.5 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    114 micro
  • β-karotin
    331 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 137 kcal

Hozzávalók

A húshoz

A mártáshoz

A rizshez

Elkészítés

A húshoz

  1. Elkészítjük a páclevet az alábbiak szerint: a zöldségféléket kockára szeljük, s fedő alatt néhány percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, babérlevelet, koriandert és borókabogyót. Készre főzzük. Leszűrjük, s léhez hozzáadjuk az ecetet. Ezután lehűtjük, majd beletesszük a bélszínt. 3 napig pácoljuk.
  2. Miután kivesszük a bélszínt a pácléból, egy tésztaszűrőbe helyezzük, hogy a felesleges páclé lecsepegjen. A szilvát 1 óra hosszat áztatjuk a konyakban, a mazsolát 1/2 dl vörösborban.
  3. A bélszínt felszúrjuk, s a nyílást megtöljük szilvaszemekkel. Ezután serpenyőben, nem túl forró olajon megforgatjuk a húst, hogy "kérge" legyen. Frissen őrölt színes borssal megszórjuk, szeletelt bacon szalonnába tekerjük (Ez utóbbi el is maradhat. Én nem igazán kedvelem, mert elég intenzív íze és illata van).
  4. Az így elkészített húst sütőbe helyezzük, olajozott sütőedényben, amelybe a pácléból is öntünk 1-2 dl-t. Alufóliával letakarjuk, amelyet 20 perc után eltávolítunk. Időnként saját levével meglocsoljuk.
  5. Amíg sül a hús, elkészítjük a gyümölcsmártást: A kristálycukrot egy lábasban karamellizáljuk, s felöntjük 1 narancs levével és 1 dl vörösborral. Addig főzzük, míg a karamellizált cukor teljesen fel nem olvad.
  6. Hozzáadjuk a húsból kimaradt, negyedelt aszalt szilvát, a mazsolát, 1 narancs apróra kockákra szeletelt héját (a fehér belsejét el kell távolítani), s magát a narancsot is, kockákra szeletelve. Az almát, körtét és barackbefőttet szintén beletesszük. Ízesítjük fahéjjal és szegfűszeggel, 1 kk sóval. Kb. 5-6 percig főzzük, a gyümölcs keménységétől függően. Amikor kész, akkor 1 ek keményítőt elkeverünk 1/2 dl hideg vízben, s besűrítjük vele a mártást.
  7. A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. Olajozott lábasban addig keverjük, amíg "nem zörög". Ezután felöntjük annyi forró vízzel, hogy jól ellepje. Hozzáadjuk a sót, 1 db babérlevéllel ízesítjük. Készre főzzük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 55
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 16274
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egy vadászházban volt alkalmam először megkóstolni ezt az ételt, s rögtön el is kértem a receptet. Családomnak is nagyon ízlik, jellegzetes karácsonyi étel lett nálunk.   

Hozzávalók

A húshoz

A mártáshoz

A rizshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...