Szarvasbélszín gyümölcsmártással
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
karica
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 2% Zsír
A húshoz
-
250g szarvasbélszín300 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
1g koriander0 kcal
-
2g só0 kcal
-
25g ecet5 kcal
-
0 kcal
-
50g bacon197 kcal
A mártáshoz
-
5g cukor19 kcal
-
63g aszalt szilva150 kcal
-
25g mazsola75 kcal
-
65g narancs22 kcal
-
50g alma23 kcal
-
100g körtebefőtt57 kcal
-
125g őszibarack konzerv90 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
125g vörösbor106 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
14 kcal
A rizshez
-
125g rizs448 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
Összesen
1545
kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 2% Zsír
A húshoz
-
1000g szarvasbélszín1200 kcal
-
2g petrezselyem1 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
3g koriander1 kcal
-
8g só0 kcal
-
100g ecet18 kcal
-
0 kcal
-
200g bacon786 kcal
A mártáshoz
-
20g cukor77 kcal
-
250g aszalt szilva600 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
260g narancs89 kcal
-
200g alma94 kcal
-
400g körtebefőtt228 kcal
-
500g őszibarack konzerv360 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
500g vörösbor425 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
57 kcal
A rizshez
-
500g rizs1790 kcal
-
8g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
Összesen
6182
kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 2% Zsír
A húshoz
-
22.3g szarvasbélszín27 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
3.6g sárgarépa1 kcal
-
3.6g zeller1 kcal
-
2g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0.1g koriander0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
2.2g ecet0 kcal
-
0 kcal
-
4.5g bacon18 kcal
A mártáshoz
-
0.4g cukor2 kcal
-
5.6g aszalt szilva13 kcal
-
2.2g mazsola7 kcal
-
5.8g narancs2 kcal
-
4.5g alma2 kcal
-
8.9g körtebefőtt5 kcal
-
11.1g őszibarack konzerv8 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
11.1g vörösbor9 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.3g kukoricakeményítő1 kcal
A rizshez
-
11.1g rizs40 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
Összesen
137
kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 77.2 g
Zsír
-
Összesen 26.2 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 246 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3825.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 140 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 174 mg
-
Foszfor 899 mg
-
Nátrium 2529 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 229.4 g
-
Cukor 89 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 726 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 377 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 16 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 75 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 346 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 1279 micro
-
β-karotin 3714 micro
-
β-crypt 226 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 376 micro
Összesen
1545
kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 308.9 g
Zsír
-
Összesen 104.7 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 982 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 15301.5 g
-
Cink 33 mg
-
Szelén 219 mg
-
Kálcium 559 mg
-
Vas 67 mg
-
Magnézium 696 mg
-
Foszfor 3596 mg
-
Nátrium 10118 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 917.5 g
-
Cukor 355 mg
-
Élelmi rost 66 mg
VÍZ
-
Összesen 2904 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1508 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 64 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 150 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 300 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 106 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1385 micro
-
Kolin: 247 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 5116 micro
-
β-karotin 14856 micro
-
β-crypt 904 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1505 micro
Összesen
6182
kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 2.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 341.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 226 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.5 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 64.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 114 micro
-
β-karotin 331 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
Összesen
137
kcal
Hozzávalók
A húshoz
-
1 kg szarvasbélszín
-
2 szál petrezselyem
-
2 db sárgarépa
-
1 kis db zeller
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 db babérlevél
-
8 db borókabogyó
-
1 ek koriander
-
2 kávéskanál só
-
1 ek négyszínű bors
A mártáshoz
-
2 ek cukor
-
10 dkg mazsola
-
1 db narancs
-
1 db alma
-
1 üveg körtebefőtt
-
1 dl konyak
-
5 dl vörösbor
-
1 kávéskanál só
-
6 db szegfűszeg
-
1 evőkanál kukoricakeményítő
A rizshez
-
50 dkg rizs
-
2 kávéskanál só
-
1 db babérlevél
Elkészítés
A húshoz
- Elkészítjük a páclevet az alábbiak szerint: a zöldségféléket kockára szeljük, s fedő alatt néhány percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, babérlevelet, koriandert és borókabogyót. Készre főzzük. Leszűrjük, s léhez hozzáadjuk az ecetet. Ezután lehűtjük, majd beletesszük a bélszínt. 3 napig pácoljuk.
- Miután kivesszük a bélszínt a pácléból, egy tésztaszűrőbe helyezzük, hogy a felesleges páclé lecsepegjen. A szilvát 1 óra hosszat áztatjuk a konyakban, a mazsolát 1/2 dl vörösborban.
- A bélszínt felszúrjuk, s a nyílást megtöljük szilvaszemekkel. Ezután serpenyőben, nem túl forró olajon megforgatjuk a húst, hogy "kérge" legyen. Frissen őrölt színes borssal megszórjuk, szeletelt bacon szalonnába tekerjük (Ez utóbbi el is maradhat. Én nem igazán kedvelem, mert elég intenzív íze és illata van).
- Az így elkészített húst sütőbe helyezzük, olajozott sütőedényben, amelybe a pácléból is öntünk 1-2 dl-t. Alufóliával letakarjuk, amelyet 20 perc után eltávolítunk. Időnként saját levével meglocsoljuk.
- Amíg sül a hús, elkészítjük a gyümölcsmártást: A kristálycukrot egy lábasban karamellizáljuk, s felöntjük 1 narancs levével és 1 dl vörösborral. Addig főzzük, míg a karamellizált cukor teljesen fel nem olvad.
- Hozzáadjuk a húsból kimaradt, negyedelt aszalt szilvát, a mazsolát, 1 narancs apróra kockákra szeletelt héját (a fehér belsejét el kell távolítani), s magát a narancsot is, kockákra szeletelve. Az almát, körtét és barackbefőttet szintén beletesszük. Ízesítjük fahéjjal és szegfűszeggel, 1 kk sóval. Kb. 5-6 percig főzzük, a gyümölcs keménységétől függően. Amikor kész, akkor 1 ek keményítőt elkeverünk 1/2 dl hideg vízben, s besűrítjük vele a mártást.
- A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. Olajozott lábasban addig keverjük, amíg "nem zörög". Ezután felöntjük annyi forró vízzel, hogy jól ellepje. Hozzáadjuk a sót, 1 db babérlevéllel ízesítjük. Készre főzzük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 55
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 23
- Össznézettség: 16339
- Feltöltés dátuma: 2011. november 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
karica
17 recept
Egy vadászházban volt alkalmam először megkóstolni ezt az ételt, s rögtön el is kértem a receptet. Családomnak is nagyon ízlik, jellegzetes karácsonyi étel lett nálunk.