Sült libacomb párolt lilakáposztával és szalvétagombóccal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Jenei Ági
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
140 °C
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 15% Zsír
Sült liba
-
400g libacomb772 kcal
-
50g alma23 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
1g majoranna3 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
Szalvétagombóc
-
54g zsemle147 kcal
-
10g margarin72 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
50g tej28 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Párolt káposzta
-
250g vöröskáposzta62 kcal
-
23g cukor87 kcal
-
38g olívaolaj332 kcal
-
0 kcal
-
1g só0 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
38g vörösbor32 kcal
Szósz
-
125g víz0 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
Összesen
1912
kcal
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 15% Zsír
Sült liba
-
1600g libacomb3087 kcal
-
200g alma94 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
4g majoranna11 kcal
-
12g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
Szalvétagombóc
-
216g zsemle590 kcal
-
40g margarin287 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
200g tej112 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Párolt káposzta
-
1000g vöröskáposzta248 kcal
-
90g cukor348 kcal
-
150g olívaolaj1326 kcal
-
0 kcal
-
4g só0 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
150g vörösbor128 kcal
Szósz
-
500g víz0 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
Összesen
7650
kcal
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 15% Zsír
Sült liba
-
32.7g libacomb63 kcal
-
4.1g alma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.1g majoranna0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.9g napraforgó olaj8 kcal
Szalvétagombóc
-
4.4g zsemle12 kcal
-
0.8g margarin6 kcal
-
1.8g vöröshagyma1 kcal
-
0.9g petrezselyem0 kcal
-
2.2g tojás3 kcal
-
4.1g tej2 kcal
-
4.1g finomliszt15 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Párolt káposzta
-
20.4g vöröskáposzta5 kcal
-
1.8g cukor7 kcal
-
3.1g olívaolaj27 kcal
-
0 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0.8g citromlé0 kcal
-
3.1g vörösbor3 kcal
Szósz
-
10.2g víz0 kcal
-
0.2g leveskocka1 kcal
-
1.6g sárgarépa1 kcal
-
1.8g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
Összesen
157
kcal
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 51.8 g
Zsír
-
Összesen 134.6 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 76 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 256 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3846 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 74 mg
-
Kálcium 358 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 128 mg
-
Foszfor 754 mg
-
Nátrium 2512 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 119.2 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 599.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 469 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 150 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 305 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 136 micro
-
Kolin: 133 mg
-
Retinol - A vitamin: 151 micro
-
α-karotin 619 micro
-
β-karotin 3506 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 40 micro
-
Lut-zea 1533 micro
Összesen
1912
kcal
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 207.3 g
Zsír
-
Összesen 538.3 g
-
Telített zsírsav 124 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 303 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 78 g
-
Koleszterin 1026 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 15384.1 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 298 mg
-
Kálcium 1432 mg
-
Vas 48 mg
-
Magnézium 512 mg
-
Foszfor 3014 mg
-
Nátrium 10048 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 476.8 g
-
Cukor 165 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 2398.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1877 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 47 mg
-
C vitamin: 598 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 1220 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 47 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 544 micro
-
Kolin: 532 mg
-
Retinol - A vitamin: 604 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 14022 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 161 micro
-
Lut-zea 6132 micro
Összesen
7650
kcal
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 11 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 314.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 205 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 49 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 51 micro
-
β-karotin 287 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 125 micro
Összesen
157
kcal
Hozzávalók
Sült liba
-
4 közepes db libacomb
-
1 közepes db alma
-
4 gerezd fokhagyma
-
4 kk majoranna
-
3 kávéskanál só
-
bors ízlés szerint
-
0.5 dl napraforgó olaj
Szalvétagombóc
-
4 db zsemle
-
4 dkg margarin
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 csokor petrezselyem
-
2 db tojás
-
2 dl tej
-
20 dkg finomliszt
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Párolt káposzta
-
1 kg vöröskáposzta
-
9 ek cukor
-
150 ml olívaolaj
-
2 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
1 kávéskanál só
-
1 citromból nyert citromlé
-
150 ml vörösbor
Szósz
-
5 dl víz
-
1 db sárgarépa
-
1 db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés
Sült liba
- A sült libához fokhagymát apróra vágjuk, az almát alaposan megmossuk és négybe vágjuk. A magas falú tepsit, vagy a kacsasütő edényt picit megolajozzuk, a libacombokat jól besózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával. Belerakjuk a tepsibe, a fokhagymát rászórjuk, mellérakjuk az almát és lefedjük.
- A sütőt 140 fokra előmelegítjük, és kb. 3,5 - 4 órát sütjük a libacombokat. Ha nem pirulna meg kellőképpen, akkor levesszük a fóliát és megpirítjuk.
- A szalvétagombóchoz zsemléket vagy a kenyeret kis kockákra vágjuk, és forró sütőben megpirítjuk. A margarinon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, ha megpuhult, rászórjuk a petrezselyemzöldet. A tojásokat a tejjel és a liszttel csomómentesre keverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a dinsztelt hagymát, majd a zsemlekockákat, és alaposan összekeverjük.
- Alufóliából levágunk 2 db kb. 35 cm hosszú darabot. Az egyiket megszórjuk liszttel és ráhalmozzuk a kikevert szalvétagombóc felét, rúd alakúra formázzuk, feltekerjük, az oldalait benyomkodjuk, majd megismételjük a tészta másik felével. Közben egy nagyobb lábosban vizet forralunk és ebben főzzük 25 percig fedő alatt, közben legalább egyszer megfordítjuk. Kivesszük a vízből, egy kicsit hagyjuk kihűlni, majd levesszük róla az alufóliát és 1 ujjnyi vastagságúra felszeleteljük.
- A káposztát vékonyra lereszeljük. Nem kell előre besózni! Az olajat felforrósítjuk, hozzátesszük a cukrot, és egy picit karamellizáljuk. Ne kevergessük, finoman rázogassuk meg az edényt! Beletesszük a káposztát, alaposan összekeverjük az olajos karamellel és ízlés szerint megsózzuk. Beletesszük a köményt, a citrom levét és a bor egy részét. Lefedjük, és hagyjuk lassan párolódni. Néha keverjük meg, nehogy leégjen! Ha kevésnek találjuk a levét, akkor mindig kevés bort öntsünk alá, és készre pároljuk.
- A szószhoz a vizet felforraljuk, hozzárakjuk a leveskockát, a felkockázott sárgarépát, az apróra vágott hagymát, az összenyomott fokhagymát és lassú tűzön forraljuk kb. 20 percet, amíg megpuhulnak a zöldségek, végül leturmixoljuk, és máris kész a csodálatos szósz.
- Sütés hőfoka: 140 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20x6
- Sütés ideje: 240 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 104
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 50
- Össznézettség: 37214
- Feltöltés dátuma: 2015. március 02.
Ajánló
Ajánlom mindazoknak, akik imádják a finom, ízletes sülteket.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Jenei Ági
7 recept
Édesapámtól, édesanyámtól és nagymamámtól tanultam meg főzni, sütni. Az ő receptjeiket használom, és ehhez gyűjtök folyamatosan újabb és újabb finomságokat. Párom és a gyerkőcök is nagyra értékelik ezeket az ízletes sülteket, süteményeket.