r
Nosalty Logó

Spagetti AlmaMater húsgombóccal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Spagetti AlmaMater húsgombóccal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A szószhoz

A húsgombócokhoz

A tészta

Összesen 1215 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A szószhoz

A húsgombócokhoz

A tészta

Összesen 4853 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A szószhoz

A húsgombócokhoz

A tészta

Összesen 146 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69.9 g

Zsír

  • Összesen
    22.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2488.3 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    154 mg
  • Kálcium
    417 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    284 mg
  • Foszfor
    1013 mg
  • Nátrium
    584 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    188.4 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    513.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    397 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    92 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    61 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    30 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    398 micro
  • Kolin:
    323 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    109 micro
  • β-karotin
    3498 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    107865 micro
  • Lut-zea
    264 micro
Összesen 1215 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    279.5 g

Zsír

  • Összesen
    91.4 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    584 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9953.1 g
  • Cink
    42 mg
  • Szelén
    618 mg
  • Kálcium
    1666 mg
  • Vas
    80 mg
  • Magnézium
    1137 mg
  • Foszfor
    4054 mg
  • Nátrium
    2337 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    753.8 g
  • Cukor
    228 mg
  • Élelmi rost
    88 mg

VÍZ

  • Összesen
    2052.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    1587 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    23 micro
  • E vitamin:
    68 mg
  • C vitamin:
    366 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    242 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    118 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1590 micro
  • Kolin:
    1291 mg
  • Retinol - A vitamin:
    407 micro
  • α-karotin
    435 micro
  • β-karotin
    13993 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    431460 micro
  • Lut-zea
    1055 micro
Összesen 4853 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    302.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    71 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    425 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    13098 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 146 kcal

Hozzávalók

A szószhoz

A húsgombócokhoz

A tészta

Elkészítés

A szószhoz

  1. Egy lábosban, forró olíva- vagy szőlőolajon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a megtördelt babérlevelet is, így könnyebben felszabadulnak az illóolajok.
  2. Miután üvegesre pirult a hagyma, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, hagyjuk, hogy kicsit forrni kezdjen. Mikor fortyogni kezd, beledobjuk a fokhagymagerezdeket, a negyedelt lilahagymát és a szárított fehérrépát.
  3. Kis lángon hagyjuk kicsit összeforrni az ízeket, s ízlés szerint ízesítjük, sóval, Cayenne- ill. rózsa borssal, cukorral. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, az oregánót, petrezselymet, bazsalikomot és egy kortynyi vörösborral megbolondítjuk. Mindezt 30-40 percig jól összeforraljuk. Félidőben a húsgombócokat is hozzáadjuk, hogy a gombócok a szószban főjenek meg.

A húsgombócokhoz

  1. A darált húst ízlés szerint ízesítjük, sóval, borssal, paprikával, zöldfűszerekkel, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, a csipetnyi köménymagot, a tojást, s annyi morzsát, hogy a gombócokat összetartsa, hisz a szószban fognak megfőni.
  2. Miután jól összedolgoztuk az anyagot, kis gombócokat gyúrunk belőlük, s a már 20 perce fortyogó szószba tesszük őket. Még 20 percig kis lángon hagyjuk főni.

A tészta

  1. Körülbelül 4 liter vizet forralunk, enyhén sózzuk, olajozzuk. A só kihozza a tészta ízét. Mikor a víz forrni kezd, beletesszük a tésztát, s tésztától függően 5-7 percig "al denté"-re főzzük.
  2. Főzés után leöntjük a vizet róla, de egy keveset hagyjunk meg, mert ettől a szósz jobban fog tapadni a tésztán.
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 29
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1117
  • Feltöltés dátuma: 2014. november 25.

Ajánló

Tálalásnál a tésztára egy kevés szószt teszünk, majd 2-3 gombócot. Reszelünk rá egy kis sajtot, megszórjuk egy kevés zöldfűszerrel. Jó étvágyat mindenkinek.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Fiam imádja az olasz tésztaételeket, ezért mindig igyekszem valami újjal előrukkolni, hogy ne legyen számára unalmas. Ez az egyik kedvence, amit évente többször is el kell készítenem neki. Nem csak nála favorit, gyakran főzöm ezt baráti találkozók alkalmára is, hisz pazarul illik egy beszélgetős, borozgatós, jó hangulatú estéhez.

Hozzávalók

A szószhoz

A húsgombócokhoz

A tészta

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...