r
Nosalty Logó

Rétes Karicától

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
karica
Rétes Karicától
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Tésztához

Túrós töltelék

Tökös-mákos töltelék

Meggyes-mákos töltelék

Egyszerű parasztos

Összesen 1264 kcal
  • 7% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Tésztához

Túrós töltelék

Tökös-mákos töltelék

Meggyes-mákos töltelék

Egyszerű parasztos

Összesen 15144 kcal
  • 7% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Tésztához

Túrós töltelék

Tökös-mákos töltelék

Meggyes-mákos töltelék

Egyszerű parasztos

Összesen 218 kcal
  • 7% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.2 g

Zsír

  • Összesen
    51.6 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    155 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2674.3 g
  • Cink
    222 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    806 mg
  • Vas
    173 mg
  • Magnézium
    204 mg
  • Foszfor
    782 mg
  • Nátrium
    422 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    165.1 g
  • Cukor
    75 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    285.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    177 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    21 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    100 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    100 micro
  • Kolin:
    119 mg
  • Retinol - A vitamin:
    146 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    360 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    354 micro
Összesen 1264 kcal
  • 7% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    458.7 g

Zsír

  • Összesen
    618.8 g
  • Telített zsírsav
    194 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    136 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    196 g
  • Koleszterin
    1865 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    32092.2 g
  • Cink
    2659 mg
  • Szelén
    554 mg
  • Kálcium
    9666 mg
  • Vas
    2075 mg
  • Magnézium
    2450 mg
  • Foszfor
    9385 mg
  • Nátrium
    5067 mg
  • Réz
    112 mg
  • Mangán
    124 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1981.3 g
  • Cukor
    902 mg
  • Élelmi rost
    150 mg

VÍZ

  • Összesen
    3421.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2124 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    53 mg
  • C vitamin:
    212 mg
  • D vitamin:
    293 micro
  • K vitamin:
    56 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    257 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1205 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    30 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1201 micro
  • Kolin:
    1425 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1752 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4317 micro
  • β-crypt
    49 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4245 micro
Összesen 15144 kcal
  • 7% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    462.2 g
  • Cink
    38 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    139 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.5 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    17 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 218 kcal

Hozzávalók

Tésztához

Túrós töltelék

Tökös-mákos töltelék

Meggyes-mákos töltelék

Egyszerű parasztos

Elkészítés

Tésztához

  1. A lisztet átszitáljuk és egy tojással, sós, langyos vízzel, az ecettel a nokedlitésztánál valamivel lágyabb tésztát dagasztunk. Dagasztás közben adjuk hozzá a fagyos zsírt. Egészen addig dagasztjuk, amíg a kezünktől és a táltól is el nem válik. 3 cipót készítünk belőle. Fontos, hogy gyűrődés ne legyen rajtuk! A cipók tetejét vékonyan bekenjük olajjal, egy-egy meleg lábassal lefedjük őket.
  2. Kb. 20 percet hagyjuk így állni, közben egy fehér abrosszal leterítjük az asztalt, és azt vékonyan beszórjuk liszttel. A tenyerünket bekenjük étolajjal, hogy ne ragadjon hozzá a tészta. Fogjuk az első cipót, és a kézfejünkön kicsit megnyújtjuk, majd az asztal közepére helyezzük. Közepéről kezdve húzzuk körbe-körbe , amíg csak enged a tészta. Amikor már nem nyúlik tovább, a széleit levágjuk, s a levágott szélt félretesszük. (Az összegyűjtött és újradagasztott szélekből készül majd a 4. cipó.) Az ily módon kihúzott tésztát olvasztott (nem forró) zsírral meglocsoljuk, majd egyenletesen rászórjuk a kívánt tölteléket.
  3. Miután megszórtuk a kívánt töltelékkel, az abrosz segítségével két oldalról feltekerjük. Három egyenlő hosszúságú rúdra vágjuk, és a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük egymás mellé a rudakat. Kevés olvasztott zsírral kevert tejföllel meglocsoljuk a tetejét, majd szép pirosra sütjük.
  4. Ha édes töltelékkel készítjük, akkor még forrón megszórjuk vaníliás porcukorral.
  5. A másik két cipóval is ugyanúgy járunk el, mint az elsővel. Az összegyűjtött széleket újradagasztjuk, így 4 réteslapot tudunk húzni, amelyből 4 tepsi rétest sütünk.

Túrós töltelék

  1. A túrós tölteléket akkor készítjük el, amikor a tészta már ki van húzva az asztalon. A túrót villával áttörjük. A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük, és hozzáöntjük a túróhoz. Reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral ízesítjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, s gyengéden azt is a túróhoz keverjük. A masszát a búzadarával előzetesen meghintett réteslapra potyogtatjuk. Mazsolát szórunk rá és cukrozott tejföllel meglocsoljuk. (Ha sűrű a tejföl, kevés tejjel hígítjuk.)

Tökös-mákos töltelék

  1. A rétes kinyújtása előtt előkészítjük. A tököt legyaluljuk, s állni hagyjuk. A mákot megdaráljuk, a cukorral, citromhéjjal, vaníliával összekeverjük. A tököt a levéből kinyomjuk, és csak akkor keverjük a mákhoz, amikor már szórjuk a kinyújtott, zsírral meglocsolt tésztára. Cukrozott tejföllel ezt is meglocsoljuk.

Meggyes-mákos töltelék

  1. Frissen szedett meggyből a legfinomabb, de egy üveg befőttből is ízletes. A meggyet kimagozzuk, a magozott befőttet egy szűrőkanálba téve lecsepegtetjük. A mákot daráljuk, a cukorral, citromhéjjal, vaníliával összekeverjük. A kinyújtott, olvasztott zsírral meglocsolt réteslapra szórjuk a mákos tölteléket, melyet meglocsolunk cukrozott tejföllel. A meggyet egyenletesen rápotyogtatjuk, majd feltekerjük.

Egyszerű parasztos

  1. A tojásokat a sóval és a tejföllel felverjük. Az előzőleg kihúzott és olvasztott zsírral meglocsolt réteslapra locsoljuk a tölteléket, majd az abrosz segítségével egy oldalról tekerjük fel, hogy egy hosszabb, vékony rudat kapjunk. Ezt nem vágjuk szét darabokra, hanem hullámosan hajtogatva helyezzük a tepsibe. Tetejét olvasztott zsírral kevert tejföllel kenjük be, hogy szép pirosra süljön.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 30x34x3
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 158
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 15392
  • Feltöltés dátuma: 2014. június 02.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Rétes. Egyszerű és sokszínű. Nehezen áll neki az ember lánya, nem úgy mint régen anyáink. Pedig készítés közben mindig megfogadom, hogy ezentúl gyakrabban sütök, hiszen nem is olyan bonyolult, mint aminek látszik. Réteskészítéskor mindig rádöbbenek, hogy milyen nagy a család - hiszen szereti ez is, az is, egyik a túrósat, másik a mákosat, a káposztásat, vagy az egyszerű parasztosat. Vagy mindegyiket. Sosem tudok eleget készíteni, így ennél a mennyiségnél kevesebbnek neki sem állok, mint amit a receptben megadtam. A feltüntetett mennyiségből négy tepsi rétes készül, amelyet kedvünk szerint ízesíthetünk. Utoljára az felsorolt töltelékekkel készítettem, a feltüntetett költség és időtartam is erre vonatkozik. Az alaptészta nem viseli meg a pénztárcát. 

Hozzávalók

Tésztához

Túrós töltelék

Tökös-mákos töltelék

Meggyes-mákos töltelék

Egyszerű parasztos

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...