Rétes Karicától
- 7% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 10% Zsír
Tésztához
-
83g finomliszt303 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
1g só0 kcal
-
42g víz0 kcal
-
1g sertészsír11 kcal
-
63 kcal
Túrós töltelék
-
83g tehéntúró123 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
42g tejföl83 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
6 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
4g mazsola12 kcal
-
17g búzadara60 kcal
Tökös-mákos töltelék
-
78g közönséges tök11 kcal
-
21g mák109 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
3 kcal
-
8g tejföl17 kcal
Meggyes-mákos töltelék
Egyszerű parasztos
- 7% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 10% Zsír
Tésztához
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
10g ecet2 kcal
-
6g só0 kcal
-
500g víz0 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
Túrós töltelék
-
1000g tehéntúró1470 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
500g tejföl990 kcal
-
300g cukor1161 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
200g búzadara720 kcal
Tökös-mákos töltelék
-
940g közönséges tök127 kcal
-
250g mák1313 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
100g tejföl198 kcal
Meggyes-mákos töltelék
-
500g meggy225 kcal
-
250g mák1313 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
100g tejföl198 kcal
Egyszerű parasztos
- 7% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 10% Zsír
Tésztához
-
14.4g finomliszt52 kcal
-
0.8g tojás1 kcal
-
0.1g ecet0 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
7.2g víz0 kcal
-
0.2g sertészsír2 kcal
-
1.2g napraforgó olaj11 kcal
Túrós töltelék
-
14.4g tehéntúró21 kcal
-
3.2g tojás4 kcal
-
7.2g tejföl14 kcal
-
4.3g cukor17 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0.7g mazsola2 kcal
-
2.9g búzadara10 kcal
Tökös-mákos töltelék
-
13.5g közönséges tök2 kcal
-
3.6g mák19 kcal
-
2.9g porcukor11 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0.1g vaníliás cukor1 kcal
-
1.4g tejföl3 kcal
Meggyes-mákos töltelék
Egyszerű parasztos
- 7% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Cink
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.2 g
Zsír
-
Összesen 51.6 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 155 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2674.3 g
-
Cink 222 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 806 mg
-
Vas 173 mg
-
Magnézium 204 mg
-
Foszfor 782 mg
-
Nátrium 422 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 165.1 g
-
Cukor 75 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 285.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 177 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 21 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 100 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 100 micro
-
Kolin: 119 mg
-
Retinol - A vitamin: 146 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 360 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 354 micro
- 7% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Cink
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 458.7 g
Zsír
-
Összesen 618.8 g
-
Telített zsírsav 194 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 136 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 196 g
-
Koleszterin 1865 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 32092.2 g
-
Cink 2659 mg
-
Szelén 554 mg
-
Kálcium 9666 mg
-
Vas 2075 mg
-
Magnézium 2450 mg
-
Foszfor 9385 mg
-
Nátrium 5067 mg
-
Réz 112 mg
-
Mangán 124 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1981.3 g
-
Cukor 902 mg
-
Élelmi rost 150 mg
VÍZ
-
Összesen 3421.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2124 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 53 mg
-
C vitamin: 212 mg
-
D vitamin: 293 micro
-
K vitamin: 56 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 257 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1205 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 30 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1201 micro
-
Kolin: 1425 mg
-
Retinol - A vitamin: 1752 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4317 micro
-
β-crypt 49 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4245 micro
- 7% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Cink
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 8.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 462.2 g
-
Cink 38 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 139 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 135 mg
-
Nátrium 73 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.5 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 49.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 17 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Hozzávalók
Tésztához
-
1 db tojás
-
1 teáskanál só
-
1 ek sertészsír
-
1 dl napraforgó olaj
Túrós töltelék
-
1 kg tehéntúró
-
4 db tojás
-
500 g tejföl
-
30 dkg cukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
5 dkg mazsola
-
1 bögre búzadara
Tökös-mákos töltelék
-
1 közepes db közönséges tök
-
25 dkg mák
-
20 dkg porcukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 csomag vaníliás cukor
-
100 g tejföl
Meggyes-mákos töltelék
Egyszerű parasztos
Elkészítés
Tésztához
- A lisztet átszitáljuk és egy tojással, sós, langyos vízzel, az ecettel a nokedlitésztánál valamivel lágyabb tésztát dagasztunk. Dagasztás közben adjuk hozzá a fagyos zsírt. Egészen addig dagasztjuk, amíg a kezünktől és a táltól is el nem válik. 3 cipót készítünk belőle. Fontos, hogy gyűrődés ne legyen rajtuk! A cipók tetejét vékonyan bekenjük olajjal, egy-egy meleg lábassal lefedjük őket.
- Kb. 20 percet hagyjuk így állni, közben egy fehér abrosszal leterítjük az asztalt, és azt vékonyan beszórjuk liszttel. A tenyerünket bekenjük étolajjal, hogy ne ragadjon hozzá a tészta. Fogjuk az első cipót, és a kézfejünkön kicsit megnyújtjuk, majd az asztal közepére helyezzük. Közepéről kezdve húzzuk körbe-körbe , amíg csak enged a tészta. Amikor már nem nyúlik tovább, a széleit levágjuk, s a levágott szélt félretesszük. (Az összegyűjtött és újradagasztott szélekből készül majd a 4. cipó.) Az ily módon kihúzott tésztát olvasztott (nem forró) zsírral meglocsoljuk, majd egyenletesen rászórjuk a kívánt tölteléket.
- Miután megszórtuk a kívánt töltelékkel, az abrosz segítségével két oldalról feltekerjük. Három egyenlő hosszúságú rúdra vágjuk, és a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük egymás mellé a rudakat. Kevés olvasztott zsírral kevert tejföllel meglocsoljuk a tetejét, majd szép pirosra sütjük.
- Ha édes töltelékkel készítjük, akkor még forrón megszórjuk vaníliás porcukorral.
- A másik két cipóval is ugyanúgy járunk el, mint az elsővel. Az összegyűjtött széleket újradagasztjuk, így 4 réteslapot tudunk húzni, amelyből 4 tepsi rétest sütünk.
Túrós töltelék
- A túrós tölteléket akkor készítjük el, amikor a tészta már ki van húzva az asztalon. A túrót villával áttörjük. A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük, és hozzáöntjük a túróhoz. Reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral ízesítjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, s gyengéden azt is a túróhoz keverjük. A masszát a búzadarával előzetesen meghintett réteslapra potyogtatjuk. Mazsolát szórunk rá és cukrozott tejföllel meglocsoljuk. (Ha sűrű a tejföl, kevés tejjel hígítjuk.)
Tökös-mákos töltelék
- A rétes kinyújtása előtt előkészítjük. A tököt legyaluljuk, s állni hagyjuk. A mákot megdaráljuk, a cukorral, citromhéjjal, vaníliával összekeverjük. A tököt a levéből kinyomjuk, és csak akkor keverjük a mákhoz, amikor már szórjuk a kinyújtott, zsírral meglocsolt tésztára. Cukrozott tejföllel ezt is meglocsoljuk.
Meggyes-mákos töltelék
- Frissen szedett meggyből a legfinomabb, de egy üveg befőttből is ízletes. A meggyet kimagozzuk, a magozott befőttet egy szűrőkanálba téve lecsepegtetjük. A mákot daráljuk, a cukorral, citromhéjjal, vaníliával összekeverjük. A kinyújtott, olvasztott zsírral meglocsolt réteslapra szórjuk a mákos tölteléket, melyet meglocsolunk cukrozott tejföllel. A meggyet egyenletesen rápotyogtatjuk, majd feltekerjük.
Egyszerű parasztos
- A tojásokat a sóval és a tejföllel felverjük. Az előzőleg kihúzott és olvasztott zsírral meglocsolt réteslapra locsoljuk a tölteléket, majd az abrosz segítségével egy oldalról tekerjük fel, hogy egy hosszabb, vékony rudat kapjunk. Ezt nem vágjuk szét darabokra, hanem hullámosan hajtogatva helyezzük a tepsibe. Tetejét olvasztott zsírral kevert tejföllel kenjük be, hogy szép pirosra süljön.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 30x34x3
- Sütés ideje: 120 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 158
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 15404
- Feltöltés dátuma: 2014. június 02.
Receptjellemzők
Rétes. Egyszerű és sokszínű. Nehezen áll neki az ember lánya, nem úgy mint régen anyáink. Pedig készítés közben mindig megfogadom, hogy ezentúl gyakrabban sütök, hiszen nem is olyan bonyolult, mint aminek látszik. Réteskészítéskor mindig rádöbbenek, hogy milyen nagy a család - hiszen szereti ez is, az is, egyik a túrósat, másik a mákosat, a káposztásat, vagy az egyszerű parasztosat. Vagy mindegyiket. Sosem tudok eleget készíteni, így ennél a mennyiségnél kevesebbnek neki sem állok, mint amit a receptben megadtam. A feltüntetett mennyiségből négy tepsi rétes készül, amelyet kedvünk szerint ízesíthetünk. Utoljára az felsorolt töltelékekkel készítettem, a feltüntetett költség és időtartam is erre vonatkozik. Az alaptészta nem viseli meg a pénztárcát.