Közönséges tök

Más néven főzőtöknek, étkezési töknek, kerti töknek, úritöknek, spárgatöknek is hívjuk a közönséges tököt, mely egy (elvileg) Amerikából származó zöldség, és jellemzően nyáron szezonális. Latin neve Cucurbita pepo.
A közönséges tök beltartalmi értékei elmaradnak a többi zöldségétől. A fehérje-, zsír-, szénhidráttartalma alacsony, vitamintartalma szintén csekély. Legfőbb értéke a többi tökféléhez hasonlóképpen a kiváló étrendi hatású rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalom.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A közönséges tök Magyarországon az egyik legelterjedtebb, különböző célokra és módon termesztett tök. A tökvirágúak rendjébe, ezen belül a tökfélék családjába tartozó faj és fajtacsoport. Maximum 1-2 kg-os termései kedvelt alapanyagai a magyar háztartásoknak.
Ovális, lekerekített formája és bőrszerű héja van, általában halvány sárgás-zöldes árnyalatú. Termesztésének az országban nagy hagyományai vannak, és legfőképpen kapros tökfőzeléket készítünk belőle. Egyéb ismert tökfajták: sütőtök, laskatök, cukkini, patisszon (csillagtök).
A közönséges tök levében szerves nátrium és só is található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani. Érdekesség, hogy a cukorbetegségben szenvedőknek ajánlott a nyers tök fogyasztása is, mivel a só és a nátrium a vérbe kerül, és ezzel párhuzamosan csökkenti a vércukorszintet.
Vásárláskor bizonyosodjunk meg róla, hogy a kiválasztott tök nem kőkemény héjú, mert akkor megpucolása és elkészítése is problémás lehet. Ha a tök szára friss, akkor nyugodtan kosárba kerülhet! Ha a piacon bezacskózva, frissen gyalulva vesszük nyáron, használjuk fel pár napon belül, de le is fagyaszthatjuk így. Előre csomagolva, mélyhűtött formában egész évben elérhető a boltokban.
Az étkezési tök azért is népszerű, mert semleges íze miatt változatosan felhasználható. Héjastul, magházát kivájva megtölthetjük darált hússal vagy akár zöldségekkel, és mehet a sütőbe, gyalulás előtt viszont hámozzuk meg. Használhatjuk elsősorban főzelék, de leves, töltött vagy rántott egytálétel, savanyúság, kompót készítéséhez is. Magja is értékes, ha mosás után megszárítjuk, majd enyhén pirítjuk, esetleg sózzuk, fűszerezzük. Nemcsak kiváló nassolnivaló, de prosztatabetegségek megelőzésére is használható, csak úgy, mint a tökmagolaj. Édeskés ízű virágja is ehető.
Természetesen megannyi tökfőzelék-variáció főhet belőle, de a tökös lecsó is egy pompás opció, és ne felejtkezzünk meg a klasszikus tökös-túrós rétesről sem. Variálhatjuk cukkinivel is ebben a tökrakottasban, a töltött tök pedig szintén nagy kedvenc sok családban. Nyáron egy hideg tökleves alapja is lehet, lereszelve pedig tócsnit süthetünk közönséges tökből.
Még több közönséges tökkel készült receptért görgess lejjebb!
Nyáron szezonális, ilyenkor tele vele a piac és a zöldségesek, és általában nemcsak egészben, hanem zacskózva, gyalulva is árulják.
Egészben hűvös, sötétebb helyre tegyük. Gyalulva maximum pár napig tároljuk a hűtőben, de tehetjük szintén gyalulva a mélyhűtőbe is.
fehérjetartalom
1.01 g
zsírtartalom
0.188 g
szénhidráttartalom
3.88 g
víztartalom
94.28 g
Foszfor
32 mg
Kalcium
21 mg
Magnézium
20 mg
Nátrium
2 mg
B6 vitamin
0.104 g
C vitamin
19.3 mg
Kolin
7.1 mg
Niacin - B3 vitamin
0.448 mg
fehérje
1.01 g
Zsír
telített zsírsav
0.093 g
egyszeresen telített zsírsav
0.013 g
többszörösen telített zsírsav
0.082 g
ásványi anyagok
Kalcium
21 mg
Vas
0.44 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
32 mg
Nátrium
2 mg
Cink
0.29 mg
Réz
0.092 mg
Mangán
0.172 mg
Szelén
0.2 µg
szénhidrát
rost
1 g
cukor
2.88 g
víz
94.28 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.051 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.041 mg
Niacin - B3 vitamin
0.448 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.16 mg
Folát
19 µg
Kolin
7.1 mg
Béta-karotin
90 µg
Lutein+zeaxantin
290 µg
E vitamin
0.13 mg
K vitamin
3.2 µg
A vitamin
8 µg
C vitamin
19.3 mg
B6 vitamin
0.104 g
Azt a legtöbben tudják, hogy egy 500 grammos zacskó tészta négy főnek elég, tehát egy adag tészta 125 gramm. De ez csak egyetlen alapanyag a sok ezer közül: a legtöbbször úgy érezzük, hogy találomra rakjuk ki az ételadagokat a tányérunkra.
Szabó AnnaMi már készülünk a húsvétra! A heti főzést megkönnyítendő, gyors levesek és tésztaételek sora vár titeket 7 napon át, hogy minden étkezés végére juthasson egy-egy csodás húsvéti sütemény - gyakoroljatok az ünnepekre, és süssétek meg most valamelyiket!
NosaltyEzek még a kezdő és kevésbé hozzáértő növénytulajdonosoknál is képesek túlélni, sőt, akár évtizedekig gyönyörködhetünk bennük!
Szabó AnnaHúsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 13 szemkápráztató sütivel csábítsunk titeket sütésre.
Ami a magyar gyomor kedvencei közé tartozik, azt nem biztos, hogy egy külföldi is ugyanúgy tudja kanalazni. A TasteAtlas listába szedte, mely magyar ételektől undorodnak a külföldiek.
A mai menüsor sem hagy cserben titeket: palóclevest követ borsos tokány, amit szilvás-pudingos ökörszemmel fojtunk le.
Ugyan az összes pogácsák közül a burgonyás néz ki a legszerényebben, mégis ez a verzió rendelkezik az egyik leglégiesebb, legkönnyedebb állaggal. Persze csak akkor, ha jól dolgozzuk ki ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!