Közönséges tök

Közönséges tök

Leírás

Közönséges tök – receptek, leírás, tippek

Más néven főzőtöknek, étkezési töknek, kerti töknek, úritöknek, spárgatöknek is hívjuk a közönséges tököt, mely egy (elvileg) Amerikából származó zöldség, és jellemzően nyáron szezonális. Latin neve Cucurbita pepo.

A közönséges tök beltartalmi értékei elmaradnak a többi zöldségétől. A fehérje-, zsír-, szénhidráttartalma alacsony, vitamintartalma szintén csekély. Legfőbb értéke a többi tökféléhez hasonlóképpen a kiváló étrendi hatású rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalom.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a közönséges tök?

A közönséges tök Magyarországon az egyik legelterjedtebb, különböző célokra és módon termesztett tök. A tökvirágúak rendjébe, ezen belül a tökfélék családjába tartozó faj és fajtacsoport. Maximum 1-2 kg-os termései kedvelt alapanyagai a magyar háztartásoknak.

Ovális, lekerekített formája és bőrszerű héja van, általában halvány sárgás-zöldes árnyalatú. Termesztésének az országban nagy hagyományai vannak, és legfőképpen kapros tökfőzeléket készítünk belőle. Egyéb ismert tökfajták: sütőtök, laskatök, cukkini, patisszon (csillagtök).

A közönséges tök levében szerves nátrium és só is található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani. Érdekesség, hogy a cukorbetegségben szenvedőknek ajánlott a nyers tök fogyasztása is, mivel a só és a nátrium a vérbe kerül, és ezzel párhuzamosan csökkenti a vércukorszintet.

Hogyan vásároljuk?

Vásárláskor bizonyosodjunk meg róla, hogy a kiválasztott tök nem kőkemény héjú, mert akkor megpucolása és elkészítése is problémás lehet. Ha a tök szára friss, akkor nyugodtan kosárba kerülhet! Ha a piacon bezacskózva, frissen gyalulva vesszük nyáron, használjuk fel pár napon belül, de le is fagyaszthatjuk így. Előre csomagolva, mélyhűtött formában egész évben elérhető a boltokban.

Hogyan készítsük el a közönséges tököt?

Az étkezési tök azért is népszerű, mert semleges íze miatt változatosan felhasználható. Héjastul, magházát kivájva megtölthetjük darált hússal vagy akár zöldségekkel, és mehet a sütőbe, gyalulás előtt viszont hámozzuk meg. Használhatjuk elsősorban főzelék, de leves, töltött vagy rántott egytálétel, savanyúság, kompót készítéséhez is. Magja is értékes, ha mosás után megszárítjuk, majd enyhén pirítjuk, esetleg sózzuk, fűszerezzük. Nemcsak kiváló nassolnivaló, de prosztatabetegségek megelőzésére is használható, csak úgy, mint a tökmagolaj. Édeskés ízű virágja is ehető.

Mi készülhet a közönséges tökből?

Természetesen megannyi tökfőzelék-variáció főhet belőle, de a tökös lecsó is egy pompás opció, és ne felejtkezzünk meg a klasszikus tökös-túrós rétesről sem. Variálhatjuk cukkinivel is ebben a tökrakottasban, a töltött tök pedig szintén nagy kedvenc sok családban. Nyáron egy hideg tökleves alapja is lehet, lereszelve pedig tócsnit süthetünk közönséges tökből.

Még több közönséges tökkel készült receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Nyáron szezonális, ilyenkor tele vele a piac és a zöldségesek, és általában nemcsak egészben, hanem zacskózva, gyalulva is árulják.

hogyan tároljam

Egészben hűvös, sötétebb helyre tegyük. Gyalulva maximum pár napig tároljuk a hűtőben, de tehetjük szintén gyalulva a mélyhűtőbe is.

100g Közönséges tök

fehérjetartalom

1.01 g

zsírtartalom

0.188 g

szénhidráttartalom

3.88 g

víztartalom

94.28 g

gramm közönséges tök?

Top ásványi anyagok

Foszfor

32 mg

Kalcium

21 mg

Magnézium

20 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.104 g

C vitamin

19.3 mg

Kolin

7.1 mg

Niacin - B3 vitamin

0.448 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.01 g

Zsír

telített zsírsav

0.093 g

egyszeresen telített zsírsav

0.013 g

többszörösen telített zsírsav

0.082 g

ásványi anyagok

Kalcium

21 mg

Vas

0.44 mg

Magnézium

20 mg

Foszfor

32 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.29 mg

Réz

0.092 mg

Mangán

0.172 mg

Szelén

0.2 µg

szénhidrát

rost

1 g

cukor

2.88 g

víz

94.28 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.051 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.041 mg

Niacin - B3 vitamin

0.448 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.16 mg

Folát

19 µg

Kolin

7.1 mg

Béta-karotin

90 µg

Lutein+zeaxantin

290 µg

E vitamin

0.13 mg

K vitamin

3.2 µg

A vitamin

8 µg

C vitamin

19.3 mg

B6 vitamin

0.104 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...