r
Nosalty Logó

Tökös-mákos kevert sütemény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Tökös-mákos kevert sütemény
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A keverthez

A citrommázhoz

Összesen 364 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A keverthez

A citrommázhoz

Összesen 4361 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A keverthez

A citrommázhoz

Összesen 327 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    12.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    727.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    257 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    209 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    20 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 364 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69.6 g

Zsír

  • Összesen
    146.8 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    78 g
  • Koleszterin
    397 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8726.4 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    124 mg
  • Kálcium
    3084 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    775 mg
  • Foszfor
    2178 mg
  • Nátrium
    2503 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    720.5 g
  • Cukor
    513 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

VÍZ

  • Összesen
    240.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    165 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    300 micro
  • Kolin:
    356 mg
  • Retinol - A vitamin:
    152 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    146 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    914 micro
Összesen 4361 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    657.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    232 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    164 mg
  • Nátrium
    189 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.3 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 327 kcal

Hozzávalók

A keverthez

A citrommázhoz

Elkészítés

A keverthez

  1. A gyalult tököt megszórjuk a sóval, alaposan átmasszírozzuk, majd állni hagyjuk.
  2. Egy tálba tesszük a cukrot a citrom reszelt héjával, majd alaposan elmasszírozzuk kézzel, míg a keverék aromás nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, majd kézi robotgéppel 1-2 perc alatt habosra keverjük.
  3. Ekkor folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk az olajat, míg az összeset fel nem veszi a tojásos alap. Ha felvette, beleszórjuk a lisztet, mákot, sütőport és hozzáöntjük a tejet. Egységes állagúra keverjük a mixerrel.
  4. A mákos tésztához adjuk a közben levet eresztett tököt (lével együtt). Egy spatulával átforgatjuk, míg alaposan el nem keveredik a zöldség a masszában.
  5. Előmelegítjük a sütőnket 180 fokra és alaposan kiolajozunk egy kenyérformát. Elegyengetjük benne a tökös-mákos masszánkat és lelapogatjuk a tetejét. Egy késsel bekarcoljuk a massza felszínét középen, hogy egyenletesen repedjen ki sülés közben.
  6. A kevertet 180 fokon 40 percig sütjük. Mielőtt kivennénk, tűpróbát végzünk. Ha megsült, 10 percig a formában pihentetjük, majd kiborítjuk egy rácsra és ott hagyjuk teljesen lehűlni.

A citrommázhoz

  1. Egy tálba tesszük a porcukrot, majd apránként annyi citromlevet adunk hozzá, amitől sűrű mázat nem kapunk. Nem fog kelleni az összes lé!
  2. A simára kevert mázat a teljesen kihűlt süteményre öntjük, majd egy spatula segítségével elegyengetjük a tetején. Reszelt citromhéjjal és citromkarikákkal díszítjük, majd hagyjuk teljesen kidermedni a mázat.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 30
  • Tegnapi nézettség: 67
  • 7 napos nézettség: 635
  • Össznézettség: 3571
  • Feltöltés dátuma: 2024. augusztus 26.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tökös-mákos kevert sütemény
Lakos Benedek 337 recept

Ha létezik tökös-mákos rétes, miért ne létezhetne ugyanezzel az ízvilággal egy jóval egyszerűbb, maceramentes és gyors kevert sütemény? Igenis létezhet, elkészítéséhez pedig csak az alábbi recept szükséges!

Hozzávalók

A keverthez

A citrommázhoz

Címlapról ajánljuk

Séftippek a legtökéletesebb, soktojásos házi tésztához Jahni Lászlótól, a Kistücsök...

A fejekben az él, hogy a levesekhez, tésztaételekhez nagy macera házi tésztát készíteni, ma már ezért automatikusan a gyári száraz tészta után nyúlunk. A legendás balatoni étterem, a Kistücsök séfje ezzel szemben arra biztat minden főzni szeretőt, hogy bátran álljunk neki frissen kigyúrni a tésztát, mert egy kis gyakorlással gyorsan megvan, az élmény pedig magáért beszél majd.

Nosalty

További cikkek