Raguzai tésztarakottas
- 11% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 9% Zsír
A paradicsomos raguhoz
-
63g darált marhahús89 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
15 kcal
-
6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
A besamelmártáshoz
-
88g tej49 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A zöldséges tésztához
-
63g penne232 kcal
-
44g padlizsán10 kcal
-
15g főtt tojás23 kcal
-
38g zöldborsó30 kcal
-
31g mozzarella93 kcal
-
13g parmezán sajt49 kcal
-
5g olívaolaj47 kcal
- 11% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 9% Zsír
A paradicsomos raguhoz
-
500g darált marhahús710 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
120 kcal
-
300g konzerv paradicsom48 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
A besamelmártáshoz
-
700g tej392 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A zöldséges tésztához
-
500g penne1855 kcal
-
350g padlizsán83 kcal
-
120g főtt tojás186 kcal
-
300g zöldborsó243 kcal
-
250g mozzarella748 kcal
-
100g parmezán sajt392 kcal
-
43g olívaolaj376 kcal
- 11% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 9% Zsír
A paradicsomos raguhoz
-
13.1g darált marhahús19 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
13.1g passzírozott paradicsom3 kcal
-
7.8g konzerv paradicsom1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0.4g olívaolaj4 kcal
A besamelmártáshoz
-
18.3g tej10 kcal
-
2.1g vaj15 kcal
-
1.6g finomliszt6 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A zöldséges tésztához
-
13.1g penne49 kcal
-
9.2g padlizsán2 kcal
-
3.1g főtt tojás5 kcal
-
7.8g zöldborsó6 kcal
-
6.5g mozzarella20 kcal
-
2.6g parmezán sajt10 kcal
-
1.1g olívaolaj10 kcal
- 11% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 41.9 g
Zsír
-
Összesen 33.8 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 149 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1918.6 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 77 mg
-
Kálcium 468 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 558 mg
-
Nátrium 708 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 69.9 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 245.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 209 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 206 micro
-
Kolin: 140 mg
-
Retinol - A vitamin: 169 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 479 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 9714 micro
-
Lut-zea 1056 micro
- 11% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 335.5 g
Zsír
-
Összesen 270.3 g
-
Telített zsírsav 121 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 104 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 1190 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 15349.1 g
-
Cink 44 mg
-
Szelén 613 mg
-
Kálcium 3747 mg
-
Vas 45 mg
-
Magnézium 758 mg
-
Foszfor 4467 mg
-
Nátrium 5663 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 559.4 g
-
Cukor 97 mg
-
Élelmi rost 58 mg
VÍZ
-
Összesen 1962.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1674 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 30 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 202 mg
-
D vitamin: 163 micro
-
K vitamin: 158 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 85 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1648 micro
-
Kolin: 1120 mg
-
Retinol - A vitamin: 1350 micro
-
α-karotin 63 micro
-
β-karotin 3832 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 77710 micro
-
Lut-zea 8451 micro
- 11% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.8 g
Zsír
-
Összesen 7.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 401.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 98 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 148 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 51.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 44 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 35 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 100 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 2032 micro
-
Lut-zea 221 micro
Hozzávalók
A paradicsomos raguhoz
-
50 dkg darált marhahús
-
2 gerezd fokhagyma
-
30 dkg konzerv paradicsom
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
rozmaring ízlés szerint
-
2 ek olívaolaj
A besamelmártáshoz
-
7 dl tej
-
8 dkg vaj
-
6 dkg finomliszt
-
szerecsendió ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A zöldséges tésztához
-
35 dkg padlizsán
-
2 db főtt tojás
-
30 dkg zöldborsó
-
25 dkg mozzarella
-
10 dkg parmezán sajt
-
0.5 dl olívaolaj
Elkészítés
A paradicsomos raguhoz
- A húst egy serpenyőben pici olívaolajon fehéredésig kevergetjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a paradicsomsűrítményt és a hámozott paradicsomot, belenyomjuk a fokhagymát. Készre főzzük. Fontos, hogy ne legyen nagyon sűrű, mert a tésztának szívnia kell majd magába ebből a paradicsomos szószból.
- A tésztát előfőzzük (az al denténél keményebbnek kell lennie), majd leszűrjük, és féretesszük.
- A padlizsán végét levágjuk, vékony karikára szeljük, olívaolajjal vékonyan megkenjük, és sütőben vagy serpenyőben megsütjük.
- A vajat egy lábasban megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, csomómentesre keverjük, és szép fokozatosan, állandó kevergetés mellett hozzáöntjük a tejet. Sózzuk, borsozzuk, és beleszórjuk a szerecsendiót. Kis lángon, folyamatos keverés mellett jó sűrűre főzzük.
- A tojást megfőzzük, megpucoljuk, és felkarikázzuk.
- A zöldborsót megpároljuk.
- A mozzarellát vékony szeletekre vágjuk.
- Ha a ragunk elkészült, belekeverjük a félig kifőtt tésztát.
- Egy tepsibe tesszük a tésztás ragu felét, ráhelyezzük a sült padlizsánkarikákat, a borsó, a tojás és a mozzarella felét.
- Ugyanezt még egyszer megismételjük.
- A tetejére öntjük a kész besamelmártást, és ráreszeljük a parmezánt.
- Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
- Tálalás előtt ajánlatos 20 percig pihentetni, hogy szépen lehessen szeletelni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x40x5
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 115
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 14180
- Feltöltés dátuma: 2010. június 17.
Ajánló
Nagyon laktat, úgyhogy ez a mennyiség 8 főre bőven elég. Könnyű desszert még lecsúszik utána :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Azt hiszem, nosalty-s pályafutásom legkevésbé dekoratív képét sikerült készítenem erről a szegény ragusai rakottasról. Nem az ő hibája, még csak nem is feltétlenül az enyém, de hát megint közösbe készítettem, és egy éhes kollégistát távol tartani a kész kajától...az egri várat könnyebb volt megvédeni szerintem. De legalább segítettek kicsit előkészíteni, mert ez az az étel, amit az ember vagy részletekben készít elő, vagy kalákában csinál, vagy a fél napját a konyhában tölti. Viszont pont ezért nagyon ideális vendégváró, mert hűtőben félkészen sokáig elvan, a sütési ideje meg minimális. Ezt az ételt már nagyon régen ki akartam próbálni, mivel van egy különlegessége - a tészta hozzá. Eredetileg ezt a kis kerek tésztát Szicíliában készítik, azért szicíliai specialitás maga az étel is - Pasta 'ncasciata alla ragusana -. Mivel Szicíliában a maffia még mindig nagy úr, az olasz kormány mindenféle alternatívákat talál ki a régió megsegítésére, pl támogatja a tésztakészítést. Úgyhogy ez az amúgy leginkább lokálisan ismert tészta most Olaszország-szerte nagyon népszerű. Ha valaki arra jár, szerezzen belőle :) Ha nem, akkor bármilyen nálunk is kapható tészta megteszi, lényeg, hogy legyen valami formája, úgy jobban magába szívja a paradicsomos ragut.