Paradicsomos töltött kelkáposzta
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
![Paradicsomos töltött kelkáposzta](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/recipes/aX/F4/paradicsomos-toltott-kelkaposzta.jpeg?w=670&fit=crop&fm=jpeg&crop=968%2C664%2C%2C&h=460&mark=watermark.png&markpos=bottom-left&markpad=20&markw=&s=62fd03edcb133cc71c2955bae790c09d)
Hozzávalók
A töltelékhez
-
1 közepes db kelkáposzta
-
30 dkg darált marhahús
-
30 dkg darált sertéshús
-
15 dkg rizs
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 csokor petrezselyem
-
30 g vörösáfonya
A szószhoz
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 nagy db vöröshagyma
-
1 közepes db sárgarépa
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 ek sűrített paradicsom
-
400 g paradicsom
-
1 ek cukor
-
2 db babérlevél
A tálaláshoz
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 4% Zsír
A töltelékhez
-
250g kelkáposzta54 kcal
-
75g darált marhahús107 kcal
-
75g darált sertéshús137 kcal
-
38g rizs134 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
8g vörösáfonya3 kcal
A szószhoz
-
35 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
7 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
125g zöldség alaplé9 kcal
A tálaláshoz
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 4% Zsír
A töltelékhez
-
1000g kelkáposzta216 kcal
-
300g darált marhahús426 kcal
-
300g darált sertéshús546 kcal
-
150g rizs537 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
30g vörösáfonya14 kcal
A szószhoz
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
26 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
500g zöldség alaplé35 kcal
A tálaláshoz
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 4% Zsír
A töltelékhez
-
29.2g kelkáposzta6 kcal
-
8.8g darált marhahús12 kcal
-
8.8g darált sertéshús16 kcal
-
4.4g rizs16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.3g petrezselyem0 kcal
-
0.9g vörösáfonya0 kcal
A szószhoz
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
-
5g vöröshagyma2 kcal
-
2.3g sárgarépa1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.9g sűrített paradicsom1 kcal
-
11.7g paradicsom2 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
14.6g zöldség alaplé1 kcal
A tálaláshoz
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 42.9 g
Zsír
-
Összesen 27.1 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 123 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1691 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 274 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 154 mg
-
Foszfor 565 mg
-
Nátrium 631 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.6 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 12 mg
Víz
-
Összesen 535.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 584 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 136 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 335 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 366 micro
-
Kolin: 168 mg
-
Retinol - A vitamin: 64 micro
-
α-karotin 722 micro
-
β-karotin 3780 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 4874 micro
-
Lut-zea 959 micro
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 171.5 g
Zsír
-
Összesen 108.5 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 490 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6764 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 197 mg
-
Kálcium 1097 mg
-
Vas 37 mg
-
Magnézium 617 mg
-
Foszfor 2260 mg
-
Nátrium 2523 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 250.5 g
-
Cukor 61 mg
-
Élelmi rost 46 mg
Víz
-
Összesen 2142.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2335 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 15 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 546 mg
-
D vitamin: 54 micro
-
K vitamin: 1339 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 52 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1462 micro
-
Kolin: 671 mg
-
Retinol - A vitamin: 257 micro
-
α-karotin 2889 micro
-
β-karotin 15121 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 19497 micro
-
Lut-zea 3835 micro
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 197.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 74 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 62.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 84 micro
-
β-karotin 442 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 570 micro
-
Lut-zea 112 micro
Elkészítés
A töltelékhez
- A kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk. Egy nagy lábosban vizet forralunk, hozzáadunk egy kiskanál sót, és a leveleket 2-3 perc alatt leforrázzuk benne, majd hideg víz alá tesszük, és ezzel megakadályozzuk, hogy tovább főzzük. Éppen csak annyira kell megfőzni a leveleket, hogy tudjuk hajtogatni.
- A töltelékhez összekeverjük a darált húsokat a rizzsel és az aprított petrezselyemmel. Beleszórjuk az aszalt áfonyát, sózzuk, borsozzuk, és összedolgozzuk.
- A levelek torzsáját kivágjuk, majd megtöltjük a hússal, és ahogy a töltött káposztát, ugyanúgy feltekerjük őket. Ha kész, félretesszük.
A szószhoz
- Az olajat egy nagyobb edényben felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és lereszelt sárgarépát, és 10 perc alatt megpirítjuk.
- Hozzáreszeljük a fokhagymát, beletesszük a paradicsompürét, és egy-két percig pirítjuk.
- Hozzáadjuk az apróra darabolt paradicsomot, a babérlevelet, majd sózzuk és borsozzuk. Addig főzzük, amíg a paradicsomok szét nem mennek. Ha nem lenne elég édes a paradicsom, kevés cukrot is adhatunk hozzá.
- A paradicsomos szószt felöntjük a zöldség alaplével vagy vízzel, és összeforraljuk.
- Beletesszük a töltött káposztákat, és kis lángon lefedve főzzük 20 percig, majd közepes lángon további fél órát, amíg be nem sűrűsödik a szósz.
A tálaláshoz
- Egy-egy kanál tejföllel és friss kaporral megszórva tálaljuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 30 perc
- Főzés ideje: 50 perc
Teljesen beleszerettem a Mamushka című ukrán szakácskönyvbe. Tényleg fantasztikus receptek vannak benne, én legalábbis nagyon szeretem ezeket az ízeket. Ezt a nyári töltött káposztát készítettem el belőle elsőként, és bár a szerző azt írja, hogy kihagyhatjuk belőle az aszalt vörösáfonyát, szerintem óriási hiba lenne, mert pont ettől lesz igazán különleges! Ebből az adagból nekem nyolc, szép nagy töltelék jött ki.
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!