Paradicsomos töltött kelkáposzta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Dávid
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 4% Zsír
A töltelékhez
-
250g kelkáposzta54 kcal
-
75g darált marhahús107 kcal
-
75g darált sertéshús137 kcal
-
38g rizs134 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
8g vörösáfonya3 kcal
A szószhoz
-
35 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
7 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
125g zöldség alaplé9 kcal
A tálaláshoz
Összesen
660
kcal
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 4% Zsír
A töltelékhez
-
1000g kelkáposzta216 kcal
-
300g darált marhahús426 kcal
-
300g darált sertéshús546 kcal
-
150g rizs537 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
30g vörösáfonya14 kcal
A szószhoz
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
26 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
500g zöldség alaplé35 kcal
A tálaláshoz
Összesen
2640
kcal
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 4% Zsír
A töltelékhez
-
29.2g kelkáposzta6 kcal
-
8.8g darált marhahús12 kcal
-
8.8g darált sertéshús16 kcal
-
4.4g rizs16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.3g petrezselyem0 kcal
-
0.9g vörösáfonya0 kcal
A szószhoz
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
-
5g vöröshagyma2 kcal
-
2.3g sárgarépa1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.9g sűrített paradicsom1 kcal
-
11.7g paradicsom2 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
14.6g zöldség alaplé1 kcal
A tálaláshoz
Összesen
76
kcal
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 42.9 g
Zsír
-
Összesen 27.1 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 123 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1691 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 274 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 154 mg
-
Foszfor 565 mg
-
Nátrium 631 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.6 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 535.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 584 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 136 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 335 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 366 micro
-
Kolin: 168 mg
-
Retinol - A vitamin: 64 micro
-
α-karotin 722 micro
-
β-karotin 3780 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 4874 micro
-
Lut-zea 959 micro
Összesen
660
kcal
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 171.5 g
Zsír
-
Összesen 108.5 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 490 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6764 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 197 mg
-
Kálcium 1097 mg
-
Vas 37 mg
-
Magnézium 617 mg
-
Foszfor 2260 mg
-
Nátrium 2523 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 250.5 g
-
Cukor 61 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 2142.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2335 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 15 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 546 mg
-
D vitamin: 54 micro
-
K vitamin: 1339 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 52 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1462 micro
-
Kolin: 671 mg
-
Retinol - A vitamin: 257 micro
-
α-karotin 2889 micro
-
β-karotin 15121 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 19497 micro
-
Lut-zea 3835 micro
Összesen
2640
kcal
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 197.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 74 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 62.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 84 micro
-
β-karotin 442 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 570 micro
-
Lut-zea 112 micro
Összesen
76
kcal
Hozzávalók
A töltelékhez
-
1 közepes db kelkáposzta
-
30 dkg darált marhahús
-
30 dkg darált sertéshús
-
15 dkg rizs
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 csokor petrezselyem
-
30 g vörösáfonya
A szószhoz
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 nagy db vöröshagyma
-
1 közepes db sárgarépa
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 ek sűrített paradicsom
-
400 g paradicsom
-
1 ek cukor
-
2 db babérlevél
A tálaláshoz
Elkészítés
A töltelékhez
- A kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk. Egy nagy lábosban vizet forralunk, hozzáadunk egy kiskanál sót, és a leveleket 2-3 perc alatt leforrázzuk benne, majd hideg víz alá tesszük, és ezzel megakadályozzuk, hogy tovább főzzük. Éppen csak annyira kell megfőzni a leveleket, hogy tudjuk hajtogatni.
- A töltelékhez összekeverjük a darált húsokat a rizzsel és az aprított petrezselyemmel. Beleszórjuk az aszalt áfonyát, sózzuk, borsozzuk, és összedolgozzuk.
- A levelek torzsáját kivágjuk, majd megtöltjük a hússal, és ahogy a töltött káposztát, ugyanúgy feltekerjük őket. Ha kész, félretesszük.
A szószhoz
- Az olajat egy nagyobb edényben felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és lereszelt sárgarépát, és 10 perc alatt megpirítjuk.
- Hozzáreszeljük a fokhagymát, beletesszük a paradicsompürét, és egy-két percig pirítjuk.
- Hozzáadjuk az apróra darabolt paradicsomot, a babérlevelet, majd sózzuk és borsozzuk. Addig főzzük, amíg a paradicsomok szét nem mennek. Ha nem lenne elég édes a paradicsom, kevés cukrot is adhatunk hozzá.
- A paradicsomos szószt felöntjük a zöldség alaplével vagy vízzel, és összeforraljuk.
- Beletesszük a töltött káposztákat, és kis lángon lefedve főzzük 20 percig, majd közepes lángon további fél órát, amíg be nem sűrűsödik a szósz.
A tálaláshoz
- Egy-egy kanál tejföllel és friss kaporral megszórva tálaljuk.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 316
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 26
- Össznézettség: 20785
- Feltöltés dátuma: 2015. június 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Dávid
350 recept
Teljesen beleszerettem a Mamushka című ukrán szakácskönyvbe. Tényleg fantasztikus receptek vannak benne, én legalábbis nagyon szeretem ezeket az ízeket. Ezt a nyári töltött káposztát készítettem el belőle elsőként, és bár a szerző azt írja, hogy kihagyhatjuk belőle az aszalt vörösáfonyát, szerintem óriási hiba lenne, mert pont ettől lesz igazán különleges! Ebből az adagból nekem nyolc, szép nagy töltelék jött ki.