Paradicsomos húsgombóc tésztával
- 10% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 9% Zsír
A húsgombóchoz
-
80g darált sertéshús146 kcal
-
80g darált marhahús114 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
9g vöröshagyma3 kcal
-
30g kenyér82 kcal
-
20g tej11 kcal
-
22g tojás28 kcal
-
9g petrezselyem3 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fekete bors1 kcal
-
0g só0 kcal
-
34g napraforgó olaj301 kcal
A mártáshoz
-
2g fokhagyma3 kcal
-
9g vöröshagyma3 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
23 kcal
-
160g paradicsomlé27 kcal
-
40g főzőtejszín52 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A körethez
-
150g tészta557 kcal
- 10% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 9% Zsír
A húsgombóchoz
-
400g darált sertéshús728 kcal
-
400g darált marhahús568 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
150g kenyér411 kcal
-
100g tej56 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
1g fekete bors3 kcal
-
0g só0 kcal
-
170g napraforgó olaj1503 kcal
A mártáshoz
-
12g fokhagyma16 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
140g sűrített paradicsom115 kcal
-
800g paradicsomlé136 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A körethez
-
750g tészta2783 kcal
- 10% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 9% Zsír
A húsgombóchoz
-
11.7g darált sertéshús21 kcal
-
11.7g darált marhahús17 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
1.3g vöröshagyma0 kcal
-
4.4g kenyér12 kcal
-
2.9g tej2 kcal
-
3.2g tojás4 kcal
-
1.3g petrezselyem0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
44 kcal
A mártáshoz
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
1.3g vöröshagyma0 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
4.1g sűrített paradicsom3 kcal
-
23.5g paradicsomlé4 kcal
-
5.9g főzőtejszín8 kcal
-
0.9g cukor3 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A körethez
-
22g tészta82 kcal
- 10% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 63.8 g
Zsír
-
Összesen 58.1 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 185 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1728 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 155 mg
-
Kálcium 210 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 170 mg
-
Foszfor 811 mg
-
Nátrium 360 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 149.5 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 381.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 170 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 133 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 159 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 448 micro
-
Kolin: 243 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 1149 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 22513 micro
-
Lut-zea 736 micro
- 10% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 319.2 g
Zsír
-
Összesen 290.5 g
-
Telített zsírsav 66 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 119 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 82 g
-
Koleszterin 926 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8639.8 g
-
Cink 39 mg
-
Szelén 776 mg
-
Kálcium 1050 mg
-
Vas 55 mg
-
Magnézium 851 mg
-
Foszfor 4053 mg
-
Nátrium 1799 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 747.6 g
-
Cukor 113 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 1907.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 849 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 20 micro
-
E vitamin: 83 mg
-
C vitamin: 666 mg
-
D vitamin: 155 micro
-
K vitamin: 795 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 11 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 121 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2242 micro
-
Kolin: 1215 mg
-
Retinol - A vitamin: 365 micro
-
α-karotin 41 micro
-
β-karotin 5746 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 112566 micro
-
Lut-zea 3682 micro
- 10% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 8.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 253.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 66 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 169 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3301 micro
-
Lut-zea 108 micro
Hozzávalók
A húsgombóchoz
-
40 dkg darált sertéshús
-
40 dkg darált marhahús
-
4 gerezd fokhagyma
-
0.5 közepes fej vöröshagyma
-
1 dl tej
-
2 db tojás
-
1 csokor petrezselyem
-
1 kk szerecsendió
-
1 kk fekete bors
-
só ízlés szerint
A mártáshoz
-
4 gerezd fokhagyma
-
0.5 közepes fej vöröshagyma
-
5 db zellerlevél
-
8 levél bazsalikom
-
140 g sűrített paradicsom
-
8 dl paradicsomlé
-
3 ek cukor
-
1 ek csípős paprikakrém
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A körethez
-
75 dkg tészta
Elkészítés
A húsgombóchoz
- A húsgombócok elkészítése: a darált húst egy tálban összedolgozzuk a tejbe áztatott és kinyomkodott kenyérrel, a 2 tojással, az apróra vágott petrezselyemmel, borssal, a szerecsendióval (mindkettő kb. 1 csapott mk), sóval, 4 gerezd zúzott fokhagymával, az apróra vágott fél fejnyi vöröshagymával.
- A kész masszát benedvesített kézzel kis gombócokká formázzuk, egy tányérra helyezzük.
- Egy kb. 4 literes edénybe/lábasba/serpenyőbe kb. 2 dl étolajat forrósítunk, és a gombócokat (egyszerre csak egy része fér bele) közepes lángon pirítjuk. Sűrűn kell mozgatni, hogy lehetőleg ne égjenek le, csak minden oldalukon világosbarna pörköt kapjanak.
- A megpirult gombócokat kiszedjük, félretesszük. A lábasból a visszamaradt pörk anyagokat kiszűrjük.
- A mártás készítése: A még meleg olajban, ami a gombócok után visszamaradt, megdinszteljük az apróra vágott másik fél fej vöröshagymát, a másik 4 gerezd zúzott fokhagymát. Csak üvegesre dinszteljük, és rádobunk 1 ek csípős paprikakrémet vagy házi erős paprikakrémet.
- 1-2 percet együtt dinszteljük őket, majd ráöntjük a sűrített paradicsomot (salsa pomodorit), hozzáadjuk az üveges paradicsomlevet.
- Az apróra vágott bazsalikom leveleket és zellerzöldet szintén. Enyhén sózzuk, bátran borsozzuk.
- Lassú tűzön összefőzzük. Mikor már forrás közelbe ér, kóstoljuk meg. Enyhén savanykásnak kell lennie. Aki édesebben szereti, most beállíthatja az ízét pár ek kristálycukor (cukorbetegeknek édesítőszer) hozzáadásával.
- Elkeverjük, megvárjuk, míg a cukor feloldódik, majd hozzáöntjük a tejszínt, amitől lágyabb, selymesebb lesz a mártás.
- Lassú forralás után ismét kóstolunk. Ha kell, tovább korrigálunk, édes irányba cukorral, a savanyú irányába citromlével vagy óvatosan pici ecettel.
- A húsgombócokat ekkor beletesszük a szószba, és fedő alatt lassú tűzön kb. 30-40 perc alatt megfőzzük.
- Ha a szósz nem lepi el a húst, pótolhatjuk még paradicsomlével, esetleg tejszínnel. A folyamat végére a szószunk közepesen besűrűsödik, és a húsgombóc megpuhul.
- Kifőzött tésztára szedve kínáljuk.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 25
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 3845
- Feltöltés dátuma: 2013. április 04.
Ajánló
Minden korosztálynak, ha nem kerül bele erős, a gyerekek is imádják. Könnyű vörösbort (Rose) ajánlok mellé. Ha nincs zöldfűszer, érdemesebb az előre elkészített, üvegben kapható olasz, paradicsomos szószt vásárolni az alap ízesítéséhez. Abból elég egy kb. 200 g-os adag. Pl. Salsa Pomodori Secchi, ami egy szárított paradicsomos szósz, ami a felsorolt fűszerekkel előre bekevert termék. Bármilyen húsból vagy azok keverékéből lehet készíteni, a közismert fasírthoz való húst kell alkalmazni.
Receptjellemzők
A Keresztapa című filmtrilógia első részében a maffia család férfi tagjai "matracra vonultak". Ott, a titkos lakásban főzte egy szép, nagy darab maffiózó a többieknek ezt a fajta ételt, és számomra emlékezetes maradt a hatalmas lábas, a nagy kedvvel és étvággyal, maszatosan "zabáló" maffiózók képe. Ennek a képnek felidézésével állítottam össze ezt az autentikusnak is mondható receptet családom nagy megelégedésére.