r
Nosalty Logó

Paradicsomos húsgombóc tésztával

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Robág Etnel
Paradicsomos húsgombóc tésztával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A húsgombóchoz

A mártáshoz

A körethez

Összesen 1380 kcal
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A húsgombóchoz

A mártáshoz

A körethez

Összesen 6899 kcal
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A húsgombóchoz

A mártáshoz

A körethez

Összesen 200 kcal
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    63.8 g

Zsír

  • Összesen
    58.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    185 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1728 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    155 mg
  • Kálcium
    210 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    811 mg
  • Nátrium
    360 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    149.5 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    381.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    170 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    133 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    159 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    448 micro
  • Kolin:
    243 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    1149 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    22513 micro
  • Lut-zea
    736 micro
Összesen 1380 kcal
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    319.2 g

Zsír

  • Összesen
    290.5 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    119 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    82 g
  • Koleszterin
    926 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8639.8 g
  • Cink
    39 mg
  • Szelén
    776 mg
  • Kálcium
    1050 mg
  • Vas
    55 mg
  • Magnézium
    851 mg
  • Foszfor
    4053 mg
  • Nátrium
    1799 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    747.6 g
  • Cukor
    113 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

VÍZ

  • Összesen
    1907.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    849 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    20 micro
  • E vitamin:
    83 mg
  • C vitamin:
    666 mg
  • D vitamin:
    155 micro
  • K vitamin:
    795 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    11 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    121 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2242 micro
  • Kolin:
    1215 mg
  • Retinol - A vitamin:
    365 micro
  • α-karotin
    41 micro
  • β-karotin
    5746 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    112566 micro
  • Lut-zea
    3682 micro
Összesen 6899 kcal
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    253.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    169 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3301 micro
  • Lut-zea
    108 micro
Összesen 200 kcal

Hozzávalók

A húsgombóchoz

A mártáshoz

A körethez

Elkészítés

A húsgombóchoz

  1. A húsgombócok elkészítése: a darált húst egy tálban összedolgozzuk a tejbe áztatott és kinyomkodott kenyérrel, a 2 tojással, az apróra vágott petrezselyemmel, borssal, a szerecsendióval (mindkettő kb. 1 csapott mk), sóval, 4 gerezd zúzott fokhagymával, az apróra vágott fél fejnyi vöröshagymával.
  2. A kész masszát benedvesített kézzel kis gombócokká formázzuk, egy tányérra helyezzük.
  3. Egy kb. 4 literes edénybe/lábasba/serpenyőbe kb. 2 dl étolajat forrósítunk, és a gombócokat (egyszerre csak egy része fér bele) közepes lángon pirítjuk. Sűrűn kell mozgatni, hogy lehetőleg ne égjenek le, csak minden oldalukon világosbarna pörköt kapjanak.
  4. A megpirult gombócokat kiszedjük, félretesszük. A lábasból a visszamaradt pörk anyagokat kiszűrjük.
  5. A mártás készítése: A még meleg olajban, ami a gombócok után visszamaradt, megdinszteljük az apróra vágott másik fél fej vöröshagymát, a másik 4 gerezd zúzott fokhagymát. Csak üvegesre dinszteljük, és rádobunk 1 ek csípős paprikakrémet vagy házi erős paprikakrémet.
  6. 1-2 percet együtt dinszteljük őket, majd ráöntjük a sűrített paradicsomot (salsa pomodorit), hozzáadjuk az üveges paradicsomlevet.
  7. Az apróra vágott bazsalikom leveleket és zellerzöldet szintén. Enyhén sózzuk, bátran borsozzuk.
  8. Lassú tűzön összefőzzük. Mikor már forrás közelbe ér, kóstoljuk meg. Enyhén savanykásnak kell lennie. Aki édesebben szereti, most beállíthatja az ízét pár ek kristálycukor (cukorbetegeknek édesítőszer) hozzáadásával.
  9. Elkeverjük, megvárjuk, míg a cukor feloldódik, majd hozzáöntjük a tejszínt, amitől lágyabb, selymesebb lesz a mártás.
  10. Lassú forralás után ismét kóstolunk. Ha kell, tovább korrigálunk, édes irányba cukorral, a savanyú irányába citromlével vagy óvatosan pici ecettel.
  11. A húsgombócokat ekkor beletesszük a szószba, és fedő alatt lassú tűzön kb. 30-40 perc alatt megfőzzük.
  12. Ha a szósz nem lepi el a húst, pótolhatjuk még paradicsomlével, esetleg tejszínnel. A folyamat végére a szószunk közepesen besűrűsödik, és a húsgombóc megpuhul.
  13. Kifőzött tésztára szedve kínáljuk.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 3825
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 04.

Ajánló

Minden korosztálynak, ha nem kerül bele erős, a gyerekek is imádják. Könnyű vörösbort (Rose) ajánlok mellé. Ha nincs zöldfűszer, érdemesebb az előre elkészített, üvegben kapható olasz, paradicsomos szószt vásárolni az alap ízesítéséhez. Abból elég egy kb. 200 g-os adag. Pl. Salsa Pomodori Secchi, ami egy szárított paradicsomos szósz, ami a felsorolt fűszerekkel előre bekevert termék. Bármilyen húsból vagy azok keverékéből lehet készíteni, a közismert fasírthoz való húst kell alkalmazni.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Robág Etnel 14 recept

A Keresztapa című filmtrilógia első részében a maffia család férfi tagjai "matracra vonultak". Ott, a titkos lakásban főzte egy szép, nagy darab maffiózó a többieknek ezt a fajta ételt, és számomra emlékezetes maradt a hatalmas lábas, a nagy kedvvel és étvággyal, maszatosan "zabáló" maffiózók képe. Ennek a képnek felidézésével állítottam össze ezt az autentikusnak is mondható receptet családom nagy megelégedésére.

Hozzávalók

A húsgombóchoz

A mártáshoz

A körethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...