Nyírségi gombócleves Évi néni konyhájából
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Évi néni
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
Leves
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
35 kcal
-
100g marha hátszín214 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
25g zeller9 kcal
-
15g fehérrépa10 kcal
-
27g sárgarépa10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
200g marha alaplé0 kcal
-
25g zöldbab7 kcal
-
33g zöldborsó27 kcal
-
25g gomba5 kcal
-
33g tejföl66 kcal
-
17 kcal
-
1g tárkony1 kcal
-
7g citromlé1 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
Gombóc
-
25g burgonya14 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
34 kcal
Összesen
470
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
Leves
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
600g marha hátszín1284 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
150g zeller54 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
1200g marha alaplé0 kcal
-
150g zöldbab41 kcal
-
200g zöldborsó162 kcal
-
150g gomba32 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
101 kcal
-
3g tárkony9 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
Gombóc
-
150g burgonya87 kcal
-
3g petrezselyem1 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
203 kcal
Összesen
2830
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
Leves
-
2.7g vöröshagyma1 kcal
-
0.7g napraforgó olaj6 kcal
-
17.8g marha hátszín38 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
4.4g zeller2 kcal
-
2.7g fehérrépa2 kcal
-
4.7g sárgarépa2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.3g petrezselyem0 kcal
-
35.5g marha alaplé0 kcal
-
4.4g zöldbab1 kcal
-
5.9g zöldborsó5 kcal
-
4.4g gomba1 kcal
-
5.9g tejföl12 kcal
-
0.9g tönkölybúza liszt3 kcal
-
0.1g tárkony0 kcal
-
1.2g citromlé0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
Gombóc
-
4.4g burgonya3 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
-
0.6g tojássárgája2 kcal
-
1.8g tönkölybúza liszt6 kcal
Összesen
84
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 28.1 g
Zsír
-
Összesen 26.6 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 134 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 782 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 131 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 410 mg
-
Nátrium 114 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.1 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 252.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 307 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 167 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 93 micro
-
Kolin: 143 mg
-
Retinol - A vitamin: 53 micro
-
α-karotin 849 micro
-
β-karotin 2616 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1539 micro
Összesen
470
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 168.5 g
Zsír
-
Összesen 159.3 g
-
Telített zsírsav 61 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 60 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 803 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4692.2 g
-
Cink 31 mg
-
Szelén 182 mg
-
Kálcium 788 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 514 mg
-
Foszfor 2458 mg
-
Nátrium 685 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 192.6 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 1516.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1844 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 251 mg
-
D vitamin: 54 micro
-
K vitamin: 1002 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 60 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 557 micro
-
Kolin: 857 mg
-
Retinol - A vitamin: 316 micro
-
α-karotin 5092 micro
-
β-karotin 15697 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 9234 micro
Összesen
2830
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 4.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 138.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 44.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 151 micro
-
β-karotin 465 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 273 micro
Összesen
84
kcal
Hozzávalók
Leves
-
1 közepes db vöröshagyma
-
3 ek napraforgó olaj
-
60 dkg marha hátszín
-
2 gerezd fokhagyma
-
15 dkg zeller
-
1 közepes db fehérrépa
-
2 közepes db sárgarépa
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 csokor petrezselyem
-
1.2 l marha alaplé
-
15 dkg zöldbab
-
20 dkg zöldborsó
-
15 dkg gomba
-
2 dl tejföl
-
2 evőkanál tönkölybúza liszt
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 citromból nyert citromhéj
Gombóc
-
1 ek petrezselyem
-
1 db tojássárgája
-
3 púpozott ek tönkölybúza liszt
Elkészítés
Leves
- A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és a felhevített olajon üvegesre pirítjuk.
- Ha a hagyma színesedni kezd, hozzáadjuk a felkockázott hátszínt, és néhány percig kevergetve sütjük.
- Mikor a hús már kifehéredett, sőt kezd egy kissé pirosodni, hozzáadjuk a feldarabolt fokhagymát és a szeletelt zellert, fehérrépát és sárgarépát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a felaprított petrezselyem szárával, és felöntjük az alaplével. Fedő alatt gyöngyözve főzzük, míg a hús megpuhul.
- Ha már puha, a leveshez adjuk a zöldbabot, zöldborsót és a gombát, és még 3-4 percig forraljuk.
- A tejfölt elkeverjük két kanál liszttel, és fokozatosan hígítjuk a forró levessel, állandó kavargatás mellett (hőkiegyenlítést végzünk). Amikor már teljesen feloldódott a levesben a tejföl, nem csomós, hozzáadjuk a leveshez, és összeforraljuk vele. Ekkor hozzáadjuk a petrezselyem és a tárkonyleveleket felaprítva. Belereszeljük a citrom héját, és belecsavarjuk a levét.
- Csak ekkor adjuk hozzá a gombócokat, melyek egy perc alatt megfőnek, feljönnek a leves tetejére.
Gombóc
- Egy közepes burgonyát megtisztítunk, sós vízben megfőzzük. Ha kihűlt, összetörjük.
- Hozzáadunk egy evőkanálnyi aprított, friss petrezselymet, egy tojássárgáját, és annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy lágy legyen, de már ne ragadjon.
- A kapott tésztából vizezett kézzel cseresznyényi kis gombócokat formálunk, melyeket a főzés végén egy perc alatt a levesbe főzünk.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 490
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 42453
- Feltöltés dátuma: 2014. október 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Évi néni
1830 recept
Az "Ízes élet" celebkonyha rovatában olvastam, ahol Hausmann Viktor írta le ezt a receptet. Egy-két plusz hozzávaló hozzáadásával neki is álltam a főzésének.