r
Nosalty Logó

Nyírségi gombócleves Évi néni konyhájából

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Évi néni
Nyírségi gombócleves Évi néni konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Leves

Gombóc

Összesen 470 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Leves

Gombóc

Összesen 2830 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Leves

Gombóc

Összesen 84 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    28.1 g

Zsír

  • Összesen
    26.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    782 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    410 mg
  • Nátrium
    114 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.1 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    252.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    307 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    167 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    93 micro
  • Kolin:
    143 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    849 micro
  • β-karotin
    2616 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1539 micro
Összesen 470 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    168.5 g

Zsír

  • Összesen
    159.3 g
  • Telített zsírsav
    61 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    60 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    803 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4692.2 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    182 mg
  • Kálcium
    788 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    514 mg
  • Foszfor
    2458 mg
  • Nátrium
    685 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    192.6 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

VÍZ

  • Összesen
    1516.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1844 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    251 mg
  • D vitamin:
    54 micro
  • K vitamin:
    1002 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    60 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    557 micro
  • Kolin:
    857 mg
  • Retinol - A vitamin:
    316 micro
  • α-karotin
    5092 micro
  • β-karotin
    15697 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    9234 micro
Összesen 2830 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    138.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    151 micro
  • β-karotin
    465 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    273 micro
Összesen 84 kcal

Hozzávalók

Leves

Gombóc

Elkészítés

Leves

  1. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és a felhevített olajon üvegesre pirítjuk.
  2. Ha a hagyma színesedni kezd, hozzáadjuk a felkockázott hátszínt, és néhány percig kevergetve sütjük.
  3. Mikor a hús már kifehéredett, sőt kezd egy kissé pirosodni, hozzáadjuk a feldarabolt fokhagymát és a szeletelt zellert, fehérrépát és sárgarépát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a felaprított petrezselyem szárával, és felöntjük az alaplével. Fedő alatt gyöngyözve főzzük, míg a hús megpuhul.
  4. Ha már puha, a leveshez adjuk a zöldbabot, zöldborsót és a gombát, és még 3-4 percig forraljuk.
  5. A tejfölt elkeverjük két kanál liszttel, és fokozatosan hígítjuk a forró levessel, állandó kavargatás mellett (hőkiegyenlítést végzünk). Amikor már teljesen feloldódott a levesben a tejföl, nem csomós, hozzáadjuk a leveshez, és összeforraljuk vele. Ekkor hozzáadjuk a petrezselyem és a tárkonyleveleket felaprítva. Belereszeljük a citrom héját, és belecsavarjuk a levét.
  6. Csak ekkor adjuk hozzá a gombócokat, melyek egy perc alatt megfőnek, feljönnek a leves tetejére.

Gombóc

  1. Egy közepes burgonyát megtisztítunk, sós vízben megfőzzük. Ha kihűlt, összetörjük.
  2. Hozzáadunk egy evőkanálnyi aprított, friss petrezselymet, egy tojássárgáját, és annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy lágy legyen, de már ne ragadjon.
  3. A kapott tésztából vizezett kézzel cseresznyényi kis gombócokat formálunk, melyeket a főzés végén egy perc alatt a levesbe főzünk.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 490
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 42453
  • Feltöltés dátuma: 2014. október 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nyírségi gombócleves Évi néni konyhájából
Évi néni 1830 recept

Az "Ízes élet" celebkonyha rovatában olvastam, ahol Hausmann Viktor írta le ezt a receptet. Egy-két plusz hozzávaló hozzáadásával neki is álltam a főzésének.

Hozzávalók

Leves

Gombóc

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...