Marha hátszín
Leírás
Marha hátszín– receptek, leírás, tippek
A marha hátszín két része a magas, illetve a lapos hátszín. A magas hátszínt marharostélyosnak is nevezik, egyike a legfinomabb pecsenyehúsoknak. Pecsenyék, hirtelensültek készítésére alkalmas. A lapos hátszínnek van csontos, illetve puha része. A csontos hátszínt általában egyben, csontján sütik, míg a puha hátszínből készülhet steak, de süthetjük szeletelve, rántva, illetve töltve és felgöngyölve. A lapos hátszín és a bélszín találkozásánál vágható ki a marhahúsból az ún. T-bone steak, amely nagyrészt hátszín, kisebb részben bélszín. Amennyiben a levágott állat öreg, akkor húsa szívós, így érdemes inkább párolva elkészíteni a húsát.
A marha hátszín kiváló steak alapanyag, de süthető, grillezhető vagy akár szeletekben serpenyőben is elkészíthető. Jellegzetesen húsos, kissé diós aromájú íze van, amit fokozhat egy kis érlelés.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a marha hátszín?
A marha hátszín a szarvasmarha gerincének egy értékes része, amely különösen népszerű a steak-rajongók körében. A hátszín (más néven hátsó derékhús) a gerinc mentén helyezkedik el, a rostjai közepesen vastagok, és jellegzetesen ízletes, ugyanakkor kevésbé zsíros, mint például a ribeye.
Hogyan vásároljuk?
Marha hátszínt hentesüzletben vagy speciális húsboltban érdemes venni, ha igazán minőségi alapanyagra vágyunk, de szuper- és hipermarketekben is lehet kapni többnyire. Fontos ellenőrizni a származási helyét a húsnak, illetve azt preferálni, ami megbízható helyi forrásból származik. Hűtőben tárolva, amennyiben vákuumcsomagolásban van, akár egy hétig is eláll, anélkül 1-2 napon belül használjuk fel. Fagyasztva akár egy évig eláll.
Mire jó a marha hátszín?
A marhahátszínben található B-vitaminok és vas segítik az oxigénszállítást a vérben, ami javítja az energiaszintet. Ugyanakkor szelénben és cinkben is gazdag alapanyag, melyek segítik a sebgyógyulást és támogatják az immunrendszert. Fehérjében sem szűkölködik, ami az izomtömeg fenntartása szempontjából is fontos.
A hátszínt többnyire egészben sütjük, mivel a marha egyik legnemesebb része, ezért nem daraboljuk vagy daráljuk.
Mi készülhet a marha hátszínből?
Készülhet steak-taco, hagymás rostélyos hátszínből, bulgogi – koreai BBQ, hagymás rostélyos rozmaringos pürével, marhahátszín fűszeres cseresznyemártással, ázsiai tésztasaláta pirított marhahússal, nyári tekercsek hátszínnel és távol-keleti marhahúsos tészta.
Még több marha hátszínes receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Marha hátszínt az év bármely időszakában tudunk venni hentesüzletben vagy húsboltban.
hogyan tároljam
Hűtőben tárolva, amennyiben vákuumcsomagolásban van, akár egy hétig is eláll, anélkül 1-2 napon belül használjuk fel. Fagyasztva akár egy évig eláll.
100g Marha hátszín
fehérjetartalom
19.92 g
zsírtartalom
78012.421 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
64.87 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
181 mg
Nátrium
51 mg
Kalcium
25 mg
Magnézium
20 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.536 g
Kolin
83.2 mg
Niacin - B3 vitamin
6.425 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.582 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
19.92 g
Zsír
telített zsírsav
5.763 g
egyszeresen telített zsírsav
6.115 g
többszörösen telített zsírsav
0.543 g
koleszterin
78 g
ásványi anyagok
Kalcium
25 mg
Vas
1.46 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
181 mg
Nátrium
51 mg
Cink
3.57 mg
Réz
0.066 mg
Mangán
0.013 mg
Szelén
21.8 µg
szénhidrát
víz
64.87 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.053 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.084 mg
Niacin - B3 vitamin
6.425 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.582 mg
Folát
11 µg
Kolin
83.2 mg
E vitamin
0.37 mg
K vitamin
1.5 µg
B12 vitamin
1.11 µg
B6 vitamin
0.536 g