Marha hátszín

A marha hátszín két része a magas, illetve a lapos hátszín. A magas hátszínt marharostélyosnak is nevezik, egyike a legfinomabb pecsenyehúsoknak. Pecsenyék, hirtelensültek készítésére alkalmas. A lapos hátszínnek van csontos, illetve puha része. A csontos hátszínt általában egyben, csontján sütik, míg a puha hátszínből készülhet steak, de süthetjük szeletelve, rántva, illetve töltve és felgöngyölve. A lapos hátszín és a bélszín találkozásánál vágható ki a marhahúsból az ún. T-bone steak, amely nagyrészt hátszín, kisebb részben bélszín. Amennyiben a levágott állat öreg, akkor húsa szívós, így érdemes inkább párolva elkészíteni.
A marha hátszín kiváló steakalapanyag, de süthető, grillezhető vagy akár szeletekben, serpenyőben is elkészíthető. Jellegzetesen húsos, kissé diós aromájú íze van, amit fokozhat egy kis érlelés.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A marha hátszín a szarvasmarha gerincének egy értékes része, amely különösen népszerű a steakrajongók körében. A hátszín (más néven hátsó derékhús) a gerinc mentén helyezkedik el, a rostjai közepesen vastagok, és jellegzetesen ízletes, ugyanakkor kevésbé zsíros, mint például a ribeye.
Marha hátszínt hentesüzletben vagy speciális húsboltban érdemes venni, ha igazán minőségi alapanyagra vágyunk, de szuper- és hipermarketekben is lehet kapni. Fontos ellenőrizni a származási helyét, illetve azt preferálni, ami megbízható, lehetőleg hazai forrásból származik. Amennyiben vákuumcsomagolásban van, hűtőben akár egy hétig is eláll, anélkül 1-2 napon belül használjuk fel. Fagyasztva akár egy évig is eltárolható.
A marhahátszínben található B-vitaminok és vas segítik az oxigénszállítást a vérben, ez pedig javítja az energiaszintet. Ugyanakkor szelénben és cinkben is gazdag alapanyag, melyek segítik a sebgyógyulást, és támogatják az immunrendszert. Fehérjében sem szűkölködik, ami az izomtömeg fenntartása szempontjából is fontos.
A hátszínt többnyire egészben sütjük, mivel a marha egyik legnemesebb része, ezért nem daraboljuk apróra vagy daráljuk le.
Készülhet steak-taco, hagymás rostélyos hátszínből, bulgogi – koreai BBQ, hagymás rostélyos rozmaringos pürével, marhahátszín fűszeres cseresznyemártással, ázsiai tésztasaláta pirított marhahússal, nyári tekercsek hátszínnel és távol-keleti marhahúsos tészta.
Még több marha hátszínes receptért görgess lejjebb!
Marha hátszínt az év bármely időszakában tudunk venni hentesüzletben vagy húsboltban.
Hűtőben tárolva, amennyiben vákuumcsomagolásban van, akár egy hétig is eláll, anélkül 1-2 napon belül használjuk fel. Fagyasztva akár egy évig eláll.
fehérjetartalom
19.92 g
zsírtartalom
78012.421 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
64.87 g
Foszfor
181 mg
Nátrium
51 mg
Kalcium
25 mg
Magnézium
20 mg
B6 vitamin
0.536 g
Kolin
83.2 mg
Niacin - B3 vitamin
6.425 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.582 mg
fehérje
19.92 g
Zsír
telített zsírsav
5.763 g
egyszeresen telített zsírsav
6.115 g
többszörösen telített zsírsav
0.543 g
koleszterin
78 g
ásványi anyagok
Kalcium
25 mg
Vas
1.46 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
181 mg
Nátrium
51 mg
Cink
3.57 mg
Réz
0.066 mg
Mangán
0.013 mg
Szelén
21.8 µg
szénhidrát
víz
64.87 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.053 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.084 mg
Niacin - B3 vitamin
6.425 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.582 mg
Folát
11 µg
Kolin
83.2 mg
E vitamin
0.37 mg
K vitamin
1.5 µg
B12 vitamin
1.11 µg
B6 vitamin
0.536 g
A világ top legfinomabb gyümölcsei között biztosan ott van a szamóca illetve az eper. Na de te tudod, mi a különbség közöttük?
NosaltyGyors és ízletes fogások kápráztatnak el: tavaszias zöldséglevessel, karalábéfőzelékkel és fasírttal, illetve mákos-citromos minimuffinnal készülünk.
NosaltyMegdöbbentő, mik történtek a híres Wang mester éttermében.
NosaltySok magyar imádja ezeket a termékeket, azonban ma már cseppet sem olyan jó minőségűek, mint régen.
Odavagy a csokoládék sokszínű világáért? Bármilyen napszakban lecsúszna egy szelet vagy egy tábla csoki? Akkor ez a teszt nem fog ki rajtad!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén sem hagyja magára azokat a vásárlókat, akik nehezebben igazodnak el a széles választékú sonkakínálatot nézegetve. Összegyűjtötték, mi mindenre kell figyelni, hogy a lehető legjobb minőségű, valóban jóízű sonkák kerüljenek az ünnepi asztalra!
A sült töltelék egyike a kedvenc ételeinknek, ami a húsvéti asztalon terítékre kerül. Frissen melegen, de hidegen is nagyon ízletes. Sok zöldséggel és tormával ajánljuk! Jó ...
Az őzgerincformában sült baconös-sajtos csirke egy igazán ínycsiklandó és laktató étel, ami látványra és ízre egyaránt lenyűgöző. A bacon aranybarnára sült és ropogós külsőt ...
Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!