Marha hátszín

Marha hátszín

Leírás

Marha hátszín– receptek, leírás, tippek

A marha hátszín két része a magas, illetve a lapos hátszín. A magas hátszínt marharostélyosnak is nevezik, egyike a legfinomabb pecsenyehúsoknak. Pecsenyék, hirtelensültek készítésére alkalmas. A lapos hátszínnek van csontos, illetve puha része. A csontos hátszínt általában egyben, csontján sütik, míg a puha hátszínből készülhet steak, de süthetjük szeletelve, rántva, illetve töltve és felgöngyölve. A lapos hátszín és a bélszín találkozásánál vágható ki a marhahúsból az ún. T-bone steak, amely nagyrészt hátszín, kisebb részben bélszín. Amennyiben a levágott állat öreg, akkor húsa szívós, így érdemes inkább párolva elkészíteni a húsát.

A marha hátszín kiváló steak alapanyag, de süthető, grillezhető vagy akár szeletekben serpenyőben is elkészíthető. Jellegzetesen húsos, kissé diós aromájú íze van, amit fokozhat egy kis érlelés.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a marha hátszín?

A marha hátszín a szarvasmarha gerincének egy értékes része, amely különösen népszerű a steak-rajongók körében. A hátszín (más néven hátsó derékhús) a gerinc mentén helyezkedik el, a rostjai közepesen vastagok, és jellegzetesen ízletes, ugyanakkor kevésbé zsíros, mint például a ribeye.

Hogyan vásároljuk?

Marha hátszínt hentesüzletben vagy speciális húsboltban érdemes venni, ha igazán minőségi alapanyagra vágyunk, de szuper- és hipermarketekben is lehet kapni többnyire. Fontos ellenőrizni a származási helyét a húsnak, illetve azt preferálni, ami megbízható helyi forrásból származik. Hűtőben tárolva, amennyiben vákuumcsomagolásban van, akár egy hétig is eláll, anélkül 1-2 napon belül használjuk fel. Fagyasztva akár egy évig eláll.

Mire jó a marha hátszín?

A marhahátszínben található B-vitaminok és vas segítik az oxigénszállítást a vérben, ami javítja az energiaszintet. Ugyanakkor szelénben és cinkben is gazdag alapanyag, melyek segítik a sebgyógyulást és támogatják az immunrendszert. Fehérjében sem szűkölködik, ami az izomtömeg fenntartása szempontjából is fontos.

A hátszínt többnyire egészben sütjük, mivel a marha egyik legnemesebb része, ezért nem daraboljuk vagy daráljuk.

Mi készülhet a marha hátszínből?

Készülhet steak-taco, hagymás rostélyos hátszínből, bulgogi – koreai BBQ, hagymás rostélyos rozmaringos pürével, marhahátszín fűszeres cseresznyemártással, ázsiai tésztasaláta pirított marhahússal, nyári tekercsek hátszínnel és távol-keleti marhahúsos tészta.

Még több marha hátszínes receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Marha hátszínt az év bármely időszakában tudunk venni hentesüzletben vagy húsboltban.

hogyan tároljam

Hűtőben tárolva, amennyiben vákuumcsomagolásban van, akár egy hétig is eláll, anélkül 1-2 napon belül használjuk fel. Fagyasztva akár egy évig eláll.

100g Marha hátszín

fehérjetartalom

19.92 g

zsírtartalom

78012.421 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

64.87 g

gramm marha hátszín?

Top ásványi anyagok

Foszfor

181 mg

Nátrium

51 mg

Kalcium

25 mg

Magnézium

20 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.536 g

Kolin

83.2 mg

Niacin - B3 vitamin

6.425 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.582 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

19.92 g

Zsír

telített zsírsav

5.763 g

egyszeresen telített zsírsav

6.115 g

többszörösen telített zsírsav

0.543 g

koleszterin

78 g

ásványi anyagok

Kalcium

25 mg

Vas

1.46 mg

Magnézium

20 mg

Foszfor

181 mg

Nátrium

51 mg

Cink

3.57 mg

Réz

0.066 mg

Mangán

0.013 mg

Szelén

21.8 µg

szénhidrát

víz

64.87 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.053 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.084 mg

Niacin - B3 vitamin

6.425 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.582 mg

Folát

11 µg

Kolin

83.2 mg

E vitamin

0.37 mg

K vitamin

1.5 µg

B12 vitamin

1.11 µg

B6 vitamin

0.536 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...