r
Nosalty Logó

Svíčková, a cseh vadas knédlivel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Svíčková, a cseh vadas knédlivel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A húshoz és a szószhoz

A knédlihez

A tálaláshoz

Összesen 817 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A húshoz és a szószhoz

A knédlihez

A tálaláshoz

Összesen 4909 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A húshoz és a szószhoz

A knédlihez

A tálaláshoz

Összesen 146 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.2 g

Zsír

  • Összesen
    44.2 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    292 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1841.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    254 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    505 mg
  • Nátrium
    923 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    324.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    656 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    257 mg
  • Retinol - A vitamin:
    159 micro
  • α-karotin
    2063 micro
  • β-karotin
    4941 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    345 micro
Összesen 817 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    277 g

Zsír

  • Összesen
    265.2 g
  • Telített zsírsav
    117 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    103 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    1752 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11049.9 g
  • Cink
    44 mg
  • Szelén
    397 mg
  • Kálcium
    1521 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    479 mg
  • Foszfor
    3030 mg
  • Nátrium
    5540 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    342.2 g
  • Cukor
    82 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    1949 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3937 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    125 mg
  • D vitamin:
    205 micro
  • K vitamin:
    134 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    80 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    636 micro
  • Kolin:
    1540 mg
  • Retinol - A vitamin:
    952 micro
  • α-karotin
    12379 micro
  • β-karotin
    29644 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    2068 micro
Összesen 4909 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    330.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    166 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    118 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    370 micro
  • β-karotin
    886 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 146 kcal

Hozzávalók

A húshoz és a szószhoz

A knédlihez

A tálaláshoz

Elkészítés

A húshoz és a szószhoz

  1. A marhahúst (eredetileg bélszínből készül, de szerintem Prágában sem csinálják ebből, tehát én is az olcsóbb hátszínt választottam) megtisztítjuk, és egy jól zárható edénybe vagy hűtőzacskóba tesszük két-két tisztított és apró kockára vágott fehér- illetve sárgarépával, két deciliter vízzel és a fűszerekkel (ezekből használjunk őröltet, pl. babér és szegfűszeg is kapható így, hogy majd a szósz turmixolásánál ne maradjanak nagy darabok), a hűtőbe tesszük egy éjszakára vagy egy napra pihenni.
  2. Másnap a húst letörölgetjük, és kevés olívaolajon megpirítjuk minden oldalán, hogy sütés közben ne száradjon ki. Aki így is izgulna a hús puhasága miatt, az hosszanti irányban tűzdelje meg szalonnával, a neten található receptleírásokban így szerepel, Prágában viszont ezt egyik helyen sem véltem felfedezni.
  3. Egy nagy jénai edénybe fektessük a húst, öntsük mellé a páclevet, és kockázzuk hozzá a maradék zöldséget. Fedjük le az edényt, és tegyük 150 fokos sütőbe úgy 3 órára sülni. Közben forgassuk meg többször a húst, és locsoljuk is a páclével. Ha úgy éreznénk, hogy elfőtte a levét, pótoljuk azt!
  4. Amikor megsült a hús, emeljük ki a léből egy tálra, és fedjük le. A zöldségek közül vegyük ki villával a borókabogyókat, babérleveleket, és turmixoljuk össze a szószt úgy, hogy ne kelljen lisztet használni a sűrítéshez.
  5. A szószt egy közepes lábasban forraljuk össze tejszínnel. A húst szeleteljük fel.

A knédlihez

  1. Egy nagy keverőtálba kockázzuk fel a zsemléket, szórjuk meg liszttel, forgassuk át vele.
  2. Egy kisebb tálban verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a tejet, sót, borsot, ezzel locsoljuk meg a zsemlekockákat.
  3. Egy őzgerinc formát vajazzunk vagy zsírozzunk ki bőven, ebbe öntsük, és lapogassuk le a knédli tésztáját.
  4. Amennyiben nem párologtatós a sütőnk, akkor egy nagy tepsibe engedjünk félig vizet, ebbe tegyük az őzgerincet, és így tegyük a knédlit előmelegített sütőbe (vagy a már sütőben lévő husink alá) úgy 25 percre gőzölögni.
  5. Ha elkészült, borítsuk ki a gerincből, és szeleteljük fel, mint egy vekni kenyeret.

A tálaláshoz

  1. Minden tányérra tegyünk egy-két szelet húst és három-négy szelet knédlit. Locsoljuk meg bőven szósszal őket. Díszítésként pedig szeljünk egy-egy citromkarikát, melyekre egy-egy kanál piros áfonyalekvárt és egy kevés tejszínt teszünk. A lekvárból egy kis edényben tegyünk még az asztalra, nagyon finom a szósszal és a hússal, fantasztikus az ízharmónia. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés ideje: 180 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 387
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 84
  • Össznézettség: 52335
  • Feltöltés dátuma: 2015. január 19.

Ajánló

Vasárnapi vagy hétvégi ebédre, vacsorára ajánlom. A pácolást pénteken este ejtsük meg.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nem először jártunk Prágában, idén januárban is tiszteletünket tettük a cseh fővárosban. Nem telt el úgy nap, hogy valamelyikünk ne svíčkovát rendeljen ebédre vagy vacsorára. Ez alkalommal gyerekek nélkül kalandoztunk, ezért hazaérkezésünk után úgy éreztem, nekik is részesülniük kell ebből a finomságból, tehát nagy adagot készítettem belőle. Vagyis így gondoltam. Sajnos és egyben szerencsére éppen hogy elegendő lett kis „csapatunknak“. Aztán még egyszer elkészítettem, most nem a saját fejem után mentem, hanem angol nyelvű cseh oldalakon kutakodtam. Mindkét variáció sikeresnek bizonyult. Az első, a főtt húsos azért, mert puhább lett, a második, a sütős-féle pedig a szószával hozta az első helyet.

Hozzávalók

A húshoz és a szószhoz

A knédlihez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...