Svíčková, a cseh vadas knédlivel
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 9% Zsír
A húshoz és a szószhoz
-
167g marha hátszín357 kcal
-
67g sárgarépa24 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
1g só0 kcal
-
1g olívaolaj12 kcal
-
33g habtejszín97 kcal
-
33g víz0 kcal
A knédlihez
-
36g zsemle98 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
37g tojás46 kcal
-
50g tej28 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g vaj17 kcal
A tálaláshoz
-
28g citrom4 kcal
-
22 kcal
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 9% Zsír
A húshoz és a szószhoz
-
1000g marha hátszín2140 kcal
-
400g sárgarépa146 kcal
-
270g fehérrépa172 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
1g fekete bors3 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
8g só0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
200g víz0 kcal
A knédlihez
-
216g zsemle590 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
300g tej168 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
14g vaj100 kcal
A tálaláshoz
-
170g citrom26 kcal
-
133 kcal
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 9% Zsír
A húshoz és a szószhoz
-
29.9g marha hátszín64 kcal
-
12g sárgarépa4 kcal
-
8.1g fehérrépa5 kcal
-
5.1g vöröshagyma2 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.2g olívaolaj2 kcal
-
6g habtejszín17 kcal
-
6g víz0 kcal
A knédlihez
-
6.5g zsemle18 kcal
-
3.6g finomliszt13 kcal
-
6.6g tojás8 kcal
-
9g tej5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.4g vaj3 kcal
A tálaláshoz
-
5.1g citrom1 kcal
-
1.4g erdei gyümölcslekvár4 kcal
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 46.2 g
Zsír
-
Összesen 44.2 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 292 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1841.6 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 66 mg
-
Kálcium 254 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 505 mg
-
Nátrium 923 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 324.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 656 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 106 micro
-
Kolin: 257 mg
-
Retinol - A vitamin: 159 micro
-
α-karotin 2063 micro
-
β-karotin 4941 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 345 micro
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 277 g
Zsír
-
Összesen 265.2 g
-
Telített zsírsav 117 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 103 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 1752 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11049.9 g
-
Cink 44 mg
-
Szelén 397 mg
-
Kálcium 1521 mg
-
Vas 31 mg
-
Magnézium 479 mg
-
Foszfor 3030 mg
-
Nátrium 5540 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 342.2 g
-
Cukor 82 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 1949 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3937 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 125 mg
-
D vitamin: 205 micro
-
K vitamin: 134 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 80 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 636 micro
-
Kolin: 1540 mg
-
Retinol - A vitamin: 952 micro
-
α-karotin 12379 micro
-
β-karotin 29644 micro
-
β-crypt 36 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 2068 micro
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 7.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 330.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 166 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 58.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 118 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 370 micro
-
β-karotin 886 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
Hozzávalók
A húshoz és a szószhoz
-
5 közepes db sárgarépa
-
3 közepes db fehérrépa
-
1 nagy db vöröshagyma
-
10 db borókabogyó
-
2 kávéskanál só
-
1 ek olívaolaj
-
200 ml habtejszín
-
2 dl víz
A knédlihez
A tálaláshoz
Elkészítés
A húshoz és a szószhoz
- A marhahúst (eredetileg bélszínből készül, de szerintem Prágában sem csinálják ebből, tehát én is az olcsóbb hátszínt választottam) megtisztítjuk, és egy jól zárható edénybe vagy hűtőzacskóba tesszük két-két tisztított és apró kockára vágott fehér- illetve sárgarépával, két deciliter vízzel és a fűszerekkel (ezekből használjunk őröltet, pl. babér és szegfűszeg is kapható így, hogy majd a szósz turmixolásánál ne maradjanak nagy darabok), a hűtőbe tesszük egy éjszakára vagy egy napra pihenni.
- Másnap a húst letörölgetjük, és kevés olívaolajon megpirítjuk minden oldalán, hogy sütés közben ne száradjon ki. Aki így is izgulna a hús puhasága miatt, az hosszanti irányban tűzdelje meg szalonnával, a neten található receptleírásokban így szerepel, Prágában viszont ezt egyik helyen sem véltem felfedezni.
- Egy nagy jénai edénybe fektessük a húst, öntsük mellé a páclevet, és kockázzuk hozzá a maradék zöldséget. Fedjük le az edényt, és tegyük 150 fokos sütőbe úgy 3 órára sülni. Közben forgassuk meg többször a húst, és locsoljuk is a páclével. Ha úgy éreznénk, hogy elfőtte a levét, pótoljuk azt!
- Amikor megsült a hús, emeljük ki a léből egy tálra, és fedjük le. A zöldségek közül vegyük ki villával a borókabogyókat, babérleveleket, és turmixoljuk össze a szószt úgy, hogy ne kelljen lisztet használni a sűrítéshez.
- A szószt egy közepes lábasban forraljuk össze tejszínnel. A húst szeleteljük fel.
A knédlihez
- Egy nagy keverőtálba kockázzuk fel a zsemléket, szórjuk meg liszttel, forgassuk át vele.
- Egy kisebb tálban verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a tejet, sót, borsot, ezzel locsoljuk meg a zsemlekockákat.
- Egy őzgerinc formát vajazzunk vagy zsírozzunk ki bőven, ebbe öntsük, és lapogassuk le a knédli tésztáját.
- Amennyiben nem párologtatós a sütőnk, akkor egy nagy tepsibe engedjünk félig vizet, ebbe tegyük az őzgerincet, és így tegyük a knédlit előmelegített sütőbe (vagy a már sütőben lévő husink alá) úgy 25 percre gőzölögni.
- Ha elkészült, borítsuk ki a gerincből, és szeleteljük fel, mint egy vekni kenyeret.
A tálaláshoz
- Minden tányérra tegyünk egy-két szelet húst és három-négy szelet knédlit. Locsoljuk meg bőven szósszal őket. Díszítésként pedig szeljünk egy-egy citromkarikát, melyekre egy-egy kanál piros áfonyalekvárt és egy kevés tejszínt teszünk. A lekvárból egy kis edényben tegyünk még az asztalra, nagyon finom a szósszal és a hússal, fantasztikus az ízharmónia. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés ideje: 180 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 387
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 84
- Össznézettség: 52335
- Feltöltés dátuma: 2015. január 19.
Ajánló
Vasárnapi vagy hétvégi ebédre, vacsorára ajánlom. A pácolást pénteken este ejtsük meg.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Nem először jártunk Prágában, idén januárban is tiszteletünket tettük a cseh fővárosban. Nem telt el úgy nap, hogy valamelyikünk ne svíčkovát rendeljen ebédre vagy vacsorára. Ez alkalommal gyerekek nélkül kalandoztunk, ezért hazaérkezésünk után úgy éreztem, nekik is részesülniük kell ebből a finomságból, tehát nagy adagot készítettem belőle. Vagyis így gondoltam. Sajnos és egyben szerencsére éppen hogy elegendő lett kis „csapatunknak“. Aztán még egyszer elkészítettem, most nem a saját fejem után mentem, hanem angol nyelvű cseh oldalakon kutakodtam. Mindkét variáció sikeresnek bizonyult. Az első, a főtt húsos azért, mert puhább lett, a második, a sütős-féle pedig a szószával hozta az első helyet.