Narancsos-kávés csokoládétorta, kandírozott narancsokkal és espressoval
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 28% Zsír
Tészta
-
25g vaj179 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
8g nádcukor32 kcal
-
23g tojás29 kcal
-
7g kefir4 kcal
-
3 kcal
-
23g finomliszt85 kcal
-
10 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g kávé0 kcal
-
2g narancshéj2 kcal
Csokoládékrém
-
42g étcsokoládé228 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
4g vaj30 kcal
-
4g nádcukor16 kcal
-
67g mascarpone269 kcal
-
0g zselatinfix1 kcal
Kandírozott narancs
Összeállítás
-
25g narancslekvár62 kcal
-
5g kávé0 kcal
Tálalás – Caffé siciliano
-
3g kávé0 kcal
-
2 kcal
Összesen
1113
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 28% Zsír
Tészta
-
300g vaj2151 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
100g nádcukor380 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
80g kefir49 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
280g finomliszt1019 kcal
-
114 kcal
-
4g sütőpor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
30g kávé3 kcal
-
24g narancshéj23 kcal
Csokoládékrém
-
500g étcsokoládé2730 kcal
-
300g habtejszín876 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
51g nádcukor194 kcal
-
800g mascarpone3232 kcal
-
5g zselatinfix7 kcal
Kandírozott narancs
Összeállítás
-
300g narancslekvár738 kcal
-
60g kávé5 kcal
Tálalás – Caffé siciliano
-
30g kávé3 kcal
-
19 kcal
Összesen
13346
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 28% Zsír
Tészta
-
8g vaj57 kcal
-
5.3g cukor21 kcal
-
2.7g nádcukor10 kcal
-
7.3g tojás9 kcal
-
2.1g kefir1 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
7.4g finomliszt27 kcal
-
1.3g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.8g kávé0 kcal
-
0.6g narancshéj1 kcal
Csokoládékrém
-
13.3g étcsokoládé73 kcal
-
8g habtejszín23 kcal
-
1.3g vaj10 kcal
-
1.4g nádcukor5 kcal
-
21.2g mascarpone86 kcal
-
0.1g zselatinfix0 kcal
Kandírozott narancs
Összeállítás
-
20 kcal
-
1.6g kávé0 kcal
Tálalás – Caffé siciliano
-
0.8g kávé0 kcal
-
1 kcal
Összesen
355
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 13.9 g
Zsír
-
Összesen 74.7 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 170 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 608.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 130 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 104 mg
-
Foszfor 248 mg
-
Nátrium 101 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 100.5 g
-
Cukor 72 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 78.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 307 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 298 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 87 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 155 micro
Összesen
1113
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 166.7 g
Zsír
-
Összesen 896.7 g
-
Telített zsírsav 365 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 169 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 2036 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7300.9 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 205 mg
-
Kálcium 1564 mg
-
Vas 57 mg
-
Magnézium 1249 mg
-
Foszfor 2977 mg
-
Nátrium 1209 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1206.3 g
-
Cukor 863 mg
-
Élelmi rost 70 mg
VÍZ
-
Összesen 943.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3685 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 150 mg
-
D vitamin: 269 micro
-
K vitamin: 76 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 324 micro
-
Kolin: 906 mg
-
Retinol - A vitamin: 3579 micro
-
α-karotin 71 micro
-
β-karotin 1047 micro
-
β-crypt 361 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1861 micro
Összesen
13346
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 23.8 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 193.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 25.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 98 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 95 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Összesen
355
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
200 g cukor
-
100 g nádcukor
-
5 db tojás
-
80 g kefir
-
1 csomag vaníliás cukor
-
280 g finomliszt
-
50 g cukrozatlan kakaópor
-
2 kk sütőpor
-
1 csipet só
-
4 narancsból nyert narancshéj
Csokoládékrém
-
300 g habtejszín
-
50 g vaj
-
51 g nádcukor
-
800 g mascarpone
Kandírozott narancs
Összeállítás
-
300 g narancslekvár
Tálalás – Caffé siciliano
-
1 teáskanál kandírozott narancshéj
Elkészítés
Tészta
- A sütőt előmelegítjük – légkeverés fokozaton 170 fokra, simán 180-ra. Két 16 cm átmérőjű tortakarikát vagy tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Ha még több formánk van (4), akkor laponként is süthetjük. Mi most két formában sütöttük, és hűlés után vágtuk azokat tovább vízszintesen 2-2 külön lapra.
- A szobahőmérsékletű vajat robotgép segítségével alaposan kihabosítjuk a cukorral, a nádcukorral és a vaníliás cukorral. Apránként hozzáadjuk a kefirrel elkevert tojásokat, ügyelve arra, hogy ne csapódjon ki a vaj.
- Belereszeljük 3 vagy akár 4 megtisztított narancs héját is, majd a sütőporral, kakaóporral és sóval elkevert lisztet fokozatosan hozzászitáljuk a masszához.
- Hozzácsurgatjuk a lefőzött, langyos presszókávét. Ügyeljünk rá, hogy a tésztát nem szabad túlkeverni: gyors és határozott mozdulatokkal dolgozzunk.
- A kész tésztamasszát egyenlően elosztjuk a tortakarikákban, a tetejüket pedig elegyengetjük. 40-45 percig sütjük, szükség esetén (ha nem egyenletesen süt a sütőnk) félidőben megforgatva.
- Sütés után a formákat sütőpapírral lefedett tepsin, fejjel lefelé állni hagyjuk - így a sülés alatt kissé felpúposodott tészta teteje egyenletes lesz. Amíg a torta sül, elkészítjük a krémet.
Csokoládékrém
- Gyorsforralóban a tejszínt, a vajat, egy csipet sót és a nádcukrot összeolvasztjuk, majd felforraljuk. Gyorsan az apróra tördelt étcsokoládéra öntjük, és lefedve állni hagyjuk, amíg felolvad a csoki.
- Spatulával (vagy botmixerrel) simára keverjük, óvatosan, hogy ne legyen buborékos. Amikor szép fényes és egynemű, akkor kész. A csokoládékrémet hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni és kissé megdermedni. Semmiképp ne tegyük hűtőbe, mert teljesen visszadermed.
- A torta összeállítása előtt a csokoládészószt kikeverjük a kihabosított mascarponéval. (Ha nagyon lágy a krém egy kevés zselatinfixszel korrigálhatunk az állagán.) A kettő összekeveréséhez viszont már ne használjunk robotgépet vagy kézi habverőt, mert kiikrásodhat a krém (nem lesz baja, de nem túl esztétikus). Helyette spatulával, határozott mozdulatokkal forgassuk össze. Ügyeljünk arra is, hogy a csokoládé és a mascarpone is szobahőmérsékletű legyen, ezzel is csökkentve a kicsapódás esélyét.
- A kész krémet habzsákba töltjük. A habzsákozás el is hagyható, viszont ezzel a módszerrel kényelmesen és könnyen felvihetjük mindenhová a krémet. Habzsák hiányában spatulával vagy kenőkéssel is kenhetjük a tortát.
Kandírozott narancs
- Amíg hűl a piskóta és a krém, addig elkészítjük a villámgyors, házilag kandírozott narancskarikákat. Ehhez a narancsot mandolinon nagyon vékonyra szeleteljük (kb. 2mm), majd egyesével megforgatjuk őket egy kistálkába kiszórt kristálycukorban.
- Sütőpapírra helyezzük és 200°C –os forró sütőben kb. öt percet sütjük őket, ezalatt kellően megolvad rajtuk a cukor és enyhén karamellizálódnak.
- A sütőből kivéve gyorsan áttesszük őket egy tiszta sütőpapírra, ehhez használjunk csipeszt vagy villát, mert a karamell veszélyesen forró.
- Ezután visszatesszük néhány percre a 100-110 °C fokra csökkentett hőmérsékletű sütőbe, ahol hagyjuk őket kicsit szikkadni és száradni. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni őket, így a sütőpapírról is könnyedén lejönnek. Felhasználásig tegyük félre.
Összeállítás
- Készítsünk elő minden összetevőt, hogy minden kéznél legyen: a csokoládékrém, a tortalapok, a kandírozott narancs és a narancslekvár, valamint főzzünk le egy dupla presszót, amihez készítsünk oda egy konyhai szilikonecsetet.
- A kihűlt tortaalapokat kivesszük a karikákból, és laponként, vízszintesen két egyenlő része vágjuk. Ha valakinek egyszerűbb úgy, érdemes lehet a tortaformában rétegezni a tortát – ehhez a forma falát béleljük ki waxpapírral, hogy véletlenül se ragadjon oda semmi.
- A tésztalapokat rétegenként kicsit átitatjuk a kávéval, majd alaposan megkenjük narancskevárral. Jöhet a csokikrém: minden réteg közé körülbelül ujjnyi krém kerüljön, nagyjából olyan vastagon, mint a piskóta.
- Rétegezünk: tészta, krém, tészta, krém, tészta, krém, a tetejét pedig tésztával zárjuk, amit szintén picit megkenünk kávéval. Letakarjuk és pár órát hűtőben pihentetjük, ezalatt összeérnek a rétegek.
- Ha eddig tortaforma segítségével dolgoztunk, most mindenképpen vegyük le. A torta oldalát a krémmel körbekenjük, majd egy habkártyával vagy fémspatulával szép egyenletesre simítjuk, a tetejét/peremét pedig úgymond „élesre” kenjük.
- Legalább másfél órára hűtőbe tesszük, de egy órát akár mélyhűtőben is sokkolhatjuk. Végül a maradék krémből krémrózsákat nyomkodunk a torta tetejére és a házi kandírozott narancsszeletekkel díszítjük. Néhány kandírozott narancshéjat tegyünk félre a Caffé siciliano-hoz.
- A látvány csodálatos, az íze még lenyűgözőbb: bármely ünnepi aszalton megállná a helyét. Készítsétek el ti is, mert minden fáradságot megér.
Tálalás – Caffé siciliano
- A tortaszeleteteket fogyasszuk egy csésze frissen főzött ’Caffé siciliano’ kávéval. Ehhez egy csésze aljára tegyünk néhány kandírozott narancshéjat, egy kiskanállal szétnyomkodjuk, és a tetejére egy espresso-t készítünk a Nespresso Il Caffé kávékapszulából. Az Il Caffé-val egy nagyon intenzív, klasszikus olasz ízélményben lehet részünk, a bársonyos, pörkölt gabonás ízvilág tökéletes párost alkot a csokoládéval és naranccsal. Csokoládémousse készítéséhez is használhatjuk, és a kávét mellé is fogyaszthatjuk. Akárcsak az olaszok, egy rövid espressoval vagy ristrettóval zárjuk az étkezést.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 40 alkalommal
- Receptkönyvben: 30
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 3115
- Feltöltés dátuma: 2020. november 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
Nosalty
1495 recept
A csokoládé és a narancs párosát vannak, akik furcsállják, de szerintünk isteni és szívmelengető ízkombináció. Minket leginkább a gyerekkorra emlékeztet, hiszen régen nagy népszerűségnek örvendett a csokoládéba mártott, kandírozott narancs. Ez a nosztalgikus emlékkép inspirált minket, amikor az ünnepekre hangolódva megalkottuk ezt a csokoládés-narancsos tortakölteményt. Apró, ám annál ütősebb csavar a receptben, hogy egy csésze frissen főzött espresso kávéval dobtuk fel a csokis piskótát, amitől az még szaftosabb lett. Sőt, ha olyan kávébolondok vagytok, mint mi, akkor a kész piskótarétegeket is itassátok át kávéval, hogy igazán érezhessük annak karakteres ízvilágát.