Kandírozott narancshéj
Leírás
Kandírozott narancshéj – receptek, leírás, tippek
A kandírozott narancshéj édes, kesernyés, narancsízű alapanyag, és főként sütemények készítéséhez használják. Mivel a narancshéj víztartalma meglehetősen alacsony, ezért a kandírozás folyamata akár 1-2 nap alatt is végbemehet, szemben a lédús gyümölcsökkel, ahol akár egy hónapig is eltarthat a gyártás.
A kandírozott narancshéj olyan narancshéj, amelyet cukros szirupban főznek, majd szárítanak, hogy édes, rágós édességet készítsenek belőle. A kandírozás során a narancshéj a cukorsziruptól megpuhul, és a cukor kristályosodása révén édes, enyhén citrusos ízt kap. Elegáns, finom ajándék és nassolnivaló, és főleg a téli ünnepi időszakban népszerű.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a kandírozott narancshéj?
A kandírozás egész vagy darabolt gyümölcsök cukorban való tartósítását jelenti, de a gyümölcsök mellett bizonyos virágokat (ibolya), gyökereket (gyömbér), gesztenyét, mandulát és a citrusfélék héját is lehet kandírozni.
Már a 14. században igen kedvelt csemege volt Nyugat-Európában, a középkorban „szobai fűszernek” nevezték. A folyamat úgy zajlik, hogy a gyümölcsöket sorban, egyre nagyobb töménységű szirupfürdőkkel itatják át, ügyelve a folyamatosságra, hogy a cukor úgy lépjen a gyümölcs víztartalmának helyére, hogy közben ne keményítse meg a gyümölcshúst.
Hogyan vásároljuk?
A kandírozott narancshéjat megvásárolhatjuk édességboltokban, de otthon is elkészíthetjük. Gasztroajándéknak sem utolsó, és persze süteményekben is isteni. Főleg karácsonykor használjuk és fogyasztjuk, így leginkább ebben az időszakban keressük a cukrászdákban, delikáteszboltokban.
Mire jó a kandírozott narancshéj?
A kandírozott narancshéjat gyakran használják édességek, sütemények díszítésére, de magában falatozva is fogyasztható. Az édességben lévő aromák, a citrusos íz és a cukor különleges élményt nyújtanak. A kandírozott gyümölcsök nemcsak édességként szolgálnak, hanem számos karácsonyi és egyéb ünnepi sütemény alkotórészeként is szerepelhetnek.
Mi készülhet kandírozott narancshéjból?
Tehetjük omlós stollenkekszekbe, óriás cruffinba, olasz, ünnepi narancsos-csokis ciambellába, mandulás moszkauerbe, marcipános-túrós Stollenbe, karácsonyi citromos kevert süteménybe, illatos karácsonyi kuglófba, de nürnbergi mézeskalácsba is.
Még több kandírozott narancshéjas receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Kandírozott narancshéjat leginkább a téli, ünnepi szezonban fogyasztunk, így általában a cukrászdákban is ilyenkor a legkelendőbb, de nagyobb boltok édességes polcain is kereshetjük, ha nem magunk készítjük házilag.
hogyan tároljam
Száraz, sötét, hűvös helyen.
100g Kandírozott narancshéj
fehérjetartalom
0.34 g
zsírtartalom
0.038 g
szénhidráttartalom
82.74 g
víztartalom
16.7 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
98 mg
Kalcium
18 mg
Foszfor
5 mg
Magnézium
4 mg
Top vitaminok
Kolin
2.2 mg
E vitamin
0.04 mg
Lutein+zeaxantin
11 µg
Béta-karotin
9 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.34 g
Zsír
telített zsírsav
0.01 g
egyszeresen telített zsírsav
0.008 g
többszörösen telített zsírsav
0.02 g
ásványi anyagok
Kalcium
18 mg
Vas
0.17 mg
Magnézium
4 mg
Foszfor
5 mg
Nátrium
98 mg
Cink
0.05 mg
Réz
0.029 mg
Mangán
0.111 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
1.6 g
cukor
80.68 g
víz
16.7 g
vitaminok
Kolin
2.2 mg
Béta-karotin
9 µg
Béta-kriptoxantin
5 µg
Lutein+zeaxantin
11 µg
E vitamin
0.04 mg
K vitamin
0.3 µg
A vitamin
1 µg