Kandírozott narancshéj

Leírás

Kandírozott narancshéj – receptek, leírás, tippek

A kandírozott narancshéj édes, kesernyés, narancsízű alapanyag, és főként sütemények készítéséhez használják. Mivel a narancshéj víztartalma meglehetősen alacsony, ezért a kandírozás folyamata akár 1-2 nap alatt is végbemehet, szemben a lédús gyümölcsökkel, ahol akár egy hónapig is eltarthat a gyártás.

kandírozott narancshéj olyan narancshéj, amelyet cukros szirupban főznek, majd szárítanak, hogy édes, rágós édességet készítsenek belőle. A kandírozás során a narancshéj a cukorsziruptól megpuhul, és a cukor kristályosodása révén édes, enyhén citrusos ízt kap. Elegáns, finom ajándék és nassolnivaló, és főleg a téli ünnepi időszakban népszerű.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Kandírozott narancshéj

Mi az a kandírozott narancshéj?

A kandírozás egész vagy darabolt gyümölcsök cukorban való tartósítását jelenti, de a gyümölcsök mellett bizonyos virágokat (ibolya), gyökereket (gyömbér), gesztenyét, mandulát és a citrusfélék héját is lehet kandírozni.

Már a 14. században igen kedvelt csemege volt Nyugat-Európában, a középkorban „szobai fűszernek” nevezték. A folyamat úgy zajlik, hogy a gyümölcsöket sorban, egyre nagyobb töménységű szirupfürdőkkel itatják át, ügyelve a folyamatosságra, hogy a cukor úgy lépjen a gyümölcs víztartalmának helyére, hogy közben ne keményítse meg a gyümölcshúst.

Hogyan vásároljuk?

A kandírozott narancshéjat megvásárolhatjuk édességboltokban, de otthon is elkészíthetjük. Gasztroajándéknak sem utolsó, és persze süteményekben is isteni. Főleg karácsonykor használjuk és fogyasztjuk, így leginkább ebben az időszakban keressük a cukrászdákban, delikáteszboltokban.

Mire jó a kandírozott narancshéj?

A kandírozott narancshéjat gyakran használják édességek, sütemények díszítésére, de magában falatozva is fogyasztható. Az édességben lévő aromák, a citrusos íz és a cukor különleges élményt nyújtanak. A kandírozott gyümölcsök nemcsak édességként szolgálnak, hanem számos karácsonyi és egyéb ünnepi sütemény alkotórészeként is szerepelhetnek.

Mi készülhet kandírozott narancshéjból?

Tehetjük omlós stollenkekszekbe, óriás cruffinba, olasz, ünnepi narancsos-csokis ciambellába, mandulás moszkauerbe, marcipános-túrós Stollenbe, karácsonyi citromos kevert süteménybe, illatos karácsonyi kuglófba, de nürnbergi mézeskalácsba is.

Még több kandírozott narancshéjas receptért görgess lejjebb!

322
Kalória
0.3g
Fehérje
82.7g
Szénhidrát
0.1g
Zsír
16.7g
Víz
-
Koleszterin
1.6g
Élelmi rost
80.7g
Cukor

100 g Kandírozott narancshéj

fehérjetartalom

0.34 g

zsírtartalom

0.038 g

szénhidráttartalom

82.74 g

víztartalom

16.7 g

gramm kandírozott narancshéj?

Top ásványi anyagok

Nátrium

98 mg

Kalcium

18 mg

Foszfor

5 mg

Magnézium

4 mg

Top vitaminok

Kolin

2.2 mg

E vitamin

0.04 mg

Lutein+zeaxantin

11 µg

Béta-karotin

9 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.34 g

Zsír

telített zsírsav

0.01 g

egyszeresen telített zsírsav

0.008 g

többszörösen telített zsírsav

0.02 g

ásványi anyagok

Kalcium

18 mg

Vas

0.17 mg

Magnézium

4 mg

Foszfor

5 mg

Nátrium

98 mg

Cink

0.05 mg

Réz

0.029 mg

Mangán

0.111 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

1.6 g

cukor

80.68 g

víz

16.7 g

vitaminok

Kolin

2.2 mg

Béta-karotin

9 µg

Béta-kriptoxantin

5 µg

Lutein+zeaxantin

11 µg

E vitamin

0.04 mg

K vitamin

0.3 µg

A vitamin

1 µg

257 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...