Mandulás moszkauer
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
195 °C
- 6% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 26% Zsír
Moszkauer
-
20g nádcukor76 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
-
2g vaj12 kcal
-
17g mandula98 kcal
-
8g mandula49 kcal
-
54 kcal
-
2g rum3 kcal
-
30g étcsokoládé164 kcal
-
2g finomliszt6 kcal
Összesen
511
kcal
- 6% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 26% Zsír
Moszkauer
-
120g nádcukor456 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
100g mandula590 kcal
-
50g mandula295 kcal
-
322 kcal
-
9g rum21 kcal
-
180g étcsokoládé983 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
Összesen
3067
kcal
- 6% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 26% Zsír
Moszkauer
-
17.7g nádcukor67 kcal
-
14.7g habtejszín43 kcal
-
1.5g vaj11 kcal
-
14.7g mandula87 kcal
-
7.4g mandula43 kcal
-
14.7g kandírozott narancshéj47 kcal
-
1.3g rum3 kcal
-
26.5g étcsokoládé145 kcal
-
1.5g finomliszt5 kcal
Összesen
451
kcal
- 6% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 29 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 467.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 108 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 115 mg
-
Foszfor 196 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.2 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 16.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 59 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 57 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Összesen
511
kcal
- 6% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 44.7 g
Zsír
-
Összesen 174.3 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 147 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2804.1 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 645 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 689 mg
-
Foszfor 1177 mg
-
Nátrium 239 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 349.2 g
-
Cukor 293 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 99.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 352 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 38 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 82 micro
-
Kolin: 103 mg
-
Retinol - A vitamin: 341 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 138 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
3067
kcal
- 6% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 25.7 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 413 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 95 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 101 mg
-
Foszfor 173 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.4 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 14.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
Összesen
451
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Moszkauer
-
120 g nádcukor
-
100 g habtejszín
-
10 g vaj
-
3 teáskanál rum
-
10 g finomliszt
Elkészítés
Moszkauer
- A nádcukrot a tejszínnel és a vajjal összeforraljuk, majd hozzákeverjük a darált narancshéjat, és azzal is kicsit forraljuk. Ezután beleforgatjuk a finomra és durvára darált mandulát, végül belekeverjük a lisztet is. Kb. 1 órára hűtőbe tesszük hűlni.
- Miután kihűlt, habzsákba adagoljuk, és sütőpapiros sütőlemezre fél diónyi kis halmokat nyomkodunk belőle.
- A kis halmokat rumba mártott villával lelapogatjuk. (Elhagyható.)
- Előmelegített 195°C-fokos sütőben 8-10 perc alatt addig sütjük, míg a sütemények széle kicsit megbarnul. Sütés után hagyjuk teljesen kihűlni őket. (10-15 perc)
- A kihűlt tallérok alját olvasztott étcsokoládéval lekenjük, majd az ecset segítségével recésre mintázzuk.
- Fogyasztás előtt még hagyjuk dermedni.
- Sütés hőfoka: 195 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 225
- Tegnapi nézettség: 56
- 7 napos nézettség: 310
- Össznézettség: 32355
- Feltöltés dátuma: 2020. december 04.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi gasztroajándék
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
Moszkauer, más néven moszkvai sütemény, aminek semmi köze Moszkvához, viszont Párizshoz annál inkább, mivel a Florentinhoz hasonlóan francia eredetű. Ez egy régi karácsonyi klasszikus, ezért most mi is elkészítettük az ünnepek alkalmával, de bármikor megállja a helyét vendégvárónak. A ropogós, kicsit ragacsos talléroknak óriási sikere volt, még a kevésbé édesszájú kollégáknak is mosolyra állt a szájuk kóstolás után. A moszkauer készülhet dióból, mandulából, vagy ezekből vegyesen, de másféle olajos magvakból is. A lényeg a kandírozott narancs, ami megadja a jellegzetes ízét és állagát, na meg persze az elengedhetetlen olvasztott csokoládé, amibe megmártjuk a tallérok egyik oldalát. Készítsétek el ti is, imádni fogja mindenki!