Karácsonyi gyümölcskenyér Bjkata konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Bjkata
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 17% Zsír
Összesen
813
kcal
- 5% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
400g finomliszt1456 kcal
-
400g vaj2868 kcal
-
200g dió1308 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
200g aszalt szilva480 kcal
-
200g aszalt sárgabarack482 kcal
-
510g alma239 kcal
-
161 kcal
-
161 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
400g porcukor1548 kcal
-
440g tojás554 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
32g rum74 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g cukor77 kcal
Összesen
9784
kcal
- 5% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
13.2g finomliszt48 kcal
-
13.2g vaj95 kcal
-
6.6g dió43 kcal
-
3.3g mazsola10 kcal
-
6.6g aszalt szilva16 kcal
-
6.6g aszalt sárgabarack16 kcal
-
16.9g alma8 kcal
-
5 kcal
-
5 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
13.2g porcukor51 kcal
-
14.6g tojás18 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
1.1g rum2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
Összesen
323
kcal
- 5% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 11.6 g
Zsír
-
Összesen 41.5 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 192 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 422.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 202 mg
-
Nátrium 64 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104.5 g
-
Cukor 69 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 82.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 318 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 117 mg
-
Retinol - A vitamin: 275 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 492 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 206 micro
Összesen
813
kcal
- 5% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 139.8 g
Zsír
-
Összesen 498.5 g
-
Telített zsírsav 227 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 126 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 116 g
-
Koleszterin 2300 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5067.3 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 277 mg
-
Kálcium 877 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 667 mg
-
Foszfor 2422 mg
-
Nátrium 763 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1254.1 g
-
Cukor 824 mg
-
Élelmi rost 70 mg
VÍZ
-
Összesen 985.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3810 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 318 micro
-
K vitamin: 175 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 541 micro
-
Kolin: 1410 mg
-
Retinol - A vitamin: 3304 micro
-
α-karotin 114 micro
-
β-karotin 5903 micro
-
β-crypt 276 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2478 micro
Összesen
9784
kcal
- 5% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 16.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 167.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.5 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 32.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 126 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 109 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 195 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 82 micro
Összesen
323
kcal
Hozzávalók
-
40 dkg finomliszt
-
40 dkg vaj
-
20 dkg dió
-
10 dkg mazsola
-
20 dkg aszalt szilva
-
20 dkg aszalt sárgabarack
-
3 kis db alma
-
5 dkg kandírozott narancshéj
-
5 dkg kandírozott citromhéj
-
1 teáskanál sütőpor
-
1 késhegynyi szódabikarbóna
-
40 dkg porcukor
-
8 db tojás
-
2 csomag vaníliás cukor
-
4 ek rum
-
1 csipet só
-
2 ek cukor
Elkészítés
- A mazsolát megmossuk és leszárítjuk. Az aszalt gyümölcsöket kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A diót durvára vágjuk, vagy zacskóban nyújtófával veregetve a kívánt méretű darabokra törjük. (Ez a gyorsabb módszer!) A dió közé a vágás vagy törés előtt 2 ek kristálycukrot keverünk.
- A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjéből egy csipet só hozzáadása után kemény habot verünk. Ha már kemény a hab, apránként hozzákeverjük a porcukor felét. A habot a további felhasználásig hideg helyre tesszük.
- A 8 tojássárgáját a porcukor másik felével fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lágy vajat.
- A kandírozott gyümölcsöket és a mazsolát meghintjük a kimért lisztből elvett 2 ek liszttel, összekeverjük, hozzáadjuk a durvára vágott diót, a kandírozott narancs- és citromhéjat és a kockákra vágott almát. Félretesszük.
- A lisztben elkeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a vaníliás cukrot.
- A vajas keverékhez apránként belekeverjük a lisztet és a rumot felváltva. Amikor már csak a liszt fele várakozik a keverésre, hozzáadunk a vajas-lisztes-rumos keverékhez néhány ek tojásfehérje habot, így megkönnyítve a liszt további hozzáadását.
- A kandírozott gyümölcsös keveréket úgy adjuk a tésztához, hogy néhány ek habot teszünk a tésztára, erre hintjük a gyümölcsös keverék egy részét, és széles, de azért óvatos mozdulatokkal beledolgozzuk a habos gyümölcsöt a tésztába. Ezt addig ismételjük, amíg a hab és a gyümölcsös keverék el nem fogy.
- Néhány helyen megvajazott és sütőpapírral bélelt püspökkenyér formákba öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeverésen 50 percig sütjük. (Tűpróbáig.) Ha nincs hőlégkeveréses sütőnk, akkor kb. 60 percig sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 719
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 25
- Össznézettség: 141290
- Feltöltés dátuma: 2013. december 26.
Ajánló
A kandírozott narancs- és citromhéjat 1-2 héttel az ünnepek előtt érdemes otthon elkészíteni. Nagyon egyszerű. Ha valaki szeretné kipróbálni, a receptjeim között megtalálja az elkészítési módot. A gyümölcskenyérbe durvára daráltam a kész kandírozott héjakat, a mézeskalácsokba pedig finomra őröltem.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Bjkata
96 recept
Minden karácsonykor újra és újra ezt kéri a család az ünnepi asztalra. Három gyümölcskenyér készül a receptben megadott mennyiségből. Az egyik már kóstolóként az ünnepek előtt elfogy, a második kerül az ünnepi asztalra, a harmadikat pedig Szilveszterig lefagyasztjuk, mert akkor is jól jön még ez a finomság! :)