r
Nosalty Logó

Karácsonyi gyümölcskenyér Bjkata konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Bjkata
Karácsonyi gyümölcskenyér Bjkata konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 813 kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 9784 kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 323 kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    11.6 g

Zsír

  • Összesen
    41.5 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    192 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    422.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    202 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.5 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    318 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    275 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    492 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    206 micro
Összesen 813 kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    139.8 g

Zsír

  • Összesen
    498.5 g
  • Telített zsírsav
    227 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    126 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    116 g
  • Koleszterin
    2300 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5067.3 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    277 mg
  • Kálcium
    877 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    667 mg
  • Foszfor
    2422 mg
  • Nátrium
    763 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1254.1 g
  • Cukor
    824 mg
  • Élelmi rost
    70 mg

VÍZ

  • Összesen
    985.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3810 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    318 micro
  • K vitamin:
    175 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    541 micro
  • Kolin:
    1410 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3304 micro
  • α-karotin
    114 micro
  • β-karotin
    5903 micro
  • β-crypt
    276 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2478 micro
Összesen 9784 kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    167.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.5 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    126 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    195 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 323 kcal

Elkészítés

  1. A mazsolát megmossuk és leszárítjuk. Az aszalt gyümölcsöket kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A diót durvára vágjuk, vagy zacskóban nyújtófával veregetve a kívánt méretű darabokra törjük. (Ez a gyorsabb módszer!) A dió közé a vágás vagy törés előtt 2 ek kristálycukrot keverünk.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjéből egy csipet só hozzáadása után kemény habot verünk. Ha már kemény a hab, apránként hozzákeverjük a porcukor felét. A habot a további felhasználásig hideg helyre tesszük.
  3. A 8 tojássárgáját a porcukor másik felével fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lágy vajat.
  4. A kandírozott gyümölcsöket és a mazsolát meghintjük a kimért lisztből elvett 2 ek liszttel, összekeverjük, hozzáadjuk a durvára vágott diót, a kandírozott narancs- és citromhéjat és a kockákra vágott almát. Félretesszük.
  5. A lisztben elkeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a vaníliás cukrot.
  6. A vajas keverékhez apránként belekeverjük a lisztet és a rumot felváltva. Amikor már csak a liszt fele várakozik a keverésre, hozzáadunk a vajas-lisztes-rumos keverékhez néhány ek tojásfehérje habot, így megkönnyítve a liszt további hozzáadását.
  7. A kandírozott gyümölcsös keveréket úgy adjuk a tésztához, hogy néhány ek habot teszünk a tésztára, erre hintjük a gyümölcsös keverék egy részét, és széles, de azért óvatos mozdulatokkal beledolgozzuk a habos gyümölcsöt a tésztába. Ezt addig ismételjük, amíg a hab és a gyümölcsös keverék el nem fogy.
  8. Néhány helyen megvajazott és sütőpapírral bélelt püspökkenyér formákba öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeverésen 50 percig sütjük. (Tűpróbáig.) Ha nincs hőlégkeveréses sütőnk, akkor kb. 60 percig sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 719
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 25
  • Össznézettség: 141290
  • Feltöltés dátuma: 2013. december 26.

Ajánló

A kandírozott narancs- és citromhéjat 1-2 héttel az ünnepek előtt érdemes otthon elkészíteni. Nagyon egyszerű. Ha valaki szeretné kipróbálni, a receptjeim között megtalálja az elkészítési módot. A gyümölcskenyérbe durvára daráltam a kész kandírozott héjakat, a mézeskalácsokba pedig finomra őröltem. 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Minden karácsonykor újra és újra ezt kéri a család az ünnepi asztalra. Három gyümölcskenyér készül a receptben megadott mennyiségből. Az egyik már kóstolóként az ünnepek előtt elfogy, a második kerül az ünnepi asztalra, a harmadikat pedig Szilveszterig lefagyasztjuk, mert akkor is jól jön még ez a finomság! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...