Aszalt sárgabarack
Leírás
Aszalt sárgabarack – receptek, leírás, tippek
Az aszalt sárgabarack az aszalás során megőrzi vitamintartalmát, csakúgy, mint a zöldségek, ha főzés helyett csak pároljuk őket. Vitamintartalma mellett az eredeti zamatát is megtartja, és koncentrálva adja vissza az ízeket.
A kellemesen fanyar ízű aszalt sárgabarackot felhasználás előtt érdemes lobogó forró vízben fél óráig, illetve hideg vízben egy éjszakán át áztatni. Gyümölcssalátába, müzlibe, piláfba, hústöltelékbe is tehetjük. Pürésítve mártást vagy öntetet készíthetünk belőle.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az az aszalt sárgabarack?
Az aszalt sárgabarack sokak által kedvelt, természetes és tápanyagokban gazdag szárított gyümölcs, amit friss sárgabarackból készítenek szárításos eljárással. A víz elvonásával a gyümölcs édeskés, intenzív ízűvé válik, és hosszabb ideig eláll.
Hogyan vásároljuk?
Aszalt sárgabarackot találunk a piacon, csomagolásmentes boltokban, bioboltokban, illetve szuper- és hipermarketekben is. A kimérős változatnál mindenképp tájékozódjunk a származási helyéről, és érdemes előnyben részesíteni a hazai terméket. Az aszalt sárgabarackot lezárt csomagolásban, hűvös és sötét helyen tároljuk. A hosszabb tárolás érdekében ajánlott hűteni, hogy elkerüljük a penészedést.
Mire jó az aszalt sárgabarack?
Az aszalt sárgabarack sokféle egészségügyi előnnyel büszkélkedhet. Gazdag A-vitaminban (béta-karotin), amely fontos a látás és a bőr egészségének szempontjából. Tartalmaz C-vitamint, bár a szárítás során ennek egy része elvész. Káliumforrás is, így segíti a szív- és izomműködést. Magas természetes cukortartalmának köszönhetően gyorsan energiát ad, de érdemes módjával fogyasztani, mert kalóriadús. Antioxidánsai segítenek a sejtek védelmében, és felveszik a harcot az oxidatív stresszel szemben.
Önmagában fogyasztva is remek nasi, de süteményekhez hozzáadva, szószokban és salátákban is rendkívül finom.
Mi készülhet az aszalt sárgabarackból?
Készülhet cukormentes püspökkenyér, karácsonyi kínálótál, húsvéti édes zsemle, tripladiós-lekváros berliner, tökéletes csirke vacsorára és különleges Panforte di Siena is.
Még több aszalt sárgabarackos receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Aszalt sárgabarackot az év bármely időszakában kaphatunk bioboltokban, piacon, illetve szuper-és hipermarketekben is.
hogyan tároljam
Lezárt csomagolásban, hűvös és sötét helyen. A hosszabb tárolás érdekében ajánlott hűteni, hogy elkerüljük a penészedést.
100g Aszalt sárgabarack
fehérjetartalom
3.39 g
zsírtartalom
0.165 g
szénhidráttartalom
62.64 g
víztartalom
30.89 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
71 mg
Kalcium
55 mg
Magnézium
32 mg
Nátrium
10 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.143 g
Kolin
13.9 mg
E vitamin
4.33 mg
Niacin - B3 vitamin
2.589 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
3.39 g
Zsír
telített zsírsav
0.017 g
egyszeresen telített zsírsav
0.074 g
többszörösen telített zsírsav
0.074 g
ásványi anyagok
Kalcium
55 mg
Vas
2.66 mg
Magnézium
32 mg
Foszfor
71 mg
Nátrium
10 mg
Cink
0.39 mg
Réz
0.343 mg
Mangán
0.235 mg
Szelén
2.2 µg
szénhidrát
rost
7.3 g
cukor
53.44 g
víz
30.89 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.015 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.074 mg
Niacin - B3 vitamin
2.589 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.516 mg
Folát
10 µg
Kolin
13.9 mg
Béta-karotin
2163 µg
E vitamin
4.33 mg
K vitamin
3.1 µg
A vitamin
180 µg
C vitamin
1 mg
B6 vitamin
0.143 g