Kávé

Kávé

Leírás

Kávé – receptek, leírás, tippek

A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon, amely az emberek mindennapjainak szerves részévé vált. Kellemes aromája és koffeintartalma miatt frissít, élénkít, és fokozza a koncentrációt. A kávé több mint 70 országban terem, legjelentősebb termelői között szerepel Brazília, Vietnam, Kolumbia és Etiópia. A kávészemek a kávécserje ("Coffea") termései, amelyeket betakarítás után szárítanak, pörkölnek, majd őrölnek.

A kávé többféle formában kapható: szemes, őrölt, instant vagy kapszulás változatban. Fogyasztható eszpresszóként, hosszú kávéként, latte vagy cappuccino formájában, illetve hideg kávéitalokban. A trópusi éghajlaton termő kávécserje feldolgozott magja. A kesernyés ízű ital előnyei fő hatóanyagához, koffeintartalmához kötődnek: növeli az éberséget, stimulálja az ideg-, szív- és érrendszert, és közismerten vízhajtó hatású. Szemes, őrölt és instant változatban kapható. Leggyakoribb kávéfajták: Coffea arabica (typica, bourbon, mokka) és a Coffea canephora (robusta, kouillon, uganda).

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a kávé?

A kávé a kávécserje terméséből, az úgynevezett kávébabból készül. Két fő fajtája a Coffea arabica és a Coffea canephora (közismertebb nevén robusta). Az arabica kávé lágyabb, savasabb ízvilágú, míg a robusta erősebb, kesernyésebb aromájú, és magasabb koffeintartalommal bír. A kávé feldolgozása több lépcsőben zajlik: a babszemeket fermentálják, szárítják, pörkölik, majd különböző formában árusítják.

Hogyan vásároljuk?

A kávét szemes, őrölt vagy instant formában vásárolhatjuk meg. A frissen őrölt kávé a legintenzívebb aromájú, ezért érdemes otthoni darálót használni. Figyeljünk a származási helyre és a pörkölés típusára: a világosabb pörkölés savasabb, gyümölcsösebb ízt ad, míg a sötét pörkölés testesebb, csokoládés vagy karamelles ízvilágú.

Mire jó a kávé?

A kávé élénkítő hatású a koffeintartalmának köszönhetően, amely segít a fáradtság leküzdésében, és javítja a koncentrációt. Antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek támogatják a szervezet védekezőképességét. Emellett a kávéfogyasztás serkenti az anyagcserét, és javíthatja a sportteljesítményt.

Mi készülhet kávéból?

Kávés italok: Espresso-tonik, latte, cappuccino, dirty chai, jegeskávé vagy banános kávékülönlegesség.
Desszertek: Tiramisu, kávétorta, kávés mousse, torta vagy kuglóf.
Alkoholos italok: Espresso martini, White Russian vagy házi Baileys.

Még több kávéval készült receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Kávé az év bármely időszakában kapható szemes változatban, őrölve vákkumcsomagolásban vagy instant formában is.

hogyan tároljam

A kávét légmentesen záródó edényben, hűvös, száraz helyen tároljuk. A szemes kávé tovább megőrzi frissességét, mint az őrölt változat. Fagyasztása nem ajánlott, mert a nedvesség károsíthatja az aromákat.

100g Kávé

fehérjetartalom

0.12 g

zsírtartalom

0.184 g

szénhidráttartalom

1.67 g

víztartalom

97.8 g

gramm kávé?

Top ásványi anyagok

Magnézium

80 mg

Nátrium

14 mg

Foszfor

7 mg

Kalcium

2 mg

Top vitaminok

Niacin - B3 vitamin

5.207 mg

Kolin

2.6 mg

B6 vitamin

0.002 g

C vitamin

0.2 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.12 g

Zsír

telített zsírsav

0.092 g

többszörösen telített zsírsav

0.092 g

ásványi anyagok

Kalcium

2 mg

Vas

0.13 mg

Magnézium

80 mg

Foszfor

7 mg

Nátrium

14 mg

Cink

0.05 mg

Réz

0.05 mg

Mangán

0.05 mg

szénhidrát

víz

97.8 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.001 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.177 mg

Niacin - B3 vitamin

5.207 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.028 mg

Folát

1 µg

Kolin

2.6 mg

E vitamin

0.01 mg

K vitamin

0.1 µg

C vitamin

0.2 mg

B6 vitamin

0.002 g

149 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!