Narancslekvár

A narancslekvár egy finom és népszerű gyümölcslekvár, amely főként narancsból készül. Jellegzetes ízét az édes és savanykás jegyek keveréke adja, gyakran kesernyés árnyalattal, amelyet a narancshéj használata eredményez. Ez a lekvár különösen elterjedt az angolszász országokban, például az Egyesült Királyságban, ahol „marmalade" néven ismert.
A narancslekvár készítésének hagyománya Spanyolországba és Portugáliába vezethető vissza, ahol a keserű narancsokat (Sevilla narancs) használták. A brit marmalade különösen a 18. században vált népszerűvé, amikor a skót Dundee városában elindult a kereskedelmi gyártása.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A narancslekvár egy kedvelt, de nálunk kevésbé elterjedt lekvárféle. Fő hozzávalói: narancs, cukor, víz, és sok esetben narancshéj is. Néha citromot is adnak hozzá, hogy fokozzák a savasságot. Tehetjük pirítósra, kalácsra, de süteményeknek és húsoknak is jól áll.
Narancslekvár vásárlásakor érdemes figyelembe venni a készítmény gyümölcstartalmát. A jobb minőségű narancslekvárok akár 60-70 százalékos gyümölcstartalommal is rendelkezhetnek, de te magad is elkészítheted. Szuper- és hipermarketekben, bioboltokban, piacon és kisebb üzletekben is megtalálod. Felbontás után hűtőben kell tárolni.
A narancslekvár gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban, amennyiben magas gyümölcstartalommal rendelkezik. Magas cukortartalma miatt mértékkel kell fogyasztani. Reggelire pirítósra kenve, emellett sütemények, torták és édességek készítéséhez is használják. Egyes konyhákban, például az ázsiai vagy mediterrán konyhában, húsok (például kacsa vagy sertéshús) mázaként is alkalmazzák.
Készülhetnek mézeskalácsgolyók fehércsokival, narancslekváros mákos babka, kakaós bejgli, narancsos-kakaós csigafenyőfa, narancshabos fekete-fehér kekszek, háromszínű narancsos kávétorta és kalácsfelfújt muffinformában.
Még több narancslekváros receptért görgess lejjebb!
Narancslekvár az év bármely időszakában kapható szuper- és hipermarketekben, bioboltokban, piacon és kisebb delikáteszekben.
Felbontás után hűtőben kell tárolni.
fehérjetartalom
0.3 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
66.3 g
víztartalom
33.2 g
Nátrium
56 mg
Kalcium
38 mg
Foszfor
4 mg
Magnézium
2 mg
B6 vitamin
0.019 g
C vitamin
4.8 mg
Kolin
3 mg
E vitamin
0.06 mg
fehérje
0.3 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
38 mg
Vas
0.15 mg
Magnézium
2 mg
Foszfor
4 mg
Nátrium
56 mg
Cink
0.04 mg
Réz
0.09 mg
Mangán
0.02 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
0.7 g
cukor
60 g
víz
33.2 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.005 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.025 mg
Niacin - B3 vitamin
0.052 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.015 mg
Folát
9 µg
Kolin
3 mg
Alfa-karotin
5 µg
Béta-karotin
15 µg
Béta-kriptoxantin
38 µg
Lutein+zeaxantin
58 µg
E vitamin
0.06 mg
A vitamin
3 µg
C vitamin
4.8 mg
B6 vitamin
0.019 g
A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!
Lakos BenedekA leves medvehagymás, a főétel cukkinis-zöldspárgás, így nem lehet panasz a tavaszi alapanyagokra és ízekre. Jó, a desszertünk "csak" csokis, de nagyon-nagyon szaftos.
NosaltyVilágszerte egyre nagyobb tábora van az olajmentes sütésnek és ételkészítésnek, az ehhez szükséges eszközt pedig igen olcsón kínálja most az Aldi.
NosaltyRengeteg pénzt spórolhatsz meg, ha bevásárolsz ebből a jó minőségű téliszalámiból.
Nemrég írtunk meg mi is, hogy a Dunántúl legendás csárdája bezár, és nem is kívánják semmilyen formában átadni az üzemeltetését másnak. Most viszont, úgy néz ki, mégis van remény arra, hogy újranyisson.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...
Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!