Narancslekvár

Narancslekvár

Leírás

Narancslekvár – receptek, leírás, tippek

A narancslekvár egy finom és népszerű gyümölcslekvár, amely főként narancsból készül. Jellegzetes ízét az édes és savanykás jegyek keveréke adja, gyakran kesernyés árnyalattal, amelyet a narancshéj használata eredményez. Ez a lekvár különösen elterjedt az angolszász országokban, például az Egyesült Királyságban, ahol „marmalade" néven ismert.

A narancslekvár készítésének hagyománya Spanyolországba és Portugáliába vezethető vissza, ahol a keserű narancsokat (Sevilla narancs) használták. A brit marmalade különösen a 18. században vált népszerűvé, amikor a skót Dundee városában elindult a kereskedelmi gyártása.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a narancslekvár?

A narancslekvár egy kedvelt, de nálunk kevésbé elterjedt lekvárféle. Fő hozzávalói: narancs, cukor, víz, és sok esetben narancshéj is. Néha citromot is adnak hozzá, hogy fokozzák a savasságot. Tehetjük pirítósra, kalácsra, de süteményeknek és húsoknak is jól áll.

Hogyan vásároljuk?

Narancslekvár vásárlásakor érdemes figyelembe venni a készítmény gyümölcstartalmát. A jobb minőségű narancslekvárok akár 60-70 százalékos gyümölcstartalommal is rendelkezhetnek, de te magad is elkészítheted. Szuper- és hipermarketekben, bioboltokban, piacon és kisebb üzletekben is megtalálod. Felbontás után hűtőben kell tárolni.

Mire jó a narancslekvár?

A narancslekvár gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban, amennyiben magas gyümölcstartalommal rendelkezik. Magas cukortartalma miatt mértékkel kell fogyasztani. Reggelire pirítósra kenve, emellett sütemények, torták és édességek készítéséhez is használják. Egyes konyhákban, például az ázsiai vagy mediterrán konyhában, húsok (például kacsa vagy sertéshús) mázaként is alkalmazzák.

Mi készülhet a narancslekvár?

Készülhetnek mézeskalácsgolyók fehércsokival, narancslekváros mákos babka, kakaós bejgli, narancsos-kakaós csigafenyőfa, narancshabos fekete-fehér kekszek, háromszínű narancsos kávétorta és kalácsfelfújt muffinformában.

Még több narancslekváros receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Narancslekvár az év bármely időszakában kapható szuper- és hipermarketekben, bioboltokban, piacon és kisebb delikáteszekben.

hogyan tároljam

Felbontás után hűtőben kell tárolni.

100g Narancslekvár

fehérjetartalom

0.3 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

66.3 g

víztartalom

33.2 g

gramm narancslekvár?

Top ásványi anyagok

Nátrium

56 mg

Kalcium

38 mg

Foszfor

4 mg

Magnézium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.019 g

C vitamin

4.8 mg

Kolin

3 mg

E vitamin

0.06 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.3 g

Zsír

ásványi anyagok

Kalcium

38 mg

Vas

0.15 mg

Magnézium

2 mg

Foszfor

4 mg

Nátrium

56 mg

Cink

0.04 mg

Réz

0.09 mg

Mangán

0.02 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

0.7 g

cukor

60 g

víz

33.2 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.005 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.025 mg

Niacin - B3 vitamin

0.052 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.015 mg

Folát

9 µg

Kolin

3 mg

Alfa-karotin

5 µg

Béta-karotin

15 µg

Béta-kriptoxantin

38 µg

Lutein+zeaxantin

58 µg

E vitamin

0.06 mg

A vitamin

3 µg

C vitamin

4.8 mg

B6 vitamin

0.019 g

Címlapról ajánljuk

Elfeledett magyar böjti ételek: ezekkel várták felmenőink a húsvétot

A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!

Lakos Benedek

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Kelt tészta készítése

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...

Kijevi krémes

Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!