r
Nosalty Logó

Mole poblano, a híres mexikói szósz

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
0 csillag • 0 értékelés •0 hozzászólás

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Mole poblano, a híres mexikói szósz
Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 136 kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 1636 kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 153 kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    293.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    158 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    214 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 136 kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    27.4 g

Zsír

  • Összesen
    108.9 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    119 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3523.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    495 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    400 mg
  • Foszfor
    674 mg
  • Nátrium
    1899 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    139.5 g
  • Cukor
    71 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    257.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    325 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    118 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    274 micro
  • α-karotin
    120 micro
  • β-karotin
    551 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    180 micro
Összesen 1636 kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    328.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    177 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    24 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    240 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 153 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy kisebb lábasban felmelegítjük az alaplevet. Hozzáadjuk a csokoládét, majd a főzés előrehaladtával a további hozzávalókat is az alaplébe tesszük.
  2. A szárított egész chilik magházát kivágjuk, a magokat félretesszük, a héjat pedig nagyobb darabokra vágjuk, és az alapléhez adjuk. Egész chiliként pasilla, mulato és ancho chilipaprika kerül bele, ezek ugyanis nem túl csípősek, ízre nagyjából olyanok, mint a mi fűszerpaprikánk. Persze ezek nélkül is nekifuthatunk a szósznak, már csak azért is, mert őrölve könnyebben hozzáférhetőek, de azért próbáljunk meg legalább egyfélét egészben beszerezni.
  3. A chilimagokat, a koriandermagokat, az ánizsmagokat, a szegfűszegeket és a borsszemeket száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd késes aprítóba tesszük.
  4. Lepirítjuk a szezámmagot, 2 teáskanállal félreteszünk tálaláshoz, a többit az aprítóba tesszük. Ezután kevés olajon lepirítjuk a mandulát, a tökmagot és a mazsolát, majd irány az aprító.
  5. Jöhet a darálás: a lepirított alapanyagokat amennyire tudjuk, finomra daráljuk. Ne szorongjunk amiatt, ha nem sikerül teljesen tökéletesre, a szószt úgyis leturmixoljuk még egyszer, és szükség szerint át is szűrhetjük.
  6. A morzsát, valamint a chiliport az alapléhez adjuk. A serpenyőnkben gyorsan, egymás után lepirítjuk a bagettkarikákat és a tortillalapot, a banánt, végül a paradicsomot, a fokhagymát és a szeletelt fehér hagymát. Ezek is mehetnek az alaplébe.
  7. Hagyjunk mindent egy picit állni a lében, majd kanalazzuk át az egészet turmixgépbe, és turmixoljuk krémesre. Ízlés szerint sózzuk, és szükség esetén egy kevés vízzel hígítjuk.
  8. Gyakorlatilag kész is a szószunk, de ízlés szerint hozzákeverhetünk egy kevés tejszínt vagy rizstejszínt (én mindenképpen ajánlom). Végül szükség szerint szűrjük-passzírozzuk át a szószt szitán, majd fogyaszthatjuk is.
  9. Sült pulykával a legautentikusabb, de bármilyen húshoz jól passzol. Köretként sáfrányos rizst és pirított tortillát kínáljunk hozzá, de tacóba is szuper szószként.

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 43
  • Össznézettség: 6502
  • Feltöltés dátuma: 2021. február 19.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mole poblano, a híres mexikói szósz
Rosanics Petra 360 recept

A mole poblano a mexikói konyha egyik legismertebb szósza, Puebla állam büszkesége. Sötétbarna színét a belefőzött nem kevés szárított poblano chili mellett a csokoládétól kapja. Eredtileg kakaóport és cukrot tettek a szószba, de mára ezt többnyire csokoládéval helyettesítik, így is számos más hozzávalóra van még szükség. Csodásan illik mindenféle húsételhez, és bár a mi ízlésünknek elsőre talán picit szokatlan, de ha egyszer rákapunk az ízére, nagy kedvencünk lesz!

Hozzászólások (0)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

„Ha valaki heti egyszer eszik húst, az már elismerést érdemlő...

Molnár Dávid hétköznap a 24.hu újságírója, hétvégén azonban vegán cukrásszá avanzsál, desszertkölteményeit, amelyek megszólalásig hasonlítanak az „eredeti”, nem vegán változatra pedig Instagram-oldalán és blogján osztja meg. Január hosszú évek óta a vegán táplálkozás hónapja, ennek apropóján beszélgettünk Molnár Dáviddal a vegán sütés-főzés rejtelmeiről.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!