Mole poblano, a híres mexikói szósz
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
42g alaplé3 kcal
-
8g étcsokoládé46 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g ánizs0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
2g szezámmag10 kcal
-
2g mandula12 kcal
-
2g tökmag7 kcal
-
1g mazsola3 kcal
-
12 kcal
-
2g bagett6 kcal
-
2g tortilla lap5 kcal
-
6g banán4 kcal
-
8g paradicsom2 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
4g fehér hagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g habtejszín24 kcal
Összesen
136
kcal
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
500g alaplé35 kcal
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
1g koriandermag3 kcal
-
0g ánizs0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
21g szezámmag120 kcal
-
25g mandula148 kcal
-
20g tökmag89 kcal
-
11g mazsola33 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
26g bagett71 kcal
-
20g tortilla lap65 kcal
-
75g banán43 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
45g fehér hagyma16 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
Összesen
1636
kcal
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
46.6g alaplé3 kcal
-
9.3g étcsokoládé51 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0.1g koriandermag0 kcal
-
0g ánizs0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
2g szezámmag11 kcal
-
2.3g mandula14 kcal
-
1.9g tökmag8 kcal
-
1g mazsola3 kcal
-
1.5g napraforgó olaj13 kcal
-
2.4g bagett7 kcal
-
1.9g tortilla lap6 kcal
-
7g banán4 kcal
-
9.3g paradicsom2 kcal
-
1.1g fokhagyma2 kcal
-
4.2g fehér hagyma2 kcal
-
0g só0 kcal
-
9.3g habtejszín27 kcal
Összesen
153
kcal
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 9.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 293.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 158 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.6 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 21.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 214 micro
-
Lut-zea 15 micro
Összesen
136
kcal
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 27.4 g
Zsír
-
Összesen 108.9 g
-
Telített zsírsav 44 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 119 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3523.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 495 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 400 mg
-
Foszfor 674 mg
-
Nátrium 1899 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 139.5 g
-
Cukor 71 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 257.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 325 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 118 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 274 micro
-
α-karotin 120 micro
-
β-karotin 551 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 180 micro
Összesen
1636
kcal
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 328.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 177 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 240 micro
-
Lut-zea 17 micro
Összesen
153
kcal
Hozzávalók
-
5 dl alaplé
-
1 tk chilipehely
-
1 kk koriandermag
-
1 késhegynyi ánizs
-
4 db szegfűszeg
-
5 szem fekete bors
-
3 ek szezámmag
-
2 ek tökmag
-
2 ek napraforgó olaj
-
2 szelet bagett
-
0.5 db tortilla lap
-
1 db paradicsom
-
4 gerezd fokhagyma
-
0.5 db fehér hagyma
-
só ízlés szerint
-
1 dl habtejszín
Elkészítés
- Egy kisebb lábasban felmelegítjük az alaplevet. Hozzáadjuk a csokoládét, majd a főzés előrehaladtával a további hozzávalókat is az alaplébe tesszük.
- A szárított egész chilik magházát kivágjuk, a magokat félretesszük, a héjat pedig nagyobb darabokra vágjuk, és az alapléhez adjuk. Egész chiliként pasilla, mulato és ancho chilipaprika kerül bele, ezek ugyanis nem túl csípősek, ízre nagyjából olyanok, mint a mi fűszerpaprikánk. Persze ezek nélkül is nekifuthatunk a szósznak, már csak azért is, mert őrölve könnyebben hozzáférhetőek, de azért próbáljunk meg legalább egyfélét egészben beszerezni.
- A chilimagokat, a koriandermagokat, az ánizsmagokat, a szegfűszegeket és a borsszemeket száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd késes aprítóba tesszük.
- Lepirítjuk a szezámmagot, 2 teáskanállal félreteszünk tálaláshoz, a többit az aprítóba tesszük. Ezután kevés olajon lepirítjuk a mandulát, a tökmagot és a mazsolát, majd irány az aprító.
- Jöhet a darálás: a lepirított alapanyagokat amennyire tudjuk, finomra daráljuk. Ne szorongjunk amiatt, ha nem sikerül teljesen tökéletesre, a szószt úgyis leturmixoljuk még egyszer, és szükség szerint át is szűrhetjük.
- A morzsát, valamint a chiliport az alapléhez adjuk. A serpenyőnkben gyorsan, egymás után lepirítjuk a bagettkarikákat és a tortillalapot, a banánt, végül a paradicsomot, a fokhagymát és a szeletelt fehér hagymát. Ezek is mehetnek az alaplébe.
- Hagyjunk mindent egy picit állni a lében, majd kanalazzuk át az egészet turmixgépbe, és turmixoljuk krémesre. Ízlés szerint sózzuk, és szükség esetén egy kevés vízzel hígítjuk.
- Gyakorlatilag kész is a szószunk, de ízlés szerint hozzákeverhetünk egy kevés tejszínt vagy rizstejszínt (én mindenképpen ajánlom). Végül szükség szerint szűrjük-passzírozzuk át a szószt szitán, majd fogyaszthatjuk is.
- Sült pulykával a legautentikusabb, de bármilyen húshoz jól passzol. Köretként sáfrányos rizst és pirított tortillát kínáljunk hozzá, de tacóba is szuper szószként.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 25
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 27
- Össznézettség: 6295
- Feltöltés dátuma: 2021. február 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
A mole poblano a mexikói konyha egyik legismertebb szósza, Puebla állam büszkesége. Sötétbarna színét a belefőzött nem kevés szárított poblano chili mellett a csokoládétól kapja. Eredtileg kakaóport és cukrot tettek a szószba, de mára ezt többnyire csokoládéval helyettesítik, így is számos más hozzávalóra van még szükség. Csodásan illik mindenféle húsételhez, és bár a mi ízlésünknek elsőre talán picit szokatlan, de ha egyszer rákapunk az ízére, nagy kedvencünk lesz!