Ánizs
Leírás
Ánizs – receptek, leírás, tippek
Az ánizs az ernyősvirágzatúak családjába tartozó fűszernövény, amely Keletről (Indiából, Egyiptomból) származik. Már az ősi Kínában ismerték, és szent növényként tisztelték, az ókori Rómában is használták. Európában az ánizs zöld magját a pékek nagyon régóta használják fűszerként perecek, lepények, knäckebrot, de kekszek és sütemények (különösen mézeskalács, szuflék) illatosítására is.
Az ánizst elterjedten használják a cukoriparban (Flavigny drazsé) és a szeszgyártásban (Pastis aperitif, Anisette likőr). Apróra vágott leveleivel marinált zöldségeket, salátákat, Dél-Franciaországban pedig halleveseket ízesítenek. A kapor egyik francia elnevezése is „hamis ánizs”.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az az ánizs?
Az ánizs (Pimpinella anisum) gyógynövény és fűszernövény, amely az ernyősvirágzatúak (Apiaceae) családjába tartozik. Évszázadok óta használják fűszerezésre, gyógyászati célokra és illatszerek készítéséhez. Az ánizsmag legfontosabb hatóanyaga az anetol, amely az illatát és ízét adja. Ezen kívül tartalmaz flavonoidokat, fehérjéket, rostokat és ásványi anyagokat (például vasat és kalciumot).
Hogyan vásároljuk?
Ánizst egész magként és őrölt változatban is tudunk venni a szuper- és hipermarketekben, illetve fűszerboltokban. Az egész ánizs tovább megőrzi aromáját, míg az őrölt ánizs praktikusabban felhasználható. Légmentesen zárható, fénytől védett, hűvös helyen tároljuk. Az őrölt ánizs pár hónapig őrzi meg erőteljes ízét, míg az egész ánizs akár egy évig is tárolható.
Mire jó az ánizs?
Az ánizs enyhíti a puffadást, a gyomorpanaszokat, és serkenti az emésztést. Oldja a váladékot, és segít a felső légúti megbetegedések kezelésében. Az ánizs hatékonyan alkalmazható a csecsemők kólikás panaszainak enyhítésére. Magja jellegzetesen édes, fűszeres ízű, gyakran használják sütemények, kenyerek, likőrök (pl. ouzo, raki, abszint) és édességek ízesítésére. A közel-keleti és indiai konyhában is elterjedt, gyakran keverik más fűszerekkel.
Az ánizsból nyert illóolajat kozmetikai termékekben, masszázsolajokban és illatosítókban is használják, mert antibakteriális és nyugtató hatású. Az ánizs népszerű a méhészek körében is, mert virágai vonzzák a méheket.
Mi készülhet az ánizsból?
Készülhet pan de muerto, csokikrémes répaszelet, kubai fahéjas süti - bocado de principe, nyugat-afrikai rizses hús, gombás Pho leves, marokkói répás lencsesaláta, mole poblano, a híres mexikói szósz, fűszeres csirke-fajitas és tikka masala csirke kókuszosan.
Még több ánizsos receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Ánizst az év bármely időszakában kaphatunk.
hogyan tároljam
Az őrölt ánizs pár hónapig őrzi meg erőteljes ízét, míg az egész ánizs akár egy évig is tárolható légmentesen zárható edényben, fénytől védett helyen.
100g Ánizs
fehérjetartalom
17.6 g
zsírtartalom
13.516 g
szénhidráttartalom
50.02 g
víztartalom
9.54 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
646 mg
Foszfor
440 mg
Magnézium
170 mg
Vas
36.96 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.65 g
C vitamin
21 mg
Niacin - B3 vitamin
3.06 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.797 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
17.6 g
Zsír
telített zsírsav
0.586 g
egyszeresen telített zsírsav
9.78 g
többszörösen telített zsírsav
3.15 g
ásványi anyagok
Kalcium
646 mg
Vas
36.96 mg
Magnézium
170 mg
Foszfor
440 mg
Nátrium
16 mg
Cink
5.3 mg
Réz
0.91 mg
Mangán
2.3 mg
Szelén
5 µg
szénhidrát
rost
14.6 g
víz
9.54 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.34 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.29 mg
Niacin - B3 vitamin
3.06 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.797 mg
Folát
10 µg
A vitamin
16 µg
C vitamin
21 mg
B6 vitamin
0.65 g