Kubai fahéjas süti - bocado de principe
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 9% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 7% Zsír
A pudinghoz
-
125g tej70 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
1g ánizs4 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
0 kcal
-
13g tojássárgája40 kcal
-
27 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A piskótához
-
15g finomliszt55 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
10g tej6 kcal
-
0 kcal
A sziruphoz
-
15g barna cukor57 kcal
-
5g lime1 kcal
-
15g víz0 kcal
-
3g rum7 kcal
Összesen
417
kcal
- 9% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 7% Zsír
A pudinghoz
-
1000g tej560 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
10g ánizs34 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
0 kcal
-
100g tojássárgája322 kcal
-
60g kukoricaliszt218 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A piskótához
-
120g finomliszt437 kcal
-
8g sütőpor4 kcal
-
0g só0 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
80g tej45 kcal
-
0 kcal
A sziruphoz
-
120g barna cukor456 kcal
-
43g lime11 kcal
-
120g víz0 kcal
-
24g rum55 kcal
Összesen
3331
kcal
- 9% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 7% Zsír
A pudinghoz
-
45.2g tej25 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0.5g ánizs2 kcal
-
9g cukor35 kcal
-
0 kcal
-
4.5g tojássárgája15 kcal
-
2.7g kukoricaliszt10 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A piskótához
-
5.4g finomliszt20 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
14.9g tojás19 kcal
-
3.6g tej2 kcal
-
0 kcal
A sziruphoz
-
5.4g barna cukor21 kcal
-
1.9g lime0 kcal
-
5.4g víz0 kcal
-
1.1g rum3 kcal
Összesen
152
kcal
- 9% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 13 g
Zsír
-
Összesen 10.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 271 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 817.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 299 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 260 mg
-
Nátrium 210 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.3 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 58 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 106 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 57 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 212 mg
-
Retinol - A vitamin: 104 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 322 micro
Összesen
417
kcal
- 9% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 104.4 g
Zsír
-
Összesen 80.8 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 2165 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6540.3 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 195 mg
-
Kálcium 2394 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 156 mg
-
Foszfor 2083 mg
-
Nátrium 1680 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 514.8 g
-
Cukor 363 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 463.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 848 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 456 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 416 micro
-
Kolin: 1696 mg
-
Retinol - A vitamin: 836 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 100 micro
-
β-crypt 60 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2580 micro
Összesen
3331
kcal
- 9% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 295.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 108 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.2 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 20.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 117 micro
Összesen
152
kcal
Hozzávalók
A pudinghoz
-
1 l tej
-
3 db fahéjrúd
-
200 g cukor
-
1 ek vanília kivonat
-
5 db tojássárgája
-
3 púpozott ek kukoricaliszt
A piskótához
-
120 g finomliszt
-
8 g sütőpor
-
1 csipet só
-
6 db tojás
-
80 ml tej
-
1 ek vanília kivonat
A sziruphoz
-
120 g barna cukor
-
120 ml víz
-
3 ek rum
Elkészítés
A pudinghoz
- A pudingot érdemes egy nappal korábban elkészíteni. A tejet egy lábasba öntjük, beleszórjuk az ánizst és a fahéjrudakat, ezekkel felforraljuk, majd beleöntjük a cukrot. Hagyjuk hűlni, aztán szűrjük le.
- A tojássárgákat a cukorral egy nagy tálban világosra és habosra verjük. Ha a tej már eléggé kihűlt, lassan a cukros tojáshoz öntjük, közben végig keverjük, nehogy összekapja. Ekkor visszaöntjük a lábasba.
- A kukoricalisztet kevés cukros tejjel simára keverjük, majd a közepes lángra tett tejes keverékhez adjuk. Állandó kevergetés mellett főzzük körülbelül 5-10 percig, amíg sűrű, sima keveréket nem kapunk.
- Ha kész, hagyjuk kihűlni, közben párszor keverjük át, majd fedjük le a felületét sütőpapírral, ne érintkezzen levegővel.
A piskótához
- A piskóta elkészítéséhez a sütőt 190 fokra előmelegítjük, és egy 20cm x 30cm-es tepsit vékonyan kivajazunk, kilisztezünk.
- Egy tálban összeszitáljuk a lisztet, a sütőport és egy csipet sót.
- Egy keverőtálba a szétválasztott tojássárgákat a cukor 2/3-ával halványsárgára és krémesre keverjük.
- Lassú csepegtetéssel adjuk hozzá a tejet és a vanília kivonatot a keverékhez. Öntsük a tojássárgás keveréket a liszthez, és habverővel óvatosan keverjük addig, amíg homogén lesz, nem kell túlkeverni.
- Elektromos habverővel verjük keményre a tojásfehérjét úgy, hogy keverés közben fokozatosan adjuk hozzá a maradék cukrot.
- A tojáshabot fakanállal óvatosan és egyenletesen forgassuk a lisztes masszába, majd az így elkészített tésztát simítsuk a kilisztezett formába.
- 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük, vagy amíg a torta közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön. A sütőből kihúzva a piskótát hagyjuk teljesen kihűlni.
A sziruphoz
- Közben a sziruphoz öntsük a cukrot, a lime héját és levét, valamint a 120 ml vizet egy lábasba, forraljuk 5 percig, majd keverjük hozzá a rumot, és hűtsük ki.
- Szurkáljunk sok-sok lyukat villával a piskótába, és locsoljuk meg a sziruppal.
- A teljesen kihűlt piskótára kenjük rá egyenletesen – akár habzsákból – a pudingot, húzzuk habkártyával simára a felületét. Hűtve tálaljuk!
- Szórjuk meg őrölt fahéjjal a tetejét, és nagy kanállal szedjünk mindenkinek egy jókora adagot. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20x30
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 120
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 44
- Össznézettség: 21016
- Feltöltés dátuma: 2022. április 22.
Ajánló
A sütihez késíztett pudingot tálalhatjuk pohárdesszertként, keksszel, karamellel vagy magában, és felhasználhatjuk tortakrémként, vagy annak bevonására.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gréti
588 recept
Kubai fejedelmi falat, így fordíthatnánk magyarra a ’cuban bocado de principe’-t, amit leginkább ünnepekkor készítenek. Én is húsvét előtt futottam bele, de a sok hagyományos fogás, amit mindenképpen el akartam készíteni, megelőzte a sorban. Aztán rájöttem, hogy maradt egy csomó tojás, ezeknek a felhasználására nagyszerű lesz, és így még tovább tarthat az ünneplés.