r
Nosalty Logó

Fekete arany - a dédi diópálinkája

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
giuliettalupa
Fekete arany - a dédi diópálinkája
adag
Előkészítés
perc
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1296 kcal
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 15548 kcal
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 310 kcal
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    27.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    279.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    157 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.4 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    211.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 1296 kcal
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    76.3 g

Zsír

  • Összesen
    326.1 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    236 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3348.9 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    514 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    797 mg
  • Foszfor
    1882 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    569.1 g
  • Cukor
    512 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    2538.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    490 micro
  • Kolin:
    196 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 15548 kcal
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    66.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.4 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 310 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A diót június közepén érdemes gyűjteni, amikor még a héja nem csontosodott meg, könnyen felvágható. A leszedett zöld diót vágjuk kisebb gerezdekre, legalább 4 darabba. A műveletet kesztyűben végezzük, mert a dió és főleg a kifolyó leve nagyon erősen befesti (bebarnítja) a bőrünket, illetve mindent, amihez hozzáér.
  2. Egy széles szájú, jól zárható, nagyobb üvegbe (legalább legyen 5 literes) szórjuk bele a felnegyedelt diót, öntsük hozzá a pálinkát, a tiszta szeszt, majd az összes ízesítőt (a fűszereket, a teafüvet, a kávészemeket és a narancshéjat).
  3. A vizet melegítsük fel, hogy a cukrot könnyen fel tudjuk oldani benne. Felforralni nem szükséges. Amint kihűlt, adjuk a diós keverékhez. Lezárva jól rázzuk össze, és tegyük napos helyre az üveget.
  4. Legalább 3 hétig tartsuk napos helyen, néha-néha megrázogatva, majd ezt követően tegyük hűvös, sötét helyre (legjobb a pince) kb. 5 hónapig. Általában karácsonyra "érik be", akkor leszűrjük, és kisebb üvegekbe porciózzuk, és már iható. Egészségünkre!
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 30
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 5021
  • Feltöltés dátuma: 2020. július 17.

Receptkategóriák

Fekete arany - a dédi diópálinkája
giuliettalupa 82 recept

Ez egy nagyon régi, családi recept. Mióta az eszemet tudom, mindig volt a háznál egy kis diópálinka, amivel a vendéget kínáltuk, amit gyomorfájásra vagy nyugtatóként használtunk, vagy egyszerűen csak a jókedv eléréséhez ittunk belőle egy gyűszűnyit.  A férfiak dolga a pálinkafőzés, a nőké feladata az ízesítése volt. A dédikém június közepe táján mindig szedett pár maroknyi zöld diót, hogy a maradék tavalyi pálinkába szórva elkészítse a híresen finom "fekete aranyat", vagyis a sötét színű diósnapszot. Még ma is a dédi girbegurba betűkkel megírt, sárguló cetlijét keresgéljük elő minden év nyarán, ha nekiállunk a diópálinkának. Biztos tudnánk fejből is a receptet, de olyan ez, mint egy szertartás, előkerül a receptes doboz, felvillan a régi nyarak emléke, és sokszor előkerül a diósnapsz is (ha még van a tavalyiból), és koccintunk egyet a dédi emlékére.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...