Fekete arany - a dédi diópálinkája
- 2% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
42g dió273 kcal
-
250g pálinka578 kcal
-
42g tiszta szesz284 kcal
-
42g cukor161 kcal
-
0g ánizs0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g kávé0 kcal
-
0g fekete tea0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
-
42g víz0 kcal
- 2% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
500g dió3270 kcal
-
3000g pálinka6930 kcal
-
500g tiszta szesz3410 kcal
-
500g cukor1935 kcal
-
0g ánizs0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g kávé0 kcal
-
3g fekete tea0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
1g fekete bors3 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
-
500g víz0 kcal
- 2% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
10g dió65 kcal
-
60g pálinka138 kcal
-
10g tiszta szesz68 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g ánizs0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g kávé0 kcal
-
0.1g fekete tea0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
-
10g víz0 kcal
- 2% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 27.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 279.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 157 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.4 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 211.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4 micro
- 2% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 76.3 g
Zsír
-
Összesen 326.1 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 236 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3348.9 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 514 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 797 mg
-
Foszfor 1882 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 10 mg
-
Mangán 18 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 569.1 g
-
Cukor 512 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 2538.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 490 micro
-
Kolin: 196 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 63 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
- 2% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.5 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 66.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 38 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.4 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 50.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Hozzávalók
-
50 dkg cukor
-
1 teáskanál ánizs
-
2 db fahéjrúd
-
10 db szegfűszeg
-
5 dl víz
Elkészítés
- A diót június közepén érdemes gyűjteni, amikor még a héja nem csontosodott meg, könnyen felvágható. A leszedett zöld diót vágjuk kisebb gerezdekre, legalább 4 darabba. A műveletet kesztyűben végezzük, mert a dió és főleg a kifolyó leve nagyon erősen befesti (bebarnítja) a bőrünket, illetve mindent, amihez hozzáér.
- Egy széles szájú, jól zárható, nagyobb üvegbe (legalább legyen 5 literes) szórjuk bele a felnegyedelt diót, öntsük hozzá a pálinkát, a tiszta szeszt, majd az összes ízesítőt (a fűszereket, a teafüvet, a kávészemeket és a narancshéjat).
- A vizet melegítsük fel, hogy a cukrot könnyen fel tudjuk oldani benne. Felforralni nem szükséges. Amint kihűlt, adjuk a diós keverékhez. Lezárva jól rázzuk össze, és tegyük napos helyre az üveget.
- Legalább 3 hétig tartsuk napos helyen, néha-néha megrázogatva, majd ezt követően tegyük hűvös, sötét helyre (legjobb a pince) kb. 5 hónapig. Általában karácsonyra "érik be", akkor leszűrjük, és kisebb üvegekbe porciózzuk, és már iható. Egészségünkre!
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 30
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 4940
- Feltöltés dátuma: 2020. július 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ez egy nagyon régi, családi recept. Mióta az eszemet tudom, mindig volt a háznál egy kis diópálinka, amivel a vendéget kínáltuk, amit gyomorfájásra vagy nyugtatóként használtunk, vagy egyszerűen csak a jókedv eléréséhez ittunk belőle egy gyűszűnyit. A férfiak dolga a pálinkafőzés, a nőké feladata az ízesítése volt. A dédikém június közepe táján mindig szedett pár maroknyi zöld diót, hogy a maradék tavalyi pálinkába szórva elkészítse a híresen finom "fekete aranyat", vagyis a sötét színű diósnapszot. Még ma is a dédi girbegurba betűkkel megírt, sárguló cetlijét keresgéljük elő minden év nyarán, ha nekiállunk a diópálinkának. Biztos tudnánk fejből is a receptet, de olyan ez, mint egy szertartás, előkerül a receptes doboz, felvillan a régi nyarak emléke, és sokszor előkerül a diósnapsz is (ha még van a tavalyiból), és koccintunk egyet a dédi emlékére.