Medvehagymás kelt csiga 2. - aszalt paradicsomos
- 14% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
21g tojás26 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
25g tej14 kcal
-
7 kcal
-
3g cukor12 kcal
-
13g teavaj90 kcal
-
2g só0 kcal
-
1g olívaolaj4 kcal
-
4 kcal
A töltelékhez
-
16g medvehagyma23 kcal
-
50g vörösbab169 kcal
-
1g só0 kcal
-
1 kcal
-
23g főtt tojás35 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
46 kcal
-
15g tejföl30 kcal
-
25g főtt sonka35 kcal
-
9 kcal
-
13g mozzarella37 kcal
- 14% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
1g rozmaring1 kcal
-
200g tej112 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
100g teavaj717 kcal
-
18g só0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
35 kcal
A töltelékhez
-
130g medvehagyma184 kcal
-
400g vörösbab1348 kcal
-
6g só0 kcal
-
5 kcal
-
180g főtt tojás279 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
75g paprikás szalámi370 kcal
-
120g tejföl238 kcal
-
200g főtt sonka280 kcal
-
70 kcal
-
100g mozzarella299 kcal
- 14% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
34.9g finomliszt127 kcal
-
5.8g tojás7 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
7g tej4 kcal
-
1.7g friss élesztő2 kcal
-
0.9g cukor3 kcal
-
3.5g teavaj25 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
0.1g olívaolaj1 kcal
-
0.1g napraforgó olaj1 kcal
A töltelékhez
-
4.5g medvehagyma6 kcal
-
14g vörösbab47 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.1g négyszínű bors0 kcal
-
6.3g főtt tojás10 kcal
-
1.9g tojás2 kcal
-
2.6g paprikás szalámi13 kcal
-
4.2g tejföl8 kcal
-
7g főtt sonka10 kcal
-
0.9g szárított paradicsom2 kcal
-
3.5g mozzarella10 kcal
- 14% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42.1 g
Zsír
-
Összesen 30.1 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 220 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2447.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 230 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 119 mg
-
Foszfor 540 mg
-
Nátrium 1480 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 140.1 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 89.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 200 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 305 micro
-
Kolin: 199 mg
-
Retinol - A vitamin: 196 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 1549 micro
-
Lut-zea 276 micro
- 14% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 336.4 g
Zsír
-
Összesen 240.8 g
-
Telített zsírsav 108 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 57 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 1756 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 19576.8 g
-
Cink 33 mg
-
Szelén 512 mg
-
Kálcium 1839 mg
-
Vas 51 mg
-
Magnézium 955 mg
-
Foszfor 4323 mg
-
Nátrium 11843 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1121.1 g
-
Cukor 62 mg
-
Élelmi rost 98 mg
VÍZ
-
Összesen 713.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1604 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 68 mg
-
D vitamin: 331 micro
-
K vitamin: 57 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 31 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2439 micro
-
Kolin: 1596 mg
-
Retinol - A vitamin: 1566 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 419 micro
-
β-crypt 37 micro
-
Likopin 12394 micro
-
Lut-zea 2206 micro
- 14% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.8 g
Zsír
-
Összesen 8.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 684 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 151 mg
-
Nátrium 414 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 24.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 85 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 55 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 433 micro
-
Lut-zea 77 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
100 dkg finomliszt
-
3 db tojás
-
50 g friss élesztő
-
5 teáskanál cukor
-
3 teáskanál só
A töltelékhez
-
2 csokor medvehagyma
-
1 teáskanál só
-
3 db főtt tojás
-
1 db tojás
-
75 g paprikás szalámi
-
3 db szárított paradicsom
-
100 g mozzarella
Elkészítés
A tésztához
- A tálba tesszük a lisztet, a tojásokat, sót, cukrot, rozmaringot kicsit elkeverjük.
- Bögrében langyosítjuk a tejet, beletesszük a cukor és az élesztőt, felfuttatjuk. Ha kész, beletesszük a tálba a lisztes keverékhez.
- Beleöntjük a felolvasztott teavajat, és elkezdjük jó alaposan összedolgozni addig, amíg elválik a táltól, és szép hólyagosra nem tudjuk dagasztani. Liszttel leszórva, konyharuhával lefedve, langyos helyen kelesztjük kb. 35-40 percig.
- A sütőt előmelegítjük, a tepsiket kiolajozzuk, és beletesszük a sütőpapírokat.
- Sós vízben keményre főzzük a tojásokat egy kis lábasban, abban hűtjük ki, megpucoljuk.
- Egy másik tálba tesszük bele a tejfölt, a finomra vágott medvehagymát, a vörös babot, a szeletelt paprikás szalámit, a nyers tojást, a kicsire felaprított főtt tojásokat, sót, őrölt borsot, főtt sonkát, kicsire kockázva, a felszeletelt aszalt paradicsomot,
- a felszeltelt mini mozzarellát. Jól keverjük össze, szükség szerint fűszerezzük, és a hűtőben letakarva hagyjuk az ízeket összeérni, kb. 15-20 percig.
- Lisztezett deszkára borítjuk a tálból a tésztát, átgyúrjuk, majd négy egyenlő cipóba vesszük, és még hagyjuk 10 percet pihenni, letakarva.
- Lisztezett deszkán,a cipókat egyenként kinyújtjuk, és a hosszabb részét a negyed töltelékkel megtöltve - hogy egy kis széle legyen, amit megfogunk - egy mozdulattal rárakjuk a töltelékre, majd egyet újra hajtunk, és a következő hajtás előtt, a tésztát két oldalt egyszerre behajtjuk, és úgy tekerjük fel teljesen addig, amíg a tészta el nem fogy. A maradék három cipóval ugyanezt tesszük.
- Az így kapott hengereket, 2-3 cm széles szeletekre vágva, beletesszük a tepsibe, azaz a sütőpapírra. Tetejét lekenjük - inkább a tészta részét -, az olívaolajjal, és a sütőben aranysárgára sütjük. Még ott is kel, szép magas lesz. Kivesszük, hagyjuk kicsit hűlni.
- Mind az összes töltött és feltekert kelt tésztát így vágjuk fel, és sütjük meg.
- Hagyjuk legalább langyosra hűlni, és tálalhatjuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x30x6
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 3262
- Feltöltés dátuma: 2011. május 09.
Ajánló
Finom friss tej. Reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora esetében. Ha könnyű zöldséges leves, bármi hús nélküli finom leves van előtte, akkor főétel.
Receptjellemzők
Az én történetem a kapott medvehagyma mielőbbi felhasználása, mert igen csak a szezon vége fele kaptam, és már sietni is kell az elkészítéssel, sokáig nem tárolható.Ez az ötlet a harmadik lett, amit kitaláltam, a medvehagyma elkészítésére.:-)) A tészta gyúrása után, a sütőt bemelegítettem, és a tészta kelt,...és közben vendég is jött a házhoz. Beszélgetésünkbe annyira belemélyedtünk, hogy bár figyeltem, milyen szépen kel a tészta, de az időt, azt már nem, és dupla ideig kelt! Azt hittem, hogy ebből a kelt csigából már nem lesz semmi:-((Közben a sütőt is kikapcsoltam,...minek menjen feleslegbe. Aztán a vendég elment, és akkor gőzerővel nekiláttam, hátha még menthető, amiért annyit dolgoztam:-) A sütőt újra bekapcsolni, és kikenni a tepsit, csak miután kikentem, jöttem rá, hogy már ki volt, és a sütőpapírt olajoztam újra...mindegy, lesz, ami lesz. A tészta cipózása, nyújtása, töltése, szeletelése és kisütése után, szerencsére láttam, hogy mekkora szerencsém van, mert gyönyörűen megkelt, nagyon ínycsiklandó illata volt, látványa szép, és a dupla olajozás miatt, sokkal könnyebben jött ki a tepsiből. Hogy mekkora kő esett le a szívemről, elmondani nem tudom:-). A legnagyobb dicséret az kora este ért, amikor friss tejjel, a kelt csigákból feltálalva, vacsorázott a család, és a tányérról minden kelt csiga elfogyott.Így lett a húsvéti főtt sonka maradéka felhasználva:-))) Megfogadtam, hogy máskor, másként időzítek, de vendég nem mindig jelentkezik be?! Ez mindig kivédhetetlen alkalom. :-)) Így jött jól a váratlan vendég a háznál:-).