r
Nosalty Logó

Medvehagymás kelt csiga 2. - aszalt paradicsomos

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Éva-Anyóca
Medvehagymás kelt csiga 2. - aszalt paradicsomos
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 14% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 1006 kcal
  • 14% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 8040 kcal
  • 14% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 278 kcal
  • 14% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.1 g

Zsír

  • Összesen
    30.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    220 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2447.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    64 mg
  • Kálcium
    230 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    540 mg
  • Nátrium
    1480 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    140.1 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    89.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    200 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    305 micro
  • Kolin:
    199 mg
  • Retinol - A vitamin:
    196 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    1549 micro
  • Lut-zea
    276 micro
Összesen 1006 kcal
  • 14% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    336.4 g

Zsír

  • Összesen
    240.8 g
  • Telített zsírsav
    108 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    57 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    1756 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    19576.8 g
  • Cink
    33 mg
  • Szelén
    512 mg
  • Kálcium
    1839 mg
  • Vas
    51 mg
  • Magnézium
    955 mg
  • Foszfor
    4323 mg
  • Nátrium
    11843 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1121.1 g
  • Cukor
    62 mg
  • Élelmi rost
    98 mg

VÍZ

  • Összesen
    713.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1604 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    68 mg
  • D vitamin:
    331 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2439 micro
  • Kolin:
    1596 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1566 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    419 micro
  • β-crypt
    37 micro
  • Likopin
    12394 micro
  • Lut-zea
    2206 micro
Összesen 8040 kcal
  • 14% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    684 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    151 mg
  • Nátrium
    414 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    433 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 278 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tálba tesszük a lisztet, a tojásokat, sót, cukrot, rozmaringot kicsit elkeverjük.
  2. Bögrében langyosítjuk a tejet, beletesszük a cukor és az élesztőt, felfuttatjuk. Ha kész, beletesszük a tálba a lisztes keverékhez.
  3. Beleöntjük a felolvasztott teavajat, és elkezdjük jó alaposan összedolgozni addig, amíg elválik a táltól, és szép hólyagosra nem tudjuk dagasztani. Liszttel leszórva, konyharuhával lefedve, langyos helyen kelesztjük kb. 35-40 percig.
  4. A sütőt előmelegítjük, a tepsiket kiolajozzuk, és beletesszük a sütőpapírokat.
  5. Sós vízben keményre főzzük a tojásokat egy kis lábasban, abban hűtjük ki, megpucoljuk.
  6. Egy másik tálba tesszük bele a tejfölt, a finomra vágott medvehagymát, a vörös babot, a szeletelt paprikás szalámit, a nyers tojást, a kicsire felaprított főtt tojásokat, sót, őrölt borsot, főtt sonkát, kicsire kockázva, a felszeletelt aszalt paradicsomot,
  7. a felszeltelt mini mozzarellát. Jól keverjük össze, szükség szerint fűszerezzük, és a hűtőben letakarva hagyjuk az ízeket összeérni, kb. 15-20 percig.
  8. Lisztezett deszkára borítjuk a tálból a tésztát, átgyúrjuk, majd négy egyenlő cipóba vesszük, és még hagyjuk 10 percet pihenni, letakarva.
  9. Lisztezett deszkán,a cipókat egyenként kinyújtjuk, és a hosszabb részét a negyed töltelékkel megtöltve - hogy egy kis széle legyen, amit megfogunk - egy mozdulattal rárakjuk a töltelékre, majd egyet újra hajtunk, és a következő hajtás előtt, a tésztát két oldalt egyszerre behajtjuk, és úgy tekerjük fel teljesen addig, amíg a tészta el nem fogy. A maradék három cipóval ugyanezt tesszük.
  10. Az így kapott hengereket, 2-3 cm széles szeletekre vágva, beletesszük a tepsibe, azaz a sütőpapírra. Tetejét lekenjük - inkább a tészta részét -, az olívaolajjal, és a sütőben aranysárgára sütjük. Még ott is kel, szép magas lesz. Kivesszük, hagyjuk kicsit hűlni.
  11. Mind az összes töltött és feltekert kelt tésztát így vágjuk fel, és sütjük meg.
  12. Hagyjuk legalább langyosra hűlni, és tálalhatjuk.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x30x6
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 3262
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 09.

Ajánló

Finom friss tej. Reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora esetében. Ha könnyű zöldséges leves, bármi hús nélküli finom leves van előtte, akkor főétel.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Medvehagymás kelt csiga 2. - aszalt paradicsomos
Éva-Anyóca 350 recept

Az én történetem a kapott medvehagyma mielőbbi felhasználása, mert igen csak a szezon vége fele kaptam, és már sietni is kell az elkészítéssel, sokáig nem tárolható.Ez az ötlet a harmadik lett, amit kitaláltam, a medvehagyma elkészítésére.:-))  A tészta gyúrása után, a sütőt bemelegítettem, és a tészta kelt,...és közben vendég is jött a házhoz. Beszélgetésünkbe annyira belemélyedtünk, hogy bár figyeltem, milyen szépen kel a tészta, de az időt, azt már nem, és dupla ideig kelt! Azt hittem, hogy ebből a kelt csigából már nem lesz semmi:-((Közben a sütőt is kikapcsoltam,...minek menjen feleslegbe. Aztán a vendég elment, és akkor gőzerővel nekiláttam, hátha még menthető, amiért annyit dolgoztam:-) A sütőt újra bekapcsolni, és kikenni a tepsit, csak miután kikentem, jöttem rá, hogy már ki volt, és a sütőpapírt olajoztam újra...mindegy, lesz, ami lesz. A tészta cipózása, nyújtása, töltése, szeletelése és kisütése után, szerencsére láttam, hogy mekkora szerencsém van, mert gyönyörűen megkelt, nagyon ínycsiklandó illata volt, látványa szép, és a dupla olajozás miatt, sokkal könnyebben jött ki a tepsiből. Hogy mekkora kő esett le a szívemről, elmondani nem tudom:-). A legnagyobb dicséret az kora este ért, amikor friss tejjel, a kelt csigákból feltálalva, vacsorázott  a család, és a tányérról minden kelt csiga elfogyott.Így lett a húsvéti főtt sonka maradéka felhasználva:-)))  Megfogadtam, hogy máskor, másként időzítek, de vendég nem mindig jelentkezik be?!  Ez mindig  kivédhetetlen alkalom. :-)) Így jött  jól a váratlan vendég  a háznál:-).

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...