r
Nosalty Logó

Mákos és túrós kalács kenyérsütőben

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Bjkata
Mákos és túrós kalács kenyérsütőben
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Összesen 1425 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Összesen 5700 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Összesen 263 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    40.3 g

Zsír

  • Összesen
    47.7 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    190 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2450.1 g
  • Cink
    168 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    944 mg
  • Vas
    132 mg
  • Magnézium
    219 mg
  • Foszfor
    799 mg
  • Nátrium
    109 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    210.5 g
  • Cukor
    93 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    139.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    119 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    16 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    75 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    142 micro
  • Kolin:
    152 mg
  • Retinol - A vitamin:
    115 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    203 micro
Összesen 1425 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    161.3 g

Zsír

  • Összesen
    190.8 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    66 g
  • Koleszterin
    762 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9800.3 g
  • Cink
    673 mg
  • Szelén
    243 mg
  • Kálcium
    3776 mg
  • Vas
    529 mg
  • Magnézium
    876 mg
  • Foszfor
    3198 mg
  • Nátrium
    438 mg
  • Réz
    29 mg
  • Mangán
    37 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    842.2 g
  • Cukor
    374 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

VÍZ

  • Összesen
    558.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    478 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    161 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    65 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    301 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    569 micro
  • Kolin:
    607 mg
  • Retinol - A vitamin:
    460 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    168 micro
  • β-crypt
    45 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    813 micro
Összesen 5700 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    452 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    174 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.8 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    14 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 263 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. 1 dl langyos tejjel, 1 dkg cukorral, 2 dkg élesztővel és 1 ek liszttel kovászt készítünk.
  2. 2 tojássárgáját 4 dkg cukorral jól kikeverünk, hozzáöntünk 2 dl langyos tejet, és egy csipetnyi sót szórunk bele.
  3. A kétféle lisztet átszitáljuk, összekeverjük, fakanállal összedolgozzuk a kovásszal és a tojásos keverékkel.
  4. A zsírt és a vajat összeolvasztjuk, langyosra hűtve apránként belekeverjük a tésztába.
  5. Fakanállal vagy dagasztóval jól kidolgozzuk. (Én a kenyérsütő gépben szoktam dagasztani és keleszteni.)
  6. A mákos és a túrós tölteléket addig el tudjuk készíteni, amíg atésztánk kel. Ez kb. 1 óra.
  7. A darált mákra ráöntjük a forró tejet, belekeverjük a többi hozzávalót és félretesszük.
  8. A túrót áttörjük, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Felhasználásig a hűtőbe tesszük.
  9. A tésztát két cipóra osztjuk. Négyzet alakúra kinyújtjuk. (A négyzet oldala olyan hosszú legyen, mint a tepsink mérete.)
  10. Rárakjuk a tésztára a mákos tölteléket,egyenletesenelsimítjuk, feltekerjük óvatosan és nem túl szorosan, majd a kizsírozott tepsibe rakjuk.
  11. A túrósat is hasonlóan készítjük.
  12. Mindkét kalácsot megkenjük felvert tojásfehérjével, néhányszor villával a tetejét megszurkáljuk, és 20-30 percig a tepsiben pihentetjük.
  13. Előmelegített sütőben először 200 fokon sütjük kb 10 percig, utána 180 fokon még 30 percig.
  14. A 40 perc elteltével kivesszük a sütőből, még ilyen forró állapotban átkenjük vizes ecsettel vagy kenőtollal, letakarjuk konyharuhával, és rövid pihentetés után szeletelhető.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 40x40
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 201
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 19346
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ködmönujjának is hívják ezt a kalácsot, még kollégistaként ettünk ilyet Szolnokon. Az a különlegessége, hogy a vízzel való bekenés után nagyon bepuhul a teteje a konyharuha alatt. Nagyon finom! Nem szabad összekeverni a bejglivel, mert az egészen más!

Hozzávalók

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...