Mákos-aszalt szilvás zserbó
- 5% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
5 kcal
-
44g tejföl87 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
46g margarin332 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g tej7 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
2g vaj13 kcal
A mákos töltelékhez
-
31g mák164 kcal
-
243 kcal
-
31g porcukor121 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
25g tejcsokoládé134 kcal
-
24 kcal
-
13g rum29 kcal
-
6g mandula37 kcal
Az aszalt szilvás töltelékhez
-
25g tej14 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
9 kcal
-
25g aszalt szilva60 kcal
A tetejére
-
25g tortabevonó137 kcal
-
13g teavaj90 kcal
- 5% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
35g friss élesztő37 kcal
-
350g tejföl693 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
370g margarin2653 kcal
-
1g só0 kcal
-
100g tej56 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
14g vaj100 kcal
A mákos töltelékhez
-
250g mák1313 kcal
-
700g sárgabaracklekvár1946 kcal
-
250g porcukor968 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
200g tejcsokoládé1070 kcal
-
50g vaníliás cukor194 kcal
-
100g rum231 kcal
-
50g mandula295 kcal
Az aszalt szilvás töltelékhez
-
200g tej112 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
68 kcal
-
200g aszalt szilva480 kcal
A tetejére
-
200g tortabevonó1092 kcal
-
100g teavaj717 kcal
- 5% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
22.3g finomliszt81 kcal
-
0.8g friss élesztő1 kcal
-
7.8g tejföl15 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
4.5g cukor17 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
8.3g margarin59 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.2g tej1 kcal
-
0.9g tojássárgája3 kcal
-
0.3g vaj2 kcal
A mákos töltelékhez
-
5.6g mák29 kcal
-
15.6g sárgabaracklekvár43 kcal
-
5.6g porcukor22 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
4.5g tejcsokoládé24 kcal
-
1.1g vaníliás cukor4 kcal
-
2.2g rum5 kcal
-
1.1g mandula7 kcal
Az aszalt szilvás töltelékhez
-
4.5g tej3 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
0.7g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
4.5g aszalt szilva11 kcal
A tetejére
-
4.5g tortabevonó24 kcal
-
2.2g teavaj16 kcal
- 5% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.2 g
Zsír
-
Összesen 92.9 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 118 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2208.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 56 mg
-
Kálcium 788 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 246 mg
-
Foszfor 825 mg
-
Nátrium 273 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 284.2 g
-
Cukor 146 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 108.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 575 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 63 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 121 micro
-
Kolin: 102 mg
-
Retinol - A vitamin: 537 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 425 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 127 micro
- 5% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 225.4 g
Zsír
-
Összesen 743.3 g
-
Telített zsírsav 248 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 259 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 185 g
-
Koleszterin 948 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 17667.6 g
-
Cink 46 mg
-
Szelén 451 mg
-
Kálcium 6307 mg
-
Vas 72 mg
-
Magnézium 1969 mg
-
Foszfor 6596 mg
-
Nátrium 2184 mg
-
Réz 12 mg
-
Mangán 31 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2273.4 g
-
Cukor 1171 mg
-
Élelmi rost 138 mg
VÍZ
-
Összesen 869.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4597 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 59 mg
-
C vitamin: 77 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 508 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 28 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 970 micro
-
Kolin: 814 mg
-
Retinol - A vitamin: 4296 micro
-
α-karotin 143 micro
-
β-karotin 3402 micro
-
β-crypt 207 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1015 micro
- 5% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 16.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 394.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 141 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 147 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.8 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 19.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 103 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 96 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 76 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
100 dkg finomliszt
-
3.5 dkg friss élesztő
-
1 csomag sütőpor
-
37 dkg margarin
-
1 késhegynyi só
-
1 dl tej
-
2 db tojássárgája
A mákos töltelékhez
-
70 dkg sárgabaracklekvár
-
25 dkg porcukor
Az aszalt szilvás töltelékhez
-
2 dl tej
-
3 ek cukrozatlan kakaópor
A tetejére
-
20 dkg tortabevonó
-
10 dkg teavaj
Elkészítés
A tésztához
- Elkészítjük a tölteléket. Tálba tesszük a ledarált mákot, a porcukrot (frissen darálva jobb, akkor 2 ek mákhoz, 2 ek cukrot adunk, ledaráljuk, tálba öntjük, és mindez addig tart, amíg a mák elfogy).
- Ha ledaráltuk a mákot és a cukrot, beleöntjük a tálba, ehhez adjuk a vaníliás cukrot,(vagy aromát), a kakaóport, a citrom reszelt héját, a kristálycukrot, összekeverjük.
- Kis tálba tesszük a 1,5 kk őrölt fahéjat, a rumaromát,(vagy a rumot), az aszalt szilvát csíkokra vágva,(az a puha fajta finomabb! ), a cukrot, és elkeverjük, állni hagyjuk.
- Elkészítjük a tésztát. A lisztet kevés sóval, margarinnal, sütőporral, 1,5 kk fahéjjal, a cukorral összemorzsoljuk.
- Bögrében: a langyos tejet, egy kk cukorral és a friss élesztővel felfuttatjuk.
- Ha felfutott, beleöntjük a lisztes alapba, beletesszük a tejfölt és a tojásoksárgáját, lágy, könnyű tésztát gyúrunk belőle.
- Lisztezett deszkára téve, három egyenlő részre osztjuk, és letakarva, kelni hagyjuk kb. 30 percig
- Amíg a tészta pihen, 2 dl tejet felforralunk, beleöntjük az aszalt szilvás keveréket, felforraljuk, összekeverjük, a tűzről levesszük, teszünk bele kb. 3-4 ek őrölt mandulát, és elkeverjük.
- Kikenünk margarinnal egy nagy tepsit (gázsütő tepsije), az egyik tésztát kinyújtjuk, beletesszük a tepsi aljába, megkenjük a lekvárral, megszórjuk a mákkal, rárakjuk az aszalt szilvás töltelék felét, rátördeljük az egyik tábla csokit (kb. 1-1.5 cm-es lesz a tölteléke), és jön a következő kinyújtott tészta a tetejére.
- Ezt is megkenjük a lekvár megmaradt felével, megszórjuk a mák maradékával (másik fele), rá az aszalt szilva másik fele, és erre a második tábla csoki törve, majd erre jön a harmadik kinyújtott tészta.
- Az előmelegített sütőbe téve, megsütjük.
- Gőz felett a vajat és az ét tortabevonót felolvasztjuk, és ha a tészta is kihűlt, meg a tortabevonó is langyos, akkor ráöntjük a tetejére a sütinek, egyenletesen, és hagyjuk pihenni, összeállni, a hideg spájzba téve, másnap szeletelhető.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 45x35x8
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 75
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 6637
- Feltöltés dátuma: 2011. december 26.
Ajánló
Friss víz, mivel eléggé laktató és édes. A mák helyett használhatunk (eredetileg megadott) fél kg darált diót, és még töltelékként a 2x100 g tejcsoki mellé, 20 dkg aszalt mazsolát, és tehetünk bele 20 dkg egész dióbelet is. Akkor a rumba a mazsolát áztatjuk, az egész dióbéllel és a fahéjjal, meg a cukorral. Az ét tortabevonót vaj helyett kb. fél dl tejjel olvasztjuk fel, és ha az kihűlt, azzal leöntjük a süti tetejét. Ennek a receptnek az eredeti neve: Margó zserbó.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
A TV Paprikán láttam ezt a zserbó receptet, mazsola és darált dió szereplésével. A mazsolát nem szeretjük, a mákot viszont mindenki szereti a családban, ezért az ismert receptet addig alakítottam, amíg ez a változat jött létre. Aki sokallja, nem szereti ilyen édesen, a cukor mennyiségét csökkentse. Leírva megtalálható a BORS Menü c. főzős kiadvány, decemberi számában. Minden alapanyag az elmondottak szerint szerepel,ahogy a TV-ben láttam, -ott is mondták,( Bódi Margó főzős műsorában ), hogy ez egy igazán gazdag, ünnepi alkalomra való , laktató édesség! Azonnal tudtam, hogy most karácsonyra fogom elkészíteni, ezt a csodás süteményt. :-)) Minden hozzávaló az: - kivétel, hogy változtattam a diót mákra, a mazsolát aszalt szilvára, a rumot rumaromára, a tetejére való tejet vajra, és a rumos aszaltszilvás krémbe való sűrítő anyag , nem darált dió , hanem darált mandula. :-)) . Szerintem, így átalakítva is nagyon jó lett, finom, édes és ünnepi. A férjem szerint ez egy : " tömör-gyönyör! " , tényleg nem lehet sokat enni belőle,hamar telít. :-)) A család szerint nevezhetjük: Éva-zserbónak. :-) Ezt készítettem el Karácsonyra, az életem első, teljesen önálló zserbóját. :-)