Lazacsteak sajtos brokkoligratinnal és torzsasalátával
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Pikács Árpád
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 12% Zsír
lazac
-
167g lazac212 kcal
-
17g olívaolaj147 kcal
-
0g chili0 kcal
-
1g lime héja0 kcal
-
1g limelé0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g kapor0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
brokkoligratin
-
167g brokkoli35 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
17g finomliszt61 kcal
-
100g tej56 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
33g cheddar sajt134 kcal
-
61g újhagyma12 kcal
-
17g fehérbor14 kcal
brokkolisaláta
Összesen
813
kcal
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 12% Zsír
lazac
-
500g lazac635 kcal
-
50g olívaolaj442 kcal
-
0g chili0 kcal
-
2g lime héja1 kcal
-
3g limelé1 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
1g kapor0 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
brokkoligratin
-
500g brokkoli104 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
300g tej168 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g cheddar sajt403 kcal
-
184g újhagyma35 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
brokkolisaláta
Összesen
2436
kcal
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 12% Zsír
lazac
-
27.5g lazac35 kcal
-
2.7g olívaolaj24 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0.1g lime héja0 kcal
-
0.2g limelé0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0.1g kapor0 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
brokkoligratin
-
27.5g brokkoli6 kcal
-
2.7g vaj20 kcal
-
2.7g finomliszt10 kcal
-
16.5g tej9 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5.5g cheddar sajt22 kcal
-
10.1g újhagyma2 kcal
-
2.7g fehérbor2 kcal
brokkolisaláta
Összesen
133
kcal
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 50.5 g
Zsír
-
Összesen 51.9 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 146 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1769.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 71 mg
-
Kálcium 460 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 94 mg
-
Foszfor 702 mg
-
Nátrium 436 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.6 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 287.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 337 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 100 mg
-
D vitamin: 733 micro
-
K vitamin: 198 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 111 micro
-
Kolin: 190 mg
-
Retinol - A vitamin: 280 micro
-
α-karotin 25 micro
-
β-karotin 659 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1866 micro
Összesen
813
kcal
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 151.4 g
Zsír
-
Összesen 155.7 g
-
Telített zsírsav 59 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 65 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 437 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5307.9 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 213 mg
-
Kálcium 1381 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 281 mg
-
Foszfor 2105 mg
-
Nátrium 1309 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 94.9 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 863.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1012 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 22 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 299 mg
-
D vitamin: 2199 micro
-
K vitamin: 593 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 43 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 332 micro
-
Kolin: 571 mg
-
Retinol - A vitamin: 841 micro
-
α-karotin 76 micro
-
β-karotin 1977 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5599 micro
Összesen
2436
kcal
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 8.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 291.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 116 mg
-
Nátrium 72 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 47.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 121 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 46 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 109 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 308 micro
Összesen
133
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
lazac
-
50 dkg lazac
-
50 ml olívaolaj
-
chili ízlés szerint
-
1 tk lime héja
-
1 teáskanál limelé
-
1 tk citromlé
-
1 tk kapor
-
1 tk petrezselyem
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
brokkoligratin
-
1 db brokkoli
-
50 g vaj
-
50 g finomliszt
-
3 dl tej
-
szerecsendió ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
100 g cheddar sajt
-
2 közepes db újhagyma
-
50 ml fehérbor
brokkolisaláta
-
3 ek fehérborecet
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 ek cukor
-
chili ízlés szerint
Elkészítés
lazac
- A lazacot megpucoljuk: az esetleges szálkákat kihúzzuk, a maradék pikkelyeket pedig egy éles késsel, pikkelyiránnyal ellentétesen lekaparjuk.
- A konyhakész lazacot 2-3 centis szeletekre vágjuk úgy, hogy a szeleteket a közepükön, hosszában is bevágjuk a bőrig, a bőrt azonban nem vágjuk át. Az így megvágott szeleteket aztán középen szépen ki tudjuk nyitni egy duplaszeletté, így a lazacsteak remekül átsül és pofás is lesz.
- A páchoz egy késes aprítóban összeturmixoljuk az olívaolajat, a lime héját és levét, a citrom levét, a kaprot, a petrezselymet, a chilit, a sót és a borsot. Sóval nem érdemes spórolni, elsózni nem fogjuk a lazacot!
- A lazacszeleteket egy tálba fektetjük és alaposan bekenjük őket a páclével. Bő fél órát pihentetjük így a hűtőben.
- A pihentetett lazacszeleteket aztán forró serpenyőben pirítsuk meg mindkét oldalukon - mivel vékony szeletekről van szó, 1-2 perc oldalanként elég is neki. A lazacot mindenképpen tálalás előtt süssük ki, így ráérünk vele addig, míg minden más elkészül.
brokkoligratin
- A brokkolit rózsáira szedjük, majd bőséges, forrásban lévő vízben 1 perc alatt előfőzzük. A vízhez érdemes kevés szódabikarbónát is adni, ez ugyanis segít abban, hogy megmaradjon a brokkoli élénkzöld színe.
- A brokkolit az egy perc leteltével azonnal szedjük ki a forró vízből és tegyük át egy jeges (de legalábbis nagyon hideg) vízzel teli lábasba, így megállítva a főzési folyamatot.
- A Mórné mártáshoz először rántást készítünk: a vajon lepirítunk egy kevés újhagymát, majd megszórjuk liszttel és kiforraljuk.
- Hozzáöntünk egy kevés bort, elforraljuk a nagyját, majd felöntjük melegített tejjel és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Lassú tűzön sűrűsödésig főzzük a mártást (a besamel-állag a cél), ha túl sűrű lenne, hígítsuk kevés tejjel, vagy akár a brokkoli főzővizével.
- A késznek ítélt mártásba keverjük bele a reszelt cheddar felét, majd forgassuk bele az előkészített brokkolirózsákat.
- Adagoljuk a mártásos brokkolit egyszemélyes sütőedényekbe (3-4 adag lesz), és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, amíg megpuhul a brokkoli.
- Ekkor vegyük ki, szórjuk meg a gratinok tetejét a maradék sajttal, majd grillfokozaton tegyük vissza 3-5 percre, hogy jól ráolvadjon a sajt.
brokkolisaláta
- A brokkolinak ne dobjuk ki a torzsáját sem, amíg sül a gratin, remek salátát készítünk belőle.
- Ehhez a torzsát mandolinon gyaluljuk le, majd sózzuk alaposan. Hagyjuk így pihenni kb. 10 percet, majd nyomkodjuk ki és tegyük át az ecetes öntethez.
- Az öntethez az ecetet, a cukrot, a sót, a borsot és a szezámmagot keverjük össze, majd forgassuk bele alaposan a picit megpuhított brokkoliszeleteket.
- A torzsasalátát tálaljuk a lazacra halmozva, a frissen elkészült brokkoligratin mellé.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 24
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 247
- Feltöltés dátuma: 2023. január 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Pikács Árpád
14 recept
Pikács Árpi ezt a csodásan szaftos lazacsteaket készítette a Showszóró döntőjében, amihez egy remekbeszabott, sajtos brokkoligratint is készített. A brokkolinak a torzsáját sem dobta ki, helyette roppanós salátát készített belőle.