r
Nosalty Logó

Lazacsteak sajtos brokkoligratinnal és torzsasalátával

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Pikács Árpád
Lazacsteak sajtos brokkoligratinnal és torzsasalátával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 12% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 12% Zsír

lazac

brokkoligratin

brokkolisaláta

Összesen 813 kcal
  • 12% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 12% Zsír

lazac

brokkoligratin

brokkolisaláta

Összesen 2436 kcal
  • 12% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 12% Zsír

lazac

brokkoligratin

brokkolisaláta

Összesen 133 kcal
  • 12% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    50.5 g

Zsír

  • Összesen
    51.9 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1769.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    71 mg
  • Kálcium
    460 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    702 mg
  • Nátrium
    436 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.6 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    287.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    337 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    100 mg
  • D vitamin:
    733 micro
  • K vitamin:
    198 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    190 mg
  • Retinol - A vitamin:
    280 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    659 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1866 micro
Összesen 813 kcal
  • 12% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    151.4 g

Zsír

  • Összesen
    155.7 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    65 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    437 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5307.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    213 mg
  • Kálcium
    1381 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    281 mg
  • Foszfor
    2105 mg
  • Nátrium
    1309 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    94.9 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    863.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1012 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    22 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    299 mg
  • D vitamin:
    2199 micro
  • K vitamin:
    593 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    43 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    332 micro
  • Kolin:
    571 mg
  • Retinol - A vitamin:
    841 micro
  • α-karotin
    76 micro
  • β-karotin
    1977 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5599 micro
Összesen 2436 kcal
  • 12% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    291.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    121 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    109 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    308 micro
Összesen 133 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

lazac

brokkoligratin

brokkolisaláta

Elkészítés

lazac

  1. A lazacot megpucoljuk: az esetleges szálkákat kihúzzuk, a maradék pikkelyeket pedig egy éles késsel, pikkelyiránnyal ellentétesen lekaparjuk.
  2. A konyhakész lazacot 2-3 centis szeletekre vágjuk úgy, hogy a szeleteket a közepükön, hosszában is bevágjuk a bőrig, a bőrt azonban nem vágjuk át. Az így megvágott szeleteket aztán középen szépen ki tudjuk nyitni egy duplaszeletté, így a lazacsteak remekül átsül és pofás is lesz.
  3. A páchoz egy késes aprítóban összeturmixoljuk az olívaolajat, a lime héját és levét, a citrom levét, a kaprot, a petrezselymet, a chilit, a sót és a borsot. Sóval nem érdemes spórolni, elsózni nem fogjuk a lazacot!
  4. A lazacszeleteket egy tálba fektetjük és alaposan bekenjük őket a páclével. Bő fél órát pihentetjük így a hűtőben.
  5. A pihentetett lazacszeleteket aztán forró serpenyőben pirítsuk meg mindkét oldalukon - mivel vékony szeletekről van szó, 1-2 perc oldalanként elég is neki. A lazacot mindenképpen tálalás előtt süssük ki, így ráérünk vele addig, míg minden más elkészül.

brokkoligratin

  1. A brokkolit rózsáira szedjük, majd bőséges, forrásban lévő vízben 1 perc alatt előfőzzük. A vízhez érdemes kevés szódabikarbónát is adni, ez ugyanis segít abban, hogy megmaradjon a brokkoli élénkzöld színe.
  2. A brokkolit az egy perc leteltével azonnal szedjük ki a forró vízből és tegyük át egy jeges (de legalábbis nagyon hideg) vízzel teli lábasba, így megállítva a főzési folyamatot.
  3. A Mórné mártáshoz először rántást készítünk: a vajon lepirítunk egy kevés újhagymát, majd megszórjuk liszttel és kiforraljuk.
  4. Hozzáöntünk egy kevés bort, elforraljuk a nagyját, majd felöntjük melegített tejjel és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Lassú tűzön sűrűsödésig főzzük a mártást (a besamel-állag a cél), ha túl sűrű lenne, hígítsuk kevés tejjel, vagy akár a brokkoli főzővizével.
  5. A késznek ítélt mártásba keverjük bele a reszelt cheddar felét, majd forgassuk bele az előkészített brokkolirózsákat.
  6. Adagoljuk a mártásos brokkolit egyszemélyes sütőedényekbe (3-4 adag lesz), és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, amíg megpuhul a brokkoli.
  7. Ekkor vegyük ki, szórjuk meg a gratinok tetejét a maradék sajttal, majd grillfokozaton tegyük vissza 3-5 percre, hogy jól ráolvadjon a sajt.

brokkolisaláta

  1. A brokkolinak ne dobjuk ki a torzsáját sem, amíg sül a gratin, remek salátát készítünk belőle.
  2. Ehhez a torzsát mandolinon gyaluljuk le, majd sózzuk alaposan. Hagyjuk így pihenni kb. 10 percet, majd nyomkodjuk ki és tegyük át az ecetes öntethez.
  3. Az öntethez az ecetet, a cukrot, a sót, a borsot és a szezámmagot keverjük össze, majd forgassuk bele alaposan a picit megpuhított brokkoliszeleteket.
  4. A torzsasalátát tálaljuk a lazacra halmozva, a frissen elkészült brokkoligratin mellé.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 24
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 247
  • Feltöltés dátuma: 2023. január 23.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Lazacsteak sajtos brokkoligratinnal és torzsasalátával
Pikács Árpád 14 recept

Pikács Árpi ezt a csodásan szaftos lazacsteaket készítette a Showszóró döntőjében, amihez egy remekbeszabott, sajtos brokkoligratint is készített. A brokkolinak a torzsáját sem dobta ki, helyette roppanós salátát készített belőle.

Hozzávalók

lazac

brokkoligratin

brokkolisaláta

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...