Kesudiós torta meggyel és csokoládéval
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
A piskótához
-
44g tojás55 kcal
-
8g finomliszt29 kcal
-
8g mandula47 kcal
-
18g cukor70 kcal
A locsolóhoz
-
20g gyümölcslé9 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
10g víz0 kcal
-
4g whiskey10 kcal
A csoki ganache-hoz
-
50g tej28 kcal
-
15g habtejszín44 kcal
-
70g csokoládé382 kcal
-
20g vaj143 kcal
A kesudiós krémhez
-
40g tej22 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
30g kesudió166 kcal
-
14 kcal
-
70g vaj502 kcal
-
6g tojásfehérje3 kcal
-
13g cukor50 kcal
-
5g víz0 kcal
-
4g whiskey10 kcal
A meggyzseléhez
A kakaós mázhoz
-
10g habtejszín29 kcal
-
13g víz0 kcal
-
16g cukor62 kcal
-
11 kcal
-
1g zselatin3 kcal
Összesen
1975
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
A piskótához
-
440g tojás554 kcal
-
80g finomliszt291 kcal
-
80g mandula472 kcal
-
180g cukor697 kcal
A locsolóhoz
-
200g gyümölcslé92 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
100g víz0 kcal
-
40g whiskey100 kcal
A csoki ganache-hoz
-
500g tej280 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
-
700g csokoládé3822 kcal
-
200g vaj1434 kcal
A kesudiós krémhez
-
400g tej224 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
300g kesudió1659 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
700g vaj5019 kcal
-
60g tojásfehérje31 kcal
-
130g cukor503 kcal
-
50g víz0 kcal
-
40g whiskey100 kcal
A meggyzseléhez
A kakaós mázhoz
-
100g habtejszín292 kcal
-
130g víz0 kcal
-
160g cukor619 kcal
-
114 kcal
-
8g zselatin27 kcal
Összesen
19763
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
A piskótához
-
7g tojás9 kcal
-
1.3g finomliszt5 kcal
-
1.3g mandula7 kcal
-
2.8g cukor11 kcal
A locsolóhoz
-
3.2g gyümölcslé1 kcal
-
1.6g cukor6 kcal
-
1.6g víz0 kcal
-
0.6g whiskey2 kcal
A csoki ganache-hoz
-
7.9g tej4 kcal
-
2.4g habtejszín7 kcal
-
11.1g csokoládé60 kcal
-
3.2g vaj23 kcal
A kesudiós krémhez
-
6.3g tej4 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.6g tojássárgája2 kcal
-
4.7g kesudió26 kcal
-
0.3g napraforgó olaj2 kcal
-
11.1g vaj79 kcal
-
0.9g tojásfehérje0 kcal
-
2.1g cukor8 kcal
-
0.8g víz0 kcal
-
0.6g whiskey2 kcal
A meggyzseléhez
A kakaós mázhoz
-
1.6g habtejszín5 kcal
-
2.1g víz0 kcal
-
2.5g cukor10 kcal
-
0.8g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
0.1g zselatin0 kcal
Összesen
312
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 24.9 g
Zsír
-
Összesen 133.1 g
-
Telített zsírsav 72 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 425 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1256.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 256 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 252 mg
-
Foszfor 544 mg
-
Nátrium 158 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 175.4 g
-
Cukor 142 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 153.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 821 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 177 mg
-
Retinol - A vitamin: 783 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 464 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 304 micro
Összesen
1975
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 248.9 g
Zsír
-
Összesen 1330.9 g
-
Telített zsírsav 716 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 439 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 88 g
-
Koleszterin 4250 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12563 g
-
Cink 46 mg
-
Szelén 288 mg
-
Kálcium 2559 mg
-
Vas 97 mg
-
Magnézium 2516 mg
-
Foszfor 5442 mg
-
Nátrium 1579 mg
-
Réz 18 mg
-
Mangán 20 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1753.7 g
-
Cukor 1422 mg
-
Élelmi rost 94 mg
VÍZ
-
Összesen 1535.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8212 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 62 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 462 micro
-
K vitamin: 244 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 461 micro
-
Kolin: 1768 mg
-
Retinol - A vitamin: 7827 micro
-
α-karotin 64 micro
-
β-karotin 4643 micro
-
β-crypt 55 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3040 micro
Összesen
19763
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 21.1 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 198.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.8 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 24.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 130 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 124 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Összesen
312
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
8 db tojás
-
80 g finomliszt
-
80 g mandula
-
180 g cukor
A locsolóhoz
A csoki ganache-hoz
-
500 ml tej
-
150 ml habtejszín
-
700 g csokoládé
-
200 g vaj
A kesudiós krémhez
-
400 ml tej
-
250 g cukor
-
300 g kesudió
-
2 ek napraforgó olaj
-
700 g vaj
-
60 g tojásfehérje
-
130 g cukor
-
50 ml víz
-
40 ml whiskey
A meggyzseléhez
A kakaós mázhoz
-
100 g habtejszín
-
130 ml víz
-
160 g cukor
-
50 g cukrozatlan kakaópor
-
8 g zselatin
Elkészítés
A piskótához
- Elsőként érdemes a meggyzselével kezdeni, mert annak meg kell fagynia, hogy majd dolgozni tudjunk vele. Az elkészítése nem nehéz:
- A meggylevet és a gyümölcsöt a cukorral meg a vajjal feltesszük főzni.
- A zselatint beáztatjuk ötszörös vízzel.
- Ha felforrt a meggy, akkor le kell turmixolni alaposan. Én átszűrtem, de nem muszáj. Ekkor kerül bele a zselatin, és alaposan elkeverjük.
- Olyan valamibe öntsük bele, ami akkora, mint majd a torta, és ki is tudjuk majd a formából venni. (Én egy kisebb tepsit használtam hozzá. Kicsit kiolajoztam, kibéleltem alufóliával, és így öntöttem bele a meggyet. Mikor megfagyott, könnyen ki tudtam szedni.)
- Másodikként a ganache-t csináljuk meg:
- A tejet és a tejszínt felmelegítjük, nem forraljuk.
- Mikor jó meleg, tehát erősen gőzölög, ráöntjük a csokira és a vajra. (Én botmixerrel átmentem rajta, szép homogén lesz tőle.) Ne ijedjünk meg tőle, eléggé folyós lesz. Lefedjük egy kisebb alufóliával, és beteszük a hűtőbe, hogy kicsit kössön.
- Harmadik lépésként a locsolót csináljuk.
- A cukor és a víz keverékét feltesszük forrni, ha a cukor elolvadt benne, akkor már jó, és el lehet zárni alatta a tüzet. Belekerül a mandarinlé és a whiskey. Keverjük el, és kész. Hagyjuk hűlni.
- Negyedik lépésként jöhet a piskóta:
- A mandulát és a lisztet együtt ledaráljuk, hogy a két anyag szépen elegyedjen. Akkor jó, ha teljesen lisztszerű lesz. Kicsit elsárgul majd a liszt a mandulától. (Én még átszitáltam, hogy a nagyobb mandula szemek ne kerüljenek bele, de szerintem benne hagyható).
- Az egész tojásokat kicsit felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és teljesen habbá verjük.
- Amikor már elég kemény a hab /kicsit sokáig is eltarthat/, akkor gyors, határozott mozdulatokkal elkeverjük benne a mandulás lisztet.
- Három felé osztjuk a masszát, és 180°C-on megsütjük, hogy később a vágásával ne legyen gond.
- Ötödikként jöhet a kakaós bevonó:
- A tejszínt, vizet, cukrot fel kell forralni. Ekkor beletehetjük a kakaóport, és csomómentesre keverjük.
- Forraljuk úgy kb. 7 percig, aztán levehetjük a tűzről, és belekeverhetjük a zselatint, amit ötszörös vízbe beáztattunk.
- És végül jöhet a kesudiós krém:
- A kesudiót péppé törjük a 2 ek olajjal, lehet géppel is csinálni. Talán gyorsabb.:D
- Mikor megvan, akkor a tejet feltesszük forrni a vaníliával
- A 250 g-nyi cukrot a sárgájával és a péppel elkeverjük.
- Amikor felforrt a tej, ráöntjük a negyedét körülbelül, és elkeverjük, majd visszaöntjük a tejbe a pépet, és visszamelegítjük. Nem szabad forrnia, mert akkor darabos lesz. Folyamatosan keverjük, és akkor lesz jó, mikor már pudingszerűen besűrűsödött. Öntsük ki egy tálcára, kenjük szét rajta, és fedjük le alufóliával, nehogy megbőrösödjön.
- Addig míg hűl a pudingunk, kihabosítjuk a vajat.
- Ha kész, akkor a fehérjehabot csináljuk meg. A cukrot és a vizet feltesszük forrni. Akkor jó, ha nehezen vet buborékot, vagy ha tudunk, fújjunk hólyagot, és ha durran a hólyag, akkor jó a cukor.
- A már félig felvert fehérjébe lassan belecsurgatjuk, tovább verjük. Addig verjük, amíg langyos nem lesz a hab
- Akkor a pudingport és a vajat fokozatosan keverjük össze, majd a whiskey is bele mehet, és óvatosan a fehérje is. Teljesen egyneművé kell elkeverni. És kész a krém!
- Összeállítása:
- Az első lapot belehelyezzük a tepsibe, aminek van oldala. A locsolóval átitatjuk.
- Erre jön rá a csoki ganache. Egyenesen kenjük rá.
- Erre rakjuk a meggyzselét, majd a következő piskótát, amit szintén jól átitatunk.
- Erre jön a kesudiós krém, majd az utolsó piskóta, amit a maradék locsolóval átitatunk.
- A legtetejére kerül a kakaóporos bevonó. Mehet a hűtőbe. Jót tesz neki, ha egy estét pihen. Utána mennyei. Bocsi, hogy ilyen hosszúra sikeredett, de megéri a vacakolást vele.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 20x30x6
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 11
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1706
- Feltöltés dátuma: 2012. november 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Ezt a tortát egy ismerősömnek készítettem, mikor hazajött külföldről. Francia oldalon láttam egy hasonló receptet, de az annyira nem tetszett, és sok hozzávalót nem is lehetett beszerezni, szóval átírtam az egészet, és mertem kreatív lenni. Meg is lett az eredménye. 10 perc alatt elfogyott a torta.:D Különleges és finom.