Káposztalé leves székelyesen
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kicsitündér
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
Húsgombóchoz
-
50g darált sertéshús91 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0 kcal
Leveshez
-
42g sertéslapocka98 kcal
-
50g sertés agyvelő64 kcal
-
28g sárgarépa10 kcal
-
12g pasztinák7 kcal
-
27g zeller10 kcal
-
15g fehérrépa10 kcal
-
17g tejföl33 kcal
-
33g tej19 kcal
-
5g disznózsír45 kcal
-
7g finomliszt24 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
167g savanyúkáposztalé20 kcal
-
417g víz0 kcal
Összesen
450
kcal
- 3% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
Húsgombóchoz
-
300g darált sertéshús546 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0 kcal
Leveshez
-
250g sertéslapocka590 kcal
-
300g sertés agyvelő381 kcal
-
170g sárgarépa62 kcal
-
70g pasztinák45 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
200g tej112 kcal
-
30g disznózsír271 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
1000g savanyúkáposztalé120 kcal
-
2500g víz0 kcal
Összesen
2700
kcal
- 3% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
Húsgombóchoz
-
5.6g darált sertéshús10 kcal
-
1g tojás1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0 kcal
Leveshez
-
4.7g sertéslapocka11 kcal
-
5.6g sertés agyvelő7 kcal
-
3.2g sárgarépa1 kcal
-
1.3g pasztinák1 kcal
-
3g zeller1 kcal
-
1.7g fehérrépa1 kcal
-
1.9g tejföl4 kcal
-
3.7g tej2 kcal
-
0.6g disznózsír5 kcal
-
0.7g finomliszt3 kcal
-
1.7g vöröshagyma1 kcal
-
18.6g savanyúkáposztalé2 kcal
-
46.6g víz0 kcal
Összesen
50
kcal
- 3% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.3 g
Zsír
-
Összesen 27.4 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 1203 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1846.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 122 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 418 mg
-
Nátrium 1217 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.2 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 774 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 247 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 50 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 36 micro
-
α-karotin 877 micro
-
β-karotin 2094 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 108 micro
Összesen
450
kcal
- 3% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 169.8 g
Zsír
-
Összesen 164.1 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 7219 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11078.4 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 208 mg
-
Kálcium 732 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 292 mg
-
Foszfor 2508 mg
-
Nátrium 7302 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 115.4 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 4643.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1485 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 95 mg
-
D vitamin: 299 micro
-
K vitamin: 109 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 43 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 216 micro
-
Kolin: 573 mg
-
Retinol - A vitamin: 218 micro
-
α-karotin 5261 micro
-
β-karotin 12561 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 648 micro
Összesen
2700
kcal
- 3% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 3.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 206.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 136 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 86.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 98 micro
-
β-karotin 234 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Összesen
50
kcal
Hozzávalók
Húsgombóchoz
-
1 db tojás
-
3 gerezd fokhagyma
-
bors ízlés szerint
-
1 késhegynyi őrölt fűszerkömény
Leveshez
-
30 dkg sertés agyvelő
-
1 közepes db pasztinák
-
1 kis db zeller
-
100 ml tejföl
-
2 dl tej
-
2 ek disznózsír
-
2 púpozott ek finomliszt
-
2.5 l víz
Elkészítés
Húsgombóchoz
- A darált húst sózzuk, fűszerezzük, az áttört fokhagymával keverve összegyúrjuk a tojással, majd diónyi gombócokat formázunk belőle.
Leveshez
- 2,5 l hideg vízben feltesszük főni a kisebb kockákra vágott disznóhúst.
- Megtisztítjuk a leveszöldséget, felkarikázzuk.
- A puhulófélben levő húshoz öntjük a káposztalé felét. Beledobjuk a hagymát. Felforrás után a zöldséget is beletesszük, kis ideig együtt főzzük, majd a húsgombócokat is beleteszegetjük.
- Amíg újra forr, elkészítjük a zsemleszínű rántást, amibe belekeverjük a tejfölt, a tejet, feleresztjük vízzel, és a levesünkhöz adjuk. Beleöntjük a többi káposztalevet is.
- Hozzáadjuk a feldarabolt disznóagyat, és felforraljuk. Borsozzuk.
- Sózni a végén célszerű, mert a káposztalé eleve sós. Ha nem lenne elég savanykás, akkor önthetünk még hozzá káposztalevet.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 59
- Tegnapi nézettség: 55
- 7 napos nézettség: 452
- Össznézettség: 57006
- Feltöltés dátuma: 2013. december 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kicsitündér
5 recept
Karácsony előtti hagyomány a disznóvágás, így kedves ismerőseimmel arról cseverésztünk, hogy milyen ételeket esznek a disznótor idején. Bár jómagam városi lakos vagyok, amióta létezem, gyerekkoromban volt alkalmam megkóstolgatni ezen időszak tipikus főztjeit. Mi tagadás, a beszélgetés nyomán igencsak megkívántam egyet s mást, ezért szántam rá magam egy káposztalé leves elkészítésére, ami igen tartalmas tud lenni, mert a káposztalén kívül sok hús kerül bele. A disznót ölők váltig állítják, hogy a frissen nyert húsból egészen egyedien ízletesebb az étel, mint az üzletből beszerzett alapanyagokból, amit el is hiszek, de sajnos én csupán az utóbbi lehetőséggel élhetek.