r
Nosalty Logó

Hátszínpecsenye örmény módra

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Durcsó
Hátszínpecsenye örmény módra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

Összesen 1162 kcal
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

Összesen 4639 kcal
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

Összesen 181 kcal
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    41.3 g

Zsír

  • Összesen
    50 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    137 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1179.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    247 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    452 mg
  • Nátrium
    303 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    124.5 g
  • Cukor
    74 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    324.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    177 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    172 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    584 micro
  • β-karotin
    1515 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    3596 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 1162 kcal
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    165.2 g

Zsír

  • Összesen
    200.1 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    546 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4716.7 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    203 mg
  • Kálcium
    987 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    438 mg
  • Foszfor
    1807 mg
  • Nátrium
    1212 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    497.8 g
  • Cukor
    297 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    1297.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    709 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    46 mg
  • C vitamin:
    121 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    58 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    54 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    366 micro
  • Kolin:
    689 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2336 micro
  • β-karotin
    6059 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    14383 micro
  • Lut-zea
    291 micro
Összesen 4639 kcal
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    183.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.4 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    91 micro
  • β-karotin
    236 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    561 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 181 kcal

Hozzávalók

A húshoz

A mártáshoz

Elkészítés

A húshoz

  1. Elkészítjük a mártást. Ehhez először felaprózott csontot veszünk (én kaptam marhacsontot, a hentessel felvágattam), jól megmossuk és szilánkjait eltávolítjuk.
  2. A zöldséget megtisztítjuk, karikára, illetve vékony szeletekre vágjuk. Az almát és a hagymát is hámozzuk, karikázzuk.
  3. Kevés forró olajon megforgatjuk a csontot, hozzáadjuk a zöldséget, az almát, a hagymát, a paradicsompürét és a cukrot, és az egészet erős tűzön, állandó keverés mellett hirtelen megpirítjuk.
  4. Hozzáadjuk a citromhéjat, tárkonyt, babért, mustárt, fokhagymát. Megszórjuk a liszttel, végül belekeverjük a lekvárt és a vörösbort is. Sózzuk, szükség esetén vízzel vagy borral higíthatjuk.
  5. A mártást néha megkeverve, lassú tűzön 1-1,5 órán át főzzük, míg minden íz össze nem oldódott.
  6. Ezután leszűrjük vagy a csontok és a babérlevél eltávolítása után összeturmixoljuk. (Ez esetben nem lesz olyan szép és krémes, viszont extra ízekkel gazdagodik.)
  7. A megmosott, kivert és sóval megszórt hússzeleteket forró olajban kisütjük. Tálra helyezve, a mártással leöntve tálaljuk. A maradék mártást külön csészében szervírozzuk.
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 54
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 6947
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 05.

Ajánló

Nálunk krumplipüré.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Durcsó 160 recept

Búcsúvacsorát tartottunk. Indulok vissza Albionba, vár az egyetem, el kellett köszönnöm a szüleimtől és Pesttől. Az utolsó napokban nagyon rámjött az izgalom, meg előre a honvágy is, persze, ez most a leginkább meghatározó. De az elkövetkező hónapokra nézve az sem elhanyagolható változás, hogy "menzás" leszek. A mindennapi főzés hiányozni fog, remélem, azért néha feltűnök majd itt nemcsak olvasóként! Addig is fogadjátok ezt a receptet - feltétlenül csak átmeneti! - búcsúként ti is, régóta készültem az elkészítésére, a kóstolás után pedig kiderült: megérdemelte a megelőlegezett bizalmat. Lajos Mari 99 húsételes könyve a forrás. Nézegettem jópár hete, rögtön megakadt a szemem az örmény szón. Akkor kezdtem neki Werfel A Musza Dag negyven napja című regényének, 1957-es magyar kiadás, a nagyszüleim hagyatéka. Édesanyám mindig sokat emlegette, mindenképp el kell olvasni, méltó emléket állít a '15-ös örmény népirtásnak. Tudtam már egyet s mást az örményekről, gyönyörű, őskeresztény templomaikról és hányatott sorsukról is, de a könyv nyomán különösen is elkezdett érdekelni ez a nép. Töltöttem már fel örmény receptet (a hasonlóan édes-sós keveredésű mazsolás répasalátát), de mindenképp ki akartam próbálni ezt a másik hasonló ízvilágút is. Így lett belőle búcsúvacsora. Remélem, hamarosan visszatérek! :)

Hozzávalók

A húshoz

A mártáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...