Hátszínpecsenye örmény módra
- 8% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 9% Zsír
A húshoz
-
175g marha hátszín375 kcal
-
0g só0 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
A mártáshoz
-
75g marhacsont0 kcal
-
19g sárgarépa7 kcal
-
19g fehérrépa12 kcal
-
6g karalábé1 kcal
-
6g zeller2 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
50g alma23 kcal
-
10 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
13g tárkony37 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
13g mustár8 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
125g áfonyadzsem348 kcal
-
75g száraz vörösbor62 kcal
-
0g só0 kcal
-
18 kcal
- 8% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 9% Zsír
A húshoz
-
700g marha hátszín1498 kcal
-
0g só0 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
A mártáshoz
-
300g marhacsont0 kcal
-
75g sárgarépa27 kcal
-
75g fehérrépa48 kcal
-
25g karalábé5 kcal
-
25g zeller9 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
200g alma94 kcal
-
41 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
50g tárkony148 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
50g mustár30 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
500g áfonyadzsem1390 kcal
-
300g száraz vörösbor246 kcal
-
0g só0 kcal
-
71 kcal
- 8% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 9% Zsír
A húshoz
-
27.3g marha hátszín58 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.3g napraforgó olaj29 kcal
A mártáshoz
-
11.7g marhacsont0 kcal
-
2.9g sárgarépa1 kcal
-
2.9g fehérrépa2 kcal
-
1g karalábé0 kcal
-
1g zeller0 kcal
-
1.9g vöröshagyma1 kcal
-
7.8g alma4 kcal
-
1.9g sűrített paradicsom2 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
1.9g tárkony6 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1.9g mustár1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
1.9g finomliszt7 kcal
-
19.5g áfonyadzsem54 kcal
-
11.7g száraz vörösbor10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
- 8% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 41.3 g
Zsír
-
Összesen 50 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 137 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1179.2 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 247 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 110 mg
-
Foszfor 452 mg
-
Nátrium 303 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 124.5 g
-
Cukor 74 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 324.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 177 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 91 micro
-
Kolin: 172 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 584 micro
-
β-karotin 1515 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 3596 micro
-
Lut-zea 73 micro
- 8% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 165.2 g
Zsír
-
Összesen 200.1 g
-
Telített zsírsav 54 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 87 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 40 g
-
Koleszterin 546 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4716.7 g
-
Cink 29 mg
-
Szelén 203 mg
-
Kálcium 987 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 438 mg
-
Foszfor 1807 mg
-
Nátrium 1212 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 497.8 g
-
Cukor 297 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 1297.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 709 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 46 mg
-
C vitamin: 121 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 58 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 54 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 366 micro
-
Kolin: 689 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2336 micro
-
β-karotin 6059 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 14383 micro
-
Lut-zea 291 micro
- 8% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 7.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 183.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.4 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 50.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 91 micro
-
β-karotin 236 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 561 micro
-
Lut-zea 11 micro
Hozzávalók
A húshoz
-
70 dkg marha hátszín
-
só ízlés szerint
-
1 dl napraforgó olaj
A mártáshoz
-
300 g marhacsont
-
75 g sárgarépa
-
75 g fehérrépa
-
25 g karalábé
-
25 g zeller
-
5 dkg vöröshagyma
-
1 db alma
-
5 dkg sűrített paradicsom
-
2 dkg cukor
-
5 dkg tárkony
-
2 db babérlevél
-
5 dkg mustár
-
1 gerezd fokhagyma
-
5 dkg finomliszt
-
3 dl száraz vörösbor
-
só ízlés szerint
-
1 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A húshoz
- Elkészítjük a mártást. Ehhez először felaprózott csontot veszünk (én kaptam marhacsontot, a hentessel felvágattam), jól megmossuk és szilánkjait eltávolítjuk.
- A zöldséget megtisztítjuk, karikára, illetve vékony szeletekre vágjuk. Az almát és a hagymát is hámozzuk, karikázzuk.
- Kevés forró olajon megforgatjuk a csontot, hozzáadjuk a zöldséget, az almát, a hagymát, a paradicsompürét és a cukrot, és az egészet erős tűzön, állandó keverés mellett hirtelen megpirítjuk.
- Hozzáadjuk a citromhéjat, tárkonyt, babért, mustárt, fokhagymát. Megszórjuk a liszttel, végül belekeverjük a lekvárt és a vörösbort is. Sózzuk, szükség esetén vízzel vagy borral higíthatjuk.
- A mártást néha megkeverve, lassú tűzön 1-1,5 órán át főzzük, míg minden íz össze nem oldódott.
- Ezután leszűrjük vagy a csontok és a babérlevél eltávolítása után összeturmixoljuk. (Ez esetben nem lesz olyan szép és krémes, viszont extra ízekkel gazdagodik.)
- A megmosott, kivert és sóval megszórt hússzeleteket forró olajban kisütjük. Tálra helyezve, a mártással leöntve tálaljuk. A maradék mártást külön csészében szervírozzuk.
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 54
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 6947
- Feltöltés dátuma: 2010. október 05.
Ajánló
Nálunk krumplipüré.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Búcsúvacsorát tartottunk. Indulok vissza Albionba, vár az egyetem, el kellett köszönnöm a szüleimtől és Pesttől. Az utolsó napokban nagyon rámjött az izgalom, meg előre a honvágy is, persze, ez most a leginkább meghatározó. De az elkövetkező hónapokra nézve az sem elhanyagolható változás, hogy "menzás" leszek. A mindennapi főzés hiányozni fog, remélem, azért néha feltűnök majd itt nemcsak olvasóként! Addig is fogadjátok ezt a receptet - feltétlenül csak átmeneti! - búcsúként ti is, régóta készültem az elkészítésére, a kóstolás után pedig kiderült: megérdemelte a megelőlegezett bizalmat. Lajos Mari 99 húsételes könyve a forrás. Nézegettem jópár hete, rögtön megakadt a szemem az örmény szón. Akkor kezdtem neki Werfel A Musza Dag negyven napja című regényének, 1957-es magyar kiadás, a nagyszüleim hagyatéka. Édesanyám mindig sokat emlegette, mindenképp el kell olvasni, méltó emléket állít a '15-ös örmény népirtásnak. Tudtam már egyet s mást az örményekről, gyönyörű, őskeresztény templomaikról és hányatott sorsukról is, de a könyv nyomán különösen is elkezdett érdekelni ez a nép. Töltöttem már fel örmény receptet (a hasonlóan édes-sós keveredésű mazsolás répasalátát), de mindenképp ki akartam próbálni ezt a másik hasonló ízvilágút is. Így lett belőle búcsúvacsora. Remélem, hamarosan visszatérek! :)